Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Kwi 2024 14:20 

Cześć,
Znacie moźe jakieś firmy, które zajmują się odszkodowaniami za loty znajdujące się poza jurysdykcją UE?

Mam 4 loty za, które chciałbym uzyskać odszkodowanie, które miały miejsce w Ameryce, Azji i Afryce, za pośrednictwem takich przewoźników jak JetBlue, Green Africa, BermudAir oraz Philippine Airlines. Niestety, wszystkie firmy, które dotychczas znalazłem nie zajmują się sprawami spoza UE. Czy ktoś miał może podobną sytuację i jest mi w stanie polecić jakąś firmę, która pomogła by mi powalczyć z tymi przewoźnikami?

Wielkie dzięki za pomoc w tej sprawie!
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 30 Kwi 2024 14:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ale to loty krajowe/międzynarodowe czy doloty na jednej rezerwacji na dalsze loty do/z Europy?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Kwi 2024 14:32 

4 osobne sprawy:
1. Lot z St. George do New York - przewoźnik JetBlue Airways - wylot 7h później niż planowany, nie zaoferowali alternatywnych lotów ani rekompensaty
2. Lot z Lagos do Ibadany - przewoźnik GreenAfrica - lot odwołany, żadnej rekompensaty, ani lotu alternatywnego
3. Lot z Bostonu do Bermuda - przeowoźnik BermudAir - wylot jakieś 9h później niż planowany, też nie zaoferowali alternatywnych lotów ani rekompensaty
4. Lot z Manilii do Rijadu - przewoźnik Philippine airlines - opóźnienie ponad 3h przez co spoźniłem się na kolejne loty do Warszawy.

Próbowałem kierować te sprawy bezpośrednio do nich, ale wiadomo nie ma odzewu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Kwi 2024 14:35 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. Skontaktować się z FAA
A do innych, no cóż, co jest UE nie znaczy ze będzie w innych krajach. Zostaje dobra wola i tyle.
 Profil Relacje PM off
chomeini1 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 03 Cze 2024 19:02 

Zbanowany
a za loty BER-LHR-DFW-CUN gdzie dwa pierwsze odcinki realizuje BA a ostatni AA, będzie przysługiwało jakieś odszkodowanie, a jeżeli tak to od kogo, zwłaszcza jeżeli nie zdążę na ostatni odcinek DFW-CUN, bo mam 1,5 h na przesiadkę ?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Lis 2024 13:22 

Loty: 1
Kilometry: 2 389
Lot Norse z USA do UE to FAA czy jakiś norweski odpowiednik?? Mam z Nimi ciekawy przypadek ( może ktoś miał podobny? ) Po zmianie godzin lotu napisałem do Nich prośbę o refund. Napisali ok , że mam wybrać środki Norse lub zmiana na dowolny lot . Kiedy po trzech dniach wybrałem środki na konto Norse napisali , że jednak nie dadzą nic :-)
Napisałem , że to jakieś jaja i co się zmieniło między tymi trzema dniami? Nie odpisali , więc wysłałem ponownie ostrego maila, że już nie wiem, która odpowiedź jest prawdziwa i niech sobie przeczytają jak bezsensownie brzmi całość ich korespondencji (zmiana zdania bez powodu). Napisali , że ostatecznie nic mi się nie należy. Do błędu się nie przyznali, przeprosin brak, tak jakby pierwszego maila pisał kto inny. Nie odpuszczę! Ostatecznie nie poleciałem z Nimi, żeby mieć większą motywację do walki.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Mar 2025 16:28 

srebrny
Nie wiem czy to tu, jak nie to prośba o przeniesienie.

W Wietnamie też jest jakieś prawo o odszkodowaniach za loty. Oczywiście bardziej restrykcyjne niż w UE.
Ale na krajówkach można do 400k VND a na międzynarodowych do 150USD.
Warto wiedzieć żeby się mieć na co powoływać jeśli już spełnimy wszystkie warunki do dostania.
Poniżej wyciąg z ustawy.

Załączniki:
IMG_6889.jpeg
IMG_6889.jpeg [ 608.85 KiB | Obejrzany 1883 razy ]
IMG_6888.jpeg
IMG_6888.jpeg [ 619.35 KiB | Obejrzany 1883 razy ]
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.
M_Karol uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 21 Mar 2025 01:46 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Wietam jak i Ameryka południowa (Barazylia/Argentyna) , cos cudownego jak ci się zmienia plany i przyjedziesz wcześniej na lotnisko i będzie miejsce w samolocie to Cie przebukuą za free na wcześniejszy lot :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Mar 2025 10:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W TAPie także :)
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#10 PostWysłany: 27 Mar 2025 18:31 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
Czy linie AIR MOANA mające siedzibę w Papeete na Polinezji Francuskiej podlegają regulacjom unijnym?
Polinezja Fr. jest departamentem zamorskim Francji a więc formalnie jest w UE.
Odwołali mi lot PPT-BOB i BOB-PPT ale dostałem loty zastępcze (Air Tahiti) o godzinę później.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Mar 2025 00:04 
Awatar użytkownika

platynowy
Jakakolwiek wersja odpowiedzi na pytanie... to i tak 1h opoznienia nie uprawnia do zadnego eu261
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 28 Mar 2025 00:16 

niebieski
Jest w UE - podlegają.
Ale nie wiem co chcesz osiągnąc skoro miałeś lot opóźniony o 1h.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#13 PostWysłany: 28 Mar 2025 00:26 

niebieski
Miałem ubezpieczenie (Uniqua), które płaci rekompensatę za odwołane loty. Ale jak już się dowiedziałem na infolinii - tylko za te odwołane loty, za które nie dostałem lotu zastępczego. Więc nici.. :(
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Mar 2025 00:49 

niebieski
@DMW z czystej ciekawości, mógłbyś pokazać OWU z punktem zwrotu dla anulowanego lotu ?
Naprawde jest ubezpieczenie ( warto się dowiedzieć) gdzie anuluja CI lot, i prawnie w jakim czasie maja CI linie zapewnić kolejny zastępczy lot, by ubezpieczyciel nie musiał płacić/ albo musiał.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Mar 2025 08:42 

srebrny
Chyba nie, raczej wyjątkowo
Zeus napisał(a):
W TAPie także :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Mar 2025 13:37 

niebieski
@szpaczny
Cytuję:
Klauzula ubezpieczenia opóźnienia lotu Przedmiot i zakres ubezpieczenia
§ 1
1. W przypadku opóźnienia o co najmniej 5 godzin organizowanego przez zawodowego przewoźnika zagranicznego lotu rejsowego, na który Ubezpieczony ma ważny bilet, Towarzystwo wypłaca świadczenie w wysokości wskazanej w Tabeli wariantów ubezpieczenia, stanowiącej Załącznik nr 2 do OWU. ( w moim wariancie polisy było to 1000 zł /osoba)
2. Loty odwołane, które nie odbyły się w ciągu 5 godzin od pierwotnie planowanej daty i godziny wylotu, traktowane są jak lot opóźniony.
Gdy dany lot został odwołany to wiadomo, że ten konkretny odwołany lot się nie odbył. Ale na infolinii w dziale likwidacji twierdzą, że skoro dostałem nowy lot zastępczy to tak jakby ten odwołany jednak się odbył.
Moim zdaniem nie jest to precyzyjny zapis.
Z kolei w następnym paragrafie o wyłączeniach odpowiedzialności TU jest taki punkt:
§2 4) wynikające z faktu odwołania lotu jeszcze przed datą i godziną pierwotnie planowanego wylotu, a Ubezpieczony został o tym fakcie poinformowany przed datą i godziną pierwotnie planowanego wylotu.
O odwołaniu nie zostałem odpowiednio wcześniej powiadomiony, dowiedziałem się dopiero godzinę przed odlotem gdy pojawiłem się na lotnisku. Ale wg definicji TU jednak "zostałem poinformowany przed odlotem". ;) No i linie rzeczywiście przebukowały nas na inny lot (Air Tahiti).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości