Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 103, 104, 105, 106, 107  Następna
Autor Wiadomość
#2101 PostWysłany: 12 Wrz 2024 17:23 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Warto dopisać że to wyrok 1. instancji, nieprawomocny. Także jeszcze daleja droga jeśli coś z tego miało by być.

Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN
#2102 PostWysłany: 21 Paź 2024 13:09 

Przejrzałem temat i chciałem doprecyzować parę kwestii tak dla swojego spokoju ;)
rozumiem, że sizer wizzair wygląda tak: https://media-cdn.tripadvisor.com/media ... -again.jpg
czyli mając miękki plecak, który przekracza o wymiary o 5 cm mogę go upchać?
Jeżeli będzie wystawać od góry to mogę go ścisnąć jakimś pasem lub skleić taśmą? :)

na stronie wizzair jest napisane (https://wizzair.com/pl-pl/informacje-i- ... rozy/bagaz):
"na pokład możesz wnieść bezpłatnie następujące przedmioty:
- okrycie wierzchnie lub koc"
czy ktoś wnosił koc piknikowy czyli coś takiego: https://nordicsklep.pl/114360-thickbox_ ... ikolor.jpg ?
 Profil Relacje PM off  

#2103 PostWysłany: 21 Paź 2024 13:14 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
My mamy miękkie torby o dużo większych gabarytach. Ważne aby wtłoczyć je do sizera.
Ze dwa razy mnie sprawdzali, bez uwag.

Co do koca nie odpowiem.
 Profil Relacje PM off  

#2104 PostWysłany: 25 Lis 2024 00:09 

Jaki jest realny wymiar sizera dla walizki na kółkach w Wizzair?
 Profil Relacje PM off  

#2105 PostWysłany: 25 Lis 2024 00:18 

platynowy
@dominiaz 50x40x23, pozdrawiam serdecznie.
 Profil Relacje PM off  

#2106 PostWysłany: 25 Lis 2024 11:42 

Właśnie się zarejestrowałam żeby zadać pytanie, ale widzę że nie ma uprawnień. Chciałam się zapytać czy torebka którą biorę(pewnie ją uszyję)oprócz wymiarów i wagi musi spełniać jakieś wymogi? Wybieram się na jednodniową podróż, jestem minimalistką i nie biorę żadnego dodatkowego bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#2107 PostWysłany: 25 Lis 2024 11:49 

srebrny
Nie musi.
 Profil Relacje PM off  

#2108 PostWysłany: 25 Lis 2024 11:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Musi spełniać wymiary jakie linia czy podaje. Możesz (a nawet trzeba) lecieć z torbą z Biedronki

PS Wiadomo jak napiszesz obraźliwe teksty lub wkleić zakażane symbole, to cię do samolotu nie wpuscą
 Profil Relacje PM off  

#2109 PostWysłany: 03 Lut 2025 01:28 
Awatar użytkownika

platynowy
Aż się boję, że zostanę tu za chwilę wyśmiany lub wdeptany w ziemię za ignoranctwo, ale co tam.... Jakoś przeżyję, a może ktoś coś istotnego podpowie :)

Jakiś czas temu lecieliśmy Ryanairem (pierwszy raz tą linią od wielu lat) z GDN do HAM. Przed boardingiem przetrzepali wszystkim bagaże podręczne w sizerach, no i między innymi nasz się nie zmieścił, a 360 PLN poszło w......

Nie pisałbym tutaj w tej sprawie, gdyby nie to, że FR gra tu - moim zdaniem - nieczysto. Otóż, sprawdziłem przed lotem dopuszczalne wymiary i z samego pomiaru od podłogi do brzegu walizki na kółkach wyszło faktycznie, że jest ciut (4 cm) za wysoka. Spojrzałem jednak do aplikacji FR, a tam był taki oto rysunek poglądowy:

Image

Jak na moje oko, wynikało z niego jasno, że kółek się do wymiarów nie wlicza (a w samych Ogólnych Warunkach Przewozu, ani w Regulaminie nic o kółkach nie ma). Dopiero na lotnisku (jak wspomniałem, FR lecieliśmy ostatni raz lata temu) okazało się, że sizer (ponoć jakiś nowy model) jest tak skonstruowany, że za Chiny kółka tam nie wejdą, jeśli nie mieszczą się w wymiarze.
Po powrocie złożyłem reklamację, w której wskazałem na ten rysunek w ich aplikacji, a także powołałem się na to, że w cenie naszych biletów mieliśmy m.in. 2 szt. dużego bagażu podręcznego, a zabraliśmy faktycznie tylko jedną (która okazała się ciut za wysoka). Oczywiście, odpowiedzieli negatywnie, przy czym ograniczyli się do zdawkowegp stwierdzenia, że wszystko jest w zasadach dot. bagażu podręcznego i w ogóle nie odnieśli się do tego wprowadzającego w błąd rysunku w ich aplikacji.

Nie mam zamiaru toczyć z nimi wojny o tą opłatę, ale chciałbym zapytać:
1) czy słusznie dostrzegam tu wprowadzanie klienta w błąd i obciążanie go negatywnymi tego konsekwencjami, czy może po prostu byłem zbyt nonszalancki/naiwny w swym zaufaniu do informacji prezentowanych przez FR? Dodam, że powrót był w W6, z tą samą walizką i tam problemu nie było, choć wiem, że tam mają wyraźny zapis o kółkach (inna rzecz, że w HAM żaden bagaż nie był mierzony w sizerze).
2) czy widzicie tu pole do zastosowania chargebacku?
 Profil Relacje PM off
Nikt lubi ten post.

#2110 PostWysłany: 03 Lut 2025 07:30 
Awatar użytkownika

srebrny
@tropikey Jak dla mnie to rysunek poglądowy a sztuka bagażu to sztuka bagażu w całości o ile nie zapisano inaczej.
tropikey uważa post za pomocny.

#2111 PostWysłany: 03 Lut 2025 09:09 

Wydaje mi się, że informacja jest dość czytelna -bagaż do 10 kg (55 x 40 x 20 cm), który musi zmieścić się w schowku nad siedzeniem.
Sam rysunek jest poglądowy, a przebieg kreseczki na zdjęciu kończy się przed kółkami z uwagi na przejrzystość by zmieściła się kreseczka z wymiarem szerokości bagażu.
Nie sądzę by dało się odzyskać opłatę na drodze sądowej. Regulamin jest dość jednoznaczny.
 PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#2112 PostWysłany: 03 Lut 2025 11:01 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Anonymous napisał(a):
Sam rysunek jest poglądowy, a przebieg kreseczki na zdjęciu kończy się przed kółkami z uwagi na przejrzystość by zmieściła się kreseczka z wymiarem szerokości bagażu.

a wystarczyłoby kreskę 55 cm dać po prawej stronie i byłaby pełna jasność 8-) rzadko to piszę, ale w tym przypadku należy pochwalić Wizz Air, który kółek - choć z pewnym ograniczeniem wymiaru - nie wlicza.

Załączniki:
W6prio.PNG
W6prio.PNG [ 29.43 KiB | Obejrzany 1361 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#2113 PostWysłany: 04 Lut 2025 01:43 

@Kashpir możesz dać link to miejsca na stronie gdzie jest ta informacja. W regulaminie przewozu nie ma takiej informacji. Przy okazji dowiedziałem się jaką wielkość ma mały sizer do 42 x 20 x 30 cm (25 200 cm³. Człowiek się uczy całe życie ;)

Bagaz Podreczny i 10kg Walizka do odprawy
Wszyscy pasażerowie mają prawo zabrać ze sobą 1 małą osobistą torbę, która musi zmieścić się pod siedzeniem przed Tobą (40 cm x 20 cm x 25 cm). Właśnie zwiększyliśmy wielkość naszego sortownika na bagaż podręczny z 35 x 20 x 20 cm (14 000 cm³) do 42 x 20 x 30 cm (25 200 cm³), aby umożliwić przewóz toreb podręcznych o większych rozmiarach niż te dotąd dozwolone.

Jeśli kupiłeś Pierwszeństwo i 2 torby kabinowe, w tym Taryfę Zwykłą i Flexi Plus (lub bilety Plus zakupione przed datą 11 grudnia 2019 r), możesz zabrać na pokład mały i większy bagaż podręczny o wadze do 10 kg i maksymalnych wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, chyba że względy operacyjne wymagają od nas umieszczenia większej torby kabinowej w luku bagażowym.

Pierwszeństwo wejścia i 2 sztuki bagażu podręcznego kosztują od 6 €/£ do 35.99 €/£ i można je zakupić przy wstępnej rezerwacji lotu lub do 40 minut przed odlotem zaplanowanego lotu, poprzez naszą aplikację.

Klienci bez wykupionego priorytetu, którzy chcieliby wnieść na pokład drugą, wiekszą walizkę z kołkami (10kg) muszą wykupić 10kg bagaż rejestrowany.Bagaż rejestrowany do 10 kg kosztuje od 12.99 €/£ do 35.99 €/£, zależnie od trasy oraz wybranych terminów podróży. Można go dodać przy dokonywaniu rezerwacji lotu lub za pomocą sekcji „Moje rezerwacje” na naszej stronie internetowej i w aplikacji (do 40 minut przed odlotem zaplanowanego lotu).

10kg walizki muszą zostać oddane w punktach odprawy przed udaniem sie do kontroli celnej. Klienci bez wykupionego priorytetu, którzy nie dodali bagażu do rezerwacji, mogą wykupić 10kg bagaż na kółkach w punkcie odprawy na lonisku za €/£35.99 - €/£ 60.00 w bramce przed wejściem na pokład.
 PM off  

#2114 PostWysłany: 04 Lut 2025 07:33 
Awatar użytkownika

platynowy
Ubiegnę @Kashpir i wstawię zrzuty ekranu z aplikacji W6, które zrobiłem na wszelki wypadek przed lotem powrotnym z HAM do GDN:

Image

Image
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#2115 PostWysłany: 04 Lut 2025 15:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
A na www ta informacja obecnie znajduje się tu: https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

#2116 PostWysłany: 25 Lut 2025 14:29 

Witam,
Chciałbym się zapytać o sizery kabinowe Ryanair. Czy wymiary są na sztywno, czyli 55x40x20 czy jest jakiś margines błędu +/- 1 cm
 Profil Relacje PM off  

#2117 PostWysłany: 25 Lut 2025 18:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ryanair zmienia swoją politykę bagażową. Wprowadzony zostanie nowy sposób kontrolowania plecaków i walizek. To odpowiedź na coraz popularniejsze wśród turystów sposoby na wniesienie na pokład samolotu większej ilości bagażu, niż jest to dozwolone.

https://podroze.dziennik.pl/aktualnosci ... rewol.html
 Profil Relacje PM off  

#2118 PostWysłany: 25 Lut 2025 19:24 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 69 391
srebrny
Kod:
Teraz nie będzie już tak łatwo. Nowe urządzenie to półka z dwiema ściankami i specjalnym obrysem na jednej z nich. Z tego powodu już nie tak łatwo jest zmieścić się w określonym przedziale. Bagaż nie może wychodzić poza obrys odwzorowany na tylnej ścianie miarki. Pasażerowie mogą więc jedynie położyć bagaż na metalowej półce, a jeśli nie utrzyma się pomiędzy liniami grozi dodatkowa opłata. Nie ma już więc mowy o upychaniu.

To wymyślimy nowy sposób na spełnienie wymogów mam już kilka pomysłów
 Profil Relacje PM off  

#2119 PostWysłany: 13 Mar 2025 23:12 

Loty: 62
Kilometry: 145 353
niebieski
Cześć, Nie mogę doszukać się na stronie Ryanair'a informacji o wymiarach bagażu rejestrowanego 10kg, jak obecnie wygląda sprawa z takim bagażem? Czy ważne jest tylko aby nie przekroczyć wagi 10kg czy ważne są też wymiary tj. 55x40x20 ? Z góry dzięki za szybką odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#2120 PostWysłany: 13 Mar 2025 23:26 
Awatar użytkownika

złoty
Wystarczy wpisać w google Ryanair bagaż 10 kg wymiary i już jest odpowiedź
 Profil Relacje PM off
marcind lubi ten post.
marcind uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 103, 104, 105, 106, 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości