Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Maj 2025 14:03 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Ponieważ podczas 1 tury wyborów prezydenckich będę za granicą (Mołdawia) to dopisałem się do listy wyborców w Kiszyniowie.

Tutaj mamy instrukcję: https://www.gov.pl/web/dyplomacja/wybor ... za-granica

Wypełniamy formularz tutaj: https://ewybory.msz.gov.pl/

Formularz jest marnie przygotowany, bo musimy podać kraj zamieszkania i adres, a nie ma w liście Polski - ja podałem Mołdawię i adres hostelu - formularz przeszedł.

Nie wiem też co z drugą turą - czy trzeba będzie się z powrotem przepisać na Polskę.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 09 Maj 2025 14:09 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Bo to trzeba karteczkę o głosowaniu poza miejscem zamieszkania na wybory brać, a nie dopisywać się do listy wyborców

Image

Ostatnio edytowany przez pabien 09 Maj 2025 15:27, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Maj 2025 14:10 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
A nie lepiej jest wziąć zaświadczenie o prawie do głosowania? Wtedy można głosować w dowolnym miejscu, tam, gdzie się znajdziemy w dniu, kiedy jest głosowanie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Maj 2025 14:40 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Ale po karteczkę trzeba się udać do urzędu, a dopisujemy się bez ruszania sprzed kompa.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
marcinkonra lubi ten post.

#5 PostWysłany: 09 Maj 2025 14:53 

Loty: 72
Kilometry: 106 869
Tomo, to pewnie zagłosujemy razem :), tylko ja wziąłem kartkę gdybym jednak zdecydował się zagłosować po powrocie do WAW w niedzielę gdzies po drodze do domu
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Maj 2025 17:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłam dziś w lokalnym Centrum Obsługi Mieszkańca, bo będę w trakcie pierwszej i drugiej rundy wyborów w dwóch różnych krajach. Obsługująca mnie urzędniczka bardzo wyraźnie podkreśliła, że dopisanie do spisu wyborców obejmuje obie rundy wyborów prezydenckich. Pomiędzy rundami nie ma możliwości zmiany. Jeżeli chce się głosować w dwóch różnych miejscach, np. w pierwszej rundzie za granicą, a w drugiej "w domu" (albo jakakolwiek inna opcja), to trzeba wziąć zaświadczenia o prawie do głosowania (wydają od razu na dwie rundy).
Przemm lubi ten post.
Przemm uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 09 Maj 2025 18:20 
Awatar użytkownika

niebieski
To się nie zgadza z tym co jest napisane np na stronach Infor. Z poniższego wynika, że przed każdą turą można złożyć wniosek o zmianę miejsca. Dociekam, bo mam podobnie.

"Wyborca, który złożył wniosek o zmianę miejsca głosowania, będzie ujęty w tym samym spisie wyborców również w przypadku przeprowadzania ponownego głosowania (tzw. II tury wyborów).
W tej sytuacji, aby w II turze móc zagłosować w innej komisji obwodowej - także w miejscu swojego stałego zameldowania - wyborca musi otrzymać z dowolnie wybranego urzędu gminy zaświadczenia o prawie do głosowania lub do 29 maja złożyć wniosek o zmianę miejsca głosowania. W tym wypadku wyborca również może złożyć wniosek w formie papierowej, jak i elektronicznej."

Dodano:
I inne źródło, radiozet

"Zmiana miejsca głosowania jest jednorazowa, to oznacza, że ma zastosowanie tylko w jednych konkretnych wyborach. W przypadku drugiej tury wyborca będzie musiał powtórzyć formalności."

Co w zasadzie jest sprzeczne z powyższym (zmiana powinna być od razu na obie tury). Pozostaje więc kwestia, czy można ponownie zmienić przed drugą turą czy nie. Nie wiem czemu, ale jakoś mi się od razu z kupowaniem biletów na PKP skojarzyło. Moze się uda, a może niekoniecznie ;-)

#8 PostWysłany: 21 Maj 2025 11:30 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Zmiana komisji na drugą turę z komisji do której się było domyślnie zapisanym jest możliwa - właśnie to zrobiłem.
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 22 Maj 2025 14:06 

srebrny
Na pewno możliwa jest zmiana miejsca głosowania w II turze, również jeżeli w I turze głosowaliśmy za granicą.

Początkowo zmieniłem miejsce głosowania z jednego zagranicznego, na zupełnie inne zagraniczne - bez problemów do wykonania na: https://ewybory.msz.gov.pl/. Przed momentem zmieniłem na punkt w Polsce, do wykonania np. poprzez formularz: https://www.gov.pl/web/gov/zmien-miejsce-glosowania

Zmiana potwierdzona mejlem (a w zasadzie to kilkoma), oraz widoczna w aplikacji mObywatel.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Maj 2025 15:08 

Czemu PKW czy kto tam za to odpowiada nie tworzy obwodu do głosowania w Kirgistanie? Chce mi ktoś powiedzieć, że więcej Polaków i turystów będzie obecnych np. w Nigerii, Senegalu czy Panamie? Odpowiednio w pierwszej turze 28, 36 i 45.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Maj 2025 15:13 

niebieski
Może dlatego, że w Kirgistanie (o ile się nie mylę) nie ma polskiej placówki dyplomatycznej czy konsulatu a w tamtych trzech krajach są?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Maj 2025 15:20 

Nie mamy w Kirgistanie ambasady?

edit/ jest konsulat:

Cytuj:
Konsulat Honorowy RP w Biszkeku
Konsul Honorowy Aleksander Zlatkin

adres: Gogola 28a, 720021 Biszkek, Republika Kirgistanu
telefon: +996 220 559 629
e-mail: konsulat.pl.kgz@gmail.com
język konsula: polski, rosyjski, angielski, kirgiski
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Maj 2025 15:51 

niebieski
No właśnie, jest tylko konsul honorowy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości