Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 11 Sty 2025 12:11 

platynowy
@man4business Zbiorcze kody niektórych miast to nie działają tam już dobrze od dawna. Oraz trochę lepsze efekty choćby w LO wydaje się mieć definiowanie routingu, niż linii.

Generatora listy kodów lotnisk gdzie operuje dana linia bym się nie spodziewał, nie po to jest to narzędzie. Można sobie taki za to zrobić samemu, z powodzeniem używam od dawna i inaczej sobie szukania nie wyobrażam.
 Profil Relacje PM off  

Tanio i daleko❗😮 USA, Meksyk oraz RPA od 1449 PLN ✈️🗽🌤️🏖️ Tanio i daleko❗😮 USA, Meksyk oraz RPA od 1449 PLN ✈️🗽🌤️🏖️
First minute: all inclusive na greckiej wyspie Zakintos za 1788 PLN ☀️🍹 Loty + tydzień w hotelu niedaleko plaży 🏖️ First minute: all inclusive na greckiej wyspie Zakintos za 1788 PLN ☀️🍹 Loty + tydzień w hotelu niedaleko plaży 🏖️
#42 PostWysłany: 11 Sty 2025 12:28 

HON fly4free
Zbiorcze kody działały w starym matrixie bez jakichś wyraźnych problemów. Zresztą, wpisanie w moim przykładzie ICN, NRT niczego nie zmienia - dalej nie wyświetla wyniku dla ICN, który wyświetla gdy na liście jest tylko ICN. To jest całkowita porażka. Pokazałem to na przykładzie, ale problem jest ogólny. UI mogę sobie napisać swoje, ale złych wyników nie przeskoczę...

Co do generatora "gdzie lata dana linia", to nie o tym pisałem. Pisałem o tym, że skoro pierwsze pole jest ograniczone do jednego kraju, to mogliby życzliwie dać np. opcje "Poland" rozwijająca się na wszystkie lotniska. Ale to pikuś w stosunku do problemów jakie są teraz.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 11 Sty 2025 13:35 

HON fly4free
Akurat TK (podobnie AA i inne) to są przypadki, które źle działały już w starym matrixie, niepoprawnie była przedstawiana podaż w danej klasie rezerwacyjnej, która nie była w rzeczywistości dostępna. To nie była wina matrixa, ja zaś piszę o tym co się stało z matrixem w nowej odsłonie. Najwyraźniej stwierdzono, że koszty skomplikowanych zapytań, które były procesowanie na wielu wątkach, to zbyt kosztowny "prezent" jak na darmowy serwis. Zamiast wprowadzić jakąś może płatną wersję, zarżnęli kultowy projekt. I to jest niestety bardzo typowe dla Google.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 12 Sty 2025 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 72 667
srebrny
Pomimo tych niedogodności przy zbiorczym i bardzo szerokim wyszukiwaniu można znaleźć chyba jakieś plusy.
Jak już jesteście przy wybranym locie i sprawdzacie "rules" zasady to robicie to ręcznie czy jest jakiś program weryfikujący czy się taryfy nie wykluczają itd. ? Jaką część zadad danego lotu należy sprawdzić , aby znaleźć jakieś zniżki lub OJ, DOJ ?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 12 Sty 2025 23:13 

HON fly4free
Plusy są tylko wtedy, gdy ITA Matrix nie obcina wyników, a na ten moment jest na to niestety ogromna szansa. Co masz na myśli w temacie "fare rules"? To co widzisz w Matrix to wynik, który spełnia reguły połączenia zdefiniowanych reguł. ITA Matrix wykorzystuje parsowanie z ATPCO (Airline Tariff Publishing Company) do przetwarzania i interpretacji złożonych taryf lotniczych oraz reguł cenowych udostępnianych przez linie lotnicze. Jest to jedno z najbardziej restrykcyjnych parsowań. Parsowanie stosowane w różnych GDS-ach (Global Distribution Systems, takich jak Amadeus, Sabre czy Travelport) musi zbalansować szczegółowość z szybkością działania, ponieważ ich głównym celem jest obsługa procesu rezerwacji w czasie rzeczywistym. Z tego powodu parsowanie reguł taryfowych w GDS-ach bywa mniej szczegółowe niż w ITA Matrix (czytaj: są bardziej podatne na ewentualne błędy).
 Profil Relacje PM off
ted07 uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 07 Mar 2025 14:45 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 72 667
srebrny
Mam pytanie w jaki sposób mogę wyszukiwać w ITA Matrix rodzaj samolotu przewidziany w siatce na lot?
Ja próbowałem używać: Advanced Controls - Extension codes i np. wpisuję kod: 737 (Boeing 737) szuka, szuka i nic mi nie znajduje. Czy coś robię nie tak?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 07 Mar 2025 14:50 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Tam przy extension codes masz znak zapytania z pomocą:
Kod:
AIRCRAFT T:737
 Profil Relacje PM off
pinokio669 lubi ten post.
pinokio669 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości