Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1794 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
#1481 PostWysłany: 07 Lut 2025 23:31 

HON fly4free
Praktyczna informacja dla osób podróżujących rejsowymi lotami Nouvelair (BJ) z Tunisu: w nietypowym miejscu, przed wejściem do kontroli paszportowej (strefy odlotowej lotniska) stoi ich agentka i obligatoryjnie wszystkim przechodzącym paxom tej linii kontroluje bagaże podręczne - sizer + waga i po kontroli je oznakowuje jako zaakceptowane. Nie wiem na ile jest to restrykcyjne, ale pewnie wiąże się z jakąś polityką bagażową BJ w którą nie wnikałem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Egipskie all inclusive z aquaparkiem 🏊‍♂️🌴 Tydzień w 4* hotelu w Hurghadzie za 1760 PLN Egipskie all inclusive z aquaparkiem 🏊‍♂️🌴 Tydzień w 4* hotelu w Hurghadzie za 1760 PLN
✨Relaks na Mykonos w wersji PREMIUM za 1479 PLN🌊🏛️ Loty Lufthansą i pobyt w 4* hotelu 🇬🇷🌴 ✨Relaks na Mykonos w wersji PREMIUM za 1479 PLN🌊🏛️ Loty Lufthansą i pobyt w 4* hotelu 🇬🇷🌴
#1482 PostWysłany: 14 Lut 2025 21:01 

srebrny
Wizz

KTW-NAP- wszystko było sprawdzane, nawet malutkie plecaczki szły do sizerów.
NAP-KTW- La bella vita, większość po kilka toreb, torebek, przegląd różnych wielkości plecaków i walizek, nikt nie zwracał na to uwagi.
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#1483 PostWysłany: 16 Lut 2025 19:35 

Loty: 38
Kilometry: 88 050
niebieski
Na niektórych lotniskach żeby wejść do strefy security są bramki automatyczne np. " WAW " , skanujemy BP i idziemy dalej . Byłem ostatnio we Wrocławiu i tam przed security siedziała osoba która sprawdzała BP. Jak zeskanowałem swój BP i zobaczyła że lecę Ryanair i mam ze sobą 1 mały bagaż podręczny oraz 1 reklamówkę nie chciała mnie przepuścić dalej twierdząc że mam za dużo bagaży i muszę się udać do stanowiska check-in Ryanair i zapłacić za nadbagaż . Nie wiem czy to jest istotne ale w trakcie rozmowy usłyszałem wschodni akcent .Nie namyślając się długo zawróciłem , jednak nie na check-in Ryanair tylko na Fast-track jako że ma FTL w Miles&More .Tam miła Pani mówiąca płynnie po polsku przepuściła mnie bez mrugnięcia okiem . Nie to żebym się czepiał czyjejś narodowości ale czy osoba sprawdzająca BP ma prawo ingerować w to ile bagaży mam ze sobą ? Wydawało mi się że od tego jest tylko i wyłącznie obsługa która wpuszcza pasażerów przy bramce .
 Profil Relacje PM off
one3 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1484 PostWysłany: 16 Lut 2025 20:23 

też kilka razy zdarzało nam się we WRO, że przed wejściem do kontroli, przy odbijaniu karty, ktoś "czepiał się" ilości sztuk, co właśnie o tyle dziwne, że w sumie biorę odpowiedzialność za mój bagaż. Jeśli przy bramce okaże się, że mam za duży/za dużo to płacę i nic do tego osobie na etapie wpuszczania do kontroli.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#1485 PostWysłany: 25 Lut 2025 11:19 

Loty: 271
Kilometry: 402 445
FR (Ryanair)

W Poznaniu (POZ) kontrolują wszystkich z bagażem, na każdym locie.
Info potwierdzone od kilku znajomych co niedawno lecieli.
W piątek będę sam tego doświadczał
SPLDER lubi ten post.

#1486 PostWysłany: 25 Lut 2025 13:55 

srebrny
Mogę potwierdzić, że w zeszły czwartek na locie z Poznania do Salonik wszystkie bagaże bez wyjątku szły do sizera, nawet najmniejsze plecaki które na pierwszy rzut oka było widać że mieszczą się w limicie.
Wygląda to na decyzję kierownictwa, bo gate agent nie miałby żadnego powodu do sprawdzania bagaży które ewidentnie są zgodne z limitem.
one3 lubi ten post.
one3 uważa post za pomocny.

#1487 PostWysłany: 28 Lut 2025 23:16 

Szczecin - Liverpool #ryanair
wszystkie bagaże sprawdzane przy wejściu na security, nie odnotowałem dopłat. Ponoć polecenie z góry.
Liverpool - Marrakesz #ryanair
nie sprawdzali rozmiarów.
Marrakesz - Liverpool #easyjet
nie sprawdzali rozmiarów.
Liverpool - Szczecin #ryanair
kontrola optycznie większych plecaków, wszystkie dodatkowe torebki traktowane jako kolejny bagaż. Dużo osób musiało się przepakować. Nie wiem czy były dopłaty.

Wszystkie powyższe korzystały ze starych sizerow - koszyków. Można było dopchać.
 Profil Relacje PM off  

#1488 PostWysłany: 28 Lut 2025 23:38 
Awatar użytkownika

platynowy
Och co tu sie wyprawialo....
W6 LIS-OTP 100% paxow do sprawdzania. Nieliczne wyjatki sie przemknely pod czujnym okiem kapo.
Boarding trwal ponad godzine, samolot opozniony, odlecial dopiero jak jakies 30-50% paxow doplacila. Lacznie z priority, gdy mieli za duzy maly podreczny (sic!). 3 osoby obslugi, jedna lapala, druga kasowala, trzecia powoli odbijala BP.
Trzepanie osiagnelo nowy poziom. To juz nie lapanka, a blitzkrieg. Kapo ubrana stosownie do zadania.
3-4k€ wpadlo na konto Jozefa, ciakawe jaki jest podzial "zyskow".
Ps. W6 OTP-AUH/DXB, nikogo zaden bagaz nie interesowal.

Image
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
mezo23 uważa post za pomocny.

#1489 PostWysłany: 01 Mar 2025 08:36 
Awatar użytkownika

srebrny
@jaco027 Przez "za duży mały podręczny" rozumiesz taki, którego nie dało się upchać do sizera ? czy coś sie zmieniło ?

#1490 PostWysłany: 01 Mar 2025 13:03 

srebrny
W środę 26.02. GDN na wszystkich, porannych lotach LCC, trzepanie wszystkich, również z niewielkimi plecakami.
Sporo osób dopłacało.
 Profil Relacje PM off  

#1491 PostWysłany: 01 Mar 2025 14:18 

Loty: 1080
Kilometry: 1 068 671
platynowy
Czytając ostatnie wpisy, odnoszę wrażenie, że przyszły odgórne polecenia poprawy wyników finansowych i weszliśmy w nowy rozdział w kwestii kontroli bagaży.
3 ludzi lubi ten post.
mezo23 uważa post za pomocny.

#1492 PostWysłany: 01 Mar 2025 17:14 
Awatar użytkownika

złoty
Co prawda rzadko latam lcc ale widzę to inaczej, przy braku kontroli ludzie biorą większe bagaże, potem jest problem ze schowaniem tego, załoga pokładu ma więcej roboty, zgłaszają problem i jest odpowiedź w postaci kontroli, sytuacja wróci do normy to i kontrole kontrole ustaną, mam przynajmniej taką nadzieję, że to takie przypomnienie przed szczytem sezonu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1493 PostWysłany: 01 Mar 2025 18:02 

platynowy
[AK] Air Asia KBV-KUL - brak kontroli, nie było w ogóle sizerów przy bramce
 Profil Relacje PM off  

#1494 PostWysłany: 01 Mar 2025 23:54 
Awatar użytkownika

platynowy
Hose napisał(a):
@jaco027 Przez "za duży mały podręczny" rozumiesz taki, którego nie dało się upchać do sizera ? czy coś sie zmieniło ?
Tak.
 Profil Relacje PM off  

#1495 PostWysłany: 02 Mar 2025 00:50 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
kostek966 napisał(a):
Co prawda rzadko latam lcc ale widzę to inaczej, przy braku kontroli ludzie biorą większe bagaże, potem jest problem ze schowaniem tego, załoga pokładu ma więcej roboty, zgłaszają problem i jest odpowiedź w postaci kontroli, sytuacja wróci do normy to i kontrole kontrole ustaną, mam przynajmniej taką nadzieję, że to takie przypomnienie przed szczytem sezonu

No mnie to czesto irytuje. Latam najczesciej z plecakiem, boarding robie w srodku kolejki, znajduje swoje miejsce, ładnie upycham bagaż nad głowa.
Na sam koniec wchodza Grażyny i Janusze i robia borute że nie maja gdzie schować swoich walizek - które często gęsto są za duże, lub w okolicach maxa.
I wtedy obsługa wyciąga mój plecak i pyta czy pod nogi nie moge go dać. No kurde sorry - weszliby do samolotu wcześniej to by ogarneli temat i życie a nie na końcu przerzucanie bagażami i utrudnanie podrózyi innym pasażerom ( nie jest miec miło plecam między nogami na długim locie - wolałbym żeby był tam gdzie sobie go położyłem
I to nie tyczy siętylko LCC ald też standardowych lini i czarterów.
Teraz się poprostu już nie przynaję że to mój plecak - i zawsze grzecznie odkładają tam gdzie był :D z 2 fuckupy złapałem jak leciałem ze znajomymi , stewardzi pytali czyje to -> to znajomi wskazali mnie ręką :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1496 PostWysłany: 02 Mar 2025 02:12 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
@szpaczny kwestia jaki masz bagaż. LCC rozróżniają bezpłatny, mniejszy bagaż osobisty, który chowa się pod fotel, od większego podręcznego, który ma się prawo umieścić w schowku.
2 ludzi lubi ten post.

#1497 PostWysłany: 02 Mar 2025 02:47 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Ja nie mówie tylko teraz o LCC tylko o Qatarze, Lufie, Air China i innymi.
Moj plecak jest ciut mneijszy niż walizka. Czuje się traktowany jak kupa gnoju że byłem przed bramką o czasie - w połowie samolotu wlazlem do sordka. Ladnie miejsce znalazlem. Położyłem bagaż, usadowiłem się.
A potem wpada rodzinka 5 osób na koniec i oni nie maja co z bagazami zrobic - to wyrzućmy te ciut mniejsze ludziom pod nogi , a rodzinka niech leci 'na cacy'
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1498 PostWysłany: 02 Mar 2025 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Rozumiem doskonale, napisałem tylko, że nie zawsze ma się prawo umieścić bagaż w schowku, a mnóstwo ludzi tak robi w LCC, że wrzuca swoje darmowe plecaki do schowka, ale nie zweryfikujesz przecież kto dopłacił, a kto nie. Pewnie dlatego wszyscy się pchają do kolejki, żeby wcześniej wejść na pokład i zająć sobie miejsce w schowku.
Nikt lubi ten post.

#1499 PostWysłany: 02 Mar 2025 11:29 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
@szpaczny o tym gdzie masz włożyć swój bagaż nie decyduje czy wchodzisz pierwszy czy ostatni. Ja zawsze wchodzę ostatni (albo prawie) i w LCC prawie zawsze wywalam z mojego miejsca na bagaż (tak są przecież opisane jakby ktoś nie zauważył) plecaki na przejście. Z miejscami też tak robisz że siadasz przy oknie jak go nie kupisz?
2 ludzi lubi ten post.

#1500 PostWysłany: 02 Mar 2025 13:42 

HON fly4free
Wiele linii także tradycyjnych ma politykę, że mniejsze bagaże typu plecaki czy torby powinno się umieszczać co do zasady pod siedzeniem a nie w schowkach i kto ile ma bagaży (mimo że irytujące), czy kto kiedy wszedł do samolotu nie ma znaczenia. Finalnie załoga może i tak nakazać schowanie takich bagaży pod fotelem jeśli w schowkach brakuje przestrzeni na duże walizki.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
one3 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1794 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości