Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Lis 2012 19:06 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Byłem w kilku europejskich miejscach gdzie również Robert Makłowicz nakręcił swój program.
Jako, że jestem jego miłośnikiem (lubię gotować), a jego propagowanie turystyki bardzo mi odpowiada, chciałbym żeby forumowicze wypowiedzieli się na ten temat.
Podobno R M prywatnie nie jest sympatyczny, ale dla mnie jest to jedyny serial jaki oglądam w TVP

Ciekawy jestem czy macie podobne skojarzenia i czy było wam miło gdy Makłowicz gotował w miejscach które odwiedziliście, lub dzięki jego programowi postanowiliście zwiedzić?

Kreta z aquaparkiem i all inclusive 🌊🇬🇷 7 dni w 4* Elounda Water Park Residence za 2151 PLN Kreta z aquaparkiem i all inclusive 🌊🇬🇷 7 dni w 4* Elounda Water Park Residence za 2151 PLN
Najpiękniejsza część Kanady 🐻🏔️ Loty do Calgary za 2265 PLN Najpiękniejsza część Kanady 🐻🏔️ Loty do Calgary za 2265 PLN
#2 PostWysłany: 07 Lis 2012 19:12 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 706 506
srebrny
Nie mam pojęcia jaki jest osobiście RM lubię go. Pewnie miły nie jest. Z tego co mi wiadomo raczej osoby wystepujące w tv czy radiu "na zycie" nie są szczególnie sympatyczne.
Można zdecydowac zauwazyć, że z roku na rok mniej gotuje, a wiecej kosztuje i zwiedza, pamiętam jego programy, że gotował 3-4 potrawy i częstował okolicznych, ostatnio trafilem na program gdzie ugotował jedną potrawe która sam zjadł:D - może boi się krytyki, bo często się pojawiają głosy, że jednak Masterchefem to on nie jest. Szczerze mówiąc to na początku w to nie wierzyłem, ale spójrz np.
w jaki sposób on kroi a w jaki sposób robią to zawodowi kucharze w tym polscy np.Okrasa.
Wydaje się, że taki szczegół nie determinuje kulinarnego talentu, ale żeby zrównoważyc ten kontrargument warto zobaczyc film Julie&Julia.
W każdym razie fajnie, że jezdzi i pokazuje takie nietypowe miejsca jak Rumunia, Chorwacja (np. Osijek a nie Dubrovnik czy Split).

#3 PostWysłany: 07 Lis 2012 19:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Cieszę się że jest odzew.
Dla mnie nie jest istotne czy on dobrze gotuje, ale istotne jest propagowanie danego miejsca poprzez kulinaria.
Uważam że programy prowadzi naprawdę ciekawe i zachęcające do zwiedzania.
Jako, że wybieram się do Skopje właśnie na necie oglądam jego programy z Macedonii
Dzięki niemu mam zamiar kiedyś przepłynąć kanał Marna :)

#4 PostWysłany: 07 Lis 2012 19:25 
Awatar użytkownika

niebieski
link do Skopje

http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria ... cy/2967813

#5 PostWysłany: 07 Lis 2012 20:23 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Kultura kulinarna danego kraju / regionu to rzecz jasna jedna z wazniejszych wizytowek.
Czym bylaby podroz bez skosztowania lokalnego przysmaku (vide stado nagrzanych na sushi :lol: )

Co do Pana Maklowicza to nie wiem jaki jest poza kamera natomiast co do jego zdolnosci kulinarnych sa pewne watpliwosci:
- podczas rozdawania ugotowanych przez siebie potraw zdazaja sie zwroty :lol: (jeden nawet byl pokazany jakies 4-5 sezonow temu - nie wycieli)
- Na Rynku Kleparskim gotowal jakas bardzo krakowska potrawe,nie pamietam co to bylo, przypatrywala sie temu starsza pani tam sprzedajaca, zrypala go przy wszystkich ze nawet zla make dobral, ten poszedl po nowa i zastosowal sie do jej uwag;) ( nie wycieli tego poszlo do programu)

Jest historykiem.. z zamilowaniem do gotowania. Jego ksiazki dobrze mi sie czyta, potrafia oddac klimat CK Wiednia lub Balkan, ciekawa kulinarna lektura z historycznymi wstawkami.

#6 PostWysłany: 07 Lis 2012 20:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ja odpowiem trochę z drugiej strony: RM odwiedził moje rejony (Biłgoraj) i bardzo mi się podobał ten program. był on robiony jeszcze w starej formule pt. "Podróże kulinarne RM".
Teraz tytuł programu bardziej wskazuje kto podróżuje niż jaki jest cel tych podróży choć nie trudno się go domyśleć.
Również mam wrażenie, że teraz jest więcej opowiadania niż gotowania ale to też ma swój urok, jakkolwiek wolałem po jak było po staremu :)

#7 PostWysłany: 07 Lis 2012 20:29 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
On jest bardziej historykiem i podróżnikiem, a gotowanie to takie hobby więc ja bym mu tam 5cio gwiazdkowych wymagań nie dawał ;) Kiedyś te jego programy były bardziej kulinarne, gotował dużo (może taki wymóg wtedy?), a teraz już są bardziej podróżnicze z elementami kulinarnymi. Wolę nową odsłonę.

#8 PostWysłany: 07 Lis 2012 21:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Z zagranicznych polecam obejrzec program z Anthony Bourdain. Wczoraj rzucilem okiem na odcinek o miejscu, w ktore sie wybieram i brzmi zachecajaco :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Lis 2012 21:39 
Awatar użytkownika

niebieski
m3lm4k napisał(a):
Z zagranicznych polecam obejrzec program z Anthony Bourdain. Wczoraj rzucilem okiem na odcinek o miejscu, w ktore sie wybieram i brzmi zachecajaco :D

Może podeślesz jakiś link

#10 PostWysłany: 07 Lis 2012 21:42 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
ee no, nie masz internetu? :D

Karny k* za lenistwo ;)

#11 PostWysłany: 07 Lis 2012 21:46 
Awatar użytkownika

niebieski
nrm napisał(a):
ee no, nie masz internetu? :D

Karny k* za lenistwo ;)

mam internet i nawet z niego korzystam :)
mnie chodziło o link gdzie kolega się wybiera
a nie o wszystkie odcinki Anthonego

#12 PostWysłany: 07 Lis 2012 22:04 
Awatar użytkownika

srebrny

Z pozdrowieniami :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Lis 2012 22:38 
Awatar użytkownika

niebieski
super
A teraz skupmy się na Makłowiczu.
Kto z was był tam gdzie RM gotował lub tylko opowiadał?
Mile widziane fotki

Ostatnio edytowany przez jajacekk, 08 Lis 2012 10:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Lis 2012 01:26 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 706 506
srebrny
Ja byłem w Turynie, trafiłem na ten sam plac co on tam był na targu w Turynie, jednak niestety podczas mojej obecnosci w turynie był zamknięty nie wiem do konca dlaczego, poniewaz odwiedziałem plac na którym jest targ kilka razy i za kazdym razem targ był zamkniety. Poza tym przechadzalem się koło kafejek które on polecał - no niestety nie mialem takiego budżetu jak RM, więć jak ktoś tu wrzuci odcinki z turynu (były bodajze dwa) to jakieś fotki spróbuje znaleźć.

#15 PostWysłany: 08 Lis 2012 11:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Moim ulubionym odcinkiem jest pobyt RM na wyspie Hvar.
Wyspa jest naprawdę chyba najpiękniejsza jaką znam.
I byłem dosłownie we wszystkich miejscach z tego odcinka.
Oglądałem piękny widok z zamkowego wzgórza na miasto, byłem w Jelsie i stał tam nawet katamaran który podczas gotowania RM wpływał do portu. Byłem w Starym Gradzie. Jedyne miejsce którego nie odwiedziłem to był skup winogron.
Na mnie takie powtórne przeżywanie oglądanych miejsc jest bardzo istotne. Być może, że jestem bardzo sentymentalny :)

tutaj podaję link do tego odcinka
http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria ... var/171640

#16 PostWysłany: 08 Lis 2012 14:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

a wie moze ktos, czemu na VOD tvp, nie chce mi sie pokazac wideo? reklama lecy spoko, ale potem wyskakuje cos takiego:
Wystapil Nieoczekiwany blad. Sprobuj przeladowac strone. Robie to, i znow reklama i znow nie ma wideo ;/
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 08 Lis 2012 14:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Zeus napisał(a):
a wie moze ktos, czemu na VOD tvp, nie chce mi sie pokazac wideo? reklama lecy spoko, ale potem wyskakuje cos takiego:
Wystapil Nieoczekiwany blad. Sprobuj przeladowac strone. Robie to, i znow reklama i znow nie ma wideo ;/

sprawdź tą stronę, może coś wyjaśni.

http://www.tvp.pl/pomoc

#18 PostWysłany: 09 Lis 2012 13:25 

Z kulinarno-podróżniczych programów lubię oglądać taką serię na BBC HD, którą prowadzi Rick Stein. Było to min. "Rick Stein i kuchnia śródziemnomorska" - Rick odwiedzał po kolei różne kraje, min. Maroko, Hiszpanię, wyspy włoskie, greckie, Włochy kontyntalne (min. Apulia) i Turcję. Pewnie więcej, bo nie na wszystkie odcinki się załapałem. Rick odwiedza fajne miejsca, łazi po bazarach, je z ulicznych garkuchni no i potem sam gotuje jakieś specjały.
Był też cykl o kuchni azjatyckiej - wiem, że była min. Kambodża, Tajlandia i Wietnam.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Lis 2012 13:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

tak samo jak znany kucharz angielski, Jamie Oliver robil takie wyprawy: Grecja, Wlochy ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 09 Lis 2012 23:23 
Awatar użytkownika

niebieski
W tym roku inspirowany opowieściami RM o Korczulańskim smaku odwiedziłem tą wyspę w doborowym towarzystwie.

http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/po ... art_rec=48

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości