Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 244 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 02 Mar 2025 21:08 

Zaliczanie to podróżowanie? Powtarzam pytanie: jaka jest wartość poznawcza kraju w ramach takiego "zaliczania" dodatkowo w kraju gdzie zobaczymy to co chcą nam pokazać.
 Profil Relacje PM off  

🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN 🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN
Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍 Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍
#162 PostWysłany: 02 Mar 2025 21:14 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 432 849
srebrny
@bigosm

Jeden zbiera znaczki pocztowe, drugi dewizy a trzeci chce zaliczyć wszystkie kraje świata.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 02 Mar 2025 21:31 
Awatar użytkownika

złoty
,,Zaliczyć" ma dla mnie negatywną konotację, lepiej brzmi ,,odwiedzić".
Martinuss lubi ten post.

#164 PostWysłany: 02 Mar 2025 21:34 

Ale obecne "zwiedzanie" Korei to jest dosłownie zaliczanie z podróżowaniem nie mające nic wspólnego. Jutuberzy się mocno zdziwią- ci chcą tam pojechać dla klikania a pewnie nawet minuty nie pozwolą im nagrać i materiału nie będzie:D
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 02 Mar 2025 21:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Pozwolą im nagrać, to co im powiedzą ze mają.
Np. pierwszą kraftownię Korei Północnej, Metro, pomnik wielkiego wodza.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 lubi ten post.

#166 PostWysłany: 02 Mar 2025 21:45 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 432 849
srebrny
@bim-bam

Tak to miałem namyśli, odwiedzić.
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.

#167 PostWysłany: 03 Mar 2025 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Dzisiaj do KRLD wjechało kilka grup od różnych biur podróży. Na liście pasażerów mamy Piotra Pająka z Podróże Wojownika, Piotrka z kanału Bratosiewicz oraz Wojtka z kanału OjWojtek (wpadł na zdjęciu od Koryo Tours).

https://www.facebook.com/pozdrozkrld/po ... iiJELHm2zl

Emil wytłumaczył też wszystko:

Zeus napisał(a):
Pozwolą im nagrać, to co im powiedzą ze mają.
Np. pierwszą kraftownię Korei Północnej, Metro, pomnik wielkiego wodza.

Oni będą tylko w Rason, a tam metra nie ma.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#168 PostWysłany: 03 Mar 2025 18:15 

Myślę, że naprawdę nie warto reklamować tych "podróży" , lepiej zobaczyć sobie "Wywiad ze słońcem narodu" Naprawdę. Nie dość, że organizowane wycieczki przez Chińczyków to jeszcze żadna wartość poznawcza odwiedzonego reżimu.

Cytować Emilka " Bo to jest reżim bo to jest wspieranie zbrodniczej dyktatury - takie głupoty " to też jest mało rozsądne.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#169 PostWysłany: 03 Mar 2025 18:24 

złoty
No i bezpośrednie finansowanie ruskiej agresji przeciwko Ukrainie. KRLD od pewnego czasu stało się częścią rosyjskiej machiny wojennej.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#170 PostWysłany: 03 Mar 2025 18:27 

Dla jutuberów od nawalania się po twarzy nie ma kręgosłupa moralnego- są wyświetlenia. I dla innych też.

A ich kontrargument będzie typowy dla onuc będzie taki " A do Izraela jeździsz? A do USA jeździsz? "

Ostatnio edytowany przez bigosm, 03 Mar 2025 18:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#171 PostWysłany: 03 Mar 2025 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 720
Kilometry: 996 938
platynowy
O widzicie! jest popyt na pisanie o tym co jest moralne a co nie jeśli chodzi o podróżowanie (to dotyczy trzech ostatnich wpisów)

@bigosm daj ludziom podróżować jak im się podoba, jeśli podrózujesz inaczej nikt ci tego nie broni - ja tak robię i nawet moje relacje bywają nominowane w konkursie (i zajmują ostatnie miejsca hihi)

@macio106 - jest taki specjalny śmietnik na forum do reklamowania jutubów, weź tego nie wrzucaj do teoretycznie merytorycznego tematu

(wpis tymczasowy, bo uwagi do rozważenia przez @moderacja)

i śmietnik dla ułatwienia

vlogi-podroznicze-opinie-komentarze,18,103416

edit: @bigos niczego ci nie odbieram, tylko miejsce na takie rzeczy jest w luźnych gatkach nie w tematach merytorycznych

Ostatnio edytowany przez pabien 03 Mar 2025 18:35, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#172 PostWysłany: 03 Mar 2025 18:30 

Cytuj:
daj ludziom podróżować jak im się podoba, jeśli podrózujesz inaczej nikt ci tego nie broni - ja tak robię i nawet moje relacje bywają nominowane w konkursie (i zajmują ostatnie miejsca hihi)

Ale czemu odbierasz mi prawo do krytyki takich pseudo podróży? Niech sobie jeżdżą gdzie chcą ,ale mi może się to nie podobać i mogę to krytykować.
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 03 Mar 2025 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
pabien napisał(a):
@macio106 - jest taki specjalny śmietnik na forum do reklamowania jutubów, weź tego nie wrzucaj do teoretycznie merytorycznego tematu

Image

Obejrzyj co tam jest, o czym mówi Emil, a potem się wypowiadaj. Podpowiem Ci, opowiada właśnie merytorycznie o tym wyścigu Youtuberów, o tym że wjadą tylko do Rason oraz co tam zobaczą.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 03 Mar 2025 18:35 

Cytuj:
Obejrzyj co tam jest, o czym mówi Emil, a potem się wypowiadaj. Podpowiem Ci, opowiada właśnie merytorycznie o tym wyścigu Youtuberów, o tym że wjadą tylko do Rason oraz co tam zobaczą.

Obejrzałem i mówi też to co cytowałem.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#175 PostWysłany: 03 Mar 2025 18:37 

złoty
To już nawet nie jest kwestia moralności. Kwestia moralności to była przed pandemią, kiedy jeżdżenie do KRLD było pompowaniem kasą paskudnego reżimu, ale ten reżim specjalnie nam nie niczym zagrażał.
Teraz to jest po prostu kwestia zdrowego rozsądku i zdolności do rozpoznania elementarnych konsekwencji swoich działań. Wycieczka do KRLD to finansowanie machiny wojennej, która ma nas na celowniku zaraz w następnej kolejności po Ukrainie. Działanie samobójcze albo zdrada.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#176 PostWysłany: 03 Mar 2025 18:57 
Awatar użytkownika

platynowy
@meczko ale ja się w pełni zgadzam. Tylko po co to bicie piany i potępianie jakiejś tam formy podróżowania.
Uwaga o finansowaniu zbrodniczego reżimu jest w pełni wystarczająca i moim zdaniem mocniejsza niż mówienie, "ale ty głupio podróżujesz"
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#177 PostWysłany: 04 Mar 2025 21:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

bigosm napisał(a):
Jeden z najbardziej znanych jutuberów z ogromnym parciem na szkło oznajmił, że wybiera się do Korei po "otwarciu" , jaką wartość będzie miała taka wycieczka gdzie pokażą co chcą pokazać i z podróżowaniem to niewiele będzie miało wspólnego. Chyba nie oglądał "wywiadu ze słońcem narodu"...

Jak widziałem fotki to nawet 4 polskich vlogerów tam było. Więc wątpię ze kupili wszyscy kupili bilety na ten sam termin (pierwszy) a raczej reżim zasponsorował im wyjazd. Tak jak robi Eritrea, gdzie turysci pokazują jak tam pięknie jest, bo mają kręgielnie

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 06 Mar 2025 11:19, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
J.1 lubi ten post.

#178 PostWysłany: 05 Mar 2025 08:44 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Już wycieczki zawieszone :lol:
2 ludzi lubi ten post.

#179 PostWysłany: 05 Mar 2025 10:17 
Awatar użytkownika

Loty: 712
Kilometry: 1 156 058
srebrny
To chyba dobrze, że zawiesili. Na FB Off the Beaten Path przeczytałem kilka dni temu wpis podróżniczki Wendy, która pojechała z grupą do Rason, KRLD to było jej 193 (ostatnie) państwo uznawane przez ONZ do odwiedzenia. W kraju bardzo jej się podobało, odwiedziła też wioskę pokazową i miała "fantastyczną interakcję z ludnością". Wpis zniknął już z FB, ktoś się zorientował, doradził. Czy ludzie nie wiedzą, dokąd jadą? Podróżnicy?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
wtak uważa post za pomocny.

#180 PostWysłany: 05 Mar 2025 10:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Zaraz, zaraz
Nadal rekomenduję poprzenosić wątki do różnych tematów w tym

viewtopic.php?t=170639

Ale jednak podróżnik i zgamifikowany zaliczacz państw to nie są synonimy, choć ci drudzy zwykle nazywają siebie podróżnikami, często nawet zaawansowanymi (hihi).

To co napisałeś @sko1czek potwierdza moje stanowisko.

Podróżowanie mi się kojarzy ze zdobywaniem nowej wiedzy, a nie oglądaniem folderu turystycznego w naturze.

Przy tym wcale nie uważam, że zgamifikowany zaliczacz nie może być podróżnikiem. Nie wiem, może samodzielność jest tu kryterium, może chęć zrozumienia?

Zachęcam do dyskusji w stosownym wątku ;)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 244 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości