Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 473 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 13 Sty 2024 20:03 

złoty
Zawsze lepiej zabrać swój

Szczegóły na forum, temat jak poniżej

fotelik-samochodowy,184,17878&p=1667951&hilit=Fotelik+w+Wizzair#p1667951

pinokio669 napisał(a):
jakiś czas temu jak byłem na Teneryfie to wypożyczaniem samochód w cicar, wszystko było ok, ale teraz na Fuerte pierwszy raz jedziemy z dzieckiem i zastanawiam się jak zrobić z fotelikiem. W cicar fotelik jest za darmo, ale nie wiem jak z ich dopasowaniem, czy może lepiej wziąć swój?
 Profil Relacje PM off
pinokio669 lubi ten post.
pinokio669 uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#442 PostWysłany: 13 Sty 2024 20:24 

Jeszcze nie wiem dokładnie kiedy pojedziemy, ale dziecko będzie miało ok. 7-8 miesięcy
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 13 Sty 2024 20:26 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
To ja po swoich doświadczeniach brałbym swój dla tak małego dziecka
 Profil Relacje PM off

#444 PostWysłany: 13 Sty 2024 20:49 

no właśnie z tym swoim fotelikiem to może być problem, bo ten który mamy jest zintegrowany z bazą, trochę to jest ciężki kloc, więc już się robi średnio, a dodatkowo myślimy o podzieleniu wyjazdu między dwie wyspy - fuerte i lanzarote i, myślałem żeby wypożyczyć samochód oddzielnie na dwie wyspy, a wtedy przeniesienie tego wszystkiego do promu robi się skomplikowane, a nie wiem czy opłata za wypożyczenie samochodu i przewiezienie go nie będzie wyższa niż kupno jakiegoś fotelika na miejscu
 Profil Relacje PM off  

#445 PostWysłany: 13 Sty 2024 20:56 

srebrny
No to rzeczywiście robi się bardziej skomplikowanie. Wydaje mi się, że cicar i autoreisen nie pozwalają na przewożEnid samochodu na inną wyspę, przyjemniej w standardzie. Jak rozważasz zakup na miejscu, to możesz zawsze namierzyć miejsce gdzie można coś kupić, sprawdzić co jest w wypożyczalni i mieć kupno jako alternatywę, ale wciąż pozostaje problem zmiany wyspy
 Profil Relacje PM off

#446 PostWysłany: 13 Sty 2024 21:00 

Ok, dzięki za wszystkie odpowiedzi, będę jeszcze myślał jak to rozwiązać
 Profil Relacje PM off  

#447 PostWysłany: 13 Sty 2024 21:00 

niebieski
Wypożyczasz po prostu - i kropka.
A "haczyków" możesz spotkać więcej - np. w ostatnio wypożyczanym nowym(!) Oplu pasy środkowego pasażera były tylko... biodrowe. :shock: I niewiele na to poradzisz, tak jak na używany fotelik - najważniejsze starać się prowadzić z głową ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#448 PostWysłany: 13 Sty 2024 21:44 

srebrny
Jeszcze odnośnie zmiany wyspy to taka wskazówka, bo też ostatnio przez to przechodziłem - najlepiej brać cicar bo oni mają normalne biura w portach na fuercie i Lanzarote, więc nie trzeba kombinować ze zwrotem i odbiorem samochodu
 Profil Relacje PM off

#449 PostWysłany: 13 Sty 2024 23:00 

niebieski
Warto też wiedzieć, bo zakładam, że również nie wiesz - że Cicar i Cabrera Medina to ta sama firma pod różnymi szyldami. Wypożyczasz tam gdzie taniej, a obsługuje Cię biuro obojętnie które z tych wymienionych ;)
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#450 PostWysłany: 21 Sty 2024 12:28 

Dzięki za porady, zarezerwowałem w cabrera medina i rzeczywiście wyszło sporo taniej
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#451 PostWysłany: 11 Mar 2024 13:25 

srebrny
W sobotę kolejka do Cicar przez pół terminala, szło sprawnie, ale to i tak ok. godzina stania. Podczas gdy do np. Autoreisen można podejść bez kolejki. W tym kontekście, mimo że nie mam dobrych wspomnień z Autoreisen, może jednak czasami warto to rozważyć. W Cicar od kilku dni pokazywało brak dostępności samochodów (wszystkich), chyba też dlatego dostałem Stelvio zamiast Mokki, to na plus
 Profil Relacje PM off  

#452 PostWysłany: 13 Mar 2024 22:02 

Loty: 81
Kilometry: 127 461
Co jeszcze możecie polecić poza Cicar, Pluscar i Autoreisen? Pierwsze dwie nie mają dostępnych aut przez cały obecny tydzień, a ostatnia ma biuro tylko na lotnisku. Chodzi mi o lokalne i bezproblemowe wypożyczalnie z odbiorem w Costa Calma, które nie wymagają karty kredytowej.

[Edit 14.03]

przeszedłem się osobiście do biura Cicar w Costa Calma - potwierdzili to samo co widać na stronie internetowej, że nie mają żadnych aut wolnych na ten tydzień.

Natomiast w biurze Plus Car w hotelu H10 Play Esmeralda mieli auto, pomimo tego, że dzień wcześniej odrzucili mi dwie rezerwacje, zrobione przez stronę internetową, z powodu braku dostępności.
Co prawda zostały akurat w tym dniu do wzięcia same duże auta (Hyundai Kona za 120 eur za 3 dni), ale jak ktoś potrzebuje auta last minute, to na pewno przyda się.
Tak więc ogólnie warto przejść się do biur i pytać osobiście. Tak nam zresztą polecił recepcjonista hotelu - że w Plus Car nie chce im się za bardzo skupiać na rezerwacjach on-line i żeby tam się udać. Akceptują karty debetowe, mieli fotelik
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 11 Gru 2024 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
niebieski
Cicar na lotnisku Fuerteventura listopad/grudzień. W kolejce do odbioru auta przede mną 4 osoby, 3 stanowiska obsługi, więc oczekiwanie 5 minut. Gdy odchodziłem, w kolejce może było 8 osób.
Samochód zarezerwowany Opel Crossland, wydali Seat Arona z przebiegiem 41k.
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 08 Mar 2025 17:40 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Rezerwacja w AutoReisen 22 stycznia na 6 dni w drugim tygodniu lutego za 139,85 EUR = 587,55 PLN
Płatne kartą kredytową na lotnisku w biurze wypożyczalni. Jak to w AutoReisen nie było blokady na karcie, tylko spisanie jej numeru.
Bak zatankowany w 7/8, czyli muszę dolewać często małe ilości paliwa, żeby nie "przelać" przy zwrocie.
Dostaliśmy Citroën C3 Pure Tech, taki sam jak przy rezerwacji. Klasa B1, nie widziałem niższych klas, mniejszych samochodów w tej wypożyczalni.
Odbiór bardzo szybki, przy okienku AutoReisen nie było kolejki.
Przejechaliśmy 559 km
Oddanie samochodu bezproblemowe. Po prostu parkujemy w wyznaczonym miejscu na parkingu AutoReisen przed lotniskiem i oddajemy kluczyki w okienku na lotnisku. Trzeba tylko pamiętać numer miejsca parkingowego, które podajemy w okienku. Przy nas nikt nie sprawdza stanu samochodu. Samochodu nie myłem. Ale przez cały okres wypożyczenia przepłukiwałem rano szyby i lusterka, ponieważ były bardzo zapylone.
Z wypożyczalni korzystaliśmy trzeci raz (wcześniej Teneryfa oraz Gran Canaria) i trzeci raz ją polecamy.
Tankowałem dwa razy:
1. 15,15 litra za 20 EUR płatne gotówką. Litr za 1.320 EUR
2. 15,34 litra za 21 EUR płatne kk PKO (87,89 PLN). Litr za 1,369 EUR
Załącznik:
IMG_20250209_150439.jpg
IMG_20250209_150439.jpg [ 301.11 KiB | Obejrzany 1356 razy ]

Załącznik:
IMG_20250213_150014.jpg
IMG_20250213_150014.jpg [ 265.79 KiB | Obejrzany 1356 razy ]

Samochód bardzo dobry na specyficzne drogi tej wyspy. Doskonale się sprawdzał na szutrowej nawierzchni Parque natural de Jandía i na INNYCH bocznych drogach. Trochę uciążliwa była jazda drogą na plażę Cofete , Cofete google maps, ponieważ jest ona wąska, bardzo ruchliwa i od strony przepaści nie ma żadnych zabezpieczeń, co sprawia, że wielu kierowców jeździ środkiem tej drogi, utrudniając mijanie się z samochodem jadącym z naprzeciwka. Jest to również odczuwalne na dość wąskiej drodze z miasta Pájara przez Betancuria do punktu widokowego z posągami dwóch królów (Mirador de Guise y Ayose) i dalej do ronda, gdzie oprócz samochodów jeździ dużo autokarów z turystami.

Na Cofecie można spotkać jeszcze takie pojazdy (autobus komunikacji publicznej)
Załącznik:
IMG_20250210_151455.jpg
IMG_20250210_151455.jpg [ 369.6 KiB | Obejrzany 1356 razy ]

Na parkingu na plaży na Cofecie widzieliśmy kilka samochodów Fiat 500, więc takim samochodem da sie tam dojechać.

Co do samej rezerwacji, to od października szukałem dobrej ceny na skyscanner i kayak różne wersje językowe. Wtedy AutoRisen miała już cenę, którą finalnie u nich zapłaciłem. Były tańsze wypożyczalnie za 122 EUR, ale ze średnimi opiniami. Pojawiła się jeszcze wypożyczalnia GOBYCAR Car Rental z całkiem dobrymi opiniami, tańsza o 10 EUR od AutoRisen, ale się zgapiłem i ostatecznie zarezerwowałem w opisanej. CICAR oraz Top Car były zdecydowanie droższe, a przy odbiorze i oddawaniu kolejki do nich bardzo długie (Top Car to ta długa kolejki od czerwonej strzałki, AutoRisen to zielona strzałka, Cicar widać po lewej)
Załącznik:
IMG_20250215_170240.jpg
IMG_20250215_170240.jpg [ 459.01 KiB | Obejrzany 1356 razy ]

Wypożyczalnię AutoReisen polecamy i pewnie przy następnej wizycie na Kanarach z niej skorzystamy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#455 PostWysłany: 08 Mar 2025 18:22 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
wersus79 napisał(a):
Dostaliśmy Citroën C3 Pure Tech, taki sam jak przy rezerwacji.

No trzeba uważać aby tych 3-4 l nie przelać.
:lol:
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.

#456 PostWysłany: 08 Mar 2025 18:49 

niebieski
Ale wiesz, że po utwardzonych zgodnie z umową nie można jeździć? :mrgreen:

Oczywiście, że (prawie) każdy jeździ - ale mało kto tak publicznie i z numerem rejestracyjnym się chwali. Bo po co potencjalnie robić sobie problem? ;)
 Profil Relacje PM off  

#457 PostWysłany: 08 Mar 2025 18:55 

złoty
sanchopan napisał(a):

;)

Oczywiście, wiemy.
.
Mało tych nieutwardzonych i generalnie niepotrzebny na FUE samochód 8-)
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.

#458 PostWysłany: 08 Mar 2025 19:16 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
sanchopan napisał(a):

Oczywiście, że (prawie) każdy jeździ - ale mało kto tak publicznie i z numerem rejestracyjnym się chwali. Bo po co potencjalnie robić sobie problem? ;)

Myślisz, że wypożyczalnie lokalizatorów nie mają w autach? ;)
 Profil Relacje PM off  

#459 PostWysłany: 08 Mar 2025 20:11 

złoty
Nie przesadzaj, w końcu to wyspa i jak już to w samochodach premium.
Bez ich dodatkowego ubezpieczenia tyle ryzykujesz, że poniesiesz koszt przeciętej opony, uszkodzonej felgi oraz holowania samochodu.
Tyle
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 08 Mar 2025 21:03 

niebieski
Z tobą @dg72 jest taki problem, że posiadając jakiś tam zasób wiedzy - czasem doradzisz trafnie. Ale zaraz po tym jak dana osoba poweźmie bezgraniczną (mniej lub więcej) wiarę w twoje rady, nadziewa się na twoją pseudoradę. Mniejsza czy celowo - domniemywam, że nie masz świadomości, że doradzasz źle, bo uważasz, że ww. zasób wiedzy predysponuje cię do udzielania rad "zawsze i wszędzie", a co najgorsze: "ex cathedra".
O ile sam sobie błędy popełniasz i ponosisz za nie konsekwencje, to może i twoja (choć też niekoniecznie zawsze) sprawa.
Ale przyjdą tu potomni, przeczytają, że "jeździj po drogach gruntowych - to nie problem".
Następnie - dla przykładu wspomniany tutaj wcześniej - AutoReisen zastosuje ni mniej, ni więcej własne warunki wynajmu i będzie "kasa bu-bu":

4. Niedozwolone użycie pojazdu
Korzystanie z pojazdu przez klienta musi podlegać następującym obowiązkom:
(...)

• Pojazd może być prowadzony wyłącznie po drogach publicznych. Zabrania się jazdy w miejscach, które nie nadają się do transportu publicznego, lub po drogach nieutwardzonych — lub drogach, które są utwardzone, ale mają poważne wady, które mogą spowodować uszkodzenie spodu pojazdu.

(...)

Każde nieautoryzowane użycie pojazdu przez klienta spowoduje wcześniejsze rozwiązanie umowy przez AUTOREISEN z powodu zawinionego zaniedbania. AUTOREISEN będzie również żądać odszkodowania za wszelkie szkody i uszkodzenia.

Dlatego jest to PRZESTROGA dla czytających. To że się 5 tysiącom ziomków udało, to nie znaczy, że bez końca tak będzie. A ci którym się nie udało - nie chwalą się tym publicznie. Bo nie ma czym.
Każde użytkowanie wynajętego pojazdu niezgodnie z umową może prowadzić do anulowania ubezpieczenia. Analogicznie jak dla pijaka lub osoby bez uprawnień nie działa OC w Polsce - nawet jeśli pojazd je ma opłacone.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 473 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości