Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Kwi 2025 19:12 

Cześć,

Może ktoś z Was podsunie ciekawy pomysł bądź zainspiruje - mamy zarezerwowany urlop (2 osoby) w II połowie czerwca, od 14.06 do najpóźniej 01.07 włącznie (daty sztywne, nie ma możliwość czegoś przedłużyć poza ten okres) i szukamy pomysłu na urlop. Zależy nam na dobrej pogodzie (odpada pora deszczowa, zima na płd. półkuli, itd.) i miejscu z ciekawą naturą, parkami narodowymi, 2-3 dniowe przerwy w dużych miastach też są ok.

Kierunek dalszy, poza Europą.
Zwiedzanie z wynajętym autem jest jak najbardziej ok dla nas.

Myślałem wstępnie o objazdówce w Kanadzie (np. loty Toronto/Vancouver + parki narodowe Banff, Jasper, alternatywnie Jukon).
Stany już mamy odhaczone.

Może ktoś z Was podsunie inną ciekawą opcją (z dostępnymi w miarę sensownych cenach lotach, przesiadki są nam niestraszne) w tym terminie?
 Profil Relacje PM off  

City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍 City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍
Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙 Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙
#2 PostWysłany: 25 Kwi 2025 07:11 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Budżet?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Kwi 2025 07:38 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
Kenia, Madagaskar. Okres poza porą deszczową, jest natura i parki narodowe, można dolecieć bezpośrednio nawet ale niezbyt wygodny lot z długa przesiadką albo i dwiema i nocowaniem na lotnisku tez pewnie jest możliwy. Co do cen, to trudno mi oszacować ale moim zdaniem od co najmniej roku pojęcie "dobra cena" przesunęło się w górę w porównaniu do tego, co było kilka lat temu. A poza tym wyczekiwany i wymarzony urlop jest tak cenny, że nie ma się co przesadnie przejmować paroma tysiącami zł różnicy. :D
 Profil Relacje PM off
leitoo lubi ten post.
leitoo uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 25 Kwi 2025 08:09 

@FUX - plus/minus 10k od osoby ze wszystkim.

@Przemm - brałem pod uwagę wstępnie Madagaskar i czytałem relacje/tematy na ten temat na forum, ale trochę odstrasza potencjalna bariera językowa (nie mówimy po francusku, a, że podróżuje tam relatywnie mało turystów, z angielskim ponoć bywa tam różnie) i duże trudności w planowaniu - duże odległości pomiędzy atrakcjami, słaba infrastruktura, wewnętrznie linie lotnicze są odradzane, tak samo jak wynajem auta samemu, a ja jednak lepiej się czuje jak mam ułożony zarys planu.

Poczytam trochę o Kenii, bo tego kierunku nie analizowałem - dzięki!

Myślę również o Peru gdzie udało się znaleźć RT za ok. 3600 zł od osoby, ale widzę, że w tych terminach e już najbardziej polecane trasy zwiedzania Machu Picchu są wykupione...

Ostatnio edytowany przez leitoo, 25 Kwi 2025 08:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Kwi 2025 08:11 

Gdyby to miał być początek czerwca, to w ciemno rekomendowałbym Koreę, bo daje dobry mix (nature-culture-civilisation) i jest względnie kompaktowa. Druga połowa miesiąca może już trochę zahaczać o deszcze.

Ewentualnie Madera w kombinacji z Azorami (względnie Azory w kombinacji z Maderą) - zawsze na propsie, choć to geograficznie Europa. A jeśli budżet pozwoli, to Hawaje.
 Profil Relacje PM off
leitoo lubi ten post.

#6 PostWysłany: 25 Kwi 2025 08:25 

Tak, niestety Japonia/Korea odpadają z powodu pogody w tym terminie :(

Madera jest na liście do odwiedzenia, ale z racji, że można tam się dość łatwo i szybko dostać (bezpośrednio loty z PL) to szkoda nam marnować dłuższego urlopu (mamy możliwość tylko raz w roku na ok. 2 tygodnie wolnego) na ten kierunek.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Kwi 2025 08:41 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 129 246
Przemysl Peru raz jeszcze, 3600 juz brzmi rozsadnie przy sztywnych datach a jesli szukales "na szybko" moze jeszcze jest cos do ugrania. Bilety do MP ogarniesz i na miejscu jak sie pogimnastykujesz.

nomadmania
 Profil Relacje PM off
leitoo lubi ten post.

#8 PostWysłany: 25 Kwi 2025 08:44 

Na obecną chwilę wahamy się między Kanadą a Peru właśnie.

Dziękuje za wszelkie komentarze, wskazówki i pomysły!
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 25 Kwi 2025 08:58 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 129 246
Nie wiem jak podrozujesz ale 10 k. na ponad 2 tyg. w Kanadzie to ciezko bedzie sie wyrobic, choc to kwestia indywidualna.

nomadmania
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Kwi 2025 09:12 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
@leitoo W przypadku Madagaskaru rozważyłbym biuro podróży - nie zalecam takiego rozwiązania ale poddałbym je analizie. Co prawda nie każdy preferuje taki sposób ale w tym przypadku eliminowane są wskazane przez Ciebie niedogodności, a do tego jest bezpośredni przelot. Skoro Madagaskar ewentualnie jest analizowany, to nieopodal jest Mauritius i Reunion. W przypadku Mauritiusu nie powinno być problemu językowego, na pewno nie w takim stopniu, jak w przypadku Madagaskaru.

A jeśli jesteśmy przy Kenii, to po sąsiedzku jest Tanzania. Może być też wyjazd łączony Kenia i Tanzania.

Ogólnie, znajdzie się kilka ciekawych opcji.
 Profil Relacje PM off
leitoo lubi ten post.

#11 PostWysłany: 25 Kwi 2025 09:13 

niebieski
Jeżeli nie byliście, to bym proponował w miarę bliski lot i odwiedził Teneryfę.
Taki balans zwiedzania i odpoczynku bardziej biernego.

Loty po kilkanaście godzin to już dwa dni wycięte z urlopu. Dochodzi jet lag i pół następnego w plecy.
Wietnam nie kusi?
Ktoś ostatnio wkleił gotowca.

Madera bajka. Niby Europa ale z klimatami Ameryki południowej podobnie jak Teneryfa.
Za to, co nie wydacie na zwiedzanie, możecie się obkupić w ciuchy tak inne niż w EU kontynentalnej.

To jeżeli chodzi o loty.

Jeżeli macie auto to rozważcie styk Francji, Niemiec, Szwajcarii.
Coś pięknego.
I w zasadzie brak rodaków.
😉

Ostatnio edytowany przez FUX, 25 Kwi 2025 09:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
leitoo lubi ten post.

#12 PostWysłany: 25 Kwi 2025 09:14 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
@iamdeszko
Ja też nie wiem jak autor wątku podróżuje
KRK - YYZ 2000 zł x 2 = 4000 zł
Samochód: 2000 zł
Noclegi: 450zł * 13 = 6000 zł

20000 - 12000 = 8000 zł zostaje na jedzenie, atrakcje, paliwo. Spokojnie do zrobienia.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 25 Kwi 2025 10:07 

@iamdeszko, @jimi koszty zależą od sposobu podróżowania, i myślę, że ten budżet jest w miarę realny na Kanadę (byliśmy w Stanach wcześniej na objazdówce więc jako takie porównanie ile $ nas to kosztowało mam) ale to nie budżet tutaj jest głównym tematem, a raczej kierunek/destynacja.

@FUX Wietnam kusi, ale czytałem, że w tym terminie to pogoda jest w miarę ok tylko w centralnej części kraju i to też nie jest idealna. Północ i południe nawet gorzej. Byłeś może i masz inne doświadczenia?
Teneryfa i rejon Alp też na inną podróż, tutaj chcemy wycisnąć jak najwięcej z urlopu i wyrwać się gdzieś dalej poza Europę jak mamy taką możliwość.

@Przemm - unikam jak ognia biur podróży :P Byliśmy na Seszelach także trochę podobny klimat do Mauritiusu/Reunion, szukamy teraz czegoś innego. Poza tym mamy dość aktywny tryb podróżowania i 2 tygodnie na Mauritiusie to zbyt długo dla nas (jeszcze nie ten etap leżenia plackiem na plaży przez cały dzień).
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Kwi 2025 12:15 

niebieski
W Wietnamie byliśmy styczeń/luty, więc nie wiem, jak tam bywa latem.
Kurtki czasami były w pogotowiu, np. na Ha Long rankiem czy późnym wieczorem jak powiało.
Poza tym spoko.
Weź pod uwagę, że z góry na dół to jednak parę km jest. Samo podróżowanie wewnątrz samolotem nie jest problemem. Należy tylko pamiętać, że na niektórych lotniskach musisz kontrolować na monitorach, czy Wasz bagaż nadawany nie został po skanowaniu odstawiony do bezpośredniej kontroli.
 Profil Relacje PM off
leitoo lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości