Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wymiana waluty
#21 PostWysłany: 19 Kwi 2023 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
Wszędzie, gdzie jedliśmy/robiliśmy zakupy Revolut przechodził albo zbliżeniowo albo trzeba było go włożyć w terminal. Ani razu nie mieliśmy problemu, żeby nie zadziałał przy tych dwóch sposobach.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Słońce, palmy i pełen relaks za 2799 PLN ☀️🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem w Hiszpanii 🤩Loty z 4 miast ✈️ Słońce, palmy i pełen relaks za 2799 PLN ☀️🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem w Hiszpanii 🤩Loty z 4 miast ✈️
🚨Bez urlopu do Aten za 424 PLN ✨😱 Bardzo dobre godziny lotów i 4⭐ hotel 🇬🇷 🚨Bez urlopu do Aten za 424 PLN ✨😱 Bardzo dobre godziny lotów i 4⭐ hotel 🇬🇷
#22 PostWysłany: 06 Lis 2023 13:13 

niebieski
Cześć, a jak robiliście z wymianą pieniędzy w podróży na Wyspę Wielkanocną? Podejrzewam, że pewnie lepiej zrobić to w Santiago, ale może na WW nie jest z tym tak źle? I jak tam z prowizjami w bankomatach? Jest powszechna możliwość płatności kartą?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 09 Lis 2023 08:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja miałam jakiś tam zapas gotówki, na WW nie wyciągałam nic z bankomatu, ale za całe jedzenie i picie w knajpach płaciłam kartą, w sklepie tak samo.

Bankomat jest, nie wiem, ile bierze prowizji.
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 07 Mar 2024 23:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Banco Bice dalej bez prowizji. Wypłaciłem z Aion 20k CLP i pobrało 80,20 PLN

W Santiago de Chile (koło Plaza de Armas) przy Avenida Libertador i Nueva York nie ma bankomatu i ochroniarz podal mi kartę z adresem gdzie jest. Jest ono na Teatinos 280, na pierwszym piętrze. Chociaż faktycznie, prawie wszędzie można karta płacić https://maps.app.goo.gl/mChryrYrSDmR7mPZ6
 Profil Relacje PM off
Falka?! lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 28 Paź 2024 14:50 

Loty: 523
Kilometry: 1 159 431
srebrny
dostałam z jednego hotelu info, że

Cytuj:
TOURISTS DO NOT PAY TAXES AS LONG AS THEY HAVE THEIR MIGRATORY CARD, DELIVERED BY INTERNATIONAL POLICE AT THE AIRPORT OF SANTIAGO DE CHILE, AND WHEN THEY MAKE THE PAYMENT BY CREDIT CARD, DOLLAR OR AMERICAN DOLLAR IN CASH. DEBIT CARDS PAY 19% CHILEAN TAX, AS THEY ONLY WORK IN LOCAL CURRENCY.

czy rzeczywiście tak jest? w sumie inne hotele nie miały takiego info, a to dośc istotna róznica :)
Falka?! lubi ten post.

#26 PostWysłany: 28 Paź 2024 15:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak jest. Płaciłem kartą credit Citibanku i nie płaciłem podatku
 Profil Relacje PM off
maxima uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 28 Paź 2024 16:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, przy czym nikt nie chciał ode mnie Migratory card nigdzie.

#28 PostWysłany: 29 Paź 2024 13:59 

Loty: 479
Kilometry: 822 593
niebieski
Jako że właśnie wróciłem z Chile, to daję garść przydatnych informacji finansowych

1. Absolutnie nie wymieniajcie pieniędzy na lotnisku w Santiago, ponieważ kurs jest zbójecki (stan na dzień 12.10.2024 r.: 1USD = +/-780CLP). Lepiej wymienić w pierwszym lepszym kantorze w mieście (1USD +/-930CLP).
2. Praktycznie wszędzie można płacić kartą (zwykła bankowa, kredytowa, Revolut). Nigdzie nie natknąłem się na jakiś dodatkowy procent za płatność kartą.
3. Turyści są zwolnieni z podatku 19% w hotelach. Aby nie zostać dociążonym podatkiem trzeba pokazać paszport z wydrukiem z PDI, który otrzymujemy przy migration na lotnisku.
4. Zupełne nieopłacalne jest wyciąganie gotówki z bankomatów z uwagi na wysokie prowizje.
marcino123 lubi ten post.

#29 PostWysłany: 02 Lis 2024 02:21 

Loty: 523
Kilometry: 1 159 431
srebrny
Próbowałam dzis zapłacić w usd za hotel karta debetową, ale odrzuciło płatność. Dopiero przeszlo kredytową, ktora jest w pln. Ktoś płacił revo bez problemu?

#30 PostWysłany: 02 Lis 2024 03:25 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 1 242 867
Z revo w Chile zawsze miałem problemy w sumie. Od Mcdonalda po zwykły sklepik.

#31 PostWysłany: 09 Mar 2025 03:17 
Awatar użytkownika

platynowy
Zeus napisał(a):
Banco Bice dalej bez prowizji. Wypłaciłem z Aion 20k CLP i pobrało 80,20 PLN

W Santiago de Chile (koło Plaza de Armas) przy Avenida Libertador i Nueva York nie ma bankomatu i ochroniarz podal mi kartę z adresem gdzie jest. Jest ono na Teatinos 280, na pierwszym piętrze. Chociaż faktycznie, prawie wszędzie można karta płacić https://maps.app.goo.gl/mChryrYrSDmR7mPZ6

Póki co, Banco Bice ciągle bez prowizji. W sobotni wieczór wypłacałem Revolutem w tej placówce:

https://maps.app.goo.gl/RJZz8d42Emi1aDzFA

Bankomat w ścianie na zewnątrz.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 09 Mar 2025 16:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Dodam jeszcze jakby ktoś jechał na południe/do Patagonii, że Banco BICE jest w Puerto Montt (nieco poza centrum), a potem dopiero w Punta Arenas (w centrum). W Puerto Natales nie ma.

Jeśli będzie potrzeba to Banco Estado pobiera 5,500 CLP prowizji, a ma więcej placówek.

Praktycznie wszędzie można płacić kartą. Gotówka przydaje się przede wszystkim przy płatności za noclegi.

Co do Revoluta - przez 1,5 miesiąca płaciłam prawie wyłącznie Revolutem (VISA, z konta Premium) i ani razu nie miałam problemu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 24 Mar 2025 00:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeszcze słowo na temat płatności kartami....
Podobnie, jak innym osobom w tym wątku, zdarza mi się często, że płatność kartą (Curve, Revolut, Aion) jest odrzucana, pomimo, że wskazuję prawidłowo, że jest to karta typu "débito". Okazuje się jednak, że jeśli w terminalu, czy w kasie samoobsługowej wybierzemy opcję "crédito", płatność przechodzi, pomimo tego, że karta, której używam wcale nie jest kredytowa. Sprawdzone kilkukrotnie. Nie mam pojęcia, od czego to zależy, ale jeśli będziecie mieli tego typu problem, warto sprawdzić :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 25 Mar 2025 10:51 

złoty
Po przeczytaniu wątku bardzo się ucieszyłem że znalazłem bankomat Redbanc, ale potem się okazało, że praktycznie każdy bankomat ma taką naklejkę i nie oznacza to braku prowizji.

Próbowałem wypłat w wielu różnych bankomatach, ale niestety tylko w Bice nie pobierali prowizji. Bankomat 24h znajduje się też tutaj.
Załącznik:
IMG_3401.jpeg
IMG_3401.jpeg [ 74.15 KiB | Obejrzany 768 razy ]
Jak byłem tam ostatnim razem, to coś się zepsuł, ale chyba już naprawili. Jeśli nie, to wspomniana wcześniej placówka jest dość blisko.

W sporej ilości miejscowości ciężko jest znaleźć kantor. Zazwyczaj można jednak wymienić $ i € w BancoEstado. Kurs nie był nawet super tragiczny, różnica miedzy ceną zakupu i sprzedaży była poniżej 10%. Wymiany dokonujemy w kasie, czasami jednej konkretnej. Pamiętajcie, że Chilijczycy uwielbiają przebywać w bankach, więc kolejka może być długa.

Gotówka przydawała się głównie do płacenia za lokalne autobusy i wycieczki (przynajmniej na wyspie Wielkanocnej).
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 25 Mar 2025 23:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Placówek Banco BICE jest więcej, tu jest lista:

https://banco.bice.cl/personas/servicio ... sucursales
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 23 Maj 2025 14:37 

platynowy
Banco BICE wypłata nadal bez prowizji, ale jednak tych placówek jest mało więc warto wziąć gotówkę "na zapas" jak już znajdziemy.

Santander chciał 8500 CLP haraczu a na lotnisku chyba mają monopol.

W zdecydowanej większości miejsc można oczywiście płacić kartami.

#37 PostWysłany: 22 Lis 2025 18:03 

niebieski
Falka?! napisał(a):
@mmaratonczyk Dorzucę od siebie, że jest on w aptece Cruz Verde.

W tej aptece nie ma żadnego bankomatu. W San Pedro albo bankomat z prowizją albo kantor wymiany ze skandalicznym kursem. Bankomat bezprowizyjny to tylko Banco BICE, ale nie wszędzie go znajdziesz. Polecam każdemu wziąć USD w gotówce, warto też drobniejsze nominały. Gotówka USD w zasadzie rozwiązała nasze problemy, CLP było niepotrzebne. Wszelkie pozostałe płatności kartą Revolut.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości