Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 395 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 29 Sty 2025 10:08 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
@abelincoln ja np. w SV nie miałem wyboru miejsc po zalogowaniu się do rezerwacji, ale e-mail w przypadku pierwszej, a telefon na call center w przypadku drugiej pozwolił wybrać miejsce za darmo + może to był przypadek a może nie, fotel obok mnie był pusty przy prawie pełnych samolotach (zarówno na A33 jak i A32).
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#362 PostWysłany: 13 Lut 2025 20:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Kupiłem loty na trasie GDN-CPH-KEF-CPH-GDN na kwiecień. Skorzystałem z pośrednika (GTG). Wszedłem wczoraj na stronę SAS i okazało się, że pierwszy odcinek został zmieniony (brak wiadomości od GTG). Na polskiej infolinii w ciągu 15 minut zmieniłem na POZ-CPH-KEF-CPH-GDN. Szybko i bardzo sprawnie!
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#363 PostWysłany: 13 Lut 2025 21:01 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ale infolinii SAS czy GTG? I jak duża zmiana?

#364 PostWysłany: 14 Lut 2025 15:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Myślę, że SAS
SAS jest pod tym względem super. Też miałem zmiany i bilet z GTG. GTG oczywiście wylane na wszystko a zmian sporo na trasie GDN-CPH-ARN-KRN włącznie z tym, że na powrocie musiałbym odbyć podróż do przeszłości. SAS przejął rezerwację i pozmieniał mi na cacy.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#365 PostWysłany: 17 Lut 2025 16:34 

Czy ktoś zna przepis na rezerwację multi-city w systemie SAS? Jedyne multi-city jakie oferują na stronie to powrót z innego lotniska, niż docelowe do którego się przyleciało. A ja chcę żeby lotnisko, do którego przyleciałem zostało to samo, ale lotnisko powrotne się zmieniło, przykładowo - system pozwala na GDN-KEF CPH-GDN ale nie pozwala na GDN-KEF KEF-WRO - co mnie interesuje.
Próbowałem zmieniać region, wchodzić z poziomu telefonu i aplikacji, ale niestety nie ma takiej opcji..
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 17 Lut 2025 17:37 
Awatar użytkownika

niebieski
@derotterdam call center. Złożą coś takiego i o ile cena będzie Ci odpowiadała, poproś o zniesienie opłaty za założenie rezerwacji (w związku z tym, że nie dasz rady zrobić tego samodzielnie) - zniosą. Gdy byliśmy z SAS przyjaciółmi, kilkakrotnie robiłem takie dziwne składaki.
 Profil Relacje PM off
derotterdam lubi ten post.
derotterdam uważa post za pomocny.

#367 PostWysłany: 24 Lut 2025 17:58 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Czy ktoś miał może sytuacje w której z uwagi na opóźnienie - SAS zaproponował następny lot do destynacji, ale okazalo się, że konkretne miejsca - extra room leg - czy jak to się tam nazywa były niedostępne. Chodzi o longa. Zastanawia mnie co można ugrać? Zwrot za dokupioną usługe, próbe up do Y+, vouchery, gotówke? - NIC ?

#368 PostWysłany: 24 Lut 2025 20:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Zwrot za usługę bez problemu, niestety nic ponad..
 Profil Relacje PM off
Robaku lubi ten post.
Robaku uważa post za pomocny.

#369 PostWysłany: 25 Lut 2025 08:39 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Dzisiaj na locie GDN-CPH spotkała mnie niecodzienna sytuacja. Kapitan kazał przy ładowaniu wszystkim pasażerom wyłączyć telefony i wszystkie urządzenia elektroniczne. Nie przełączyć w tryb samolotowy ale kompletnie wyłączyć. Obsługa chodziła i sprawdzała.

Była lekka mgła ale wiele razy ładowałem w gorszych warunkach. Niestety miałem słuchawki i nie słyszałem dokładnie komunikatu kapitana. Kojarzę tylko na koniec że wie iż jest to sytuacja „unusual”.

Ktoś wie o co chodzi? Pierwszy raz się z tym spotkałem na niemal 500 lotów
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 25 Lut 2025 09:37 

W SK się z tym dotąd nie spotkałem, ale w AF dobrych kilka razy, zawsze przy większej mgle (i zawsze lądując na CDG, nigdzie indziej). Nigdy natomiast nikt nie chodził i nie sprawdzał telefonów.
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 25 Lut 2025 10:03 
Awatar użytkownika

niebieski
@Darek M. na dziesiątki lotów na tej trasie (i na żadnej innej) nigdy mi się to nie zdarzyło, ale są pewne uzasadnione powody, dla których kapitan może poprosić o wyłączenie wszystkich urządzeń mogących wywoływać zakłócenia. Jednym z powodów jest właśnie autoland (ILS CAT III). Wiemy, że zakłócenia powodowane przez telefony komórkowe są absolutnie minimalne, to są inne częstotliwości, inna moc. Ale być może mieli informacje o problemach z ILSem w CPH albo zakłócenia GPSu (wiadomo kto) - generalnie zakłócenia systemów nawigacyjnych. Tutaj lądowanie jest bardzo precyzyjne, więc jakikolwiek minimalny błąd jest nie do wychwycenia i może spowodować tragedię.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#372 PostWysłany: 25 Lut 2025 10:16 
Awatar użytkownika

złoty
Kilka dni temu na KRK-CPH by FR też był komunikat o podejściu na automacie i wyłączeniu urządzeń - ale nie było sprawdzane. Na ziemi było mleko.
 Profil Relacje PM off
Darek M. lubi ten post.

#373 PostWysłany: 13 Mar 2025 10:55 

srebrny
Czy istnieje możliwość nadania bagażu w SAS przy najniższej taryfie i goldzie? Jakie macie doświadczenia, jest szansa, czy mogę zapomnieć o tym?!
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 13 Mar 2025 10:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie @jacek96 . Przerabiałem to - miałem bilet za mile (na 2 paxy 5 bagaży rejestrowanych) i potrzebowałem kupić dolot GDN-CPH w najtańszej. Pytałem w GDN (za wczasu, przed zakupem) w SASie. Powiedzieli: no nie, jak nie ma w systemie BAG1, to nie przyjmie nam bez pobrania płatności, więc niech pan lepiej kupi Basic zamiast Light.
 Profil Relacje PM off
jacek96 uważa post za pomocny.

#375 PostWysłany: 13 Mar 2025 21:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Również potwierdzam, Gold nie dodaje bagażu do najtańszej taryfy. Zresztą to nie tylko w SAS tak jest. Za to przy 'normalnej taryfie mamy od razu 3 szt ;-)

A co do wcześniejszego wątku, to mi się nie trafiło w CPH, albo nie pamiętam, za to w SVG kilka razy. Czasem wprost mówili, że to ze względu na chmury na poziomie zero, co zdarza się tutaj od czasu do czasu (w ostatni weekend prawie 2 dni non stop...). Zarówno SAS jak i KLM. Nie wiem czy to kwestia sprzętu na lotnisku, czy np typu samolotu (stare E170, CRJ900) i jego wyposażenia. Przy czym faktycznie miało to miejsce w ostatnim roku, może dwóch, więc może coś z zakłócaniem również.
jacek96 lubi ten post.

#376 PostWysłany: 13 Mar 2025 23:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Gold w SK daje 1 sztukę na long haul - pani chciała pobrać opłatę, a ja (psychologia bycia przekonanym że tak jest...) Powiedziałem że 1 sztuka jest i jak się drukuje kwit to jest ok, puściła. W każdym razie jak jest na 100% na long haul - nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 15 Kwi 2025 12:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

SAS ogarnia się po zmianie barw i pozwoli sojuszowym paxom na zabranie walizki w taryfie go light. Sztos
klik, klik
6 ludzi lubi ten post.
marcino123 uważa post za pomocny.

#378 PostWysłany: 15 Kwi 2025 13:09 

Od października wraca C na lotach europejskich:
https://www.sasgroup.net/newsroom/press ... october-1/
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 23 Kwi 2025 18:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jestem już po czterech lotach na trasie POZ-CPH-KEF-CPH-GDN. W międzyczasie dokupiłem normalną kabinówkę w aplikacji za 14 EUR w jedną stronę (polecam) oraz w drodze powrotnej wziąłem posiłek (meat meal, nie polecam). Wczorajszy lot KEF-CPH był opóżniony o 1h20 min skutkiem czego nie zdążyłem na lot CPH-GDN o 23.00. Linia zachowała się badzo elegancko i sprawnie załatwiła taxi z/do hotelu (w formie vouchera wręczonego na lotnisku CPH przez obsługę) oraz bardzo porządny hotel (Scandic Falkoner) oraz przebukowała mnie na pierszy lot dziś.
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#380 PostWysłany: 23 Kwi 2025 19:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Jako uzupełnienie powyższego - zamiast na taxi w CPH potrafią dawać bilety na pociąg/metro, jeśli przydzielony hotel jest dobrze skomunikowany. Jedyne co się zdarza, to że przy późnym przybyciu do hotelu nie ma już możliwości żeby zjeść, jak również zamówić śniadanie na rano. Warto dopytać o voucher na jedzenie. Chyba, że ma się wejście do saloniku, wtedy bez problemu mozna wejść i wieczorem i rano (jeśli godziny pozwalają).

No i nie tylko w SAS - jeśłi dostaniemy na apkę nowe bilety, a kolejka do stanowiska obsługi jest długa, to można w ciemno samemu poszukać sobie hotelu jakiejś normalnej cenie, brać taxi, a potem skladać claima. W SAS idzie to gładko, wszystko przez net. Zwrot w ciągu kilku dni.
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 395 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości