Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Karpathos
#41 PostWysłany: 04 Cze 2025 07:46 
Awatar użytkownika

O.K. Dziękuję za chęć pomocy... Projekt Karpathos na ten rok upadł... Także w sumie to doczytałem na innych forach, to co potrzebowałem wiedzieć (polecane miejsca, plaże, itp.)...
Na ten moment Karpathos na pierwszym miejscu - ale w przyszłym roku... :)
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.

✨Dwa różne oblicza Francji na wakacje 🌊⛰️ Lazurowe Wybrzeże i Korsyka za 714 PLN 😍✨ ✨Dwa różne oblicza Francji na wakacje 🌊⛰️ Lazurowe Wybrzeże i Korsyka za 714 PLN 😍✨
Szarm el-Szejk z aquaparkiem i strefą spa 💦🌴 Tydzień z all inclusive w 4* hotelu za 2719 PLN Szarm el-Szejk z aquaparkiem i strefą spa 💦🌴 Tydzień z all inclusive w 4* hotelu za 2719 PLN
#42 PostWysłany: 03 Lis 2025 15:00 

niebieski
Mam podobnie, planowałem w tym roku Karpathos lub Naxos ale zniechęciło mnie jednak dość duże komplikacje żeby tam się dostać.
Prom ze względu na czas bujania :) wolę unikać dłuższy niż 3-4 godziny, samoloty to tylko lokalni przewoźnicy z cenami mało atrakcyjnymi.
Mała popularność tych kierunków to tez bardzo mało informacji od ludzi.
Szkoda że taki ryanair nie wprowadza sezonowo testowo takich nowych kierunków.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 09 Lut 2026 16:00 
Awatar użytkownika

W tym roku - 29.05 - 04.06 projekt Karpathos się ziści. Co prawda krótko, ale jeszcze trzeba na te projekty zarabiać... :mrgreen:

Bilety kupione:
Kraków - Rodos, Ryanair,
Rodos - Karpatos, Aegean,
Karpatos - Rodos, nie wiadomo jeszcze jak, pewnie prom BlueStar, ale jeszcze biletów nie sprzedają,
Rodos - Kraków, Ryanair.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 22 Lut 2026 17:22 

niebieski
U mnie dłużej na przełomie września i października już zrobiona rezerwacja bo jednak trzeba z tak dużym zapasem to składać.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 21 Maj 2026 16:25 

Loty: 402
Kilometry: 562 417
niebieski
Polecam plażę Agios Nicolaos w okolicach Arkassy na wschodnim wybrzeżu. Moje ulubione miejsca: Olympos i Mesochori.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 22 Maj 2026 13:45 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
srebrny
Paralia Agios Nikolaos / Παραλία Άγιος Νικόλαος na zachodnim wybrzeżu ;)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 22 Maj 2026 14:21 
Awatar użytkownika

Loty: 470
Kilometry: 496 855
niebieski
@wersus79 a gdyby było tłoczno, to tuż obok jest taka - moja ulubiona, bo autem (tyle, żeby byłem poza sezonem) można praktycznie na samą plażę podjechać. Nie było (w maju zeszłego roku) nikogo.

https://maps.app.goo.gl/whztM3puSmNZDAxn9
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 03 Cze 2026 09:29 
Awatar użytkownika

To jesteśmy na Karpathos. Jutro niestety wyjeżdżamy. Wyspę mogę polecić - jeżeli ktoś chce uniknąć zgiełku turystycznego, imprez, itp.
Jako noclegi mogę polecić Alpha-Studios. Właściel ma pensjonat oraz wypożyczalnię samochodów. Ok. 2 km za Arkasą. Koszt studio na dwie osoby plus wypożyczenie samochodu ( fiat panda) to 65€.
Drogo, tanio? Trudno powiedzieć. Ale dla mnie było O.K. Zaskoczyło nas, że codziennie ktoś przychodzi i sprząta studio i ściele łóżka.
Przy pensjonacie nie ma plaży, ale miejsce jest ciche, spokojne.
Fajna miejscowość niedaleko - Finiki. Plaża, kilka fajnych restauracji. Nam przypadła do gustu Immakulata. Ktoś pisał, że podawane ryby w restauracjach są nieprzyprawione - potwierdzam. Regularnie zamawialiśmy rybę i praktycznie niegdzie jej nie przyprawiali. Dodawana jest cytryna albo jakiś sos… Widocznie taki zwyczaj…
Z atrakcji polecam trekking na górkę 1215m - Kali Limni. Trasa od. 1,5 godz., dosyć skalista i trochę lekkiej wspinaczki, wspomagania rękami, ale nie ma niebezpiecznych ekspozycji. Lekkie buty trekkingowe z w miarę twardą podeszwą wskazane. Widoki z góry - obłędne! Dojazd w porządku, na końcu jest parking na ok. 20 samochodów. Staruje się z parkingu. W pobliżu jest też tawerna. Po drodze na szczyt spokykamy ok. 12-u osób. Także trasa popularna. Przeważnie Niemcy, jedna para włoska. Na wyspie nie spotykamy nikogo z Polski.
Z innych fajnych miejsc do polecenia:
- wioska Olympos;
- miasto portowe Karpatos;
- różne plaże; bardziej cywilizowane i mniej;

Cena paliwa, etylina: 2.18EUR/litr.
Większe markety to tylko raczej w pobliżu portu.
Przy samym lotnisku, poza plażami, nic nie ma.

Drogi dobre, poza kilkoma dojazdowymi do plaż (zwykłe klepisko).
Wyspa mocno górzysta, dużo serpentyn, zakrętów.

Sezon praktycznie zaczyna się od pierwszego weekendu w czerwcu.
Zaskoczyła nas duża ilość tawern i sporo pensjonatów, hotelików.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#49 PostWysłany: 04 Cze 2026 12:06 

niebieski
Dane o ilości turystów są zaskakujące dla tej wyspy, porównanie do Rodos gdzie sezon to 3,5mln turystów, a Karpatjos 130 tysięcy, z czego na Rodos sezon jest dłuższy, na Karpathos to głównie od połowy lipca do połowy września.
Co do auta na Karpathos, macie jakieś lokalne doświadczenia, nigdy nie biorę auta od tych wielkich pośredników i firm bo drogo.
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.

#50 PostWysłany: 04 Cze 2026 12:32 
Awatar użytkownika

Loty: 470
Kilometry: 496 855
niebieski
@Marcin Bartoszewski ja korzystałem z tej wypożyczalni: https://exercars.com i wszystko przebiegło naprawdę bezproblemowo. Pełne ubezpieczenie, jakiś tam depozyt chcieli (chyba 100 EUR, ale w sumie w ogóle go nie pobrali). Fakt, że auto było jakimś tam najmniejszym manualem i za 3 dni chyba coś koło 75 EUR zapłaciłem. Rezerwowane bezpośrednio przez tą ich stronę, bez żadnych pośredników tak właściwie dzień przed przylotem z Kasos.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 04 Cze 2026 17:17 
Awatar użytkownika

Obecnie mamy parę godzin w Rodos. Czekamy na samolot… Potwierdam, turystów multum, dużo Polaków,…
Ale i tak jeszcze nie jest pełnia sezonu - już wyobrażam co tu się dzieje w lipcu/sierpniu…
Odn. wypożyczenia sam. na Karpatos - zadziwiająco dużo wypożyczalni. Nawet w wioskach zdarzało się zobaczyć szyldy Car Rent. Raczej lokalne, sieciówek za dużo nie widziałem…
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości