Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Maj 2025 18:27 

niebieski
Szanowni,
przebrnąłem przez wątek, większości praktycznych informacji nie zrozumiałem
Cytuj:
w dobie darmowych pakietów/kart esim typu Roamless, esim.io, Roam, Eskimo, Kolet itp. a tym bardziej Firsty,

Cytuj:
generalnie bez Alipay albo WeChatPay to może być ciężko.

te nazwy są mi obce...
O Revolucie słyszałem, nic poza tym

Zatem mam pytanie do bywalców....

Czy obecnie można zwiedzać Chiny bez aplikacji ? Na co dzień nie korzystam z żadnych, bowiem do niczego nie są mi potrzebne
Poza tym w moim 15-letnim ;) telefonie, który nie chce przestać działać :lol: , i tak bym ich nie zainstalował bowiem nie ma w nim internetu.
Podróżuję w starym stylu, z drukowanymi mapami i przewodnikiem w ręku.

Mam zawsze ze sobą gotówkę na cały pobyt + Mastercarda. Żadnych innych tzw. udogodnień.
Czy tak wyposażony mam szansę przetrwać w Chinach AD 2025 ?
W 2013 byłem w Szanghaju i Pekinie i naówczas doskonale sobie poradziłem. Ale to było daaaawno

We wrześniu planuję Chiny Płd, tym niemniej nie zamierzam się na siłę "unowocześniać".
Zmienić kierunek ?

Serdeczności
 Profil Relacje PM off  

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#2 PostWysłany: 23 Maj 2025 18:44 

platynowy
Tak, przetrwasz.
Nie sprawdzisz gmaila, nie zjesz w niektórych restauracjach, nie kupisz w niektórych sklepikach, nie zamówisz didi. Być może gdzieś nie dostaniesz reszty bo w danym miejscu brak gotówki. Ale przetrwasz.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 23 Maj 2025 20:14 

platynowy
Skoro już byłeś w Chinach, to zakładam że znasz sytuację "lingwistyczną" na miejscu i bariera językowa nie będzie przeszkodą. Nie wiem, do której konkretnie prowincji na południu się wybierasz, ale w ciągu ostatnich 6 miesięcy byłem w Guangxi oraz w Yunnanie i ciężko mi sobie przypomnieć inny kraj, w którym tak mało ludzi mówiło w jakimkolwiek "wspólnym" obcym języku. Jeśli byłeś np. tylko w turystycznych częściach Pekinu i Szanghaju, to możesz mieć wrażenie że w Chinach da się bez problemu dogadać po angielsku. To wrażenie może się okazać złudne.

Swoją kartą zapłacisz głównie na lotniskach, chociaż na dworcach kolejowych też powinno się dać. Resztę idzie ogarnąć z gotówką i dobrymi mapami w przewodniku (byle był aktualny). Ciekawa koncepcja, trzymam kciuki.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 23 Maj 2025 22:04 

niebieski
Ahoj !
Dzięki za dotychczasowy odzew.
Planuję 3-tyg. trasę (w skrócie): Chengdu - Lijang - Dali - Kunming - Guilin - Yanshou - Hongkong

PS.
Cytuj:
Ciekawa koncepcja,

to nie tyle koncepcja, ile po prostu wybór pewnej drogi życiowej, nie tylko podróżniczej.
Generalnie nie odpowiada mi kierunek, w którym zdąża świat... i nie poddaję się presji posiadania najnowszych gadżetów.
Dzieci (dorosły syn i nastoletnia córka) mówią o mnie "tata-dinozaur" :lol:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 23 Maj 2025 22:18 

platynowy
Każdy ma swoją drogę :) Daj koniecznie znać po powrocie, jak się spisywała gotówka.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 23 Maj 2025 23:22 

srebrny
Co do płatności kartą na dworcach mam wątpliwości - próbowałem kilka razy, niestety bez pozytywnego rezultatu (MC Platinum PKO BP) - brak próby obciążenia mimo, że POS prosił o PIN. Może inna karta by przeszła...
Bilety do atrakcji turystycznych przechodziły.
Tak czy inaczej trzymam kciuki.
aeonflux lubi ten post.

#7 PostWysłany: 24 Maj 2025 00:34 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Ja nie wierzyłem @aeonflux,że niezbędne są dwie appki pòki z @novartem nie odbiliśmy się od Placu T i statku w Tianjin. Wartownik miał przygotowană kartkę z napisem “wechat only” No nic pomijając wygodę osobiście uważam,że to jest doskonałe życie z tymi appkami pomimo kontroli państwa. No ale nie mam lewego dochodu i większość dochodu i tak wydaje kartą. Czekam na relację “jak przetrwać bez alipay/wechat w Chinach 2025”
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 24 Maj 2025 07:31 

platynowy
@novart No właśnie, pamiętam że na dworcach kolejowych przy kasach były znajome naklejki z logotypami Visa/MC, ale płaciłem Alipay. Za to w duty free na lotniskach bez problemu.

@oskiboski Mnie się analogicznie nie chciało kiedyś wierzyć, że np. każdy sprzedawca na bazarze w CN ma swój kod QR, no ale u nas jest BLIK, dzięki któremu można płacić sprzedawcom jak kartą przy braku POSa. O ile go używają oczywiście.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#9 PostWysłany: 24 Maj 2025 11:35 

złoty
Przetrwałem nie tak dawno dziewięć dni w Chinach bez aplikacji i Internetu (choć sporo korzystałem z WiFi). Da się i nawet jakiejś wielkiej tragedii nie było. Gotówkę zawsze jakoś tam przyjęli. Kartą też w kilku miejscach dało się zapłacić. Choć przyznaję, że niektóre bilety do atrakcji kupowałem w aplikacji trip.com a do tego miałem cały czas mapy offline, które ogarniały jako tako rozkład komunikacji. No i trzymałem się jednak dużych miast.
Uczyłem się też chińskiego, a to też pewnie ułatwia jakoś orientację, nawet jeśli podczas wyjazdu w ogóle nie porozumiewałem się z nikim po chińsku.

@PawelSz dasz radę. Choć w sumie jakaś drobna rozpiska w chińskich znakach z nazwami potraw, adresem hotelu, nazwami miejsc do których chcesz się udać może się przydać. Z drugiej strony Chińczycy często sami włączają translatory na swoich telefonach.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Pekin
#10 PostWysłany: 24 Cze 2025 23:56 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
No dobra. Ale podsumowując tą wymianę walut - Ląduję w Pekinie, będę 3 tygodnie w sumie w 4 lokalizacjach. Jak rozegrać wymianę. Będę miał WeChat i AliPay. Na początek kilka dni w Pekinie. Wymieniać/wypłacać walutę na Lotnisku? Czy też w mieście? Za hotele będę płacił przez Booking za drobnicę ichnimi płatnościami. Ale wypadało by wymienić z 500euro. Jak to najlepiej zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Cze 2025 00:08 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
W trakcie moich dwóch krótkich i jednego dłuższego pobytu nie użyłem gotówki ani razu
 Profil Relacje PM off
benedetti uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 25 Cze 2025 23:40 
Awatar użytkownika

platynowy
rafafi napisał(a):
Wymieniać/wypłacać walutę na Lotnisku? Czy też w mieście? Za hotele będę płacił przez Booking za drobnicę ichnimi płatnościami. Ale wypadało by wymienić z 500euro. Jak to najlepiej zrobić?

ja wyplacalem na lotnisku z bankomatow (kwiecien 2025) - najlepiej zawsze miec troche gotowki. Kursy kantorowe jak to zwykle na lotniskach, z tego co pamietam, byly niekorzystne

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Cze 2025 13:40 

srebrny
rafafi napisał(a):
No dobra. Ale podsumowując tą wymianę walut - Ląduję w Pekinie, będę 3 tygodnie w sumie w 4 lokalizacjach. Jak rozegrać wymianę. Będę miał WeChat i AliPay. Na początek kilka dni w Pekinie. Wymieniać/wypłacać walutę na Lotnisku? Czy też w mieście? Za hotele będę płacił przez Booking za drobnicę ichnimi płatnościami. Ale wypadało by wymienić z 500euro. Jak to najlepiej zrobić?

Jeśli będziesz miał obie chińskie aplikacje płatnicze gotówka w zasadzie nie będzie Ci potrzebna. Ja gotówki przez 10 dni użyłem bodajże trzy razy - płacąc w autobusie za przejazd w Tai'an i 2 razy płacąc za riksze w Qufu.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 26 Cze 2025 14:18 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
W sprawie płatnosci za bilety na dworcach to da się płacić kartą.
Natomiast w Czongdżing przy zakupie biletów metra nie działały karty podpiete pod Wechat Pay. Rozwiazaniem było płacenie kartą w punkcie obsługi klienta.
Z płatnością w autobusie było inaczej. Kiedy nie radziłem sobie z licznymi QR kodami w okolicach kasownika, kierowcy zawsze (3/3 przypadki) pokazywali mi, żebym sobie juz darował i wchodził

Edit: na dworcach skuteczność użycia karty 2/2

Ostatnio edytowany przez pabien, 26 Cze 2025 19:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 26 Cze 2025 14:34 

srebrny
Z dworcami to radzę uważać - próbowałem kilkukrotnie i nie udało mi się ani razu zapłacić kartą. Musiałem skapitulować i płacić AliPay...

#16 PostWysłany: 19 Lip 2025 10:07 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@PawelSz Daj koniecznie znać jak poszło. Ciekawe przedsięwzięcie - coś jak Himalaje bez tlenu. ;)
Właśnie łażę po Kantonie i żebracy uliczni przyjmują tylko WeixinPay xd.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości