Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Komunikacja miejska
#1 PostWysłany: 30 Lip 2022 11:38 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Nie ma takiego tematu, trudno też znaleźć informacje w google, więc podrzucam, może się przyda.

Niestety nie ma rozkładów, po prostu jeżdżą co jakiś czas ;) Nie są to tradycyjne listy przystanków, ale mapy..

Wlora:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 38348&z=12

https://beautifulvlora.com/vlora-city-bus-information/

Tirana:

https://opendata.tirana.al/?q=story%2Fi ... blik-urban
 Profil Relacje PM off
LaMancha uważa post za pomocny.

Urlop na Sycylii za 671 PLN 😍 Loty do Katanii + 4* Sheraton z widokiem na morze 🌊😎 Urlop na Sycylii za 671 PLN 😍 Loty do Katanii + 4* Sheraton z widokiem na morze 🌊😎
Weekend na Maderze za 803 PLN😲😍 Idealne godziny lotów i noc w hotelu Weekend na Maderze za 803 PLN😲😍 Idealne godziny lotów i noc w hotelu
#2 PostWysłany: 11 Wrz 2022 19:48 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
To ja tylko rozwinę odnośnie Wlory. Linia czerwona jeździ całkiem często. Kurs zaczyna w okolicach "dworca autobusowego", przejeżdża przez centrum, mija promenadę i kończy na "Lwie". Następnie zawraca. Kilka kursów jechało nawet dalej, ale jak daleko to nie wiem. Cena 40 lek. Można próbować łapać ten autobus poza przystankami. Nam udało się go zatrzymać nawet na przejściu dla pieszych. :P
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Lis 2022 15:12 

złoty
-- 15 Lis 2022 14:58 --

Zauważyłem, że nikt jeszcze nie opisał funkcjonowania komunikacji miejskiej w Tiranie. W związku z tym postaram się udzielić kilku praktycznych rad.

1) Różne oznaczenia liczbowe linii znalezione w Internecie i aplikacji Moovit nie znajdują pokrycia w rzeczywistości.
2) Każda linia posiada tabliczkę lub wyświetlacz z podaniem dwóch przystanków końcowych np. Kombinat - Kinoteatr i na tej podstawie identyfikuje się trasę przejazdu.
3) Autobusy na każdej linii posiadają identyczne malowanie i są generalnie jednego typu i marki.
4) Jeden przejazd kosztuje 40 Leków. Opłatę za przejazd pobiera konduktor, który podchodzi do każdego pasażera. Po uiszczeniu opłaty otrzymuje się papierowy bilet.
5) Linie obsługują różne firmy, ale konduktorzy są zatrudnieni przez miasto.
6) Autobusy kursują bardzo często. Czas oczekiwania na autobus wynosi około 5-10 minut.
7) Na przystankach nie ma żadnych rozkładów, wykazu linii ani map tras.

Trzy najbardziej użyteczne trasy dla turystów.
1) Na głównym placu na przystanku https://pl.mapy.cz/s/gatorucoju wsiadamy do linii Qender - Kamëz . Można nią dojechać do dworca autobusowego na kierunki krajowe https://pl.mapy.cz/s/culavomaru . Wszystkie autobusy na tej trasie są przegubowe i mają biały kolor. Obsługują ją Mercedesy i jeden rodzynek, dwuprzegubowy Van Hool.
2) Na głównym placu na przystanku https://pl.mapy.cz/s/ralohofoze wsiadamy do linii Qender - Porcelani . Można nią dojechać do kolejki linowej i Bunkra nr 1 https://pl.mapy.cz/s/guzerenare . Wszystkie autobusy mają niebieski kolor. Obsługują ją autobusy marek Irisbus, Iveco lub Heuliez.
3) Na przystanku naprzeciwko banku narodowego https://pl.mapy.cz/s/luguvofero wsiadamy do linii Qender - Sauk i Vjetër (dodatkowo czasami jest jeszcze napis TEG) i jedziemy nią do końca trasy przy centrum handlowym na skraju miasta. (Linię obsługują autobusy Renalut lub Irisbus, wszystkie białe z wąskim czerwonym paskiem). Na tym przystanku czekamy aż podjedzie autobus linii TEG - Trenit (autobusy są białe z wąskim turkusowym paskiem) i jedziemy nim do głównego placu. W ten sposób można objechać w kółko całą południową część miasta. Autobusy tam jeżdżą na przemian w górę i w dół po różnych górkach, nie wszystkie zbocza są jeszcze szczelnie zabudowane domami. Z okien autobusu można podziwiać naprawdę ciekawe widoki na góry plus oczywiście osobliwą mieszankę architektury komunistycznej i nowoczesnej.

-- 15 Lis 2022 15:12 --

W mieście Berat funkcjonuje komunikacja miejska. Najważniejsze informacje:
1) Jest to jedna linia nie posiadająca żadnego oznaczenia.
2) Kursuje raczej często.
3) Bilet kosztuje 30 Leków. Opłatę za przejazd pobiera konduktor, który podchodzi do każdego pasażera. Po uiszczeniu opłaty otrzymuje się papierowy bilet.
4) Za jej pomocą można oszczędzić kilka kilometrów marszu z dworca autobusowego do turystycznego centrum.
5) Autobus po wjeździe na dworzec i zabraniu pasażerów jedzie jeszcze jeden przystanek ale w kierunku północnym. Tam zawraca i w drodze do centrum nie wjeżdża już na dworzec.
6) Tabor to pojazdy marki Renalut w kolorze kremowo-seledynowym i jeden Irisbus w kolorze żółtym.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 29 Kwi 2024 10:06 

niebieski
A jak z autobusami miejskimi w Durres?
Jak sie dostac z dworca autobusowego w dół SH4 (Rruga Pavaresia)? Ktos korzystał i pamieta numer autobusu?

Na google maps widac przystanki na SH4 co kilkaset metrów więc cos zakładam że jezdzi do/z centrum Durres 🙂
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Maj 2024 13:20 

niebieski
Sam sobie odpowiem na to pytanie 😀

Przystanek obok foodtracka z fastfoodem i łapiemy autobus relacji Durres-Plepa. Jezdzi co 15min około i ma tabliczke za szybą.
Cenne info bo taxa z dworca autobusowego do hotelu kosztowała 1000lek a autobus z lotniska 600lek.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Sty 2025 14:20 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 174 384
niebieski
Czy w autobusie miejskim w Tiranie można płacić w eur czy lepiej wypłacić leki?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Sty 2025 21:02 

niebieski
Byłbym bardzo zdziwiony, gdyby przyjęli euro
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Sty 2025 22:52 

złoty
Wymień w pierwszym lepszym kantorze 10 czy 20 euro na leki. W Tiranie są na każdym kroku. Nawet jak jesteś co do zasady bezgotówkowy, to trochę gotówki na drobne wydatki zawsze się przyda.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 08 Sty 2025 23:05 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
A ja wcale nie byłbym zdziwiony gdyby konduktor w autobusie przyjął euro. Tyle, że wydałby resztę w lekach ofkors. Przecież euro przyjmują praktycznie wszędzie przy przeliczniku 1:100. Wiadomo, że lepiej wymienić w kantorze, ale w awaryjnej sytuacji pewnie nie będzie problemu.
 Profil Relacje PM off
Astarloa12 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 08 Sty 2025 23:48 

niebieski
Oczywiście rozmowa czysto hipotetyczna, bo nie sprawdzałem... Ale przyjmują "prywaciarze" (sklepy, knajpy, busy itp) i na dodatek są to miejsca, w których dostają to euro dość regularnie, więc potem mogą sobie z zyskiem wymienić. A bileter w autobusie miejskim to nie prywaciarz i na dodatek kwoty za bilety to grosze, a takich pasażerów chętnych do płacenia w euro pewnie niewielu.

Nie wykluczam totalnie, że to się może udać, ale przypuszczam, że bardziej prawdopodobne jest to, że w sytuacji "nie mam leków, mam tylko euro" machnie na was ręką ;)

i tak jak kolega wyżej uważam, że jakieś lokalne drobne zawsze warto mieć, a kantorów tam mnóstwo
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 08 Sty 2025 23:56 

złoty
Również potwierdzam, że trochę miejscowej waluty warto tam jednak przy sobie mieć.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Sty 2025 00:21 

złoty
Nie wiem, czy dalej wszędzie tak chętnie przyjmują euro według przelicznika 1:100, bo o ile do niedawna przez ileś lat kurs utrzymywał się nieco powyżej 100, to od kilku miesięcy spadł trochę poniżej. Jak sprawdzam teraz na xe.com, to jest ok. 98.20.
Czyli przy takim kursie przyjmując euro po kursie 1:100 sprzedawcy trochę tracą.
Przy czym to są Bałkany, więc przy niewielkich kwotach pewnie większość machnie ręką i dalej przyjmie euro bez liczenia drobnych. W autobusie nie zdziwiłbym się, gdyby któryś ze współpasażerów zaoferował wymianę drobnych albo nawet zapłacił za takiego zagubionego cudzoziemca bez miejscowej waluty. Ale trochę drobnych w miejscowej walucie zawsze warto mieć.
 Profil Relacje PM off
Astarloa12 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 25 Maj 2025 09:59 

Schemat komunikacji miejskiej w Tiranie https://tirana.al/en/uploads/2023/5/202 ... nglish.pdf .
 Profil Relacje PM off
yendras lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 14 Wrz 2025 09:39 
Awatar użytkownika

złoty
...ja dostałem resztę w autobusie częściowo w eurocentach - czego nie zauważyłem - i do końca pobytu nikt nie chciał ich ode mnie w autobusie wziąć.

Wracając do tematu, zaskakująco dobrze radzi sobie google maps z komunikacją miejską w Tiranie - widzi przystanki i nawet niektóre linie mają pokazane autobusy w czasie rzeczywistym (co bywa przydatne przy tutejszym podejściu do rozkładów jazdy).

Ale kompletnie sobie nie radzi z tutejszymi "chodnikami" oraz wiekszymi skrzyżowaniami poza centrum i wielokrotnie sugerowały mi najpierw teleportację na drugą stronę wielopasmowej ulicy, a potem kilka kilometrów dojścia opłotkami do przystanku. Takiego odległego o 300-400 metrów wzdłuż drogi, bez potrzeby jej przekraczania.

Więc najlepiej łączyć zdrowy rozsądek z mapami
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości