Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Lis 2012 21:55 

Też lecę SA i mam stopover dokładnie 17h i 55 min :)

W związku z tym napisałem bezpośrednio do linii lotnicznych.

Odpowiedzieli, że do 18 godzin tranzytu, wiza nie jest wymagana. Natomiast powyżej 18h mogą być komplikacje i trzeba to załatwiać bezpośrednio z nimi

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#22 PostWysłany: 08 Lis 2012 13:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Mateusz napisał(a):
@up, masz niezłe szczęscie :D Kiedy do nich pisałes i ile czekałeś na odp? Pisałeś z formularza na stronie?

Pisałem do nich kilka mies. temu na ten adres: ibesupport@saudiairlines.com i odpowiedzieli tego samego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 09 Lis 2012 10:30 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
|...o...| napisał(a):
Chargeback do swojego banku z podaniem przczyny sprzedano towar ktorgo nie moge podjac, ile kosztowaly Cie te bilety ??

Nie polecam. Polecam przeczytać czym jest chargeback, do czego służy i kiedy można go użyć. Za taką próbę można trafić na "czarną listę".

#24 PostWysłany: 09 Lis 2012 17:39 

srebrny
|...o...| napisał(a):
@rattaman: oj juz trzase portkami przed bankiem, jeszcze nie dawno wmawiali polakom ze nie ma takiej uslugi albo ze sie im nie nalezy ... bzdura. Jesli mialbym obawe ze cos nie jest zgodne z umowa z jaka mi sprzedano bilet to pisalbym wniosek chargeback.
Facet kupil bubel ktorego nie da sie wlasciwie uzyc, czy on klamie ?? Sluchajcie dalej tego co wam powiedza na lini banku.

Chargeback, to jest cały proces, a bank którego kartą się posługujesz, wystawia na Twój wniosek, żądanie obciążenia zwrotnego, do banku obsługującego sprzedawcę usługi. Jest co najmniej kilka kodów powodów, dla których chargeback może być wnioskowany. Jednak wygląda na to, że w tym wypadku, klient nie ma podstaw do wszczęcia postępowania chargeback. Bank najprawdopodobniej odmówi zwrotu środków, bo linia nie uchyla się od wykonania umowy przewozu.

W regulaminie przewozu linii SV, w punkcie 5.8.1 jest następujący ustęp:
Refusal and limitation of carriage
5.8.1 Right to Refuse Carriage
• you do not appear to have valid travel documents, may seek to enter a country through which you may be in transit, or for which you do not have valid travel documents, destroy your travel documents during flight or refuse to surrender your travel documents to the flight crew, against receipt, when so requested;

Jasno jest tu napisane, że to pasażer jest zobowiązany zadbać o odpowiednie dokumenty.

A tak na zdrowy rozum, jeśli nie posiadasz wizy USA, a kupisz bilet i nie zostaniesz wpuszczony na pokład, to czy masz prawo do zwrotu poniesionych kosztów? Zostaniesz wtedy prawdopodobnie dopisany do listy osób, które próbowały wyłudzić zwrot kosztów usługi, która została zrealizowana we właściwy, zgodny z umową sposób.

#25 PostWysłany: 09 Lis 2012 22:43 

@Mateusz Na jaki adres pisałes do Saudi i dostałeś odpowiedz?

Co sądzicie o moim 7 oraz 10 godzinnym postoju? Jest ok czy probować cos zmienic? Lece z dziewczyna.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 10 Lis 2012 12:09 

srebrny
|...o...| napisał(a):
@rattaman : czy ty masz cos wspolnego z jakims bankiem, ze taki nawiedzony jestes ?

Przyklad z USA nijak ma sie do tego bo to przyklad koncowego portu podales, a rozumiem ze on kupil podroz na JEDNYM bilecie z miedzyladowaniem - kazda lepsza linia powina sie troszczyc o swojego klienta. Pierwszy raz spotykam sie z takim traktowaniem tranzytu, bylo cos takiego napisane w uwagach jak kupowales bilet ze grozi to Ci jak postoj bedzie dluszy niz 18h ?? Co mam jeszcze czytac Konsomolska Prawde aby sie dowiedziec co mi przysluguje podczas kupowania TEGO biletu gdzie mam to przeczytac jesli nie na stronie gdzie kupuje dana usluge ... Nie bez podstaw w McD w USA sa ostrzezenia na kubkach ze zawiera goracy napoj.

Jesli kupil dwa bilety na dwa rozne odcinki to moze macie racje ale jak to jest jeden bilet to ide po wniosek chargeback i nie interesuje mnie jakas pseudo lista banku o wyludzanie - dostaje odmowe poprostu i pisze odwolanie do organizacji wydajacej karty kredytowe ze nie rozpatrzono pozytywnie mojego wniosku.

Robicie krecia robote bo facet juz w poprzednim poscie wzial wine na siebie ze nie czytal arabskiego wydania instrukcji misnisterstwa zgranicznego w sprawie traktowania klientow przebywajacych na terminalu dluzej niz 18h - KPINA !!!

Nie ma nic wspólnego z bankiem. Po prostu musiałem kiedyś skorzystać z chargeback i zapoznałem się z przysługującymi mi prawami. Z twojej wypowiedzi rozumiem, że jeśli masz przesiadkę w USA w drodze z europy do ameryki południowej, to linia lotnicza występuje w Twoim imieniu o wize USA i zwraca pieniądze jeśli jej nie uzyskasz? Czy wszystkie linie lotnicze i wyszukiwarki podają, że musisz posiadać wizę USA, aby się tam przesiąść? Nie musisz czytać Konsomolskiej Prawdy, wystarczy że zapoznasz się z warunkami przewozu, oraz wymaganiami dotyczącymi tranzytu w kraju trzecim, podczas kupowania biletu. Naiwność i nieznajomość prawa obcego kraju, nie zwalnia cię z obowiązku jego przestrzegania.

#27 PostWysłany: 10 Lis 2012 14:49 

srebrny
Cieszę się, że kolega miał dużo szczęscia podczas podróży na Tajwan, nie zawsze linie lotnicze są tak uprzejme. Jednak nie upoważnia to do przekonywania innych do ryzykowanych lub nieuprawnionych zachowań. Nie, nie dostałem "po łapach" od banku, bo zapoznałem się z zasadami obowiązującymi przy procedurze chargeback. Chciałem wyłącznie poddać pod rozwagę, nieprzemyślaną próbę, która może być zakwalifilowana jako "fraudlent chargeback". To dość popularne zjawisko np. w USA, w Polsce prawie nie znane, tak jak z resztą sam chargeback.

|...o...| napisał(a):
- A w tym przypadku jak widac nie ma takiej mozliwosci o aplikacje
- Tak, uwazam ze sprzedajacy powinien informowac o wszystkich warunkach na jakich sprzedaje towar/usluge
- Facet nie mial zamiaru wybierania sie do tego kraju, wiec nie opowiadaj mi o nieznajomosci prawa.

Co do niezgodności towaru z opisem, to czy w przypadku zawarcia umowy kupna usługi akceptujemy regulamin? Czy akceptujemy bez czytania? Czy sprzedający poinformował nas o konieczności posiadania dokumentów, czy ukrył to? Facet nie miał zamiaru wybierania sie do tego kraju? A gdzie miał zamiar się przesiadać? Przecież Transit Without Visa podlega regulacji prawa krajowego, na terenie którego znajduje się port lotniczy.

Zgadzam się z kolegą, że w obecnnie, podróże lotnicze są czymś zupełnie naturalnym, tak jak przejazd samochodem czy autobusem. Jednak, jak widać, prowadzi to również czasem do uspienia czujności. Mojej również. Bez urazy, pozdrawiam.

#28 PostWysłany: 14 Lis 2012 17:25 

Ja bym na Twoim miejscu zadzwonił do linii i powiedział, żeby Ci przebukowali na lot z Paryża. Oni na to, że dla tranzytu niepotrzebna wiza, a Ty grzecznie, że wprowadzają Cię w błąd i że to nie jest prawda, dlatego chcesz z Paryża. Spróbuj 3-4 razy i może wreszcie trafisz na kogoś w miarę ugodowego...
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 14 Lis 2012 18:44 

Próbowałbym dalej, upierając się, że udostępniają coś co ciężko jest spełnić, że jesteś ich klientem i chcesz odbyć podróż bezproblemowo. Oni mogą Cię przebukować, zależy od ich dobrej woli. Tylko, wiesz, nie z "mordą" na nich, tylko grzecznie domagać się przebukowania, bo chcesz bezpiecznie odbyć podróż, za którą zapłaciłeś. Przecież pewnie też chcą, żebyś był zadowolony. Telefon do Mediolanu z tego co wiem to chyba przez skypa najlepiej.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 14 Lis 2012 22:12 

Ja bym jednak dalej dzwonił, a nóż trafisz na kogoś bardziej przystępnego, były tu przypadki na forum opisywane jak uporczywością ludzie załatwiali różne rzeczy. Telefon do Jeddah dobry pomysł, będziesz miał pewność.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 14 Lis 2012 23:04 

Ja polecam biuro we wiedniu, pracuje tam dwoch w miare ogarnietych kolesi. Tripsta nie radzila sobie z przebukowaniem mojego biletu, zadzwonilem do nich osobiscie i wszystko zalatwili po mojej mysli - bez odsylania do posrednika (tripsty) :)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 15 Lis 2012 21:50 

Cieszę się że mogłem pomóc, daj znać czy ci faktycznie przełożyli bilet bez dopłaty. Ja sam lece za tydzień, mam nadzieję że się obędzie bez cyrków :D
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 15 Lis 2012 23:50 

Ja przebukowanie zalatwialem w zeszly piatek a bilet przyslali mi dopiero we wtorek, wiec trzeba byc cierpliwym :D
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 16 Lis 2012 10:45 

Uwierzyłem im na słowo :P Powiedzieli mi że wyślą w przyszłym tygodniu, bo w weekend nie mogą, zadzwonili we wtorek żebym jeszcze raz potwierdził tą zmianę i odrazu wystawili mi nowy bilet.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 07 Sty 2013 10:41 

A czy koś ma doświadczenia z czymś takim jak "postój techniczny"?

Mój przelot SIN-LHR ma 1 postój techniczny w Riyadh (ok 40mi.),
póżniej przesiadkę ok 3h w Jeddah.

Podobno na postoju technicznym nie wysiada się z samolotu.

mam też problem z wcześniejszym wyborem miejsc w samolocie.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 07 Sty 2013 11:00 

niebieski
A co Cię konretnie interesuje? Spójrz na bilet - masz zapewne tę samą maszynę i numer lotu na odcinkach poprzedzającym i następującym po postoju technicznym. Obsługa trochę posprząta, może ktoś wsiądzie lub wysiądzie, zatankujecie i polecicie dalej. Z samolotu nie będziesz wychodził.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 12 Lut 2013 17:17 

mnie czeka krótsza przesiadka (7godz), ale po przejrzeniu linków z tego tematu, tranzyt może być jedną z większych "atrakcji"...

Kontrola na lotnisku jest bardzo szczegółowa? mam na myśli np. leki - wymagają recepty? Ktoś zawitał tam ostatnio? :)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 18 Lut 2013 18:36 
Awatar użytkownika

srebrny
mag_mag napisał(a):
mnie czeka krótsza przesiadka (7godz), ale po przejrzeniu linków z tego tematu, tranzyt może być jedną z większych "atrakcji"...

Kontrola na lotnisku jest bardzo szczegółowa? mam na myśli np. leki - wymagają recepty? Ktoś zawitał tam ostatnio? :)

Strefa tranzytowa ma wielkosc dwoch sredniej wielkosci Biedronek, a jedyna 'atrakcja' podczas oczekiwania byla konsumpcja darmowej przydzialowej tacki z ryzem, wyrobem kurczakopodobnym oraz trzema ziarenkami groszku, wiec nie nastawiaj sie za bardzo :D

Co do przewozu czegokolwiek: normalna kontrola bezpieczenstwa i leki ktore mialem ze soba profilaktycznie nie zainteresowaly znudzonych straznikow.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 25 Lut 2013 17:41 

Dzięki, uspokoiłeś mnie trochę :) w tym przypadku im mniej atrakcji tym lepiej. nie liczyłam nawet na bonus w postaci ryżu!

A jak serwis pokładowy Saudi Arabian?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 25 Lut 2013 18:23 
Awatar użytkownika

srebrny
"Bez szalu" - i to juz jest komplement w ich strone ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: pawel_92 oraz 5 gości