Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 244 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 09 Mar 2025 14:03 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 432 849
srebrny
@oskiboski

Podobno kogoś na ponad 100K PLN z tym barem.
Sprzedał bar, który formalnie stracił już umowę najmu.
Takie informacje krążą po sieci ale ile w tym prawdy - nie wiem.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

Śródziemnomorski raj na Cyprze 🌊🏝️ 4* hotel z wyżywieniem za 1607 PLN Śródziemnomorski raj na Cyprze 🌊🏝️ 4* hotel z wyżywieniem za 1607 PLN
🔥HIT❗🔥 Wyprzedaż w AirAsia od 38 PLN ✈😍 Tanie bilety po Azji (Tajlandia, Malezja, Filipiny, Laos i inne) ☀️🌴 🔥HIT❗🔥 Wyprzedaż w AirAsia od 38 PLN ✈😍 Tanie bilety po Azji (Tajlandia, Malezja, Filipiny, Laos i inne) ☀️🌴
#202 PostWysłany: 09 Mar 2025 18:45 

Tymczasem samozwańczy ekspert Emil z Japonii- spec od Korei Płn ( bo był tam 9 razy ):

Nawet wojownik zauważył, że "coś jest nie tak" a ten:

Cytuj:
Przypominam, że w dużym stopniu jak się odbierze pobyt w Korei Północnej dużo zależy od nastawienia. Jak ktoś szuka tam sensacji i "szpiegów" to wszędzie ich będzie widział. Ja jeżdżąc do tego kraju nigdy nie jeździłem tam w celu udowodnienia jakiejś tezy. Starałem się mieć otwarty umysł i chłonąć to co jest wokół mnie posiadając wiedzę z książek i dokumentów na temat tego kraju. Prawda zawsze gdzieś tam jest po środku tego co widzimy, a co nam mówią Koreańczycy.

Jakbym słyszał jeżdżących obecnie do Rosji: "odrzuć stereotypy, nie ufaj main streamowi, wyłącz tv- włącz myślenie"

Ostatnio edytowany przez bigosm, 09 Mar 2025 19:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#203 PostWysłany: 09 Mar 2025 19:13 
Awatar użytkownika

Loty: 236
Kilometry: 444 763
srebrny
oskiboski napisał(a):
Wobec Pajaka pojawiaja sie oskarzenia,że jakies przekrety robi na kase w tej Thai. Pewnie dlatego

Publikował juz oświadczenie w tej sprawie i... chyba mu wierze 8-)
Nie róbmy Pudelka, bo w sumie nie wiemy jak było, ale faktycznie to co opisywał jest wiarygodne, ale jednak zarabia dużo więcej na swojej popularności i nie warto by było mu ja w taki sposób marnować.
Trochę dryfujemy... nie mniej zdania nie zmieniam o nim. Dla mnie te jego filmy nie maja wartości merytorycznej za bardzo, z to trzeba przyznać ze umiał się odnaleźć i monetyzuje to co robi, za co akurat doceniam.

#204 PostWysłany: 09 Mar 2025 21:18 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 7 293
bigosm napisał(a):
Jakbym słyszał jeżdżących obecnie do Rosji: "odrzuć stereotypy, nie ufaj main streamowi, wyłącz tv- włącz myślenie"

Chyba oczywiste jest, że do takich krajów jak Korea Północna jedzie się by na własnej skórze przekonać się na ile informacje w mediach są prawdziwe, a na ile przejaskrawione lub nawet zafałszowane i wyrobić sobie zdanie a nawet obalić stereotypy.

Działa to w dwie strony. Na wschodzie (bliższym i dalszym) panowała (panuje) opinia że w Unii Europejskiej panują nieograniczone możliwości finansowe. Dlatego było sporo przybyszów, którzy to weryfikują.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Ottoman uważa post za pomocny.

#205 PostWysłany: 09 Mar 2025 21:20 

Loty: 97
Kilometry: 162 781
niebieski
Abstrahując od sympatii do wspomnianych jutuberów, mimo wszystko vlogi jakie pojawiły się w ostatnim czasie dają wgląd w to jak wygląda życie w Korei Północnej. Przyglądając się niektórym szczegółom można zobaczyć biedę (mała liczba aut, słabo wyglądające domy, niski stopień mechanizacji rolnictwa).
Interesujące jest to, że kobiety w Korei Północnej (przynajmniej te, które pojawiają się jako piosenkarki/tancerki/przewodniczki) mają wybielone twarze, niczym Koreanki z południa. Wygląda na to, że moda w tym zakresie w jakiś sposób dotarła na północ pomimo izolacji kraju.

Dodatkowo, widać sporo paneli słonecznych, wydaje się że nie ma problemów z dostawami energii - przynajmniej w Rason.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#206 PostWysłany: 09 Mar 2025 21:55 

Jeden2trzy napisał(a):
bigosm napisał(a):

Chyba oczywiste jest, że do takich krajów jak Korea Północna jedzie się by na własnej skórze przekonać się na ile informacje w mediach są prawdziwe, a na ile przejaskrawione lub nawet zafałszowane i wyrobić sobie zdanie a nawet obalić stereotypy.

Działa to w dwie strony. Na wschodzie (bliższym i dalszym) panowała (panuje) opinia że w Unii Europejskiej panują nieograniczone możliwości finansowe. Dlatego było sporo przybyszów, którzy to weryfikują.

Chyba sobie żartujesz. Ja nie muszę jechać do reżimów by wiedzieć , że na miejscu wielbią zbrodniarzy. Ci co wątpią w rzetelność mediów zachodnich są zwolennikami tychże reżimów mówiąc, że one kłamią i zachęcają by jechać aby sprawdzić na miejscu. Zapewne też po to aby trzepać ich z kasy dla upadających gospodarek.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#207 PostWysłany: 09 Mar 2025 22:27 
Awatar użytkownika

Każdy ma prawo mieć swoje zdanie, nawet takie z którym ciężko dyskutować.

Natomiast mogło by się wydawać oczywiste, ale świat nie jest taki zero-jedynkowy. I podróżowanie pozwala to poznać i potwierdzić...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Ottoman uważa post za pomocny.

#208 PostWysłany: 09 Mar 2025 23:04 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Jeden2trzy napisał(a):

Ale po co chcesz jeździć tak daleko? Wystarczy, że udasz się na front w Ukrainie i sprawdzisz, czy naprawdę są tam ci koreańscy żołnierze, czy jednak media fałszują, jak to byłeś uprzejmy stwierdzić.
5 ludzi lubi ten post.

#209 PostWysłany: 10 Mar 2025 01:19 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
sko1czek napisał(a):
"NORTH KOREA SUSPENDS TOURISM: North Korea has, for now, suspended international tourism. This follows a German tourist telling Western media he was surprised tour guides didn’t try to hide the country's poverty. (...)
Jeśli to prawda, to rzeczywiście niezbyt mądrze wypowiedział się niemiecki turysta, narażając przewodników swojej grupy.

Czyżby to był ten niemiecki żongler od zaliczania krajów? ;-) widziałem na instagramie, że też był i nawet chwalił się, że ma tam internet i nadaje live... w sumie przez chwilę nawet mu uwierzyłem, że faktycznie złapał przy granicy zasięg z Chin :)
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 10 Mar 2025 01:40 
Awatar użytkownika

Loty: 712
Kilometry: 1 156 058
srebrny
To chyba ten właśnie.
Tam chyba wszyscy, co pojechali, byli od zaliczania krajów.
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 10 Mar 2025 06:19 

Jeden2trzy napisał(a):
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie, nawet takie z którym ciężko dyskutować.

Natomiast mogło by się wydawać oczywiste, ale świat nie jest taki zero-jedynkowy. I podróżowanie pozwala to poznać i potwierdzić...

Ale w przypadku Korei Płn czy Rosji jest zero-jedynkowy. I nie muszę tego zobaczyć by to wiedzieć.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#212 PostWysłany: 10 Mar 2025 19:10 
Awatar użytkownika

Sudoku napisał(a):
Jeden2trzy napisał(a):

Ale po co chcesz jeździć tak daleko? Wystarczy, że udasz się na front w Ukrainie i sprawdzisz, czy naprawdę są tam ci koreańscy żołnierze, czy jednak media fałszują, jak to byłeś uprzejmy stwierdzić.

Nie musze jeździć na żadną Ukrainę, żeby wiedzieć że kłamiesz, gdyż nigdzie nie pisałem, że media fałszują obecność koreańskich żołnierzy. Z resztą w żadnym z postów nie wspominałem o południopółnocnowokoreańskiej armii, ani też nie słyszałem żeby media jakiegokolwiek kraju to negowały (mogę czegoś nie wiedzieć).
Więc tym jednym postem sam podważyłeś swoją wiarygodność.

Ostatnio edytowany przez Jeden2trzy, 10 Mar 2025 22:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 10 Mar 2025 19:47 

złoty
Jeden2trzy napisał(a):
Z resztą w żadnym z postów nie wspominałem o południowokoreańskiej armii, ani też nie słyszałem żeby media jakiegokolwiek kraju to negowały (mogę czegoś nie wiedzieć).

Północnokoreańskiej, nie południowo. A "zresztą" pisze się razem.

To w kwestii formalnej.
A co do meritum - @bigosm ma 100% racji pisząc, że Korea Północna i Rosja są całkiem zero-jedynkowe. Każdy wyjazd tam w celu "wyrobienia sobie własnego zdania" to po prostu finansowanie broni, która dziś zabija Ukraińców, a w zamyśle Rosjan w nieodległej przyszłości ma zabijać nas.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#214 PostWysłany: 10 Mar 2025 20:15 
Awatar użytkownika

Loty: 720
Kilometry: 996 938
platynowy
@meczko istnieje ryzyko, że to samo dotyczy USA, a od nich jesteśmy bardziej uzależnieni niż od Rosji
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 10 Mar 2025 20:16 

złoty
@pabien, jeszcze nie. Niestety z akcentem na "jeszcze".
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#216 PostWysłany: 10 Mar 2025 20:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Z tej wymiany ciosów trudno wyrobić sobie opinie "jak tam jest" niestety.
pietia lubi ten post.

#217 PostWysłany: 10 Mar 2025 21:15 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja już jakiś czas temu pisałem, żeby to powydzielać i przenieść część du o jutuberów, cześć do luźnych - stworzyć wątek: "kiedy podróżowanie jest nieetyczne" czy coś
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 10 Mar 2025 22:22 
Awatar użytkownika

Loty: 236
Kilometry: 444 763
srebrny
Zobaczyłem materiał ojwojtka. Warto.
Nawet nie chce porywnywac do Pjotera ale chodzi o to że pokazuje dużo więcej i lepiej.

Natomiast tej prawdziwej Korei niestety na tych filmach nie zobaczymy. Mimo wszystko polecam.

#219 PostWysłany: 10 Mar 2025 22:33 
Awatar użytkownika

meczko napisał(a):
Północnokoreańskiej, nie południowo. A "zresztą" pisze się razem.
mój błąd, ale już poprawiony. Oczywiście, ale to podtrzymują, że nigdy nic nie pisałem ani o żołnierzach z Korei Północnej, ani z Południowej.
meczko napisał(a):
A co do meritum - @bigosm ma 100% racji pisząc, że Korea Północna i Rosja są całkiem zero-jedynkowe. Każdy wyjazd tam w celu "wyrobienia sobie własnego zdania" to po prostu finansowanie broni, która dziś zabija Ukraińców, a w zamyśle Rosjan w nieodległej przyszłości ma zabijać nas.

Czyli jak dobrze rozumiem nie negujesz istnienia pozytywów życia w Rosji ani w Korei Północnej, ale ich sprawdzanie i uwydatnianie uważasz ze nie korzystne dla naszego narodu. Dobrze rozumiem?

A co do tematu.
Ja nie planuję wyjazdu do Korei Północnej Południowejprzynajmniej na razie), ale jest pewien pozytywny aspekt podróży Polaków tam. W wielu relacjach przewija się nieosiągalność samochodów i konieczność przesiadania się mieszkańców na alternatywne środki transportu jak rowery. Czyli coś co powoli jest wprowadzane w Europie (w tym Polsce). Mogą się ludzie przekonać jak to na codzień jest "wygodne" i do czego prowadzi...

Ostatnio edytowany przez Jeden2trzy, 10 Mar 2025 22:45, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 10 Mar 2025 22:44 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeden2trzy napisał(a):
Czyli jak dobrze rozumiem ...

A co do tematu.
Ja nie planuję wyjazdu do Korei Południowej przynajmniej na razie), ale jest pewien pozytywny aspekt podróży Polaków tam. W wielu relacjach przewija się nieosiągalność samochodów i konieczność przesiadania się mieszkańców na alternatywne środki transportu jak rowery. Czyli coś co powoli jest wprowadzane w Europie (w tym Polsce). Mogą się ludzie przekonać jak to na codzień jest "wygodne" i do czego prowadzi...

Nie wiem czy Ty sam siebie rozumiesz, ale raczej nie spodziewaj się, że inni dadzą radę
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 244 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości