Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: LAX do centrum LA
#41 PostWysłany: 14 Sty 2025 09:50 

Dziękuję za pomoc i wskazówki
 Profil Relacje PM off  

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
#42 PostWysłany: 15 Sty 2025 12:33 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Zrobiłem sobie kartę TAP, doładowałem i wrzuciłem do walleta.
Trochę mnie dziwi, że można podać wyłącznie amerykański numer telefonu - ale jak widzę nie jest on niezbędny do użytkowania.

Czy kartę odbija się tylko na wejściu czy także na wyjściu z pojazdu ?
Dzienny caping z tego co widzę wynosi 5 USD ?

I jeszcze pytanie o dojazd z LAX do Hollywood Boulevard (tam mam hostel - stacja Hollywood Highland).
Z lotniska LAX muszę wsiąść w autobus C&K Line Link, żeby pojechać do różowej linii metra K na północ (Westchester/Veterans) lub zielonej C na południe (Aviation/Century) ?

Trochę się naczytałem o niebezpiecznych sytuacjach na niebieskiej linii A więc pomyślałem o trasie K + E + B lub C + J + B

Załączniki:
la.JPG
la.JPG [ 160.98 KiB | Obejrzany 1030 razy ]

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
ted07 lubi ten post.

#43 PostWysłany: 05 Lut 2025 13:28 
Awatar użytkownika

platynowy
Po wizycie w LA chciałem potwierdzić, że bez problemu można się poruszać komunikacją miejską.
Idealnie działa karta TAP w telefonie.

Z lotniska jechałem w następujący sposób:
- bezpłatny autobus do metro connector do stacji Aviation/LAX
- zieloną linią metra C do stacji Harbor Freeway (kierunek Norwalk)
- autobusem srebrnej linii J do 7 Th/Metro Street (kierunek El Monte)
- czerwoną linią metra A do Hollywood

Co ciekawe mimo odbijania karty nie pobrało mi za ten przejazd kasy

Z powrotem jechałem z centrum LA:

- niebieska linia metra B do stacji Willowbrook/Rosa Parks (kierunek Long Beach)
- zieloną linią metra C do stacji Aviation/LAX
- no i bezpłatny autobus na lotnisko

Wariant 2 był trochę dłuższy, bo niebieska linia na sporej części jedzie jako tramwaj po powierzchni - staje na światach itp.

Trzeba wziąć też pod uwagę, że metro nie jeździ tak często jak zazwyczaj kojarzymy metro i bywa, że na pociąg trzeba poczekać nawet do 20 minut.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 24 Lut 2025 08:37 

platynowy
:idea: Chyba prawie nieznany (nawet wśród locals'ów) "hack" taryfowy - bilet na dowolny przejazd koleją regionalną Metrolink daje nam tego samego dnia nieograniczone darmowe przejazdy autobusami oraz metrem (Metro Bus i Metro Rail).

Przykładowo, rano kupujemy bilet jednorazowy na pociąg Metrolink z Union Station do Cal State za $2.00, i potem z tym biletem jeździmy cały dzień w LA autobusami oraz metrem.

Normalnie za bilet dzienny lub daily cap na metro zapłacilibyśmy $5.00

Info na ten temat jest dobrze ukryte, nawet na stronie Metrolink nie tak łatwo znaleźć: https://metrolinktrains.com/rider-info/ ... nnections/

Oprócz Metro Bus i Metro Rail w LA, darmowe przejazdy są też honorowane u 19 innych przewoźników w miastach gdzie operuje Metrolink.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 29 Kwi 2025 23:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Metro Transit Center w LAX ma być otwarte 6.06
https://thepointsguy.com/news/lax-metro-station/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Pecel87 uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 30 Kwi 2025 08:30 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Niemożliwe!
Tyle lat czekania i w końcu udało się uruchomić jedną stację.
Prawie jak z otwarciem BER

PS. Właśnie doczytałem, że to tylko stacja LAX/Metro Transit Center.
Więc nadal trzeba będzie autobusem podjechać do Aviation/Century...
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 01 Maj 2025 11:15 

Tomo14 napisał(a):
Po wizycie w LA chciałem potwierdzić, że bez problemu można się poruszać komunikacją miejską.
Idealnie działa karta TAP w telefonie.

Z lotniska jechałem w następujący sposób:
- bezpłatny autobus do metro connector do stacji Aviation/LAX
- zieloną linią metra C do stacji Harbor Freeway (kierunek Norwalk)
- autobusem srebrnej linii J do 7 Th/Metro Street (kierunek El Monte)
- czerwoną linią metra A do Hollywood

Co ciekawe mimo odbijania karty nie pobrało mi za ten przejazd kasy

Z powrotem jechałem z centrum LA:

- niebieska linia metra B do stacji Willowbrook/Rosa Parks (kierunek Long Beach)
- zieloną linią metra C do stacji Aviation/LAX
- no i bezpłatny autobus na lotnisko

Wariant 2 był trochę dłuższy, bo niebieska linia na sporej części jedzie jako tramwaj po powierzchni - staje na światach itp.

Trzeba wziąć też pod uwagę, że metro nie jeździ tak często jak zazwyczaj kojarzymy metro i bywa, że na pociąg trzeba poczekać nawet do 20 minut.

1. Jak ostatecznie z aplikacją TAP? Chodzi o podanie amerykańskiego numeru - czy jest to konieczne?
2. Nie mogę tego przetestować w Poslce, ponieważ aplikacja jest blokowana regionalnie. Nie jestem pewien, czy będę mógł ją zainstalować w Los Angeles.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 03 Maj 2025 10:12 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja nie podawałem numeru

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 03 Maj 2025 10:39 

Tomo14 napisał(a):
Ja nie podawałem numeru

Okej, dzięki za odpowiedź.

Jeszcze wcześniej pisałeś:
Cytuj:
Czy kartę odbija się tylko na wejściu czy także na wyjściu z pojazdu ?

Jak to wyglądało w praktyce, trzeba się odbjać przy każdej zmianie w ramach 2 godzin?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 25 Cze 2025 18:01 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 71 029
srebrny
Cytuj:
Jak to wyglądało w praktyce, trzeba się odbjać przy każdej zmianie w ramach 2 godzin?

Podbijam temat. Będę pierwszy raz w USA i LA jak to wygląda w praktyce poruszanie się po LA komunikacją miejską? Czy wystarczy aplikacja TAP aby zwiedzić LA oraz pojechać do Santa Monica, Venice Beach, Hollywood?
Może ktoś napisze swoje spostrzeżenia.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 25 Cze 2025 18:09 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Prawie wszędzie dojedziesz komunikacją miejską, ale...
To na pewno nie jest NY.
To miasto jest wg mnie mega slabe do podróżowania na dużych odległościach do różnych punktów docelowych rozrzuconych po mieście.
O ile w centrum można poruszać się metrem, o tyle dalej tylko autobusami.
Czas dojazdu z punktu A do B to czasami ponad godzina.
Zatrzymują się na każdym przystanku, które są umiejscowione co przecznicę.
Pamiętam że mając nocleg w okolicy LAX większość czasu spędziłem w środkach komunikacji niż na zwiedzaniu.
Na pewno lepiej wybrać hotel bliżej centrum (ale te są niestety droższe).

Ja korzystałem z fizycznej karty, więc co do aplikacji się nie wypowiem.
 Profil Relacje PM off
ted07 lubi ten post.

#52 PostWysłany: 25 Cze 2025 21:25 

złoty
@ted07 W LA jednak najprościej to wynająć sobie samochód. Wszystko co fajne jest na tzw. obrzeżach.
 Profil Relacje PM off
ted07 lubi ten post.

#53 PostWysłany: 25 Cze 2025 22:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Proszę mnie poprawić jeżeli coś przeoczyłem, czy poniższa ścieżka wyjścia z LAX jest poprawna.

1. Po przejściu rozmowy z oficerem imigracyjnym wychodzę z Terminala B Tom Bradlay,
2. na zewnątrz terminala B szukam przystanku oznaczonego kolorem różowym LAX Shuttles,
3. czekam na bezpłatny autobus LAX Metro Connector do którego po prostu wsiadam nie kupuję żadnego biletu,
4. wsiadam do w/w autobusu i jadę na przystanek Aviation LAX,
5. na stacji Aviation LAX przesiadam się na zieloną stację metra (dalsza jazda płatna) lub na darmowy autobus jadący na K Westchester Veterans skąd dojadę do Expo/Crenahaw gdzie jest już błękitna linia metra E (płatna)

Rozumiem, że do tego momentu nie muszę mieć żadnego biletu i po prostu wsiadam do autobusu LAX Metro Connector.

Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 24.17 KiB | Obejrzany 413 razy ]
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 25 Cze 2025 23:05 
Awatar użytkownika

platynowy
Ad2. autobus staje kilkakrotnie w różnych miejscach pod terminalem

Reszta się zgadza.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
ted07 lubi ten post.

#55 PostWysłany: 25 Cze 2025 23:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dokładnie rzecz biorąc to terminal Toma Bradleya to część międzynarodowa lotniska.
Znajduje się między terminalami 3 i 4 (czyli na dole litery U, którą tworzą pozostałe terminale).
Autobusy zatrzymują się przy każdym z nich, poczynając od terminalu 1, a kończąc na 8.
 Profil Relacje PM off
ted07 lubi ten post.

#56 PostWysłany: 27 Cze 2025 15:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam pytanie o poruszanie się komunikacją miejską autobusami i metrem.
Cenowo z tego co czytałem to 1.20$ za jeden przejazd ale maxymalnie w jednym dniu pobierze 5$.

1. Czy komunikacją miejską jest jakoś szczególnie opisana lub oznakowana?
2. Gdzie nalezy kupić bilet na metro lub autobus miejski?
3. Czy można korzystać z aplikacji do poruszania się komunikacją miejską?
4. Czy mając aplikacje w telefonie też odbijam telefon w czytniku w metrze, autobusie?

Jeśli może ktoś pomóc ogarnąć mi tą komunikację miejską w LA będę wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 13 Sie 2025 11:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Po odbytej podróży do Los Angeles w lipcu 2025 r. chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami może ktoś skorzysta w przyszłości.

Do USA leciałem Polskimi liniami LOT w klasie ekonomicznej na trasie WAW-LAX. Wylot z WAW 11:20 przylot do LAX 14:35 (czas w PL 23:35) Lot był bardzo przyjemny, choć mega długi, trwał 12 godzin wylądowaliśmy co prawda 30 minut przed planowanym przylotem. Na pokładzie jedzenie bardzo smaczne, obsługa bardzo miła, uczynna i sympatyczna. Każdemu polecam wybór LO, w przyszłości jak wybiorę się jeszcze do USA to wybiorę z całą pewnością również LO.

Po przylocie na lotnisko LAX z samolotu przeszliśmy podpiętym rękawem do głównego budynku gdzie ustawiliśmy się do kontroli paszportowej i imigracyjnej, było dużo działających stanowisk i kolejka pomimo, że była dosyć długa szybko się przesuwała, w kolejce czekałem około 30 minut.
Kontrola graniczna i imigracyjna była dosyć szybka kilka pytań i typu na jaki czas przylatujemy, co będziemy zwiedzać. I "Walcome in the USA".

Po wyjściu z lotniska należy odszukać różowy przystanek LAX Shuttles, który za darmo dowozi pasażerów na wybrane parkingi i przystanki komunikacji miejskiej.
Ja tym darmowym autobusem dojechałem do przystanku metra Aviaton/Imperial (z tego miejsca odjeżdża żółta linia metra). Na tym przystanku bez problemu kupiłem kartę TAP w automacie, którą od razu doładowałem. W automacie karty TAP można doładować za pomocą gotówki jak i karty płatniczej.
Poniżej przygotuję poradnik krok po kroku jak sprawdzić saldo na karcie TAP Jak i doładować kartę TAP.

Należy zaznaczyć, że na wielu większych stacjach metra jak i autobusowych w LA są osoby, które pomagają w zakupie karty TAP, doładowaniu tych karty jak i udzielają pomocy w poruszaniu się komunikacją miejską. Osoby te mają ubrane jasno zielone kamizelki z napisem LA. Na początku pomoc tych osób jest bezcenna, ekstra rozwiązanie. Jak dotąd nigdzie w Europie nie spotkałem się z taką życzliwą i pomocną obsługą i do tego w tak licznych miejscach.

Podczas pobytu w LA poruszałem się po całej aglomeracji Los Angeles tylko komunikacją miejską (metro, autobusy).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości