Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 94 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 30 Cze 2025 21:15 

skrzat napisał(a):
Mam wrażenie, że autor wątku nie widzi różnicy między pełnym ubezpieczeniem wypożyczalni (bez udziału własnego) a pełnym ubezpieczeniem pośrednika, w którym wypożyczalnia zakłada blokadę np. na 1000 EUR i ją zwalnia w przypadku braku szkód lub zalicza na poczet uszkodzeń, a my korzystamy wtedy własnie z tego ubezpieczenia od pośrednika, który zwraca nam potrąconą kwotę.

A propos refueling fee, to ja miałem ja zawsze, nieważne czy auto brałem bezpośrednio w wypożyczalni czy przez pośrednika, ale jako blokadę, która była zwalniana , gdy auto oddałem w pełni zatankowane. To jest standard, że wypożyczalnie zabezpieczają się na ewentualność, gdy ktoś odda np. auto z pustym bakiem.

Nie chodzi o różnicę między ubezpieczeniami tylko o fakt, że firma u której zakupiłem voucher skierowała mnie do wypozyczalni, która świadomie podważa jej autorytet i neguje uczciwość. Jak w takiej sytuacji bedąc na lotnisku zaufać ubezpieczeniu pośrednika, którego wiarygodność została zrównana z zerem przez wypożyczalnię. Zresztą prowadząc korespondencję z firmą moje obawy się potwierdzają. Czy ktos uzyskał kiedyś zwrot z tego ubezpieczenia ? Patrzac na politykę tej firmy śmiem wątpić.
Opłat dodatkowych było znacznie więceǰ: opłata lotnislowa +40 Eur, podatek środowidkowy, flex fuel, podatek środowiskowy - to jest normalne? Depozyt za paliwo to dodatkowe 100eur.
 Profil Relacje PM off  

City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍 City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍
Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙 Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙
#82 PostWysłany: 30 Cze 2025 21:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Sorry, ale to ty wybrałeś wypożyczalnię o najgorszej reputacji, która jest znana z naciągnia na wszelkie opłaty/dopłaty. Golddcar podważa autorytet pośrednika, aby właśnie zmusić cię do kupienia po raz kolejny tych samych usług u nich.
Osobom niedoświadczonych polecam wypożyczenie auta bezpośrednio w wypożyczalni, a już na pewno przeczytać opinie np. na naszym forum.
np.
uwaga-na-goldcar,1621,125788
wypozyczalnia-samochodow,1435,887

EDIT:
W warunkach, które niby czytałeś przed wypożyczeniem jeszcze jeszcze zapis o dopłacie 17% wartości wynajmu, o której pisałeś jako airport fee:
Please note that an Airport Surcharge applies to this booking. The price of the surcharge will be 15% of the rental price + any extras + the price of the tank of fuel for Reus, Girona, Tenerife North, Murcia, Alicante, Almeria, Seville and Malaga. The price of the surcharge will be 17 % of the rental price + any extras + the price of the tank of fuel for Mallorca, Valencia, Lanzarote, Ibiza, Tenerife South, Fuerteventura, Jerez, Gran Canaria, Barcelona and Madrid.

Ostatnio edytowany przez skrzat, 30 Cze 2025 21:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#83 PostWysłany: 30 Cze 2025 21:22 

skrzat napisał(a):
@Przemyslaw Sekowski
Wyręczyłem cię i zajrzałem na warunki najmu dla Goldcar w doyouspain (z którego też korzystałem wiele razy bez żadnych problemów).
Zwróć uwagę na zapis o zwrocie tych 150€:
The amount of 150 € will be blocked on collection. Please note that you must present the petrol station receipt on return of the car in order to claim your fuel refund.

Akurat tego jestem świadomy, chodziło mi o dodatkową opłatę Flex fuel 20 eur + diesel 15 eur + aiport tax 40 eur + podatek środowiskowy 3Eur
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 30 Cze 2025 21:30 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
@Przemyslaw Sekowski
Zalogowałeś się tutaj chyba tylko po to żeby żale swoje wylać.
Ludzie ci tłumaczą a Ty dalej swoje. Wziąłeś auto od najgorszej wypożyczalni bez sprawdzenia opinii i jeszcze obwiniasz za to bogu winnego pośrednika i cały internet.
Weź to na klatę i napij się browara, trudno się mówi.
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#85 PostWysłany: 30 Cze 2025 21:31 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przecież ci pokazałem, że jest napisane "Diesel supplement: 2.50 € per day"
Airport tax już wyjasniłem wyżej.
Na Flex fuel naciągnął cię Goldcar, bo to przypuszczam, że jest możliwość oddania auta z niepełnym bakiem. A oddałeś pewnie i tak z pełnym?
W warunkach jest też: Environmental contribution fee: 0.50 € per day.

Nie musiałem wypożyczać auta, aby się o tym dowiedzieć. Wszystko jest jasno opisane w warunkach na pierwszym ekranie. To nie jest wina doyouspain, że golddcar to dolicza. Przeczytaj warunki dla innych wypożyczalni na Majorce na doyouspain. Spojrzałem na 2 inne i nie ma takich zapisów. Być może dlatego, że ich wypożyczalnie nie są na lotnisku, a kilka km od lotniska, gdzie dowożą busem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 30 Cze 2025 21:31 

Loty: 38
Kilometry: 79 867
@Przemysław Sekowski - podobnie działają wszyscy pośrednicy - aby ich wymienić to pewnie zbrakłoby czasu.

Nie spotkałem się aby to co było w warunkach DoYouSpain odbiegało od tego co było w wypożyczalni. Niezależnie czy masz rezerwację z doyouspain, booking, rentalcars, economycarrentals - wszyscy chcą Ci sprzedać "swoje ubezpieczenie".
Wypożyczałem dwa razy w życiu w Goldcar i pobierali mi kaucję za bak paliwa - po zwrocie auta wracała.
Natomiast to co w Goldcar mi się nie podobało to fakt wciskania wszystkim i straszenia "co to się nie wydarzy strasznego" jak nie kupisz ich ubezpieczenia.

W zeszłym roku na Krecie w biurze w Heraklionie czekałem z 1,5h aż obsłużą dosłownie "czterech" klientów - bo wszystkim mówili jak to zostali oszukani przez firmy i jakie to wielkie ryzyko ponoszą, jak nie kupią od nich ubezpieczenia 20-40 euro za dzień.
Ja miałem swoje ubezpieczenie (tak jak Ty z doyouspain) więc od razu powiedziałem, że mam swoje i temat się zakończył. Zapłaciłem chyba coś koło 70-80 euro za bak paliwa (ja akurat miałem silnik benzynowy - ceny różnią się dla Diesla i Benzyny, wielkości baku).
Jakbyś coś zarysował - wystawili by papiery dla firmy ubezpieczeniowej (trwa to z 15 min), ściągają Ci z depozytu wartość uszkodzenia, a papiery idą do ubezpieczyciela (z reguły te ubezpieczenia działają).

Wydaje się, że trzeba raczej przyjąć lekcję życiową, a z czasem przyjdzie doświadczenie z pośrednikami.
Kolega @skrzat piękne pokazał to na zrzutach.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#87 PostWysłany: 30 Cze 2025 21:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Gdy przeczytasz warunki, które ci pokazałem, to znajdziesz tam jeszcze inne opłaty, których uniknąłeś:
Late return fee (if the car is returned later more than 59 minutes after the time stated on the hire contract): 40 € per day + the daily rental price.

Please note that there is a supplement of: 19,95 € (from 09/01 to 15/12); 39,95 € (from 16/12 to 08/01) when you collect your car from the office located in the car park.

Special cleaning (if vehicle is very dirty on return): 36.3-181.5 €.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 30 Cze 2025 21:39 

Loty: 38
Kilometry: 79 867
skrzat napisał(a):

EDIT:
W warunkach, które niby czytałeś przed wypożyczeniem jeszcze jeszcze zapis o dopłacie 17% wartości wynajmu, o której pisałeś jako airport fee:
Please note that an Airport Surcharge applies to this booking. The price of the surcharge will be 15% of the rental price + any extras + the price of the tank of fuel for Reus, Girona, Tenerife North, Murcia, Alicante, Almeria, Seville and Malaga. The price of the surcharge will be 17 % of the rental price + any extras + the price of the tank of fuel for Mallorca, Valencia, Lanzarote, Ibiza, Tenerife South, Fuerteventura, Jerez, Gran Canaria, Barcelona and Madrid.

@skrzat super robota - powiem Ci, że Goldcar to niezłe szuje (z tymi dodatkowymi opłatami). Akurat na to, to bym się sam naciął. Miałem kiedyś autko na tydzień na Majorce od nich - wówczas nie naciągali na Airport Fee - za to na Full - Empty - Pełny Pusty - licząc sobie za paliwo tak mniej więcej 2x tyle co na dystrybutorze.

Generalnie z Goldcar nie miałem większych przygód (całe szczęście) - na dwa wypożyczenia wszystko było w porządku (tzn. nie naciągnęli mnie na nic o czym bym nie wiedział) - ale jak nie muszę to wolę ich unikać.

Ps. zauważyłem, że głównie w Hiszpani mają takie dziwne kombinacje (w innych krajach ciut mniej)
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 30 Cze 2025 22:01 

jar188 napisał(a):
@Przemyslaw Sekowski
Zalogowałeś się tutaj chyba tylko po to żeby żale swoje wylać.
Ludzie ci tłumaczą a Ty dalej swoje. Wziąłeś auto od najgorszej wypożyczalni bez sprawdzenia opinii i jeszcze obwiniasz za to bogu winnego pośrednika i cały internet.
Weź to na klatę i napij się browara, trudno się mówi.

ok, być może wziąłem auto z najgorszej wypożyczalni ale tylko dlatego, że skierował mnie do niej doyouspain. Napisałem posta głównie po to aby ostrzec mniej doświadczone osoby, którzy będą się zastanawiały czy skorzystać z wyszukiwarek typu doyouspain skuszeni super ceną bez weryfikowania wszyskich ukrytych opłat (i płacąc z góry) czy bezpośrdnio na stronie wypożyczalni płacąc nieco więcej sle np z opcją płstności na miejscu na jasnych zasadach. Dla mnie działalność doyouspsin pozostaje nieuczciwa ale rozumiem, że ktoś może mieć inne zdanie (choć nie rozumiem dlaczego jest tak dobrze oceniana na forum). Ja brałem wielokrotnie auta np na Kanarach z lotniska, bezpośrednio z wypożyczalni i pierwszy raz spotkała mnie taka sytuacja, za którą obwiniam pośrednika. Może kogoś to uchroni przed stratą kasy. Tyle. Dzìęki za kulturalną dyskusję.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 30 Cze 2025 22:23 
Awatar użytkownika

złoty
@Przemyslaw Sekowski, daj już sobie spokój z tymi bzdurami które wypisujesz, bo po pierwsze, przecież nikt cię nie skierował do żadnej wypożyczalni, tylko sam ją wybrałeś, po drugie zamiast szukać forum na swoje żale trzeba go było przeczytać przed wypożyczeniem, być może dotarło by do ciebie jaka jest różnica i po co się kupuje ubezpieczenie od pośrednika, a nie na miejscu, i dlaczego nie wypożyczamy auta w gold car, więc daj sobie spokój z przerzuceniem własnej odpowiedzialności na pośrednika z którego usług z zadowoleniem korzysta wiele osób na tym forum
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#91 PostWysłany: 01 Lip 2025 00:10 

niebieski
Niezmiennie mnie zadziwia dlaczego ludzie wypozyczaja auta z Goldcara (bez znaczenia przez jakiego posrednika). To chyba jakas forma masochizmu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#92 PostWysłany: 01 Lip 2025 00:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
@Przemyslaw Sekowski Osobiście z doyouspain korzystam pewnie z 7-8 lat, bardzo sobie chwalę, nikt mi nie płaci za reklamę. Ponadto, wszystkim znajomym i forumowiczom mniej zorientowanym w zasadach wypożyczania samochodów zawsze polecam doyouspain jako pośrednika, który ma wszystko najlepiej wyszczególnione w warunkach wynajmu. IMHO jest tam szczególnie jasno opisana kwestia ubezpieczeń, łącznie z ceną jaką za takowe życzy sobie wypożyczalnia. Warunki czytamy - jak czegoś nie rozumiemy, to po to są różnego rodzaju fora internetowe, żeby dopytać i wyjaśnić. Najlepiej przed wynajmem - bo potem z niezrozumienia zasad biorą się takie opinie. Gdybyś zajrzał tu przed wynajmem zapewne ta historia potoczyłaby się inaczej - z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością zakładam, że forumowicze odwiedli by cię od korzystania z usług Goldcar.

PS Kanary to specyficzna lokalizacja - część wypożyczalni (np. Cicar, Autoreisen) oferuje w cenie pełne ubezpieczenie bez udziału własnego i być może z takich korzystałeś.
2 ludzi lubi ten post.

#93 PostWysłany: 01 Lip 2025 00:49 

złoty
Plusem Doyouspain (i jego klona Doyouitaly we Włoszech) jest właśnie przejrzystość i pokazywanie, z jakiej wypożyczalni jest auto przed zrobieniem rezerwacji. Alternatywne agregatory jak np. Economy car rentals, nie zawsze to mają.
W Doyouspain oczywiście podstawą jest to, żeby Goldcar skreślić z góry, nawet gdyby mieli ujemną cenę za wypożyczenie :-)
Nad innymi wypożyczalniami można się zastanawiać szukając opinii w necie. Chociaż chyba wszystkie wypożyczalnie będą miały złe opinie, już taka to złodziejska branża. Ale są złe i gorsze, a Goldcar zdecydowanie należy do tych gorszych :)
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 01 Lip 2025 13:48 
Awatar użytkownika

niebieski
@meczko
"Alternatywne agregatory jak np. Economy car rentals, nie zawsze to mają." - ale carflexi.com, które jest klonem dla economycarrentals.com, tak jak doyouitaly i doyouspain, już wypożyczalnie pokazuje. :)
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 94 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości