Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Sty 2012 10:25 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 142 548
Cześć

Czy ktoś wie jak najłatwiej i najtaniej dojechać pod piramidy w Gizie z lotniska w Kairze i jaki jest tego mniej więcej koszt.
Mam około 24 godzin oczekiwania na przesiadkę do Nairobi i zastanawiam się, czy uda się w tym czasie zrobić taki wypad.
Może ktoś też wie czy na kairskim lotnisku jest przechowalnia bagażu?

Pozdro
Gerber
http://www.facebook.pl/SzczytyAfryki
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#2 PostWysłany: 17 Sty 2012 12:35 
Awatar użytkownika

Najłatwiej na pewno taksówką. ;) A najtaniej - z terminalu podjedź lotniskowym autobusem na przylotniskowy przystanek autobusowy, stamtąd dojedź do centrum miasta, wysiądź przy dowolnej stacji metra, podjedź do stacji Nasser albo Sadat, stamtąd z buta pod estakady obok hotelu Ramzes Hilton, skąd odjeżdżają busy pod piramidy. Całość powinna się zamknąć w kwocie 3-4 zł, policz minimum półtorej godziny, żeby dostać się pod piramidy.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Sty 2012 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 142 548
Dzięki za wskazówki

A orientujecie się czy na lotnisku jest przechowalnia bagażu?

G
http://www.facebook.pl/SzczytyAfryki
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Sie 2012 16:48 

Troche późno ale moze komus jeszcze sie przyda.

Przechowalni nie ma - przynajmniej nie udalo mi sie przyuważyc.

Warto pamietac ze lecac liniami Egyptair, przy przesiadce pow.5h, linie fundują nam darmowe zwiedzanie Gizy (tu moglo sie juz cos zmienic) lub hotel wraz z wyzywieniem.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Wrz 2014 09:15 

Przechowywalni również nie znalazłem.
Jeśli chodzi o transport wybrałem taksówkę, nie wyszło strasznie drogo, ale na pewno taniej byłoby jakimś innym środkiem
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Mar 2018 00:24 

niebieski
Czy ktoś korzystał z tej zorganizowanej wycieczki po Gizie podczas stopoveru?

http://www.lavacanza.in/sightseeing-tour/package/Cairo/Short-layover-tour-to-Giza-pyramids-and-Sphinx/d782-32214P55
Ta sama wycieczka na innej stronie:
https://www.viator.com/tours/Cairo/Layover-tour-to-Giza-Pyramids-Sphinx-Memphis-City-and-Saqqara-Pyramid/d782-32214P17

Jak wygląda w praktyce odbiór z lotniska? Jest jakiś punkt zborny, czy może ktoś będzie z kartką z moim nazwiskiem czekał?
Ja zrobiłem rezerwację na lavacanza.in. W sumie nawet nie wiem, o której godzinie rozpocznie się tour, gdyż na voucherze rezerwacyjnym mam tylko "Time: As per requested time according to to your Flight arrival details.". Przylatuję o 5:30 rano. Ciekawie, o której godzinie organizują pierwszy tour? O 17:00 mam odlot. Zdążę?

Image
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Kwi 2019 16:41 

Ile kosztuje taxi z lotniska (CAI) pod piramidy, hotel przy piramidach oferuje transport za 20 USD, ale z tego co czytałem na forach taxi wzięte z lotnisko wyjdzie taniej, orientuje się ktoś?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Kwi 2019 16:49 
Awatar użytkownika

Loty: 443
Kilometry: 716 723
140 Egp kosztuje Uber, co daje jakies 30 zł. Taxi myślę że to koszt ok. 300Egp.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez michal005, 20 Kwi 2019 17:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Kwi 2019 17:15 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
W marcu zapłaciłem 250 Egp, taxi złapane za parkingiem.

#10 PostWysłany: 20 Kwi 2019 18:41 

srebrny
Na lotnisku jest wifi, bez problemu można zamówić ubera, który dojeżdza na parking.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Kwi 2019 19:21 

Loty: 362
Kilometry: 528 949
Uber jest najlepsza opcja, poczas wyczecki do Cairo korzystalem tylko z Ubera. Po przylocze zaraz na lotnisku zakupic SIM karte.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Sty 2025 16:04 

Loty: 226
Kilometry: 426 370
Właśnie wróciliśmy z kilkudniowego wypadu do Gizy. Co do do przylotu to mieliśmy transfer w cenie hotelu więc było OK, ale powrót to zupełnie inna para kaloszy. Ad rem - po sprawdzeniu większości opcji dojazdu na lotnisko z Gizy postanowiliśmy skorzystać z Bolta, Po tym jak wsiedliśmy do auta "miły" pan zapytał standardowo - tak nam się wydawało - skąd jesteśmy i dokąd lecimy i po usłyszeniu odpowiedzi i przejechaniu z 200m zatrzymał auto i powiedział, czy wiemy, że na lotnisko to apka nie działa i trzeba zapłacić gotówka i to diametralnie inna cenę niż ta z apki bo 20 USD (z apki wychodziło ok 400 ichniejszych pieniędzy tj. ok 6 dolarów). 20 USD oferowały nam taksówki pod hotelem więc wychodzi, że to standardowa cena.
Mając jednak na uwadze, że nie mieliśmy za dużo czasu, cena była w sumie taka sama jak gdzie indziej - byliśmy w sumie zmuszeni do zgodzenia się z tą propozycją i w sumie dojazd kosztowł nas 20 USD,, Kierowca od razu po uzgodnieniu nowej ceny skasował przejazd w apce. Tak więc uważajcie na Bolta i ustalcie cenę przed wejściem do taksówki.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sty 2025 16:10 

HON fly4free
Przecież to są klasyczne myki części kierowców z apek w CAI. "Nie działa" , "nie da się" , "dodatkowe opłaty", "parking" , "korki", "objazdy" , "tylko gotówka", "dzwoni szef i nie zgadza się na cenę" itp. Niestety trzeba potwierdzać cenę i warunki kursu zaraz na początku jeszcze przed wyruszeniem w drogę. Jeśli kierowca nie zgadza się , dyskutuje, to wysiadamy i zamawiamy kolejnego.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 23 Sty 2025 16:55 
Awatar użytkownika

Loty: 763
Kilometry: 1 119 474
HON fly4free
No tak, kiedy ja używałem inDrive (najtańszy, a poza tym cena jest uzgadniana na etapie zamawiania) kierowcy dziwili się, gdy dawałem im kasę z górką. Ja też się dziwiłem, że się dziwili. Ale dziwienie się to kwintesencja podróży, więc OK

P.s tylko w Uberze można płacić kartą

A dla zaawansowanych. Zwykła taksówka bierze mniej niż Uber, więc kierowca, oprócz polujących na jeleni, powinien się zgodzić na uberową cenę
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#15 PostWysłany: 23 Sty 2025 18:24 
Awatar użytkownika

złoty
No niestety, dopóki będą naiwni to będą ich robić w balona, podam przykład z lotniska Hurghada, mieliśmy umówionego kierowcę na 5 rano, ale nie przyjechał, wzięliśmy gościa który przejeżdżał akurat, chciał dodatkowo 200 funtów za wjazd na lotnisko, faktycznie dostał kartkę i były ceny ale trudno było się zorientować ile, drugi przejazd uberem, przy wysiadaniu na lotnisku kierowca mówi, że jest opłata 100 funtów, trzeci przejazd zdążyłem zrobić zdjęcie ile co kosztuje, do 1h 15 funtów, kierowca nic nie chciał ale był sympatyczny starszy gość więc się zdziwił i ucieszył jak dostał 50, normalnie starzy wyzeracze z pod hoteli wołają 10$, ci z miasta cieszą się jak dostaną 20 funtów napiwku czyli max w uberze który się wyświetla, trzeba robić tak jak napisał @marek2011 i nie będzie problemu tylko trzeba trochę czasu temu poświęcić, bo wielu przyjmuje kurs ale nie podjedzie i będzie negocjować przez wiadomości
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#16 PostWysłany: 23 Sty 2025 20:55 
Awatar użytkownika

platynowy
I ja też się raz na lotnisko dałem zrobic na numer "opłata za wjazd na lotnisko". Dokładnie jak @marek2011 wspomnial. Ale podejzanie duzo bylo, zapłaciłem, później sprawdziłem że zamiast za wjazd wziął za cały dzień (nie pamiętam ile), złożyłem claim do bolt czy też ubera i... dostałem zwrot na kartę. Co dostał kierowca w "prezencie" od korpo nie wiem....
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Sty 2026 23:44 

niebieski
Odświeżę temat: przejazd z terminalu 3 pod same piramidy kosztował 350 EGP (320 EGP za przejazd + 30 EGP opłata parkingowa/wjazdowa) przez aplikację inDrive. Płatność tylko gotówką, a cenę negocjuje się na etapie zamawiania przejazdu. Na pewno da się taniej, bo przyjąłem najkorzystniejszą ofertę kierowcy już bez negocjacji. Najpierw próbowałem przez Ubera, ale po trzech przypadkach, gdy kierowca akceptował przejazd, a potem zaczął negocjować o wiele wyższą kwotę na czacie, dałem sobie spokój.

Uwaga: po wyjściu z terminala trzeba zejść schodami (lub zjechać windą) poziom niżej – tam możliwy jest odbiór pasażerów, na górnym poziomie jest to niemożliwe. Dobrym punktem orientacyjnym do umówienia się z kierowcą jest budka wypożyczalni Sixt.
 Profil Relacje PM off
yendras lubi ten post.
yendras uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości