Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Gru 2016 15:36 

srebrny
hej sluchajcie,
mam opcje wypadu na jednodniowke w Tijuanie w lutym.
czy warto ? co zobaczyc ? jak wyglada sprawa z bezpieczenstwem ?
myslalem zeby sie poruszac w miescie w ciagu dnia i wieczorem jak juz bedzie ciemno
poprostu pojsc na piechote do USA :-)

pozdrawiam

michcioj
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️ Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️
🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎 🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎
#2 PostWysłany: 06 Gru 2016 21:51 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Robiłam taką jednodniówkę zeszłego lata. Samochód zostawiliśmy na parkingu pod granicą w San Diego i spacerek do Tijuany. W sumie spędziliśmy tam kilka godzin spacerując po centrum, próbując dobrej meksykańskiej kuchni, pijąc tanią Coronę, margaritę i tequile... :) Kolejka na granicy powrotnej była ogromna (dla samochodów to dosłownie kosmos) i skorzystaliśmy z usługi za kilka usd "jej przyspieszenia". Pakują Cię do busa, ten podjeżdża na pas dla odprawy autobusowej, wychodzisz praktycznie przed budynkiem kontroli paszportowej i po kilku minutach jesteś z powrotem w USA.
Taki wypad to ogólnie fajna odskocznia od poukładanych Stanów ;)
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 07 Gru 2016 10:55 

srebrny
ok dzieki wielkie barka za pomoc. a jak z bezpieczenstwem ? bylo znosnie ? :)
co masz na mysli mowisz ze kolejka spowrotem do USA byla kosmiczna ? ile trzeba by czekac bez ''pomocy''
o ktorej mowilas ? bo boje sie rano przejsc do Tijuany w dzien odlotu do Europy, lot z lotniska San Diego mam
o 17:00.
czy na granicy jest jakis sklep duty free tak zeby mozna bylo kupic Tequile/Mezcal ?
pozdrawiam
michcioj
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Gru 2016 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
My byliśmy za dnia, bezpiecznie bardzo, nie masz się czego obawiać. Co do kolejki, to ona była na kilka godzin czekania, sznurek bez końca - głównie Meksykanie. Ta "pomoc" naprawdę niewiele kosztowała, kilka usd chyba - gdyby było drogo to bym zapamiętała :) Nawet chyba w LP o niej piszą.
Żadnego sklepu duty free nie przyuważyłam, ale chyba bez problemu w Tijuanie można sobie kupić coś i po prostu przenieść? W sumie nie wnikałam w ten temat. Przejście dość specyficzne, bo w stronę Meksyku nie ma żadnej kontroli, idziesz sobie jak w Schengen, za to z powrotem.... ;)
Wklejam 2 zdjęcia - kolejka do USA piesza i samochodowa :)

Załączniki:
granica.JPG
granica.JPG [ 104.08 KiB | Obejrzany 7912 razy ]
auta.JPG
auta.JPG [ 144.53 KiB | Obejrzany 7912 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 14 Kwi 2018 15:05 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
ktoś coś poleci go oglądnięcia, odwiedzenia w okolicach Tijuany? taki dzienny trip;
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Maj 2018 15:48 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
Właśnie wróciłem z Kalifornii; odwiedziłem na 2 dni również Tijuanę; to były na prawdę super 2 dni; zdecydowanie polecam, jak ktoś ma czas; super atmosfera, dobre jedzenie; mi i mojemu współtowarzyszowi bardzo się podobało; czuliśmy się tam bezpiecznie; po mieście poruszaliśmy się głównie uberem - średni koszt przejazdu to 10 PLN; do USA wracaliśmy na piechtę - akurat tak trafiliśmy, że nie było żadnej kolejki; przejście granicy zajęło nam 5 min; nie dostaliśmy żadnej pieczątki, tak jak to jest przy przekraczaniu granicy na lotnisku;
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Mar 2023 14:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłem w lutym 2023,
granica: USA-Meksyk, bez kolejki
Tijuana, wydaje mi się ze ceny trochę większe ze względu na bliskość USA, ale i tak dużo taniej niż w USA. W miarę bezpiecznie, jedyne co, to zalogować się do hotelu nie mogłem, bo było jakieś dochodzenie policyjne :) . Panie co winkiel także, miasto ma swój klimat :) ... ale dla dobrych Taco, polecam.
granica: Meksyk-USA, kolejka 15 min (na pierwszy rzut oka myślałem ze 2h niewyjęte, bo rządek tak z 150 osób przede mną (zaczynał się przy kładce), ale naprawdę sprawnie to idzie, sama kontrola to skanowanie paszportu i pytanie "coś do oclenia?" )
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 02 Paź 2024 02:06 

HON fly4free
Świeży update z września '24:
- przejście granicy USA-Meksyk odbyła się z buta płynnie - wszystko zajmuje 5 minut - po stronie amerykańskiej nie ma żadnej kontroli, po stronie meksykańskiej standardowe okienka, w których urzędnicy błyskawicznie dokonują kontroli
- w przypadku noclegu w centrum z granicy można dojść spokojnie na nogach (15-20 min spacerem), w pozostałych wypadkach najlepiej Uber bo wąsaci taksówkarze na granicy są sympatyczni, ale będą zawyżać cenę na 95% ;-)
- centrum jest bezpieczne w dzień i w nocy - m.in. bez problemu wracałem z klubów ok 4 w nocy na nogach przez centrum - jest już opustoszałe, ale bezpieczne, co z resztą także potwierdzili mi znajomi i recepcja w hotelu. Oczywiście warto zachować zdrowy rozsądek i standardową ostrożność jak wszędzie.
- na ulicach w centrum widać sporo policji, która pilnuje porządku - byłem świadkiem sytuacji, w której gdzieś najpewniej przypadkowo włączył się alarm przeciwwłamaniowy i dosłownie za minutę pod sklepem był już patrol policji.
- ceny nieco wyższe niż w gdzieś tam w środkowym Meksyku, ale IMO taniej niż w strefie turystycznej Cancun/PdCarmen i oczywiście w San Diego. Przykład: za wstęp do klubu i drinka w SD można imprezować praktycznie cała noc w Tijuanie odwiedzając z 5 barów / klubów. Większość nie ma też opłaty za wstęp nawet w sobotę, albo ewentualnie 50 MXN (2,50 USD).
- dojazd na lotnisko w Tijuanie z centrum kosztuje ok. 35-40 PLN Uberem - warto sprawdzać ceny lotów, bo z TIJ nawet AA mają często wyraźnie niższe taryfy niż z SAN.
- praktycznie wszędzie można płacić kartami, a jeśli gotówka - to również w USD - reszta wydawana jest na życzenie w MXN lub USD. Gotówka bardziej opłaca się płacić jednak w pesos.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 08 Gru 2024 11:16 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Tydzień temu także pieszo przekraczałem granicę San Diego / Tijuana i potem potrzebowałem dostać się na lotnisko w TIJ, w tym celu chciałem zamówić Ubera, bo taksówkarze podawali jakieś kosmiczne ceny.
Po wyjściu na stronę meksykańską nie trafiłem na żaden sklep typu OXXO, gdzie mógłbym zaopatrzeć się w lokalną kartę SIM, ale niemal tuż obok dobrze widocznej apteki Roma przy wyjściu ze strefy granicznej znajduje się mała kawiarnia, przysiadłem tam na chwilę odpocząć, zamówiłem kawę (średnia cena 45 MEX) i okazało się, że mają darmowe wi-fi, hasło na paragonie nie działało, ale pan z obsługi bez problemu wstukał mi aktualne w telefonie i chwilę potem odjechałem już Uberem na lotnisko za ok. 170 MEX. Warto wiedzieć, że poza taxi na lotnisko w TIJ nie mogą podjeżdżać samochody typu Uber, więc cały odbiór pasażerów ma miejsce przy siatce rozdzielającej pasy ruchów przed terminalem, na szczęście lotniskowe wi-fi ma bardzo dobry sygnał i bez problemu działa także przed terminalem lotniska.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#10 PostWysłany: 08 Gru 2024 11:26 

HON fly4free
@travellista: czas zaopatrzyć się w globalny eSIM zamiast bazować na lokalnych kartach i WiFi ;-)
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#11 PostWysłany: 08 Gru 2024 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
marek2011 napisał(a):
@travellista: czas zaopatrzyć się w globalny eSIM zamiast bazować na lokalnych kartach i WiFi ;-)

Czas zmienić telefon ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 17 Lut 2025 17:34 

Ktoś był ostatnio w Tijuanie i wie jak wygląda sytuacja obecnie na granicy?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość