Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jazda samochodem
#1 PostWysłany: 14 Lis 2024 14:19 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
cart napisał(a):
Bez sensu trochę, tam jest tyle naturalnych atrakcji, że aż żal opuścić.
Ja mam we wstępnym planie:
- Calandula Falls
- Pedras Negras de Pungo Andongo
- Miraduro da Lua
- Fenda da Tundavala
- Serra da Leba
- O Arco
- Colinas Canyon
Wszystko wygląda na prawdziwy top. Do tego można jeszcze wyskoczyć gdzieś na plemiona, piękne plaże...

Wydaje mi się, że pisałeś coś o wynajmie auta, ale były porządki w temacie, więc ten wpis został chyba usunięty.
Przekazuję więc moje spostrzeżenia:
W Luandzie, jak to w dużym mieście spory ruch i korki, styl jazdy afrykański, ale w sumie jak na kontynent spokojny. Nawet dość często włączają kierunkowskazy przy skręcaniu czy zmianie pasa. Na skrzyżowaniach ci znajdujący się na drodze podporządkowanej nie czekają zbyt długo aby ktoś ich przepuścił, bo by się pewnie nie doczekali. Więc po prostu wjeżdżają na skrzyżowanie i wykorzystując luki lub wymuszając zatrzymanie tych z pierwszeństwem, przejeżdżają. Podobnie wciskają się na rondach. Dlatego nawet jadąc drogą z pierwszeństwem trzeba uważać, czy z boku nie wyskoczy ktoś uważający, że teraz jego kolej.
Największym chyba zagrożeniem są goście na skuterach i motorach. Jeżdżą na wariata, także bez świateł po ciemku, przejeżdżają na czerwonym świetle.
Poza miastem (jechałem z Luandy w kierunku Caboledo i z powrotem) ruch jest stosunkowo niewielki, ale należy unikać jazdy po ciemku ze względu na pojawiające się czasami bardzo konkretne dziury. Wjechanie w taką może zakończyć jazdę. Dlatego należy tak zaplanować marszrutę, aby dojechać do celu przed zmrokiem.
cart lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Wczasy na Kos: tydzień z all inclusive w 4* hotelu za 2449 PLN 🌊☀️🍹 Wczasy na Kos: tydzień z all inclusive w 4* hotelu za 2449 PLN 🌊☀️🍹
Kawa na Manhattanie?☕ Leć do Nowego Jorku z Warszawy za 1960 PLN 🚕 Kawa na Manhattanie?☕ Leć do Nowego Jorku z Warszawy za 1960 PLN 🚕
 Temat postu: Re: Jazda samochodem
#2 PostWysłany: 14 Lis 2024 15:42 
Awatar użytkownika

Loty: 1020
Kilometry: 2 235 971
HON fly4free
Dzięki. Myślę, że da radę, bo po mieście za dużo nie zamierzam jeździć. Budget ma powiedzmy, że znośne ceny. Minivan na 3 dni za 1000 zł. Akurat by pojechać na wodospady i Piedras Negras.
Potem polecieć na południe i tam myślę, że już na miejscu z kierowcą powinno być taniej. A i odległości dużo mniejsze do atrakcji.

#3 PostWysłany: 28 Lis 2024 17:22 

platynowy
To jeszcze dodam dwie uwagi, bo jak wspomniałem, lepiej unikać jazdy po ciemku, a te rzeczy mogą powodować opóźnienia.
W drodze na południe, tuż przed mostem na rzece Kwanza jest punkt poboru opłat. Płaci się 500 kwanza, ale jadąc tam, mimo iż były przed nami tylko 3-4 auta, czekaliśmy jakieś 15-20 minut. W drodze powrotnej już tylko kasa w łapkę i dalej. Ale trzeba mieć na uwadzę potencjalne, nieduże, ale jednak opóźnienia.
Na stacjach benzynowych w samej Luandzie są kolejki i to spore, z wpychającymi się z boku samochodami, więc tankowanie też może zająć całkiem sporo czasu. Samo paliwo taniutkie - 300 kwanza za litr benzyny, 200 za ropę. A za 1 Euro dostałem 1300 kwanza.

#4 PostWysłany: 10 Gru 2024 16:07 

czy dojazd z Luandy do Cabo Ledo wymaga 4x4, czy da radę zwykłym sedanem?
w jakim miesiącu byłeś?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Gru 2024 16:41 

platynowy
@darmir Byłem miesiąc temu. Wystarczy zwykły samochód. Droga jest dziurawa, ale asfaltowa.

#6 PostWysłany: 10 Gru 2024 17:07 

brałeś samochód z Budget?
jak z dostępnością paliwa?
ten dojazd to do "samej plaży"?
jeździłeś gdzieś jeszcze poza Luandę? Kalandula Falls?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Gru 2024 23:50 

srebrny
Do plaży w Cabo Ledo ostatnie kilka kilometrów jest drogą nieutwardzoną, ale zwykla osobowka da radę.

Droga do Kalanduli (ostatni odcinek) to jeden z bardziej dziurawych asfaltów, jakie widziałem w życiu. Gdyby ktos jechał w nocy, to lepiej zwolnić - można tam koło zostawić.

#8 PostWysłany: 14 Gru 2024 00:56 

W drodze do wodospadów bardziej się boję deszczu (luty), jeśli to asfalt (dziurawy) to może dam radę . Oczywiście za dnia.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Gru 2024 11:40 

platynowy
@darmir Jak pisałem wcześniej, odradzam jazdę po ciemku.
Miałem lokalsa z autem, więc nie wypożyczałem nigdzie.
Zeus lubi ten post.

#10 PostWysłany: 15 Gru 2024 12:46 

Czy orientujecie się czy cmentarzysko statków na północ od Luandy jeszcze istnieje? Podobno już nic tam nie ma?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:04 

srebrny
Wraki powycinane.

atrakcje-angoli-na-wlasna-reke,320,178836#p1728256

#12 PostWysłany: 09 Sty 2026 14:43 

niebieski
Dla zainteresowanych - istnieje możliwość wypożyczenia samochodu w Namibii i wjazdu do Angoli. Wysłałam zapytanie do wszystkich znanych mi wypożyczalni w Windhuku i tylko dwie wyraziły zgodę na przekroczenie granicy - to Bushlore i Warthog. Aktualnie w Bushlore opłata za przekroczenie granicy to 3000 ZAR a w Warthog 850 N$. Obydwie wypożyczalnie nie zapewniają wsparcia na wypadek awarii na terenie Angoli.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 05 Maj 2026 23:41 

niebieski
Update drogowy. Jesteśmy obecnie w Malanje, jedziemy samochodem 4x4 wypożyczonym w Namibii. Wcześniej już pisałam jak wygląda trasa Calueque - Lubango. Natomiast z Lubango do Malanje udało nam się dojechać z jednym noclegiem po drodze w miejscowości Cela za Huambo. Droga z Lubango jest koszmarna a w zasadzie to jakieś 100 km przed Huambo się kończy. Przebudowują obecnie cała trasę z Lubango do Huambo i na odcinku ok 50 km jest totalnie offroadowa "serwisówka". Przejechanie 600 km zajęło nam prawie 12 godzin. Od Huambo do Dondo już w większości jest położony nowy asfalt i jedzie się bardzo dobrze. Dondo do N'dalatando to wąska droga przez dżunglę, trochę dziurawa ale asfaltowa - widoki nieziemskie. N'dalatando do Malanje to też już całkiem przyjemna droga, generalnie bez dziur. Jeszcze tylko dodam, że są to wszystko główne drogi między największymi miastami.. W miastach i wioskach jest ogromny ruch i tak jak pisał @Sudoku trzeba mieć oczy dookoła głowy. Przy czym moim zdaniem inni kierowcy są bardzo uprzejmi szczególnie po trasie. Dają znaki światłami przed przeszkodami /dziurami, przepuszczają zjeżdżając z drogi widząc zbliżający się szybciej samochód. Mieliśmy nieprzyjemność jechać ostatnią godzinę po zmroku i był to prawdziwy koszmar ale nie chcieliśmy kolejnej nocy spędzać w samochodzie. Mnóstwo ludzi chodzi poboczami, jeżdżą niczym nieoświetlone pojazdy różnego rodzaju plus do tego co chwilę na ulicę wychodzi pies /koza/owca /świnia. Także nigdy więcej. Przed miejscowościami są zazwyczaj check pointy ale tylko raz, przed Malanje nas zatrzymali i zażądali okazania prawa jazdy (mieliśmy międzynarodowe). Zapytali jeszcze o cel podróży i tyle. A poza tym Angola jest przepiękna i wynagradza wszelkie niedogodności.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości