Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Noclegi poza Taipei.
#1 PostWysłany: 19 Mar 2019 17:13 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Widze, ze nie ma zadnych recenzji, ani opisow, wiec wrzuce info o paru hotelach i domkach, w ktorych zatrzymalam sie. Wiekszosc hoteli i domkow ma przybory toaletowe, czajniki lub dystrybutory cieplej wody.

Yangmingshan Jing Shan Recreation Area
Rzut beretem od Taipei w Parku Narodowym Yangmingshan. Najlepiej dostac sie tam samochodem, ale przed wjazdem do osrodka jest rowniez przystanek autobusu 108 - https://ebus.gov.taipei/Route/StopsOfRo ... 0100010800. Caly Park Narodowy ma bardzo dobra komunikacje publiczna. W osrodku jest kilkanasie duzych domow, ktore maja sypialnie z podwojnym lozkiem na dole, a na gorze kolejne dwa podwojne lozka plus namiocik dla dzieci. Na dole jest salon z duzym TV, stolik i zestaw herbaciany oraz lazienka ze zwykla woda i ta z gorach zrodel. Woda ze zrodel smierdzi siarka i jest goraca, co najmniej z 45C.

Osrodek ma restauracje, gdzie mozna zjesc cos w ciagu dnia lub rano sniadanie dodatkowo platne. Wifi jest podobno tylko przy recepcji i w restauracji. Korzystalam z wlasnego internetu, wiec nie sprawdzalam. Z jednej strony jest blisko do Taipei, ale z drugiej jest juz cicho i dziko. Mi sie bardzo podobalo i zatrzymalabym sie ponownie bez problemu. Bylam w niedziele wieczorem i bylo bardzo malo ludzi, ale podejrzewam, ze weekend moze byc oblezenie i glosno. Za noc zaplacilam £90 czyli okolo 450zl.

Rezerwowalam na hotels.com, recenzje i zdjecia na TripAdvisor: https://www.tripadvisor.co.uk/Attractio ... aipei.html

Image

Lozka na antresoli.
Image

Image

Wanna.
Image

Instrukcja obslugi korzystania z wody ze zrodel i kolor tejze wody.
Image

Image

Teren zabaw dla dzieci.
Image

Zachod slonca widziany z tarasu restauracji.
Image

Liwu Hotel Taroko
Budzetowy hotel niedaleko wjazdu do Parku Narodowego Taroko. Pokoje hotelowe sa ponizej parteru, nie bylo tam zbyt czysto, ale dalo rade. Lozka wygodne. Lazienka z tych, co nie maja oddzielnej kabiny prysznicowej, wiec po kapieli wszedzie jest mokro. Na parterze jest dystrybutor z ciepla i zimna woda. Sniadanie bylo wliczone w cene, podstawowe i bardzo tajwanskie. Zjadlam jakies niezdentyfikowane rzeczy. Rzut beretem od hotelu jest sklep 7-11 i stacja benzynowa. Dobra miejscowka, zeby wczesnie zaczac zwiedzanie Wawozu Taroko, ale poza tym, to nic szczegolnego. Koszt £29 lub ok. 145zl.

Rezerwowalam na hotels.com. Recenzje i zdjecia na TripAdvisor: https://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Rev ... alien.html

Mhuwe hotspring w miejscowosci Renai.
Nocleg zapchaj dziura, bo nie mialam nic na te noc. Nie ma recenzji po angielsku, widzialam chyba tylko dwie na hotels.com. Wlasciciel powiedzial, ze kupili osrodek rok temu i dopiero niedawno zaczeli oglaszac sie na angielsko jezycznych stronach. Po rezerwacji otrzymalam instrukcje dojazdu z informacja, zeby zadzwonic do wlasciciela po przekroczeniu rzeki, zeby mogli pokazac zarezerwowany domek. TomTom pokazal mi dobrze lokalizacje, droga dojazdowa z glownej drogi nr 14 byla bardzo stroma, zjezdza sie nad sama rzeke i przejezdza przez most. Nie ma zadnego oznakowania po angielsku.

Pokoje to domki blizniaki z lazienkami i kryta werenda z druga wanna. W domku jest lodowka, kuchenka mikrofalowa, dystrybutor cieplej i zimnej wody, klimatyzacja, lozko z podgrzewanym materacem. W lazience byla gleboka wanna z podlaczona woda ze zrodel. Trzeba bylo uzyc specjalnego przycisku, zeby wlaczyc pompe do wody ze zrodel, inaczej w kranie byla tylko zima woda. Na werandzie byla druga duza wanna oraz hustawka podwieszona z sufitu.

Komfortowe miejsce na nocleg i kapiel w goracej wodzie, ale poza tym to nie ma tam nic na miejscu. Wifi bylo bardzo szybkie, wlasciciel przyslal mi haslo, ja nawet nie pytalam sie o nie. Cena za noc £43 czyli ok. 215zl. Ja wybralam pokoj o nazwie: Deluxe Double Room (B), rezerwowalam przez hotels.com pare godzin przed przyjazdem. Zdjecia na Expedii: https://www.expedia.co.uk/Ren-Ai-Hotels ... nformation

Image

Image

Image

Image

Image

The Crystal Resort Sun Moon Lake
5* hotel z sieci Luxury Hotel Group. Znajduje sie bezposrednio nad jeziorem przy Ita Thao Pier. Ja wybralam pokoj o nazwie Lake Room i nie bylam zawiedziona. Narozny pokoj na 7 pietrze z balkonem i widokiem na dwie strony. Bardzo dobrze i elegancko wyposazony. Uklad open space z czescia rozrywkowo - wypoczynkowa z kinem domowym, lazienka i sypialnia z biurkiem. W pokoju wszystko co moze byc potrzebne, lacznie ze szlafrokiem. Kosmetyki firmy Mugler, toaleta Toto z podgrzewaniem i myciem oraz czujnikiem otwierania i zamykania deski, wanna z jacuzzi. Widzialam tez, ze niektore meble sa ze znanych firm designerskich. Obsluga w recepcji usluzna do przesady, pani biegla do windy nacisnac dla mnie przycisk, zebym przypadkiem nie czekala. Hotel ma parking ulice dalej. Sniadanie slabe jak na standard hotelu. Nie maja w ogole goracej herbaty, tylko kawe i zimna czarna herbate. Drugiego dnia darowalam sobie sniadanie, zjadlam noodle ze sklepu i wyjechalam o 6.00 rano.

W samej miejscowosci jest pare ulic z budkami z jedzeniem, przy molo ciagly ruch turystyczny w ciagu dnia, rzut beretem do kolejki linowej. Mozna siedziec na balkonie i delektowac sie widokiem. Moge polecic hotel i ten typ pokoju. Nastepnej nocy zatrzymalam sie w o wiele drozszym hotelu znanej sieci i brakowalo mi pewnych rzeczy z tego hotelu.

Strona hotelu: http://www.thecrystal.com.tw/en/ Recenzje i zdjecia na TripAdvisor: https://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Rev ... antou.html Ja rezerwowalam na hotels.com i po znizce zaplacilam £204 za dwie noce, ok. 1000zl.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Widok z balkonu.
Image

Image

Molo Ita Thao.
Image
7 ludzi lubi ten post.
marek2011 uważa post za pomocny.

Lato na wypasie 🌤️😎 Urlop w hotelu z parkiem wodnym i all inclusive za 1735 PLN 👙🌊💦 Lato na wypasie 🌤️😎 Urlop w hotelu z parkiem wodnym i all inclusive za 1735 PLN 👙🌊💦
Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️ Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️
#2 PostWysłany: 17 Cze 2024 19:56 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
srebrny
adam1987 napisał(a):
W Fo Guang Shan można spać. Jedynka z łazienką kosztuje 1000 TWD, a dwójka 2500 (serio), śniadanie jest chyba w cenie, ale do tej pory nie wiem czy nie ma dodatkowej „ofiary” za nie. Ogólnie polecam, bo fajnie się powłóczyć po tym jak już jest zamknięte dla postronnych.

Czy mógłbyś napisać coś więcej o tym noclegu? Co? Gdzie? Jak? Bo na bukingu tego nie ma. ;) Dzięki!

#3 PostWysłany: 17 Cze 2024 21:10 

srebrny
Należy się z nimi skontaktować mailowo. Należy podać datę przyjazdu oraz wyjazdu, liczbę osób, płeć i rodzaj pokoju. Jedynka kosztuje 1000 TWD, a dwójka 2500 TWD.Ja pisałem do fgs6205@ecp.fgs.org.tw Trochę to trwa, ale odpowiadają po kilkunastu godzinach, nawet jeśli mój mail uparcie mnie informował, że moje odpowiedzi nigdzie nie dochodzą.

Jako, że jest to trochę po za miastem, to transport nie jest najlepszy. Jest bezpośredni autobus z Zuoying Station (ostatnia stacja tajwańskiej szybkiej kolei). Jedzie też coś do miasta, ale niezbyt często. Co istotne noclegi nie są od strony muzeum Buddy, a od drugiej. Należy wysiąść na kolejnym przystanku za Muzeum Buddy (jeśli jedziecie z Zuoying Station).

O 19 zamykana jest restauracja w budynku noclegowym. Znajduje się tam również recepcja, która prawdopodobnie również jest mniej więcej wtedy zamykana. Należy również pamiętać, że sam kompleks może być zamykany wcześniej i należy porozmawiać z ochroniarzami "po chińsku", że ma się rezerwację. Bez problemu. Jak człowiek będzie szedł pewny siebie, to może nawet nie zaczepią. Trasa jest pod górkę, trzeba być gotowym. Zaleta zamknięcia jest taka, że wieczorową porą możemy zwiedzać część kompleksu praktycznie sami, naprawdę warto.

Na miejscu praktycznie wszyscy mówią po angielsku. Choć nie koniecznie na recepcji. Jeśli nie znajdą twojej rezerwacji, to trudno, prawdopodobnie i tak będą mieli jakieś wolne pokoje. Rano jest śniadanie w tym samym miejscu gdzie jest recepcja.

Same pokoje są dość komfortowe, posiadają lodówkę, tv i wygodną łazienkę. Nie pamiętam czy było wifi, ale chyba nie.

Na mapce poniżej zaznaczono trasę do przejścia od przystanku autobusowego - żółty krzyżyk (mniej więcej tam był) do miejsca noclegu - pomarańczowy krzyżyk. Zielony krzyżyk, to "muzeum" Buddy.
Załącznik:
Zrzut ekranu 2.png
Zrzut ekranu 2.png [ 1007.39 KiB | Obejrzany 784 razy ]
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.
benedetti uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 11 Mar 2025 01:16 

Loty: 414
Kilometry: 1 136 356
W TAINAN polecam hotel 108 House Inn, położony w West Central District, Zhongzheng Road, a dokładniej Ally (alejka ) nr 108. Telefon 06-2222-318, email: 108cafehouse@gmail.com. Za pokój 1 os. płaciłam równowartość 110 zł. Recepcja czynna od 10.00 do 20.00. Można zostawić bagaż.
Blisko do zabytków, w pobliżu stoiska na ulicy, restauracje, kawiarnie. Hotel w bocznej uliczce, a więc spokojnie, cicho. Przed 2 stoliki gdzie można wypić kawę lub piwo zakupione w hotelu i zapalić. W hotelu winda. Do dyspozycji gości darmowa kaw, herbata, czekolada..
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Mar 2025 13:35 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Sunday Home w Luodong otoczony polami ryzowymi. Czysto, elegancko i pyszne jedzenie. Tanio moze jakos nie jest ale akteptuja vouchery z loterii.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Mar 2026 08:50 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Przed wycieczką do Alishan spaliśmy w Chiayi.
Wybór padł na coś blisko stacji kolejowej, ale okazało się, że stacja HSR jest 16 km od hotelu :D
Niemniej hotel polecam, Hotel HI- Branch Chui-Yang.
https://www.booking.com/hotel/tw/hi-chu ... an.pl.html

Śniadanie w cenie, w recepcji woda z dystrybutora.
Tuż obok hotelu znajduje się dobra kawiarnia - taka oldschoolowa.

W Kaohsiung wybór padł na Hub Hotel Kaohsiung Cisian Branch
https://www.booking.com/hotel/tw/new-im ... ng.pl.html

Śniadanie w cenie, ponadto przez całą dobę za darmo:
- kawa z expressu
- herbata
- 5 smaków lodów do samodzielnego nakładania
- ciasteczka
- zupki, coś na styl gorącego kubka

W budynku znajduje się pralnia. Za 50 TWD można zrobić pranie - proszek jest za darmo. Za kolejne 50 TWD można skorzystać z suszarki (płatne bilonem 5 x 10 TWD)

Załącznik:
20260313_154536.png
20260313_154536.png [ 828.17 KiB | Obejrzany 170 razy ]

Załącznik:
20260313_154344.jpg
20260313_154344.jpg [ 189.4 KiB | Obejrzany 170 razy ]

Załącznik:
20260314_065143.jpg
20260314_065143.jpg [ 225.46 KiB | Obejrzany 170 razy ]

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 04 Maj 2026 16:19 

niebieski
Alishan - dużo można poczytać o noclegach w rejonie Alishan National Forest Recreation Area a ceny nie są najniższe zatem mała informacja po pobycie.
Zdecydowałem się na Dafong Hotel i nie mam zastrzeżeń. Pokój czysty, śniadanie w cenie (realizowane w restauracji w food courcie).
Hotel jest po remoncie zatem stare zdjęcia mogą wprowadzić w błąd. Pokój też miałem wyremontowany ale nie wiem czy wszystkie tak wyglądają.
https://www.booking.com/hotel/tw/dafong-hotel.pl.html
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości