Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 378 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 27 Kwi 2025 20:44 

Dla potomnych:
dzwoniłem na infolinię paryską i amsterdamską + whatsapp, czyli 3 różne źródła, które potwierdziły mi, że owszem, mogę anulować rezerwację w ciągu 24h.
Odesłali mnie do formularza na strone.
Niestety formularz na stronce wyświetla info, że biletów light economy zwrócić nie mogę.
Na to anglojęzyczne infolinie nie mogą nic poradzić i proszą, aby skonsultować się z polską infolinią, która oczywiście dzisiaj nie działa.
A jutro jak zadziała, to 24h miną.
Niezła klapa.

Obawiam się niestety, że polska strona może mieć jakieś inne przepisy, bo właściwie tylko u nas jest zero informacji o takiej możliwości zwrotu.
 Profil Relacje PM off  

City break w chorwackim Zadarze za 799 PLN ☀️🌊 Loty z Warszawy + noclegi niedaleko centrum 😎 City break w chorwackim Zadarze za 799 PLN ☀️🌊 Loty z Warszawy + noclegi niedaleko centrum 😎
Majówka w hiszpańskim słońcu 🌊🌞 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem od 2589 PLN🍹🌴 Majówka w hiszpańskim słońcu 🌊🌞 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem od 2589 PLN🍹🌴
#362 PostWysłany: 27 Kwi 2025 20:58 

HON fly4free
Nie ma innych zasad, są takie same.
Jeśli zgłaszasz bilet do zwrotu w ciągu 24 h od zakupu powinieneś dostać zwrot.
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 17 Cze 2025 15:04 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 267 798
niebieski
Ile wcześniej można nadać bagaż rejestrowany lecąc KLM z WAW?

Przylatuję do WAW LOTem jutro (środa) po południu, a następnego dnia (czwartek) o 6 rano wylatuję KLM z WAW przez AMS do UIO. Czy będzie możliwość nadać bagaż od razu w środę, żeby już to mieć z głowy? Pytam o nadanie w WAW bo na KRK ze względu na inny sojusz, to nawet nie liczę...

Jeśli to ma znaczenie, to lecę z r.pl więc nawet nie mam numeru rezerwacji ani biletu...

#364 PostWysłany: 21 Cze 2025 14:38 

srebrny
Miałem podobna sytuacje.
Stanowisko AF (podejrzewam ze KLM podobnie) otworzyli 2 lub 3h przed odlotem i wczesniej nie bylo opcji nadania bagazu.
Byl wczesniejszy lot AF (ale nie moj) i mi nie przyjeli bagazu.
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.
Antek12 uważa post za pomocny.

#365 PostWysłany: 26 Cze 2025 10:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Czesc mam pytanie
Miałem rezerwacje KLM z Istambułu do Amsterdamu + 1 godzina przesiadki na lot Amsterdam - Kraków
W samolocie z Istambułu dostalismy informacje ze nie zdazymy na połaczenie Amsterdam - Kraków wiec zostalismy usunieci z tego lotu i przebookowani na kolejny dzien automatycznie przez nich bez zapytania. (finalnie dotarlismy do gate 2 minuty przez zamkneiciem ale nie wpuscicli nas bo zostaliym juz zdjeci z tego lotu). Jak powinna wygladac reklamacja w KLM ? na ktory lot powinien ja zgłosic ? jako opoznienie z Istambulu czy odwołany lot z amsterdamu, odmowa wejscia na pokład ? Nie bardzo wiem ktora opcja z ich formularza reklamacji jest poprawna w takiej sytuacji ?
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 27 Cze 2025 08:43 

W zasadzie to chyba wszystko jedno - jak osoba rozpatrująca reklamację zobaczy pnr i karty pokładowe (dołącz wszystkie trzy, czyli IST-AMS, AMS-KRK na który Was nie wpuścili oraz AMS-KRK którym polecieliście) to już będzie wiedzieć o co chodzi. Ja niedawno w bardzo podobnej sytuacji wybrałem opcję opóźnienia pierwszego lotu a w polu opisowym dodałem, że skutkiem tego opóźnienia była przestrzelona przesiadka na kolejny lot. Swoją drogą bardzo pozytywnie zaskoczyli mnie czasem rozpatrzenia reklamacji - vouchery dostałem po niecałych 24 godzinach od złożenia claima.
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 04 Lip 2025 00:20 

Rozważam zakup lotu z Osaki do Poznania z przesiadką w Amsterdamie, z tym że na ten transfer jest równa 1 godzina. Przylot do AMS jest o 19:15 a dalszy wylot 20:15 i z tego co widzę, to jest to ostatni lot do POZ w danym dniu. Jestem zdziwiony, że w ogóle taki bilet sprzedają, bo mi się to nie wydaje zbyt realne. Problem w tym, że ewentualnie przebookowanie i nocowanie na lotnisku absolutnie nie wchodzi w grę, bo następnego dnia rano muszę być koniecznie w Poznaniu. Przerabiał ktoś przesiadkę w podobnie krótkim czasie przy przylocie spoza Schengen? Jak duże jest tutaj ryzyko niepowodzenia?
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 04 Lip 2025 00:50 
Awatar użytkownika

złoty
Godzina na przesiadkę jest wystarczająca. Aczkolwek - jak zawsze - coś może pójść nie tak...
Jeśli mogę zacytować klasyka - czy to wykonalne?
Załącznik:
cyganka-prawde-ci-powie.jpg
cyganka-prawde-ci-powie.jpg [ 129.02 KiB | Obejrzany 888 razy ]

W razie czegoś linia lotnicza ci pomoże. No chyba że "musisz" być w porcie docelowym tego dnia - wtedy weź połączenie, które jesr pewne na 99,99% a nie 99,95% :)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#369 PostWysłany: 04 Lip 2025 01:13 

HON fly4free
Jak musisz być w pracy a ewentualna niebytność grozi jakimiś daleko idącymi negatywnymi konsekwencjami to proste - nie bierz połączeń na styk bez alternatywy powrotu w danym dniu. Znajdź sobie inne połączenie, albo weź dzień wcześniej.
Przesiadka w AMS w godzinę jest jak najbardziej możliwa ale nie zostawia praktycznie żadnego pola manewru w razie poślizgu lotu z Azji - a te lubią być opóźnione, bo z JP samoloty latają albo trasą południową albo północną i wystarczy mniej korzystany wiatr czy coś i już jest kilkadziesiąt minut straty.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#370 PostWysłany: 04 Lip 2025 12:43 
Awatar użytkownika

niebieski
oskk napisał(a):
Rozważam zakup lotu z Osaki do Poznania z przesiadką w Amsterdamie, z tym że na ten transfer jest równa 1 godzina. Przylot do AMS jest o 19:15 a dalszy wylot 20:15 i z tego co widzę, to jest to ostatni lot do POZ w danym dniu. Jestem zdziwiony, że w ogóle taki bilet sprzedają, bo mi się to nie wydaje zbyt realne. Problem w tym, że ewentualnie przebookowanie i nocowanie na lotnisku absolutnie nie wchodzi w grę, bo następnego dnia rano muszę być koniecznie w Poznaniu. Przerabiał ktoś przesiadkę w podobnie krótkim czasie przy przylocie spoza Schengen? Jak duże jest tutaj ryzyko niepowodzenia?

Ostatnio przerabiałem taka przesiadke w AMS (bez powodzenia - nocka w AMS). W przypadku kilku/kilkunastu minut opóźnienia staje sie to mało prawdopodobne. Kontrola paszportu, bezpieczeństwa i dojscie do nowego gate (który moze byc na drugim koncu lotniska) nieraz to 40-45 minut.
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 04 Lip 2025 15:17 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Ja akurat kiedyś leciałem z Turcji i też było rozkładowo ok. godziny na przesiadkę na lot do Gdańska.
Samolot ze Stambułu przyleciał opóźniony (lądowanie chyba 35 minut przed odlotem kolejnego), jeszcze dowozili autobusami na terminal.
Mimo iż biegiem, to zdążyłem. Ale wystarczy, że bramki będą odpowiednio daleko, trafi się kolejka do kontroli paszportowej i będzie pozamiatane.

#372 PostWysłany: 04 Lip 2025 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 267 798
niebieski
Mio napisał(a):
Ile wcześniej można nadać bagaż rejestrowany lecąc KLM z WAW?

Przylatuję do WAW LOTem jutro (środa) po południu, a następnego dnia (czwartek) o 6 rano wylatuję KLM z WAW przez AMS do UIO. Czy będzie możliwość nadać bagaż od razu w środę, żeby już to mieć z głowy? Pytam o nadanie w WAW bo na KRK ze względu na inny sojusz, to nawet nie liczę...

Jeśli to ma znaczenie, to lecę z r.pl więc nawet nie mam numeru rezerwacji ani biletu...

Już wróciłem z wyjazdu więc opowiem dla potomnych:
Stanowisko KLM w środę było czynne jak przyleciałem. Można było podejść do check-in i się odprawić, ale bagażu nadać się nie dało, nie chcieli przyjąć i dopiero rano mogłem go tam zostawić.

#373 PostWysłany: 16 Lip 2025 10:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 568
Kilometry: 861 604
Od 1 lipca br. w KLM na wybranych trasach trwa pilotaż taryfy Basic z dozwolonym bagażem o wymiarach do 40 x 30 x 15 cm
https://businessinsider.com.pl/lifestyl ... na/6jxf52x
2 ludzi lubi ten post.

#374 PostWysłany: 24 Lip 2025 19:46 

niebieski
Pytanie do doświadczonych w liniach KLM.
Mój powrotny lot z CDG do AMS został skasowany i KLM zamienił mi go na lot AF o tej samej godzinie. Nie zaakceptowałem jeszcze tej zmiany. W najbliższy poniedziałek wykorzystam lot "DO" no i czy w dzień powrotu gdybym chciał zmienić lot powrotny na inną godziną, czy KLM zezwoli mi na bezpłatną zmianę w związku z odwołanym lotem?
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 24 Lip 2025 20:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Tak, napisz/zadzwoń do nich
moss_LOT uważa post za pomocny.

#376 PostWysłany: 07 Sie 2025 12:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wyciek danych:
https://www.bleepingcomputer.com/news/s ... customers/
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 07 Sie 2025 17:05 

Nie wiem czy rozsyłali wszystkim z Flying Blue, ale ja dostałem od nich wiadomość.
No i komu tu jeszcze można ufać?!
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 07 Sie 2025 17:14 
Awatar użytkownika

złoty
Mam jakiś status u nich i cisza...
michalgie napisał(a):
No i komu tu jeszcze można ufać?!

Tylko nigeryjskim arystokratom chcącym się podzielić swoją fortuną :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 378 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości