Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 28 Gru 2024 17:22 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Skoro linia przesłała informację, ze lot przełożony jest na jutro godz. 14:45, to chyba po to, aby jutro odpowiednio wcześniej stawić się na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z opcją all inclusive za 1719 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z opcją all inclusive za 1719 PLN
Turcja jesienią 😎 All inclusive w 4* hotelu z prywatną plażą za 2370 PLN Turcja jesienią 😎 All inclusive w 4* hotelu z prywatną plażą za 2370 PLN
#22 PostWysłany: 28 Gru 2024 18:27 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 267 798
niebieski
@Przemm

Pytałem głównie przez poniższe info

man4business napisał(a):
Informacja o ewentualnym opóźnieniu nie zmienia zobowiązania stawienie się na czas - jest to twoim obowiązkiem, a przewoźnik gwarantuje ci, że wpuści cię do 20 minut przed godziną odlotu według rozkładu, a nie według godziny opóźnionego wylotu. Na przykład LOT w mailu z informacją o opóźnieniu ma też zdanie "Jeżeli nie dotarłeś jeszcze na lotnisko, pamiętaj, że odprawa na Twój rejs zostanie zamknięta na 60 min przed oryginalną godziną wylotu." Inne linie też, ale nie mam pod ręką, może ktoś zacytuje.

#23 PostWysłany: 28 Gru 2024 18:40 

złoty
@Mio
To się dotyczy opóźnień do kilku godzin i osób, z bagażem nadawanym.
Niestety, ale Ci podróżni przeważnie muszą przybyć o czasie i zgodnie z planem nadać bagaż nadawany/rejestrowany.

Ty masz zmianę na następny dzień
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 28 Gru 2024 18:41 

niebieski
@Mio

A czy to jest informacja o opóźnieniu, czy jednak o przełożeniu lotu na następny dzień?
W zacytowanej przez Ciebie informacji mamy, że "przewoźnik gwarantuje ci, że wpuści cię do 20 minut przed godziną odlotu według rozkładu" - gdzie mnie przewoźnik wpuści (skoro to gwarantuje) w sytuacji, gdy przesłał informacje, że lot ma odbyć się następnego dnia?
Mam tez pytanie dodatkowe, czy są granice w robieniu durnia z pasażera w sytuacji takiej, jak opisana?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 28 Gru 2024 18:45 

złoty
Napisałem wcześniej, że w tej sztampowej informacji tkwi "haczyk", dotyczący pasażerów z bagażem nadawanym.

Tyle, że on ma przesunięty odlot na dzień następny.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 28 Gru 2024 18:47 

niebieski
@dg72
Też tak to odebrałem, że poinformowano pasażera o przełożeniu lotu na godz. 14 następnego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 28 Gru 2024 19:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
Dear Guest,

Your flight XQ433 KRK-AYT on 28.12.2024 is delayed due to adverse weather conditions. The expected departure date and time 29.12.2024 14:45. Please check the airport screens regularly in case of any further updates.

You can find detailed information about your rights determined by SHY-YOLCU, which has been published and enforced by the Directorate General of Civil Aviation here.

To view the brochure on Passenger Rights, please click here.

Thank you for your patience and for choosing to fly with SunExpress - our crew is looking forward to welcoming you on board soon.

Sunny greetings,

SunExpress Airlines

I tak, mam bagaż nadawany...

Dopytałem ich na whatsapp:

Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 169.3 KiB | Obejrzany 1050 razy ]

Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 162.11 KiB | Obejrzany 1050 razy ]
SamWPodrozy lubi ten post.
SamWPodrozy uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 28 Gru 2024 19:41 

niebieski
Czyli linia sama przyznała, że jest "new scheduled flight" czyli przełożono lot na jutro na wskazaną godzinę i potwierdziła, żeby stawić się jutro z odpowiednim wyprzedzeniem - tak to widzę. Aczkolwiek początkowa informacja o "delayed flight" mogła być nieco myląca.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#29 PostWysłany: 29 Gru 2024 01:51 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Przez przypadek wlazłem w ten topic, poczytałem i coś dorzucę od siebie.

Rodzice we wrześniu lecieli do Egipu z SkyUp Airlines ( biuro podróży)
5 dni wcześniej dostali mejla i telefon z biura podróży że lot będzie opóźniony i zamiast startować z Rzeszowa około 22:30, wystartuje o 1 albo drugiej w nocy, dnia kolejnego.

Stwierdziłem że zawiozę ich na lotnisko wcześniej bo widziałem że samolot jest już w trasie na Rzeszów-Jasionka, i powinien wylądować lekko po planowanym czasie ( lekko po 23).
Ku mojemu zdziwieniu, 0 kolejek do odprawy dużego bagażu. Rodzice nadali bagaż od ręki, Kobieta co ich obsługiwała wzieła telefon, słyszałem jak mówi '23 - zamykamy, odprawiłam ostatnich' .... i 5 minut później odprawa bagażowa była zamknięta.
Rodzice mówili że jak przeszli przez kontrole bezpieczeństwa, to zaraz za nimi została ona całkowicie zamknięta. I że w samolocie było sporo wolnych miejsc, a stewrdessy mówiły że nie ma około 30 % zgłoszonych osób.

Dla mnie był to lekki szok, bo naprawde byłem z nimi na lotnisku 2-3 h przed 'ZMIANĄ GODZINY ODLOTÓW', czyli około 22:30 - która miała być jak mówiłem o 1-2 w nocy ( orginalna o 23) i tak naprawdę gdybym przywiózł ich 10-15 min później , to pewnie by nie polecieli bo by nie dostali bieltów, nie nadali by bagaży i kontrola bezpieczeństwa byłąby zamknięta.
 Profil Relacje PM off
leafar98 uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 29 Gru 2024 15:32 

złoty
Właśnie dostałem taką wiadomość od Ryanaira czekając na opóźniony lot.

Cytuj:
Jeśli podróżujesz z bagażem rejestrowanym, musisz być na lotnisku zgodnie z pierwotnym planem odlotu, ponieważ odprawa bagażu zamknie się o standardowej porze przed oryginalnie zaplanowaną godziną.
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#31 PostWysłany: 30 Gru 2024 08:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Odnośnie mojej sytuacji kilka postów wyżej:

Planowany wylot 28.12.2024 18:55

Nowy termin wylotu otrzymany w mailu kilka godzin przed pierwotnym terminem: 29.12.2024 14:45

Kolejny termin wylotu uzyskany 29.12.2024 przez whatsapp (a ostatecznie też i mail) od przewoźnika: 29.12.2024 15:50

Na lotnisko dotarłem 29.12.2024 ok. 12.30. Stanowisko check in dla tego lotu (Sun Express) normalnie otwarte. Niebyło za to wyświetlane na tablicach, a lot widniał z dopiskiem, że to lot opóźniony z dnia 28.12. Bagaż nadany bez żadnego problemu.
Po nadaniu bagażu do samego końca ani nr check in ani gate się nie pojawiły przy tym locie na tablicy odlotów. Nawet po informacjo go to gate, nie było podanego numeru gate. Jedyny nr gate był wydrukowany na karcie pokładowej w check in, ale i tak nie pokrył się z rzeczywistym. Ogólnie w Krakowie były tylko 4 gate poza UE i to obok siebie więc nie było problemem znalezienie go (monitorek przy gate wyświetlił co trzeba).

Jako, że KRK w ten dzień i poprzedni było sparaliżowane przez mgłę i chyba nic nie lądowało, to o jakimkolwiek odszkodowaniu można zapomnieć. Szkoda tylko, że rezerwacja samochodu i pierwszy nocleg przepadły...
dmirstek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości