Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bezpieczeństwo
#1 PostWysłany: 24 Paź 2016 12:57 

Cześć, czy ktoś teraz wybiera się do Etiopii lub tam jest? 2 tygodnie temu rzad wprowadził stan wyjątkowy, są protesty i demonstracje, jest kilkaset zabitych. Ja też jadę z kumplami za tydzień do Etiopii i chciałbym wiedzieć jak to wygląda oczami kogoś kto już tam jest. Dzięki za każde info.
 Profil Relacje PM off  

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#2 PostWysłany: 18 Wrz 2024 09:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie mogę znaleźć wątku, gdzie o tym była mowa, a parę osób się niebawem wybiera, więc wrzucam info tutaj:

https://x.com/ThomasVLinge/status/1836147466518872472

Amharskie milicje należące do Fano rozpoczęły wielką ofensywę na Gondar, drugie co do wielkości miasto w kraju.

Jeden z dowódców Fano oświadczył VOA, że rebelianci kontrolują już znaczną część miasta, a walki wciąż trwają
Pietrucha lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 21 Wrz 2024 22:52 

Doslownie w środę wylądowałem z żoną z Addis. Byliśmy tam 12 nocy/dni i na początku podróży chcieliśmy jechać na północ 100km od Debre Libanos. No i dupa... Okazało się, że jest tam zbyt niebezpiecznie. Oczywiście na Forum Travel Etiopia każdy z organizatorów twierdzi że jest super OK bezpiecznie. Zrządzeniem losu zapoznaliśmy się z kobietą która odebrała nas z lotniska do hotelu i zostawiła nam telefon z kartą sim mięjscową no i ot tak dogadaliśmy się że potrzebujemy kogoś do "zwiedzania Addis i okolic" wyszło spoko bo około 57-70 USD za 5-7H także poza adddis czyli jak popatrzycie sobie to już jest terytorium OROMIA. Nie to żebym reklamował ,ale Toyota Yaris około 24 lata i podróż tam gdzie chcesz to spoko za tą kasę i obieczłem dam znać na Jej namiary :) Białych w Addis brak.Oni uważają żółtych ludzi za białych.I ogólnie to dużo żebrzących na ulicach.Pytania?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Wrz 2024 06:24 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
“Okazało się, że jest tam zbyt niebezpiecznie”

Możesz rozszerzyć to zdanie bo później już zupełnie o czym innym piszesz. Co przez tyle dni zwiedzaliście, gdzie byliście?
 Profil Relacje PM off
Pietrucha lubi ten post.

#5 PostWysłany: 22 Wrz 2024 09:35 
Awatar użytkownika

platynowy
A po polsku, logicznie i w temacie bezpieczeństwa?

zeno1974 napisał(a):
...Pytania?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 22 Wrz 2024 22:36 

-- 22 Wrz 2024 22:29 --

Gonder wojna teraz

-- 22 Wrz 2024 22:36 --

Teraz na północ od Addis jest War zone.Oczywiście miejscowe biura podróży będą przekonywać że jest bezpiecznie. .Wyjeżdżając z Polski przeczytajcie dokładnie wasze OWU bo poza Adids to już nie działa:)))))
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Wrz 2024 22:46 

Ok na spokojnie :)
Byliśmy na przykład w Suba Menagesha Park. Ludzie z którymi jeździliśmy sugerowali, żeby zapłacić miejscowemu przewodnikowi za "ochronę" 1000 birr. oczywiście zgodziliśmy się. Moze byliśmy w samym parku trochę za krótko ale warto go odwiedzić.Jak wracaliśmy były dwie kontrolę żołnierzy ktrzy mieli profilaktyczny szlaban no i my ne odzywaliśmy się, a przewodnik płacił łapówki bo widzieli białych. Nie próbujcie robić zdjęć na pamiątkę w takich przypadkach. Chodzą z karabinami przerzuconymi przez ramię. No i ubezpieczenie na podróż o którym napisałe w "skrócie" w poprzedznim poście. Fajnie jest mieć w ubezpieczeniu transport lotniczy jakby co. Nasz MSZ nie zaleca podróży poza Addis, co oznacza jeśli wczytacie się w OWU ubezpieczenia to oni nie uwzględniają tych miejsc w ubezpieczeniu Najlepsze jest to, że nasi nowi znajomi z Addis mówią że sytuacja w kraju może się zmienić z dnia na dzień. Teraz , będąc tam rozumiem o co chodzi :(.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Lis 2024 15:53 

Byliśmy na północy Etiopii od 19.10 do 3.11.2024 (m.in.Gondar, Lalibela, góry Simien, Depresja Danakilska). Nie odczułam żadnego zagrożenia, ale może mieliśmy szczescie. Jedyna niedogodnością było to, że nie mogliśmy wejść na najwyższy szczyt Etiopii ze względu na ustawiony na nim wojskowy radar.
Ze względu na tanie i bezpośrednie loty do Etiopii polecam wyjazd - krajobrazy jak z innej planety i mało turystów. Jeśli ktoś potrzebuje, mam namiar na dobrego przewodnika.
Dbałość o bezpieczeństwo i zadowolenie nielicznych turystów, którzy teraz przyjeżdżają do kraju jest bardzo duza. Przed wyjazdem trzeba jednak sprawdzić jakie są prognozy dot. bezpieczeństwa na miejscu, bo sytuacja nie jest zupełnie stabilna.
 Profil Relacje PM off
Pietrucha lubi ten post.

#9 PostWysłany: 10 Lis 2024 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 421 092
niebieski
Też dorzucę update z przełomu października i listopada 2024 (ofesywa Fano trwała kilka dni, i na październik 2024 rząd kontrolował Gondar). Byłyśmy m.in. w Lalibelli, Gondarze i na jednodniowej wycieczce do Simien. Pomiędzy Addis-Lalibelą i Gondarem latałyśmy, Gonder-Simien prywatny transport. W Amharze jest sporo wojska, jest godzina policyjna po 20 (ale i tak jest ciemno i nie ma co za bardzo robić wieczorami, więc to nie jest uciążliwe), na trasie do Simien jest pełno posterunków policji - ale turysta nie odczuwa tam zagrożenia - raczej cieszy się wyjątkowo pustymi zabytkami światowej klasy (choć niestety pałac Fasilidesa jest w remoncie). Wszędzie byłyśmy z lokalnym przewodnikiem - i przynajmniej w tym regionie to zalecam, bo z angielskim nie jest dobrze, i jak coś się dzieje (np. wstrzymują ruch) to on może się dopytać i zorientować, czy można dalej jechać czy lepiej się wycofać. Wiadomo, chcą zarobić - ale serio nie będą się pakować w niebezpieczne sytuacje - poszkodowany zachodni turysta byłby już gwoździem do trumny dla ledwo zipiącej turystyki regionu. Też mam namiary na przewodników, którzy się nami zajmowali i Amhara była zorganizowana wzorowo.

Przy czym wiadomo - Amhara to region niestabilny, i może dojść do jakiegoś kolejnego starcia między Fano i wojskami federalnymi, tak jak miało to miejsce w połowie września 2024. Konflikt może eskalować i zmienić się regularną wojnę domową - nikt nie da gwarancji, że to się nie przydarzy tuż przed lub w trakcie naszego przyjazdu. Szanse, że coś się turyście stanie są raczej znikome, ale mogą być odwołane loty, może gdzieś zostać przytrzymany kilka dni w hotelu z tego powodu - więc plan trzeba mieć elastyczny. Każdy chce zobaczyć Lalibellę jak tam jest, ale kraj ma masę rzeczy do zaoferowania, i w razie zmiany planów jest jak zagospodarować czas - reszta kraju jest znacznie spokojniejsza.
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 15 Lis 2024 14:40 
Site Admin

Dodam tylko do tego co przedmówcy napisali że konflikt w Amharze sprawia że droga lądowa między Mekele a Lalibelą jest niedostępna - nie znaleźliśmy osoby która podjęła by się odbyć tą trasę. Jedni twierdzili że granica między regionami zamknięta, inni że zbyt niebezpiecznie, jeszcze inni że droga została w trakcie konfliktu zniszczona. Wszyscy zgodnie mówili by wracać samolotem do ADD i stamtąd samolot do Lalibelli, że na miejscu powinno być ok. Ostatecznie odpuściliśmy z uwagi na czas i podróż z dziećmi. Także bardziej kwestia komplikacji planów niż bezpieczeństwa, ale gwarancji tego drugiego nikt nie da, a sytuacja może zmienić się dynamicznie.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 26 Lis 2024 13:49 

Ma ktoś aktualne info czy droga na trasie Lalibela-Gonder jest przejezdna i kursuje komunikacja publiczna.W sieci znajdują się dość sprzeczne wiadomości.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Lis 2024 14:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Infa nie mam, ale niezależnie od sytuacji na ziemi bardzo polecam krajówkę Ethiopiana na tej trasie. Malownicze pół godzinki

#13 PostWysłany: 28 Lis 2024 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 272 264
niebieski
A w moim OWU jest wzmianka, że ubezpieczenie na takich terenach nie obowiązuje, gdy coś mi się stanie podczas działań militarnych, a nie ogólnie. Dobrze, że większość użytkowników tego forum podaje informacje z pierwszej ręki, a nie podkręca panikę na podstawie zasłyszanych informacji, gdy podczas 12 dni nie rusza się z miejsca. Myślę, że tym zrządzeniem losu był fakt, że dziennie płaciliście tej kobiecie połowę jej miesięcznej pensji :) I Addis to nie jakaś rasowa czarna dziura - jak najbardziej są biali ludzie.

Z rozmów z localsami można wywnioskować, że nt. Amhary mają pojęcie podobne jak zapewne większość z nas nt. sytuacji na froncie Ukrainy - wiemy, że coś się dzieje, ale dokładnie nie znamy szczegółów, gdzie, jak i kiedy. Z reguły wypowiadali właśnie "jest niebezpiecznie", ale po zadaniu kilku dodatkowych pytań: konkretów brak. Będąc na wycieczce w Kotlinie Danakilskiej czy samodzielnie przemieszczając się po Addis, Tigraju i Dolinie Omo nie spotkaliśmy się z żadną niebezpieczną czy podejrzaną dla nas sytuacją. Z drugiej strony poznaliśmy 2 Polaków, którzy utracili telefon w stolicy, z czego jeden sprawnie się zorientował. I w tej kwestii, jak w większości miejsc na świecie - trzeba uważać.

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#14 PostWysłany: 28 Lis 2024 13:23 
Awatar użytkownika

srebrny
W Addis na bezczela próbują okradać, to pokłosie zmęczonych białych twarzy na layoverze.
Kilka dni temu szliśmy we dwóch z Muzeum Narodowego do Meskel Square, trzy razy próbowano nas oskubać z czego raz już łapy w kieszeniach były.
Schemat ten sam, jeden zagaduje żeby odwrócić uwagę, drugi lewy sprzedawca bezużytecznych produktów podchodzi z drugiej strony, pierwszy ściska ramię z byle powodu a "sprzedawca" zasłonięty tacą ładuje ręce w kieszenie z drugiej strony.
2 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 03 Gru 2024 21:15 

srebrny
Pietrucha napisał(a):
Z drugiej strony poznaliśmy 2 Polaków, którzy utracili telefon w stolicy, z czego jeden sprawnie się zorientował. I w tej kwestii, jak w większości miejsc na świecie - trzeba uważać.

@Pietrucha poczułem jak byś o mnie pisał :P W połowie listopada w drodze do ambasady Dżibuti przy Airport Road próbowali mnie okraść. A właściwie to telefon już mi wyciągnęli z kieszeni z jeansów, ale na szczęście zorientowałem się w przeciągu 10-15 sekund i go odzyskałem.

Sposób kradzieży był dokładnie taki jak opisał @Hose - podbijają majfrendy, gdzie "sprzedawca" chusteczek zagaduje i podchodzi na bardzo bliską odległość, a z drugiej strony inna osoba ściska ramię, co powoduje, że nic się nie czuje przy wyjęciu rzeczy z kieszeni przez "sprzedawcę". Na szczęście to kraj, gdzie raczej nie wyciągają noży ani broni przy rabunkach. Polecam nosić telefon w plecaku lub jak miejscowi, czyli w ręku na widoku wszystkich :P

Jeszcze odnośnie bezpieczeństwa w innych regionach Etiopii, to na ostatnią część wycieczki po depresji Danakil dodawany jest miejscowy policjant, gdzie raczej nie chodzi o bezpieczeństwo, a wyciągnięcie kasy od turystów. Zachowanie tego policjanta jest na poziomie dziecka 10 letniego.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Gru 2024 11:12 

Cześć, rozważam wylot do Etiopii pod koniec stycznia - czy ktoś się orientuje, jak obecna sytuacja w związku z bezpieczeństwem?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Lip 2025 08:37 

Cześć. Mam informacje od naszego przewodnika, który mieszka w Lalibeli i ktory nas oprowadzal po Lalibelei w lutym 2025, ze w ostatnich tygodniach byly walki i on sam stracił nogę. Jak byliśmy w lutym , to widać bylo dużo posterunków wojska które aktywne było i szukało broni. Duzo posterunków wojska widzielismy tez w Tigray.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości