Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lis 2024 19:36 

Loty: 80
Kilometry: 184 017
niebieski
Zrealizowany przeze mnie plan zwiedzania wyspy, 4 noclegi, 5 dni. Oczywiście atrakcje wybrane subiektywnie, ale wg mojej oceny to jakieś 80% tego co można zobaczyć.

Może ktoś skorzysta przy planowaniu, podaję godziny, więc można ocenić jak wszystko czasowo wygląda.

PONIEDZIAŁEK
Przylot 12:00, 2 godziny zajęło wyjście z lotniska, najdłużej kontrola paszportowa. Wypłata z bankomatu 5000 Rs (445 zł, do szybkich przeliczeń najłatwiej ucinać jedno 0), są przy odbiorze bagaży.
Odbiór auta i po 14 ruszamy do Pont Naturel most wydrążony przez fale.
Około 16 docieramy do plaży Gris Gris, 2 godziny plażowania.
Po 18 nocleg w Auberge de Saint Aubin, który polecam dla osób nie mających mocno budżetowego wyjazdu. Cena to jakieś 580 zł, a opcja HB zwraca się już przy kolacji. Zaserwowano dania, które w restauracji kosztują więcej niż cały nocleg.

WTOREK
9:00 wizyta w muzeum Bois Cheri gdzie obserwujemy proces produkcji herbat, a w restauracji możemy degustować się ich smakiem. 650 Rs/os. Zakupy herbat polecam zrobić w Intermart są około 3 razy tańsze niż w muzeum.
10:30 wizyta w Grand Basin Temple z największym pomnikiem Shivy.
12:00 Ziemia 7 kolorów, wodospad Chamarel, zagroda żółwi. 550 Rs/os.
14:00 Punkt widokowy Maconde, plaża przy Lagoon island
16:00 Plażowanie na Le Morne Public Beach
18:00 Nocleg we Flic en Flac

ŚRODA
7:00 Plaża we Flic en Flac
9:00 Wizyta w stolicy Port Louis, parking w porcie 80Rs/4h, każda następna godzina 80Rs.
Zwiedzanie Aapravasi ghat, Place d'Armes, Naturel History Museum (szkielet Dodo), Cytadela, China Town, Central Market (dobre i tanie posiłki, soki, magnesy). Wszystkie wymienione wstępy są bezpłatne. Jedynie Blue Penny Museum jest płatne, ale nie byliśmy zainteresowani. Łącznie jakieś 4-5 km spaceru.
13:00 wizyta w świątyni Sockalingum Meenatchee Ammen Kovil.
13:30 Ogrody Pamplemousses. Wstęp 300 Rs/os. Jeśli ktoś nie chce zobaczyć gigantycznych lilli to może sobie odpuścić, reszta ogrodu zaniedbana i gorsza niż dowolny park miejski.
15:30 kościół Notre Dame Auxiliatrice de Cap Malheureux.
16:00 Hotel w Grand Baie, spacer po plaży.

CZWARTEK
8:00 Plaża Trou aux Biches
9:30 Chateau de Labourdonnais, 700Rs/os. zwiedzamy obiekt, ogrody, zagroda żółwi oraz degustacja rumów, nalewek (5 rumów z 12 na 1 bilet). Są różne pakiety, można sam Pałac.
11:30 Muzeum cukru L'Aventure Sucre 800 Rs/os.
13:00 Obiad i zakupy w Intermart m.in. herbat w centrum Mahogany tuż obok muzeum.
14:30 Wizyta na plantacji wanilii Plantation Vanille St Julien D'Hotman. 450 Rs/os. Wanilia 25 Rs za gram, na targowisku chcieli po 50, a w markecie laska 3 g kosztuje 130.
16:00 przyjazd do hotelu Astroea Beach w Blue Bay. Plaża, snoorkowanie, rafy w zasadzie od samego brzegu. Hotel polecam na ostatnią noc, bo tylko 15 min do lotniska i jest all inclusive. Miał słabe oceny na booking, ale nie wiem dlaczego. Serwowana kolacja swietna, drinki eleganckie i dopracowane, bez limitu. Standardowo każdy ok 300-400 Rs zatem kilka drinków w połączeniu z kolacją znów powoduje, że śpimy za darmo.

PIĄTEK
8:00 Plażowanie, snoorkowanie itp.
10:00 Wyjazd na lotnisko, zwrot auta
14:00 Lot powrotny

Ceny są dość wysokie, jeśli chcecie zjeść obiad w lepszej knajpce to szykujcie się na kilkaset Rs za osobę, a w eleganckich restauracjach nawet kilka tys. Makarony, burgery z foodtrucków 300-600. Dlatego warto rozważyć noclegi HB, co prawda te tańsze są serwowane, ale bardzo dobre lokalne potrawy, stawiają na jakość. W stolicy taniej niż w nadmorskich miejscowościach.
Cola 500ml w markecie 38 RS, w sklepikach 60, przy plaży 100, w restauracjach 150.
To co najciekawsze zobaczyliśmy, na treking nie bardzo była pogoda, bo codziennie trochę padało, więc szlaki śliskie i błotniste. Deszcz ogólnie nie przeszkadzał, bo było lekki lub krótkotrwały. Pogoda pokazywała cały Disney deszczu, a padało np 5 razy po 10 min.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 23 Lis 2024 08:15 

niebieski
Ja tym razem nastawiony jestem na pasywny wypoczynek. Faktycznie do odprawy paszportowej stałem 1:30. Bankomaty są za wyjściem nr 7 w lewo i drugi bankomat był bez prowizji za 3000 MUR pobrało z karty mBank 268 PLN. Za autobus do Port Louis zapłaciłem 44 MUR i 44 MUR za autobus do Flic en Flac. Cztery noce ze śniadaniem w Rayan Tourist Villa to 216 EUR. Miejsce jest obok ptaków Dudu. Jeszcze w sklepie nie byłem, ale po drodze Coca-Cola 1 litr za 60 MUR. Na razie odsypiam wszystkie zaległości za ostatnie pół roku. Firsty bezpłatnie nie chciał działać więc im zapłaciłem 7,75 EUR za 5 dni aby mapa po drodze działała. Na miejscu można kupić kartę 200 GB za 15 EUR, ale mi nie potrzebna. Austriacki Red Bull nie zadziałał, no bo i Mauritius nie znajduje się na ich liście. Z lotniska do przystanku jest ze 2 kilometry (działający nie oznaczony przystanek), ale to napiszę w odpowiednim dziale. Z minusów to ruch lewostronny i brak znajomości rosyjskiego przez autochtonów, a dla Polaków angielski to czarna magia, bo tego nie było w szkole.
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.
szpaczny uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Mar 2025 00:37 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Dlatego czasami biorę na 'dziwne' wyjazdy dinozaura - tzn tatę.
Dla niego istniał tylko Ruski, dla mnie język sowiecki jest nie pojęty i bardzo miło że na Mauritusie będą mnie obsługiwać po angielsku - bo w szkołach miałem tylko angielski, niemieki i francuski
nie pojemajem po rosyjnsku - wiec to jest minus tylko raczej dla starszej daty podróżników.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości