Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Garden Route
#1 PostWysłany: 24 Lis 2024 15:26 
Awatar użytkownika

srebrny
będe kilka tyg w CapeTown, nie chce mi się lecieć na drugą stornę kraju do innych parków, ale pomyślałem, że 2-3 dniowy wypad na Garden Route to chyba dobry pomysł?

mam przedwodnik z cyklu 'podróże marzeń', te z Gazety Wyb sprzed 20 lat, bardzo jest ta trasa chwalona tam. faktycznie warto? i czy te 2-3 dni (w tym dojazd) starczą, żeby zobaczyć największe atrakcje?

będę miał samochód
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
 Temat postu: Re: Garden Route
#2 PostWysłany: 23 Sty 2025 16:21 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Nie wiem czy pytanie jeszcze aktualne, bo nie zaglądałem tutaj dość dawno. Garden Route jest naprawdę ciekawe ale nie wiem czy 2-3 dni to wystarczająco czasu. Ja bym został w Western Cape i raczej eksplorował okolice: Cederberg, Swartberg, Tankwa Karoo. Ale kto co lubi :)

Jakbyś chciał jakichś wskazówek co do Garden Route to pisz na prv.

#3 PostWysłany: 23 Sty 2025 16:34 
Awatar użytkownika

złoty
@jprawicki pisz tutaj, co naprawdę warto, a co opuścić, też za 2 tygodnie tam lecę ale nie mam czasu o tym myśleć bo jestem na wyjeździe w Azji, myślałem o spędzeniu tam ponad tygodnia
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Sty 2025 23:40 
Awatar użytkownika

srebrny
jprawicki napisał(a):

Jakbyś chciał jakichś wskazówek co do Garden Route to pisz na prv.

poproszę jednak tutaj, zaoszczędzi Ci to ewentualnych pytań od innych userów na przyszłość

w Cederberg byli znajomi dzisiaj, górskie wycieczki przy temperaturach 30C i więcej to nie dla mnie

nie będę miał więcej niż 3 dni, więc ile się da zmieścić tyle zmieszczę, a czego nie to trudno, może nast razem
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Sty 2025 12:55 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Sorry, że dopiero teraz. Sraczka przedferiowa w pracy.

Garden Route z mojej perspektywy (nie wiem co cię kręci):
- Tsitsikamma i Storms River - fajne trasy trekkingowe, mosty nad ujściem rzeki, rafting po rzece, wodospady, lasy pierwotne z lianami etc.
- De Hoop Nature Reserve - poteżne wydmy, piękne puste plaże, sporo zwierzyny (elandy chodzące pod domkami, orły afrykańskie, małpy etc.)
- Knysna - marina i rejsy po lagunie, bardzo dobre jedzenie + Robberg Nature Reserve nieopodal
- Bloukrans bridge - po drodze na skoki z bungee :P
- Gaansbai na nurkowanie z rekinami

Pozdrawiam

J.
kostek966 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 31 Sty 2025 23:15 
Awatar użytkownika

złoty
Jako uzupełnienie powyższego postu dodam, że w P.N. Tsitsikamma najlepiej zacząć od:
1. Storms River Mouth - godziny odwiedzania 7-19, ceny jak na zdjęciu
Załącznik:
11.jpg
11.jpg [ 466.04 KiB | Obejrzany 166 razy ]

Szlak do wodospadu Tchicama prowadzi przez większość szlaku nabrzeżem po skałach i kamieniach, dlatego wskazane są wygodne buty, a nie klapki. Idzie się 40-50 min w jedną stronę. W całym ośrodku jest jedna restauracja - fast food. Można zostać na noc (namiot, domki, kampery) ale wymagana jest wcześniejsza rezerwacja do okazania na bramie wjazdowej. Poza restauracją cała infrastruktura wygląda na zadbaną, jest czysto i estetycznie. Na miejscu jest jedna wypożyczalnia kajaków (cen nie znam bo miałem za mało czasu by skorzystać).
Załącznik:
22.jpg
22.jpg [ 435.91 KiB | Obejrzany 166 razy ]

2. Most Bloukrans otwarty do 17,

3. Rezerwat Tsitsikamma Big Tree (1000 letnie drzewo na mnie zrobiło wrażenie), otwarte 8-18, cena 80R (jeśli masz bilet ze Storms River Mouth z tego samego dnia to nie płacisz).

4. Kanion przy stacji benzynowej Total, wstęp bezpłatny. Na stacji są kawiarnie i fast foody. Paliwo drogie, jak w dużych miastach było po 20,80R/l to tam 21,40R/l.

Na miejscu za wszystko można płacić kartą. Jedynymi minusami to drogi wstęp dla obcokrajowców i brak normalnych restauracji. A tu poglądowa mapka z atrakcjami
Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 175.74 KiB | Obejrzany 160 razy ]

Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 182.02 KiB | Obejrzany 160 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości