Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 520 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 18 Wrz 2024 12:11 

niebieski
Czy pierwsza opłata pobierana w momencie rezerwacji (prowizja dla ECR) musi byc dokonana kartą na nazwisko głównego kierowcy, czy można ją opłacić czymkolwiek?
 Profil Relacje PM off  

Sztos oferta❗ Loty na Wyspy Kanaryjskie już od 269 PLN (w obie strony)😲🤯 Sztos oferta❗ Loty na Wyspy Kanaryjskie już od 269 PLN (w obie strony)😲🤯
Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️ Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️
#502 PostWysłany: 18 Wrz 2024 12:14 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
-- 18 Wrz 2024 12:14 --

czymkolwiek, istotna jest karta przy opłacie już w wypożyczalni.

-- 18 Wrz 2024 12:14 --

czymkolwiek, istotna jest karta przy opłacie już w wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
hank uważa post za pomocny.

#503 PostWysłany: 18 Wrz 2024 12:15 

srebrny
Może być czymkolwiek, wypożyczalnia nawet nie widzi tej kwoty prowizji, a tym bardziej z jakiej karty jest ona płacona.
 Profil Relacje PM off
hank lubi ten post.
hank uważa post za pomocny.

#504 PostWysłany: 23 Wrz 2024 15:52 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Na ile to co jest w voucherze z ECR jest wiążące? Szukam samochodu na Seszelach, najpierw znalazłem wypożyczalnię z dobrymi opiniami poza ECR (Doffay), ale przy rezerwacji okazało się, że w podstawowym ubezpieczeniu nie ma kradzieży, a za wersję z ubezpieczeniem kradzieży (i przy okazji zmniejszeniem Excees z 1100 na 500 EUR) chcieli 20EUR za dzień.
Zacząłem więc szukać na ECR i znalazłem ofertę z dobrą ceną w wypożyczalni z dobrymi opiniami. Zarezerwowałem, dostałem voucher ze wskazaną tą samą wypożyczalnią na którą patrzyłem wcześniej. Na voucherze jest zaznaczone ubezpieczenie od kradzieży, ale cena za wynajem i excees jest taki jak z tym podstawowym ubezpieczeniu. Trochę się więc obawiam, że na miejscu powiedzą mi, że nie mam ubezpieczenia od kradzieży. Ktoś wie jak wygląda praktyka?
 Profil Relacje PM off  

#505 PostWysłany: 26 Wrz 2024 23:35 

niebieski
Akurat nie na Seszelach tylko w Dallas, ale zdarzylo mi sie, ze wypozyczalnia (dollar) miala kompletnie wywalone na to co bylo na voucherze. "Nie mamy panskiego plaszcza i co pan nam zrobi" - po prostu stwierdzili, ze w tej taryfie co zarezerwowalem nie ma zadnego ubezpieczenia i koniec.
 Profil Relacje PM off
trocha uważa post za pomocny.

#506 PostWysłany: 30 Wrz 2024 14:56 

Dziwna sytuacja przy wynajmie z ECR w San Francisco. Auto wzięte na nieco ponad 3 tygodnie cena 821 $. Przy okienku informacja, że albo karta kredytowa, albo debetowa i blokada 500 $ w ramach depozytu. W związku z faktem, że kredytową mam w złotówkach i nie chcąc narażać się na przewalutowania daję Pani w okienku debetową. Po kilku dniach zauważam, że Pani zamiast obciążyć kartę na 821 $ i zrobić blokadę na 500 $ zrobiła blokadę na 1321 $. Po kilku kolejnych dniach cała blokada zostaje odblokowana i pieniądze wracają na konto. Po oddaniu auta otrzymuję mailowo dokument na którym widnieje data zapłacenia jako data wynajmu. Pieniądze nigdy nie zeszły z konta. Wnioskuję, że Pani przy okienku popełniła błąd i zamiast obciążyć kartę na sumę wynajmu i zrobić blokadę na kwotę z umowy, zablokowała całość, wbija jeszcze złą datę zwolnienia blokady i mamy efekt jaki mamy. Czy ktoś spotkał się kiedyś z taką sytuacją?
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 30 Wrz 2024 16:48 

Kilka dni temu wypożyczaliśmy samochód na lotnisku Newark w USA, na dwa dni. Przez ECR, wypożyczalnia Alamo. Teraz już nie pamiętam, czy było widać, że to Alamo przed wykupieniem, czy dopiero po wykupieniu. W każdym razie żadnych problemów. Ubezpieczenie pełne bez wkładu własnego, nie wiem, czy dobrze wszystko zrozumiałem, ale nie dokupywałem żadnego ubezpieczenia. Ale gwoli prawdy miałem też w ramach karty PKO MC Platinium. Potrzebowaliśmy auto na 6 osób, a dostaliśmy wielki SUV Chevrolet Suburban na 8 osób. Przy oddawaniu - pan tylko zapytał, czy były jakieś problemy, odpowiedziałem, że nie - i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 30 Wrz 2024 18:26 
Awatar użytkownika

Maciej87 napisał(a):
Pieniądze nigdy nie zeszły z konta. Wnioskuję, że Pani przy okienku popełniła błąd i zamiast obciążyć kartę na sumę wynajmu i zrobić blokadę na kwotę z umowy, zablokowała całość, wbija jeszcze złą datę zwolnienia blokady i mamy efekt jaki mamy. Czy ktoś spotkał się kiedyś z taką sytuacją?

Tak, ja miałem. Przez kilka miesięcy trzymałem trzymałem to jako naddatek który będzie trzeba zwrócić, ale nikt się nie odezwał. Nawet zadzwoniłem na infolinię - ogólnie znamy wszyscy historie jak trudno jest dostać zwrot jak pobiorą za dużo to w drugą stronę wygląda to tak samo więc dałem sobie spokój.
Około pół roku później były artykuły o tym, że ta sieć wypożyczalni zbankrutowała ;)
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 01 Paź 2024 08:01 

niebieski
Maciej87 napisał(a):
Dziwna sytuacja przy wynajmie z ECR w San Francisco. Auto wzięte na nieco ponad 3 tygodnie cena 821 $. Przy okienku informacja, że albo karta kredytowa, albo debetowa i blokada 500 $ w ramach depozytu. W związku z faktem, że kredytową mam w złotówkach i nie chcąc narażać się na przewalutowania daję Pani w okienku debetową. Po kilku dniach zauważam, że Pani zamiast obciążyć kartę na 821 $ i zrobić blokadę na 500 $ zrobiła blokadę na 1321 $. Po kilku kolejnych dniach cała blokada zostaje odblokowana i pieniądze wracają na konto. Po oddaniu auta otrzymuję mailowo dokument na którym widnieje data zapłacenia jako data wynajmu. Pieniądze nigdy nie zeszły z konta. Wnioskuję, że Pani przy okienku popełniła błąd i zamiast obciążyć kartę na sumę wynajmu i zrobić blokadę na kwotę z umowy, zablokowała całość, wbija jeszcze złą datę zwolnienia blokady i mamy efekt jaki mamy. Czy ktoś spotkał się kiedyś z taką sytuacją?
Pewnie obciążą cię później, jak będą robić rozliczenie miesiąca albo coś tego typu.
 Profil Relacje PM off  

#510 PostWysłany: 19 Sty 2025 13:05 

Jednej rzeczy nie rozumiem u tego pośrednika (Zachodnie Wybrzeże USA).

W FAQ jest napisane w temacie depozytu:
Cytuj:
Yes. When you pick-up the car, the representative will ask you to leave a deposit in case of Damage or Theft of the car during your rental. The deposit/guarantee amount will be temporarily blocked/charged on the credit card of the main driver and held for the duration of the rental.

Once you return the car back without a damage, the deposit/guarantee amount will be released/ refunded to the credit card. The charge back might take seven to 21 working days, depending on your bank.

If for any reason the main driver’s card does not have enough funds for the deposit, the representative might not give you the car or might offer you additional insurances/cover to waive the deposit/guarantee amount.

This is standard practice with all car rental companies.

Natomiast przy warunkacj wypożyczenia:
Cytuj:
With this package you are FULLY Covered and your liability in the event of damage or theft is ZERO!

Excess:
0 USD for damages and theft

Guarantee / Deposit / Bond:
0 USD

To w końcu jest ten depozyt czy nie?

Załączniki:
1.png
1.png [ 24.84 KiB | Obejrzany 2094 razy ]
2.png
2.png [ 34.33 KiB | Obejrzany 2094 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#511 PostWysłany: 19 Sty 2025 13:27 

MTS_mtsach napisał(a):
Jednej rzeczy nie rozumiem u tego pośrednika (Zachodnie Wybrzeże USA).

W FAQ jest napisane w temacie depozytu:
Cytuj:
Yes. When you pick-up the car, the representative will ask you to leave a deposit in case of Damage or Theft of the car during your rental. The deposit/guarantee amount will be temporarily blocked/charged on the credit card of the main driver and held for the duration of the rental.

Once you return the car back without a damage, the deposit/guarantee amount will be released/ refunded to the credit card. The charge back might take seven to 21 working days, depending on your bank.

If for any reason the main driver’s card does not have enough funds for the deposit, the representative might not give you the car or might offer you additional insurances/cover to waive the deposit/guarantee amount.

This is standard practice with all car rental companies.

Natomiast przy warunkacj wypożyczenia:
Cytuj:
With this package you are FULLY Covered and your liability in the event of damage or theft is ZERO!

Excess:
0 USD for damages and theft

Guarantee / Deposit / Bond:
0 USD

To w końcu jest ten depozyt czy nie?

Ja miałem tak, że depozytu w umowie nie było. Z uwagi, że nie chciałem podać danych karty kredytowej (mam w PLN) i podałem dane karty debetowej (USD) pobrano depozyt 500 USD.
 Profil Relacje PM off  

#512 PostWysłany: 19 Sty 2025 16:58 

Maciej87 napisał(a):
Ja miałem tak, że depozytu w umowie nie było. Z uwagi, że nie chciałem podać danych karty kredytowej (mam w PLN) i podałem dane karty debetowej (USD) pobrano depozyt 500 USD.

Ja właśnie, żeby odpuścić sobie ten depozyt wezmę raczej kartę kredytową, którą również mam w PLN.
Wypożyczenie auta na kilka dni w USA to poziom 1500 zł, przewalutowanie to drobnica, a przynajmniej nie ma człowiek na koncie tego depozytu.
 Profil Relacje PM off  

#513 PostWysłany: 19 Sty 2025 17:00 

MTS_mtsach napisał(a):
Maciej87 napisał(a):

Ja właśnie, żeby odpuścić sobie ten depozyt wezmę raczej kartę kredytową, którą również mam w PLN.
Wypożyczenie auta na kilka dni w USA to poziom 1500 zł, przewalutowanie to drobnica, a przynajmniej nie ma człowiek na koncie tego depozytu.

Przy takiej sumie jasna sprawa. Ja brałem na ponad trzy tygodnie więc kwota była ponad dwukrotnie wyższa.
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 23 Lut 2025 19:33 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Przeciez depozyt polega na blokadzie więc waluta nie ma żadnego znaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#515 PostWysłany: 03 Maj 2025 11:30 

czarnowidz napisał(a):
Rezerwacja samochodu w USA na 2 tygodnie przez ECR już zakończona, także mogę się podzielić swoimi przeżyciami. Była to moja pierwsza rezerwacja samochodu gdziekolwiek, także to jest doświadczenie osoby totalnie zielonej w tych tematach. Początkowo auto zarezerwowane od 6 do 19 września (13 dni) z odbiorem i zwrotem w innych miejscach (początek Las Vegas, koniec San Francisco). Ogólnie rzecz biorąc jestem bardzo zadowolony z ECR, nieco mniej z firmy wypożyczającej na którą trafiłem: Thrifty.

W skrócie:
- skorzystałem z ubezpieczenia od anulacji w razie problemów z podróży
- wiem, że bez telefonu w USA nic nie załatwię (pierwsza rzecz do ogarnięcia na lotnisku)
- nigdy nie zaufam agentowi w wypożyczalni, szczególnie jeśli pracuje dla Thrifty :roll:

Jak to bywa w życiu - sprawy się pokomplikowały i nie wszystko wyszło tak jak miało. Lot z Europy się spóźnił, przez co uciekł mi samolot do Las Vegas, do którego dotarłem dopiero 7 września. Szybki telefon z hotelu do ECR w sprawie rezerwacji i wszystko jasne - muszę zrobić nową rezerwację przez ich stronę, ponownie zadzwonić na infolinię i anulują mi bezpłatnie poprzednią (bezpłatnie - bo dopłaciłem za ubezpieczenie na taką okazję). Zwrot za początkową rezerwację dostałem na konto w ciągu kilku dni.

Następnego dnia wylądowałem już w Las Vegas i poszedłem odebrać samochód do Thrifty. Zmęczony już nieco przeciągniętą podróżą nie zauważyłem tego na samym początku, ale agent przy okienku bez żadnego uprzedzenia czy wyjaśnienia wrzucił mi do zamówienia wszystkie możliwe dodatki jakie oferuje Thrifty i oprócz tego (po części z mojej winy) zupgradował samochód z mid-size na full-size. Z ceny $353 którą miałem na finalnej rezerwacji z ECR zrobiło się ponad $800. Zorientowałem się w momencie wyciągania karty kredytowej i zaczęła się moja godzinna debata z agentem. Zacznę od klasy samochodu, bo tutaj będzie łatwiej. Otóż okazuje się, że full size z ECR nie jest równy full size z Thrifty. I w ten oto sposób okazuje się, że tak rezerwowany Chevrolet Malibu (or similar) na ECR:
Image
Jest w rzeczywistości mid-size w Thrifty. Na lotnisku mieli kartkę A4 na której były wypisane modele samochodów i ich klasy, także trzeba sobie na to spojrzeć. Także po szybkim sprawdzeniu faktycznie wyszło, że powinienem dostać mid-size. Ok, mnie pasuje. Zostaje jeszcze kwestia dodatkowych opłat, co do których agent strasznie się motał. Rezerwując przez ECR dostajemy pełen opis tego, co wchodzi w cenę rezerwacji:
Image
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to opłata za zwrot w innej lokalizacji - no przecież jest w podsumowaniu z ECR. Przełączyłem voucher na angielski, pokazałem agentowi i.. cena spadła. Ale nadal to nie było $353 jak na ECR. Dalsza dyskusja to niestety udawanie debila przez agenta. Przykładowo: mówi mi, że jedno z tych ubezpieczeń chroni mnie przed uszkodzeniem kół na drodze, a wymiana takiego koła w USA jest bardzo droga. No ale ja przecież mam ochronę kół, to po co mi druga? No bo ta jest inna, ale niestety nie potrafi wytłumaczyć w jakim aspekcie. W końcu doszedłem do etapu w którym zrezygnowałem ze wszystkich dodatków i miałem ponownie cenę $353 jak w rezerwacji. Jeśli nic mi nie umknęło, to jedyne "interesujące" rzeczy które faktycznie mogły się wydarzyć i za które ECR nie dopłaca, to (w tym przypadku):
- zgubienie kluczyków do samochodu ($500 za nowy jeśli zgubimy albo nie oddamy przy zwrocie),
- premium assistance.
Żadna z tych rzeczy oczywiście nigdy mi się nie nie przydała w Europie, także nie podjąłem się dopłacania za te opcje. Finalnie udało mi się wypożyczyć samochód w cenie z ECR. Wyjechałem Chevroletem Malibu z 2023 roku - polecam, bardzo przyjemny samochód i wcale nie wydaje się mały na drodze :)

W czasie podróży udało mi się złapać śrubę w oponę, także również przetestowałem jeden z dodatków które ECR oferuje do wypożyczenia. Pech był podwójny: zlapałem go w sobotę po południu i byłem na tak zwanym zadupiu - Wielki Kanion. Po przeprawach z agentem Thrifty miałem obawy czy aby na pewno obejmuje mnie to ubezpieczenie, więc zacząłem od dzwonienia na infolinię ECR. I tutaj zdziwienie - w niedzielę nikt nie odbiera. Wisiałem na ich infolinii dosłownie 2 godziny, po czym mnie automatycznie rozłączyło. Przy drugiej próbie dałem sobie spokój po godzinie wiszenia na "melodyjkach". W międzyczasie podjechałem do wulkanizatora w Wielkim Kanionie - Xanterra Garage (https://maps.app.goo.gl/r4872aKLug2qecAN8). Indianin stwierdził, że (znalazł frajera) takich uszkodzeń się w USA nie naprawia i może mi wymienić opony na nowe (oczywiście przy wymianie robi się od razu dwie). Zrezygnowałem, dojechałem do noclegu na dojazdówce i postanowiłem zadzwonić bezpośrednio do Thrifty. I tutaj miłe zaskoczenie, bo mieli w swoim systemie informację o tym że obejmuje mnie ubezpieczenie opon (przypomnę, że agent mi wmawiał, że tego nie mam). Z uwagi na późną godzinę (chyba było to około 23 lokalnego czasu) zaproponowano mi jedynie podesłanie kogoś kto założy mi dojazdówkę (już założyłem, więc nie skorzystałem) i przedstawiono opcje na następny dzień: wymiana samochodu na najbliższym lotnisku które ma stanowisko Hertz lub naprawa w autoryzowanym serwisie. Nastawiłem się na pierwszą opcję, znaleźliśmy lotnisko jakieś 100-150 km od mojej lokalizacji, ale wymiany mi nie potwierdzono z uwagi na godzinę - punkt był już nieczynny, otwarty dopiero o 10 następnego dnia. Następnego dnia żeby już nie marnować czasu, wyjechałem z noclegu tak żeby być pod lotniskiem o 10 i... okazało się, że samochodu jednak nie będzie. Agent na infolinii wyszukał mi jednak warsztat czynny w niedzielę, w którym praktycznie od ręki naprawili mi oponę. Tak, naprawili, nie trzeba było wymieniać obu opon. Całkowity koszt operacji $51,5 pokryty przez Hertz (Thrifty) - nie musiałem nic płacić. Ja nadrobiłem niepotrzebnie około 200-250 km na swojej trasie i zmarnowałem kilka godzin. Można przeżyć.

Zwrot samochodu w San Francisco (lotnisko) bez problemu. Podjechałem, wyciągnąłem z auta wszystkie swoje rzeczy i poszedłem na lotnisko. Cała transakcja została rozliczona w ciągu 3 dni, z karty kredytowej zeszło dokładnie tyle ile miało.

Jeżeli dobrze rozumiem warunki ERC, to opony są ubezpieczone, ale defaultowo nie ma usługi wymiany opony - być może to agent chciał Ci "wcisnąć".
Bo to, że uszkodzisz oponę, to jedno i nie ma z tego tytułu kosztów (uszkodzona opona), ale co innego to usługa wymiany. Assistance jest do kupienia już po stronie wypożyczalni, nie ERC.
 Profil Relacje PM off  

#516 PostWysłany: 10 Maj 2025 19:09 
Awatar użytkownika

platynowy
Kashpir napisał(a):
Kod IOA2415 daje 10% rabatu na część kwoty rezerwacji "Do zapłaty teraz". Powinno działać na wynajmy do 31 grudnia 2024 r. (koniec wynajmu). I na koniec trochę nielogicznie, ale wg informacji ECR kod wygasa 16 maja 2025 r. :? :)

@Kashpir (lub ktoś inny) - masz może jakiś świeższy kod? Ten - pomimo tego, że wg ECR powinien działać do 16.05.25 - niestety pokazuje się, jako "expired" :(
 Profil Relacje PM off  

#517 PostWysłany: 10 Maj 2025 22:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
@tropikey niestety od dłuższego czasu żadne kody nie wpadają mi na konto
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#518 PostWysłany: 22 Maj 2025 10:01 

Kashpir napisał(a):
@tropikey niestety od dłuższego czasu żadne kody nie wpadają mi na konto

Cześć. Może teraz coś wpadło, skoro do 16 maja był poprzedni :) z góry dzięki za sprawdzenie
 Profil Relacje PM off  

#519 PostWysłany: 09 Cze 2025 14:54 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
@tropikey U mnie w spamie pojawił się taki - QPBOT2.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#520 PostWysłany: 09 Cze 2025 15:12 
Awatar użytkownika

platynowy
działa - odejmuje ok. 10% z kwoty przedpłaty.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 520 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości