Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 920 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: ZEN.com
#561 PostWysłany: 16 Lis 2024 02:11 

@pasta bo banki w stanach sa zacofane. amerykance do przesylania pieniedzy w kraju uzywaja innych aplikacji, typu venmo.
 Profil Relacje PM off  

🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝 🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝
Zatańcz salsę w jej ojczyźnie 💃🍹 Tanie loty na Kubę od 2069 PLN ✈☀️ Zatańcz salsę w jej ojczyźnie 💃🍹 Tanie loty na Kubę od 2069 PLN ✈☀️
#562 PostWysłany: 16 Lis 2024 12:52 

niebieski
pasta napisał(a):
Stany to jednak dziwny kraj w zakresie bankowowści. Sprawdziłem kilka banków i przeważnie przelew międzynarodowy kosztuje 40-50 USD.

Ale teraz uwaga. Przelewy krajowe do innego banku w USA (w tym Wise) 25 USD :))

USA to jest najbardziej zacofany kraj ja świecie jeśli chodzi o finanse. Nawet czarna Afryka jest bardziej rozwinięta. Dlaczego PayPal (totalny szit) jest tak popularny w USA? Bo umożliwił wysyłanie pieniędzy inaczej niż papierowym czekiem.
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 18 Lis 2024 16:13 

niebieski
Nie wiem czy zauważyliście, ale po ostatnich zmianach w ZEN, obniżyli oni spread na waluty w planie Plat/Pro z 0.20% na 0.10% Powoduje to, że ZEN jest obecnie najkorzystniejszym medium do wymiany walut bijąc wszelkie mKantory, Aion, Revolut (tu wyjątek od €125,000 Revolut bije wszystko), Walutomaty itp. Co ciekawe też zlikwidowali (albo nie było, nie jestem pewien?) zwiększony spread w weekend, co powoduje że staje się absolutnie bezkonkurencyjny do wymiany walut w weekend.

Należy mieć tylko na uwadze, że w ZEN domyślną walutą jest EUR, więc mając saldo w PLN a płacąc w USD, przeliczą to via EUR najpierw.

Zmniejszyli też opłatę najwyższy planów z 30 zł na 10 zł / miesiąc zarówno dla Plat/Pro, podobno kto skorzysta obecnie (chyba do końca grudnia) to na zawsze utrzyma tą cenę, chociaż support ZEN nie jest zgodny co do tej informacji :)
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
ume uważa post za pomocny.

#564 PostWysłany: 18 Lis 2024 17:37 

niebieski
Na stronie jest przecież oficjalny regulamin tej promocji, więc nie wiem jak support może nie być co do tego zgodny ;)
Czyli co, opłaca się teraz ten Zen pro za 9,99 miesięcznie? Da się tą kwotę jakoś na luzie uzbierać przy pomocy cashbacku?
 Profil Relacje PM off  

#565 PostWysłany: 18 Lis 2024 19:17 
Moderator forum

Promocja bardzo ciekawa. Czym poza programem kamienie/odłamki różni się Pro od Platinum?

Teraz w aplikacji widzę Platinum też za 10 PLN.

Zen przeszedł chyba lifting wizerunkowy na czarno-zielony.
 Profil Relacje PM off  

#566 PostWysłany: 18 Lis 2024 23:39 

niebieski
@f0ku5 O ile ten ZEN jakoś w miarę nawet dobrze działa i te cashbacki o dziwo też, o tyle informacyjny to oni mają niesamowity chaos. Mi np jedna osoba z supportu napisała, że limit wypłat z bankomatów odnawia się co miesiąc kalendarzowy, a nie billingowy, także jak to się nie sprawdziło i pobrano mi prowizje, musiałem reklamować, mając screenshot tamtej rozmowy. Podobnie jest z nowymi planami, w teorii niby nowa cena Pro promocyjna "na zawsze", w praktyce odpowiedzi z ZEN są różne. Regulamin nie precyzuje, że ta opłata 9,99 zł pozostanie na zawsze, tylko jakieś zajawki promocyjne zachęcające do przejścia na Pro.

Ja używam ZEN głównie dla cashbacku, aczkolwiek biorąc pod uwagę rewolucje walutowe, możliwe że zacznę tam wymieniać też. Natomiast cashback działa bardzo fajnie i co najważniejsze, jest natychmiastowy, a nie jak w Goodie / Picodi / Lety gdzie trzeba czekać. Z ciekawostek napiszę, że udaje się zrobić podwójny cashback... Tj. przechodząc najpierw przez link ZEN, a potem np Goodie, co ciekawe zalicza i tutaj i tutaj... Wg mnie to bug, no ale nie należy płakać że to tak dobrze działa :)

Pro od Platinum różni się właśnie tą strefą nagród, a także innymi warunkami wydłużonej gwarancji na sprzęt elektroniczny. Do tej pory w planie Plat kupując za pomocą karty ZEN np ekspres do kawy, automatycznie dostawaliśmy 1 rok wydłużonej gwarancji, a co najważniejsze posiadanie odpowiedniego planu liczyło się w momencie zakupu urządzenia, niezależnie czy potem mieliśmy plan najniższy, średni czy najwyższy. W planie Pro dostajemy niby 2 lata wydłużonej gwarancji, ale teraz każdy produkt, który chcemy aby był objęty tym rozszerzonym ubezpieczeniem musimy zarejestrować w ciągu 90 dni oraz nie możemy spaść do planu niżej, bo wtedy tracimy to dodatkowe ubezpieczenie.

Wg mnie to 10 zł to jak ktoś robi jakiekolwiek zakupy online to jest nic. Bardzo często mają cashbacki podbite do 8-10%, np w ten weekend mieli Carrefour (online oczywiście) 10%, Komputronik 8%, Hebe, Notino, eobuwie 10% itp. Raz zamawiałem coś z Samsunga za 8000 zł i od razu dostałem 5% (400 zł) z powrotem, a lista wspieranych sklepów / miejsc raczej rośnie niż ubywa.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#567 PostWysłany: 19 Lis 2024 00:56 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 92 287
srebrny
Czy w tym planie PRO doładowanie kartą kredytową jest darmowe? Czy doładowanie BLIK w rozliczeniu w banku jest traktowane jak przelew BLIK czy jako płatność BLIK?
Czym się różni ZEN CARD od ZEN CARD PRO?

#568 PostWysłany: 19 Lis 2024 01:19 

srebrny
-- 19 Lis 2024 00:04 --

jesli roznica miedzy gold a pro to 6zl miesiecznie, to nie wiem nad czym sie tu zastanawiac. ponizej weekendowe podsumowanie spreadow (wziete z peppera)

-- 19 Lis 2024 00:19 --

@Kri$ https://www.zen.com/files/pricing/Cenni ... dualny.pdf

Załączniki:
Untitled.png
Untitled.png [ 265.53 KiB | Obejrzany 5180 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#569 PostWysłany: 19 Lis 2024 01:32 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 92 287
srebrny
"od darmowe do 4%" niewiele mi mówi :)
Tak samo nie wiem co z BLIK

#570 PostWysłany: 19 Lis 2024 01:56 

niebieski
BLIK jeśli chodzi o doładowania jest bezpłatny, natomiast nie da się wypłacić z bankomatu Blikiem. Odnośnie prowizji za doładowania kartą "do 4%" to zależy od karty / kraju wydania itp. Podobnie jest w Revolut. Jak dodam kartę debetową z banku w ZEA i będę chciał zasilić rachunek EUR w Revolut, to pokazuje mi prowizje za doładowanie, pomimo planu Ultra. Zakładam, że identycznie to działa w ZEN, nie próbowałem. Ciekawym obejściem natomiast tego procederu w ZEN jest Apple Pay. W ogóle doładowanie walut tzw niszowych np AED w ZEN możliwe jest bezpośrednio z AED tylko za pomocą Apple Pay co ciekawe oraz po dodaniu karty debetowej / kredytowej. Doładowanie AED via Apple Pay kartą z emirackiego banku co ciekawe jest bez prowizji, ale pewnie jakbym dodał numer karty bezpośrednio, to by mi prowizje pokazał.

"Wysokość opłaty uzależniona jest od rodzaju karty (konsumencka, firmowa), kraju wydania karty (kraj Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub kraj spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego) oraz waluty doładowania. Dokładna wysokość opłaty podana jest w aplikacji przed każdym doładowaniem."

Doładowuje ZEN bardzo często kartą debetową Alior Kantor via Apple Pay i nigdy żadnej prowizji nie było, także to "do 4%" raczej dotyczy sytuacji opisanej wyżej.
 Profil Relacje PM off
pasta lubi ten post.

#571 PostWysłany: 19 Lis 2024 02:18 

srebrny
odnosnie oplat przy doladowaniu, to powinni wyswietlic przed potwierdzeniem, wiec mozna zdecydowac. oczywiscie trzeba dodac prowizje - jesli jest - banku/karty z ktorego sie wyciaga
 Profil Relacje PM off  

#572 PostWysłany: 19 Lis 2024 07:07 
Awatar użytkownika

platynowy
ibartek napisał(a):
... ponizej weekendowe podsumowanie spreadow (wziete z peppera)

Zamiast cytowac z peppera weekendowy kurs, może warto się zastanowić dlaczego tak głupio R free wygląda?
Mam wrazanie, ze ktoś świadomie lub z ignoracji wprowadza w błąd.

Spread na R free EUR w tabelce 0.1066... gdy NIE w weekend 0.0406
Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#573 PostWysłany: 19 Lis 2024 09:12 

Z tym wychwalaniem ZEN do wymiany walut bym uważał, bo (jak zwykle u nich) są haczyki
Załącznik:
Screenshot 2024-11-19 at 08.11.29.png
Screenshot 2024-11-19 at 08.11.29.png [ 450.61 KiB | Obejrzany 5084 razy ]

Ponadto: Fee outside foreign exchange market hours: Additional 0.40% in rates
 Profil Relacje PM off  

#574 PostWysłany: 19 Lis 2024 09:56 

srebrny
ibartek napisał(a):
ponizej weekendowe podsumowanie spreadow (wziete z peppera)

Jaki jest sens podawania spreadów weekendowych?
Przecież wszyscy wiedzą, że wtedy nie wymienia się waluty, a za wakacyjne incydentalne zakupy na kilkadziesiąt waluty szkoda sobie tym zawracać głowę.
Bardziej wartościowe jest porównanie w standardowych godzinach.
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 19 Lis 2024 11:18 

srebrny
a to w weekend nie kupuje sie online? na wielu stronach lepiej placic w USD czy lokalnej walucie zamiast polegac na przeliczniku przez sklep czy OTA na PLN

tabelka z poniedzialku

Załączniki:
Untitled.png
Untitled.png [ 306.04 KiB | Obejrzany 5025 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#576 PostWysłany: 19 Lis 2024 11:24 

srebrny
Jak najbardziej w weekend również się kupuje. Jednak przy małych kwotach szkoda sobie tym zawracać głowę, przy większej kwocie wystarczy kupić walutę wcześniej (np. w piątek). Dlatego wartościowe jest porównywanie kursów w tygodniu, a nie w weekend.
 Profil Relacje PM off  

#577 PostWysłany: 19 Lis 2024 12:29 

ibartek napisał(a):
tabelka z poniedzialku

Te kursy są gdzieś dostępne poza aplikacjami?
 Profil Relacje PM off  

#578 PostWysłany: 19 Lis 2024 12:35 
Awatar użytkownika

platynowy
ibartek napisał(a):
a to w weekend nie kupuje sie online?....
tabelka z poniedzialku

No ale każdy chyba wie, że jak Forex "spi" w weekend to spready są wieksze, a niektóre platformy to wykorzystują.
I już poza weekendem R free nie jest taki zły jak wcześniej malowany...
A Zen free nagle wyglada prawie najgorzej... tak więc...
 Profil Relacje PM off  

#579 PostWysłany: 19 Lis 2024 12:37 

Nie jest prawdą, że cały forex śpi w weekendy. Giełd jest wiele, a liczących się przynajmniej kilka. Mogę w następny weekend wrzucić kursy z jednej do których mam dostęp.
 Profil Relacje PM off  

#580 PostWysłany: 19 Lis 2024 12:44 
Awatar użytkownika

platynowy
Ok. Ale główne gieldy/rynki tak. I tutaj zależy skąd biorą dane/transakcje poszczególne fintechy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 920 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości