Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 535 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [Miles&Smiles TK]
#481 PostWysłany: 23 Gru 2024 01:00 
Awatar użytkownika

platynowy
Próbowałem znaleźć odpowiedź na tą zagadkę i nawet w końcu napisałem do TK w tej sprawie. To, co od nich się dowiedziałem, w zasadzie nic mi nie wyjaśniło. Daję cytat całości (najistotniejsze pogrubione):

"As of start date of elite membership within 1 year period, If you reach 15,000 Status Miles in the international flights you will perform with Turkish Airlines in the first year of your Elite membership, your membership is extended for 1 more year (i.e. it remains valid for 2 years in total after the match). 
You fulfilled this requirement and your status will be extended for another year after April 26th, 2025. Furthermore, after 2 years of status match program, you will be subject to normal Elite criteria".

Z powyższego zdaje się wynikać, że choćbym nie wiem ile mil statusowych uzbierał, to o status po upływie aktualnych 2 lat muszę walczyć od nowa. Coś mi się jednak zdaje, że to tak wcale nie jest, ale nie chciało mi się się z nimi już dalej dyskutować, więc będę obserwował sytuację.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#482 PostWysłany: 23 Gru 2024 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
srebrny
Ogólnie odpowiedzi od TK są powiedzmy delikatnie mało zrozumiałem. Wygląda jakby odpowiadał boot.
Ja miałem to samo i po uzbieraniu 15 000 pkt przedłużyli mi status Elite na kolejne dwa lata ... :)
Zdecydowanie lepiej zadzwonić na infolinie do Elite i tam zdażają się ogarnięte osoby z bardzo dobrym angielskim.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#483 PostWysłany: 23 Gru 2024 13:38 
Awatar użytkownika

platynowy
O, super wiadomość. Przedłużyli Ci z automatu, czy z kimś to tam omawiałeś?
 Profil Relacje PM off  

#484 PostWysłany: 23 Gru 2024 15:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Ledwo wylądowałem porannym lotem z IST a po dwóch godzinach maiłem mile i mail gratulacyjny 🙂
Ogólnie Help-> Feedback działa spoko pod warunkiem, że jest proste pytanie🙂 jeśli za dużo treści to odp wyglądają jak kopiuj/wklej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#485 PostWysłany: 23 Gru 2024 18:05 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Tureccy eliciarze, jak z darmowym upem do biz? Linia szczodra czy jednak wstrzemięźliwa?

#486 PostWysłany: 23 Gru 2024 18:10 

platynowy
@Gadekk podobno można upgrade'ować dowolny lot na który jest J4.
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 23 Gru 2024 18:15 

platynowy
@Gadekk ale pytasz o upgrade przy gate czy o dwa darmowe które przysługują dla ElitePlus?
Jeśli chodzi o to pierwsze to tylko jak jest overbooking w economy a to zdarza się w miarę często (1 na 5 lotów w moim przypadku) ale tylko na short-haul. Na longu nigdy mnie upgrade nie spotkał ale bywa czasami i tak (jest specjalny wątek o tym na FT).
Dwa darmowe na rok dla ElitePlus bardzo ciężko wykorzystać bo musi być określona dostępność (4 miejsca w klasie J), na lotach np. do EZE lub MEL praktycznie niewykonalne. Mnie się udało w zeszłym roku na lotach do CUN i BOG. Obecnie się czaję właśnie na EZE i zarówno na lot tam jak i powrót nie ma możliwości a do lotu jeszcze sporo czasu. Ponoć 24h przed lotem jest łatwiej.
Gadekk lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#488 PostWysłany: 23 Gru 2024 18:28 

HON fly4free
Jeśli chodzi o up ELP:
24 h przed lotem wystarczy formalnie wolne miejsce w C bez względu na klasę rezerwacyjną, ale z agentami, jak wiadomo, bywa różnie, zarówno na infolinii jak i na lotniskach. Czasami nie wiedzą / nie potrafią / nie chcą.
Wcześniej musi być dostępność w klasie J biznesowej - nie musi być 4 miejsc, wystarczy jakakolwiek, ale sprawa jest bardziej złożona, bo dochodzi kwestia sparowania segmentów na konkretnej trasie i rezerwacji - J może być dostępna na kadym locie, ale już nie w konkretnym zestawie i nie będzie dało się zrobić.
Na wielu trasach / lotach / parach J po prostu nie ma rzeczywiście, więc wykorzystanie na nich up jest praktycznie niemożliwe. Na innych nie ma najmniejszego problemu zarówno z krótszym jak i dłuższym wyprzedzeniem, ale trzeba uważać na potencjalne większe zmiany rozkładowe bo przepisanie biletu w razie ich wystąpienia wymaga odczepienia ELPU i ponownego upa a tu często już ponownie nie ma dostępności i zaczyna się problem.

Co do op-up: zdarzają się jak we wszystkich liniach na wszystkich trasach, ale TK zwłaszcza na longach uprzywilejowuje (nieoficjalnie) tureckich ELP/EL więc jest statystycznie trudniej dostać na longu niż europie / regionie.

Co do kurtuazyjnych upów: TK nie ma takiej polityki i formalnie nie daje takich upów statusowym, inaczej niż np. linie US, AM, czy LA.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#489 PostWysłany: 23 Gru 2024 19:57 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 23 Gru 2024 18:26 --

Ja jako Elie dostałem up’a 3 razy na trasie IST - WAW wraz z małżonką.
Raz na trasie HKT - IST. Więc u mnie są bardzo chojni 🙂

-- 23 Gru 2024 18:57 --

-- 23 Gru 2024 18:57 --

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#490 PostWysłany: 23 Gru 2024 20:07 

HON fly4free
Na WAW/KRK-IST i vv upy są bardzo częste dla EL/ELP bo te loty są regularnie overbookowane w Y.
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#491 PostWysłany: 23 Gru 2024 20:21 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Mi udało się znaleźć loty gdzie były miejsca w J na trasie do EZE i bez problemu poszedł upgrade za vouchery. Natomiast kupowane z dużym wyprzedzeniem na marzec 2025z Czaiłem się na MEL, ale tam faktycznie nie udało mi się znaleźć lotów.

UP przy bramce udał mi się tylko na trasie IST-KRK, gdzie szału nie było z serwisem i fotelami ;)
 Profil Relacje PM off  

#492 PostWysłany: 25 Gru 2024 15:46 

niebieski
tropikey napisał(a):
Próbowałem znaleźć odpowiedź na tą zagadkę i nawet w końcu napisałem do TK w tej sprawie. To, co od nich się dowiedziałem, w zasadzie nic mi nie wyjaśniło. Daję cytat całości (najistotniejsze pogrubione):

"As of start date of elite membership within 1 year period, If you reach 15,000 Status Miles in the international flights you will perform with Turkish Airlines in the first year of your Elite membership, your membership is extended for 1 more year (i.e. it remains valid for 2 years in total after the match). 
You fulfilled this requirement and your status will be extended for another year after April 26th, 2025. Furthermore, after 2 years of status match program, you will be subject to normal Elite criteria".

Z powyższego zdaje się wynikać, że choćbym nie wiem ile mil statusowych uzbierał, to o status po upływie aktualnych 2 lat muszę walczyć od nowa. Coś mi się jednak zdaje, że to tak wcale nie jest, ale nie chciało mi się się z nimi już dalej dyskutować, więc będę obserwował sytuację.

Dzięki za odpowiedź. Przejrzałem FT i tam w tym wątku twierdzą, że w sumie 25k w pierwszym roku po match'u daje status na 4 lata - zobaczymy czy to tak zadziała.

PS: czy ktoś może potwierdzić czy w salonikach LH i w Polonezie w WAW da się wejść na gold'a z jednym gościem i dzieckiem? Wiem, że to benefit tylko dla Senatorów, ale gdzieś na FT znalazłem komentarz, że LH jest elastyczna w takich sytuacjach.
 Profil Relacje PM off  

#493 PostWysłany: 25 Gru 2024 16:57 
Awatar użytkownika

złoty
cool_aka_romeo napisał(a):
A próbowałeś przez Help-> feedback ->...?

Po interwencji dziś doliczyli mi mile za czerwcowy pobyt.
cool_aka_romeo lubi ten post.

#494 PostWysłany: 07 Sty 2025 11:23 
Moderator forum
Awatar użytkownika

mateuszmtx napisał(a):
w sumie 25k w pierwszym roku

jak to się ma do zapisów programu, że do utrzymania elite w pierwszym roku trzeba wylatać 30k? Czyżby warunki się zmieniły wraz z nowym rokiem?

#495 PostWysłany: 07 Sty 2025 11:24 

niebieski
30k jest dla rezydentów Turcji, jeżeli mieszkasz poza, to 25k.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#496 PostWysłany: 12 Sty 2025 21:52 

HON fly4free
Z kronikarskiego obowiązku: nadal niedostępna jest możliwość bookowania za mile lotów AI via M&S. Online opcje się wprawdzie pojawiają, ale na końcu, w razie próby rezerwacji, wyskoczy błąd a z kolei biuro TK w Delhi potwierdziło, że manualnie też nadal nie mogą takich rezerwacji zrobić "due some technical issue at Air India’s end".
 Profil Relacje PM off  

#497 PostWysłany: 20 Sty 2025 13:15 

Loty: 68
Kilometry: 171 612
Takie pytanko, chcę kupić 2 bilety na 1 rezerwacji dla mnie i dziewczyny, oboje mamy mile pozwalające obniżyć cenę każdego biletu o kilkaset złotych, ale jak dochodzę do płatności będąc zalogowanym na swoim koncie mam możliwość wykorzystania tylko swoich mil, mimo, że kupuję bilet dla dziewczyny, podaję jej dane i numer M&S.

Jest jakiś sposob, aby wykorzystać mile z 2 kont?

Teoretycznie ona mogłaby przetransferować mi swoje mile, ale jest to kompletnie nieopłacalne, bo jest opłata za transfer mil.

Pisałem do biura w Warszawie i Krakowie, a oni przekierowują mnie na infolinie, a tam trafiam na kompletnie niekompetentnych Hindusów, u których się nie da.

Komuś to się udało?

Ewentualnie możemy kupić bilety ze swich kont osobno, ale zastanawiam się czy nie lepiej mieć to na jedej rezerwacji, żeby w razie zmian w rozkładach być razem przerzucanym
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 20 Sty 2025 13:18 

HON fly4free
W jednej transakcji z dwóch kont nie ściągniesz mil , muszą być dwie rezerwacje i każdy wykorzysta swoje, albo jedna rezerwacja i mile tylko z jednego konta.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#499 PostWysłany: 23 Sty 2025 22:34 

Loty: 119
Kilometry: 254 856
niebieski
Słuchajcie, jak do tej pory wrzucałem wszystko w Miles More na konto rodzinne.
W tym roku mam dużo lotów Turkishem: 8 krótkich lotów w ECO , 3 długie w ECO i 1 długi w BIZNES
Czy jest w ogóle sens zakładać u nich konto i wrzucenie tych lotów właśnie do Miles and Smiles?

Jakieś promocje jak zdobyć szybko jakiś status u nich?
Pomóżcie bo mało wiem o tym programie, a przeczytałem z 6 ostatnich stron tego postu.
Z góry dziękuję

#500 PostWysłany: 23 Sty 2025 22:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wpisz w wheretocredit klasy i zobaczysz ile mil wpadnie do TK

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 535 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości