Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Lijiang (Yunnan)
#1 PostWysłany: 10 Kwi 2025 07:42 

platynowy
Chu Niang Private Kitchens
https://maps.app.goo.gl/UhuxdtpJdD4XmWya8

Mój absolutny top, jeśli chodzi o jedzenie w Lijiang Ancient Town. Restaurację polecił manager hotelu, spytany gdzie sam lubi zjeść z rodziną.
Lokal "ukryty" w jednej z wąskich uliczek odchodzących od głównego turystycznego deptaku, za pierwszym razem chwilę tego miejsca szukaliśmy, ale absolutnie było warto. Sami nigdy byśmy tam nie trafili, a pomimo ogromnej ilości krajowych turystów, obecność w restauracji (jak i całym Lijiangu) grupki Europejczyków wzbudzała zainteresowanie :)

ImageImageImage

Przed wejściem prezentowane są nagrody, jakie zdobyła restauracja - już po nich było wiadomo, że będzie dobrze.

Image

Wejście do lokalu odbywa się trochę "przez kuchnię", w której uwijają się pracownicy krojący warzywa i kursujący z danami.

Image

Na pierwszy ogień, przystawkowo, zamówiliśmy głowiznę w wersji ostrej (na zimno), talerz warzyw (zniknął, zanim zdążyłem zrobić zdjęcie) a także ryż z lokalnymi dodatkami (zamiast zwyczajowego kubła ryżu).

Image

Daniem głównym była polecana w karcie (oraz przez wszystkich dookoła) lokalna smażona ryba, pokryta masywną ilością warzyw z woka, wśród których dominowały cebula oraz chilli. Kelnerka dwa razy się upewniała, czy aby na pewno chcemy dwie - jak się okazało nie bez powodu, gdyż była po prostu wielka. I przepyszna.

Image

Oprócz tradycyjnie podawanej każdemu herbaty, w lodówce lokalne lagery-sikacze (3-4%) a także yunnański craft (pszeniczny, 10 PLN).

Image

Rachunek za dwie osoby wyniósł ok. 130 PLN (ryba kosztowała ok. 35 PLN i była cenowo topowym daniem w menu, opróżniliśmy też lodówkę z dobrego piwa) i był to chyba najdroższy posiłek podczas całego pobytu w Chinach, warty każdego juana.

Było tak dobrze, że wróciliśmy następnego dnia na "małe co nieco", zamawiając sizzling beef w niesamowicie aromatycznym sosie (mięso samo rozpadało się na języku), razem z boczkiem z woka (który zwykle widnieje pod nazwą szynka) oraz innym talerzem zieleniny. Niestety craftów nie dowieziono, więc posiłkowi towarzyszyło powszechnie dostępne piwo Dali V8.

ImageImage
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
 Temat postu: Re: Lijiang (Yunnan)
#2 PostWysłany: 29 Kwi 2025 22:45 
Awatar użytkownika

niebieski
@aeonflux czy podzieliłbyś się wrażeniami po wizycie Yunnan w osobym temacie? Wybieram się pod koniec maja i jestem obecnie na etapie planowania. Może miałbyś jakieś mniej oczywiste rady, sugestie?
Przylatuje do Chongqing i początkowo planowałem zobaczyć Zhangjiajie i potem polecieć do któregoś z miast w Yunnan i przeznaczyć pozostały czas na tę prowincję (oczywiście tylko jakąś część). Ale czym więcej czytam, tym coraz bardziej się skłaniam aby po Chongqing przeznaczyć pozostały czas na Yunnan. Miałbym wtedy 14 dni w Yunnan. W internecie jest bardzo dużo pozytywnych wrażeń ludzi po wizycie w tej części Chin.
 Profil Relacje PM off
karuzelaa lubi ten post.

Temat postu: Re: Lijiang (Yunnan)
#3 PostWysłany: 30 Kwi 2025 07:10 

platynowy
Oczywiście. To może żeby nie robić tutaj offtopa - zadaj jakieś pytania w części poświęconej atrakcjom, postaram się odpowiedzieć. Widziałem tylko mały fragment prowincji, ale na pewno jest ona warta odwiedzenia. Był plan napisania relacji, ale poległem czasowo.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości