Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 14 Lis 2024 14:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Rafał Brzoska napisał(a):
👊🏻Dobrze kombinujecie! Nie raz przyszło mi wyrzucać do kosza rzeczy bo "tanie linie" nieustająco zmieniają politykę bagażową dla swoich pasażerów i nieustająco podnoszą ceny w górę! Będziemy budować nową nogę biznesu opartą o "nadanie i powroty" bagażu!
👊🏻Tak! Po to rozstawialiśmy maszyny na lotniskach by były częścią tego nowego procesu
👊🏻 Dobrze kombinujecie - te pierwsze 8 krajów w których działamy to dopiero początek -co kwartał będziemy przyłączać nowe rynki do wysyłek międzynarodowych.
👊🏻 Ułatwienia w aplikacji mobilnej w tej materii będą się pojawiać jeszcze częściej -co miesiąc
👊🏻 PAMIĘTAJCIE, ŻE ODPALILIŚMY DOPIERO WERSJĘ 1.0 USŁUGI ! Zgłaszajcie mi i naszemu CC sugestie i uwagi -chcemy dopracować produkt dla WAS!

Czekam na nowy temat w dziale bagaże - walizki/plecaki zgodne z maksymalnymi rozmiarami skrytki InPost.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
KamcioPL uważa post za pomocny.

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#22 PostWysłany: 14 Lis 2024 16:09 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Pewnie pojawi się marka plecaków/toreb box max z trzema rozmiarami
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 14 Lis 2024 21:06 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Już popatrzyłam na te wymiary :lol: i miękka kabinówka Wittchen pasuje bez problemu ( i to nawet rozszerzona) i jeszcze luz na wysokość jest i to ok 10 cm.
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#24 PostWysłany: 14 Lis 2024 21:13 
Awatar użytkownika

platynowy
Inpost wspiera duże kabinowki.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 15 Lis 2024 08:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Karimata się jeszcze zmieści.
piekara114 lubi ten post.

#26 PostWysłany: 20 Lis 2024 14:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Zeus napisał(a):
No cóż, taniej niż drugi podręczny lub rejestrowany. Oj będzie zarełko/winko lecieć z ESP/POR do Polski :D

Póki co nic nie poleci, bo wysyłki będą realizowane tylko w jedną stronę PL-> zagranica.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 20 Lis 2024 15:21 

koncentrator napisał(a):
Zeus napisał(a):
No cóż, taniej niż drugi podręczny lub rejestrowany. Oj będzie zarełko/winko lecieć z ESP/POR do Polski :D

Póki co nic nie poleci, bo wysyłki będą realizowane tylko w jedną stronę PL-> zagranica.

Otóż nie.

" Co więcej, w Belgii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Luksemburgu i Portugalii można też wysłać pakunki do Polski. "
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 20 Lis 2024 18:09 
Awatar użytkownika

srebrny
@nickl0
Wskaż w takim razie w którym miejscu można nadać przesyłkę do Polski, bo na stronie InPost nie widzę takiej opcji. Jest tylko Polska - Polska i Polska - zagranica.

Image
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 20 Lis 2024 18:31 

złoty
Używasz strony/apki kraju wysyłki. Tu Hiszpania.
Załącznik:
inpostes.png
inpostes.png [ 63.78 KiB | Obejrzany 4269 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 20 Lis 2024 19:06 

Loty: 81
Kilometry: 147 004
niebieski
@koncentrator nawet przygotowali w związku z tym instrukcję jak to robić...
Fakt, co kraj, to osobne konto. Ale no technicznie - tak, da się...

https://inpost.pl/aktualnosci-jak-nadaw ... -do-polski
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 20 Lis 2024 20:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki za wyjaśnienie tematu.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 21 Lis 2024 13:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Dziala! Tylko co poki wyslanie paczek z takiej Hiszpanii do Polski to rewolucja cenowa nie jest...

#33 PostWysłany: 21 Lis 2024 13:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Pisałem o tym

inpost-pozwoli-wyslac-paczke-za-granice,1500,179338#p1735415
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 04 Gru 2024 06:36 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
Przygody z inpostem
https://finanse.wp.pl/brzoska-ma-co-pop ... 933056160a
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 04 Gru 2024 14:38 

złoty
Tak jak przewidywałem, do zastąpienia tym bagażu w liniach lotniczych jeszcze długa droga, a przy krótkich city breakach najpewniej to nigdy nie będzie miało sensu na trasie z Polski do miejsca docelowego.
Jak będzie konkurencyjna cenowo, to taka usługa może mieć sens co najwyżej do wysłania sobie rzeczy z powrotem do domu, kiedy 2-3 dni opóźnienia w dotarciu bagażu nie robią specjalnej różnicy.
Czyli będzie można robić spokojnie zakupy na miejscu albo kupować w linii lotniczej bagaż tylko w jedną stronę.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#36 PostWysłany: 04 Gru 2024 15:39 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 232 581
srebrny
Każdy będzie musiał po swojemu przekalkulować, czy ma to sens. Na pewno oszczędność będzie kusić, szczególnie w drodze powrotnej, kiedy czas nie nagli. Poza ewentualnymi opóźnieniami jest też kwestia odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia itp. Ja mam akurat w tym aspekcie osobistą niechęć do InPostu po tym jak parę lat temu wysyłałem laptopa do serwisu i pomimo zastosowania specjalnej pdduszki i kilku innych zabezpieczeń, dotarł on uszkodzony. Miałem wykupione u nich dodatkowe ubezpieczenie, a ostatecznie i tak proces reklamacyjny był w stylu "nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi".

Patrząc na to, że usługa dopiero się rozkręca, a mamy zaraz czas świąteczny, to trochę paczek na pewno poleci i w styczniu będzie już znacznie więcej feedbacku :)
2 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 04 Gru 2024 16:00 
Awatar użytkownika

srebrny
To ja dodam ze swojej strony, ze przetestowalem nowa usluge InPostu na trasie Polska->Hiszpania i wszystko przebieglo gladko i bez problemow (oprocz tego, ze paczka dotarla w 5 dni ale roboczych, bo po drodze byl jeszcze weekend).
6 ludzi lubi ten post.
SamWPodrozy uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 19 Sty 2025 20:20 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 16 648
Również przetestowałem wysyłkę z Polski do Hiszpanii. Do paczki wrzuciłem airtaga, żeby śledzić gdzie jest.
Garść przemyśleń i spostrzeżeń:
Polecam w Polsce przeklikać sobie wysyłkę zwrotną i wiedzieć z czym się to je, żeby nie mieć niespodzianki na miejscu.
Paczkomat wyglądał wielkościowo tak samo jak nasz w Polsce. Nie mają aplikacji a nadawanie kodem działa tylko w "paczkopunktach", w paczkomacie trzeba mieć wydrukowany swój kod. Paczkomaty działają tak jak nasza Orlen paczka. Trzeba wpisać poprawnego maila, na telefon nie dostałem smsa z kodem, być może dlatego, że wpisałem Polski nr. Do czasu doręczenia nie ma żadnej informacji o nadaniu paczki tak jak dzieje się to w wysyłce krajowej. Status na polskiej aplikacji nie zawsze pokrywał się ze stanem faktycznym, nie raz nie było zaznaczone, że paczka jest w transporcie.
Amazon ma dużo lepiej rozbudowaną sieć paczkomatów, również działają podobnie do Orlen paczki, czyli od razu wpisuje się 6 cyfrowy kod.
Kupowanie kartonu na wymiar nie ma za bardzo sensu jeśli nie dopychamy go pod korek. Warto owinąć go dodatkowo stretchem, mój miał trochę luzu w środku i doszedł mocno pognieciony, stretch zrobił dobrą robotę.
W drogę powrotną wybrałem torbę z Ikei kupioną na szybko w lokalnej Ikei, bo karton drugiej podróży by mógł już nie przetrwać. Torba jest mniejsza ale można w niej skompresować więcej.
Z Hiszpanii w drogę powrotną liczy się waga paczki, warto zabrać wagę podróżną.
Paczki jadą jednego dnia po 1400 km po 16h, czyli w ciężarówce musi być dwóch kierowców. Wyjeżdżają między godziną 12 a 15:00. Jeśli w czasie transportu albo zaraz po nim wypada święto to macie pewność, że paczka będzie stała i czekała na koniec dnia wolnego.
Czyli na każde święto przypadające w dniach roboczych trzeba doliczyć dwa dodatkowe dni robocze. Poprawiony wzór z regulaminu powinien wyglądać tak: D+(4+ (ilość świąt między dniem nadania a D+4)). Na moim przykładzie: D+4 + 2 (sylwester i święto 3 króli)

Paczkę nadałem 30.12 w poniedziałek, wieczorem wyjechała z mojego miasta i dojechała do magazynu w Piotrkowie Trybunalskim
Wtorek spędziła w magazynie i wyruszyła dopiero w czwartek 02.01 po Sylwestrze dojeżdżając nad ranem 03.01 do magazynu we Francji (wyjeżdżając po 15 we wtorek dojechała by do Francji na sylwestra)
Z Francji po południu wyruszyła w dalszą drogę do Barcelony gdzie dojechała w sobotę rano.
Od soboty do wtorku spędziła na pace ciężarówki na płatnym strzeżonym parkingu przez wypadające w poniedziałek święto Trzech Króli.
We wtorek 07.01 przywieźli ją do okolicznego magazynu w Barcelonie
08.01 rano była widziana w Mardycie
A 08.01 wieczorem w Granadzie
09.01 rano dotarła do paczkomatu w Maladze.
 Profil Relacje PM off
15 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 17 Maj 2025 12:04 

srebrny
@papa_slon jak dlugo paczka w Hiszpanii czeka na odbior ? pytam pod katem jakiejs tam synchronizacji w zwiazku z przylotem.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 17 Maj 2025 14:41 

niebieski
Wysyłałem paczkę inPost do Włoch (okolice Rzymu +/-150km)

Gabaryt C, ok 20 kg

Wysyłka w czwartek, tego samego dnia podjęta z paczkomatu, weeekend przeleżała w Polsce w sortowni, w poniedziałek ruszyła, na początku do Francji, potem przez 2-3 sortownie we Włoszech i rzutem na taśmę dotarła do punktu odbioru w piątek.

Na plus:
- cena - ok 55 PLN za gab C do 25 kg
- paczka niezniszczona (karton + stretch)

Na minus:
- czas dostawy (powinien być 1 + 5 dni roboczych)
- infolinia średnio pomocna odnośnie paczek międzynarodowych
- app inpost pokazuje statusy, ale już nie generuje się kod QR do odbioru ani pin - trzeba odgrzebać w @
- w przypadku Włoch, pani w punkcie nie ma telefonu do kuriera, brak możliwości kontaktu i uzyskania informacji kiedy paczka może być dowieziona

Ogólnie - biorąc pod uwagę cenę - to jest ok i jeśli weźmie się dłuższy zapas czasowy - może być ok.

Porównywalna paczka która wysyłałem DPD do punktu (30kg) to koszt ok 120 PLN
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości