Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 08 Lis 2024 10:09 

niebieski
A powiedźcie tak obiektywnie/ bezstronnie jak powinnam dzielić koszt wynajmu apartamentu, składającego się z 3 sypialni, podczas gdzy lecimy w 5 osób: dwa małżeństwa i osoba samotna/singiel. Każda z rodzin (małżeństw) i singiel na swoją sypialnię. Czy koszt powinnam dzielić na 3 rodziny czy 5 osób?
Chciałabym usłyszec obiektywną opinię Dzięki
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#22 PostWysłany: 08 Lis 2024 10:24 

niebieski
3 rodziny oczywiście
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 08 Lis 2024 12:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Cytuj:
czy koszt powinnam dzielić na 3 rodziny czy 5 osób?
Chciałabym usłyszec obiektywną opinię Dzięki

Na 5 osób.
Przy wynajmie zawsze określasz ilość osob.
ncn lubi ten post.

#24 PostWysłany: 08 Lis 2024 12:06 

Loty: 92
Kilometry: 187 561
srebrny
Ja zawsze w takiej sytuacji robię symulacje czy stawka jest liczona za osobę czy za pokój.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 08 Lis 2024 12:06 
Awatar użytkownika

złoty
Pewnie (i jak widać powyżej) ile ludzi, tyle opinii, ale jeśli dzielić na sypialnie, to często jest taka sytuacja, że w salonie apartamentu jest rozkładana kanapa, na którejś ktoś śpi, i co wtedy? Nie płaci w ogóle, bo śpi w części wspólnej?

Z tego powodu, moim zdaniem najbardziej bezproblemową opcją jest dzielenie na liczbę gości.
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

#26 PostWysłany: 08 Lis 2024 12:19 

HON fly4free
Na 5 osób.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 08 Lis 2024 12:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Zdecydowanie 5 osób.

Jedynym zastrzeżeniem mogłoby być, gdyby ktoś stanowił niezapowiedziany nadmiar i przez to znacząco powiększył koszt noclegu. Dajmy na to, że pokój hotelowy dla dwóch osób kosztuje 500 zł, a dalej jest tylko apartament dla 3 osób kosztujący 1000 zł albo drugi pokój dwuosobowy za 500. Jeśli pod tą trzecią osobę specjalnie trzeba by było zmieniać plany, to można rozważyć, że powinna ponieść koszt ponadstandardowy, a nie całość rozłożoną na 3.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 08 Lis 2024 12:59 

niebieski
Dziękuję za Wasze opinie.
Nasuwa mi się jednak pytanie, dlaczego mam płacić za swoją sypialnię (100%) i dodatkowo za część tej trzeciej sypialni z singlem? Dodam, że wyjazd był panowany na dwie rodziny, zabukowalam 2 sypialnie a potem singiel chciał do,łączyć do naszego wyjazdu. Musiałam anulować apartament z 2 sypialniami (tańszy) i zabukować z 3 sypialniami (droższy) Dlaczego Waszym zdaniam mam ponosić dodatkowy koszt?
Podobnie z taxi z lotniska do apartamentu: 4 osoby wynajmą tradycyjną taksowkę z kierowcą, bo jest ogólne 5 osób. Przy 5 podróżujących zwykłe taxi nie zabierze nas wszystkich i muszę zarezerwować minivana Oczywiście droższego (ze strony booking) Czy wg Was też powinniśmy dzielić koszty na 5?
Dodam, że ta piąta osoba jest znajomą tej drugiej pary i jedzie na "dokładkę" ( na prośbę tej drugiej pary).
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 08 Lis 2024 13:11 

niebieski
To podziel koszt apartamentu na 3 i Wy zapłacicie 1/3, a pozostala trójka niech się dzieli 2/3 wg uznania ;)
BTW z takim podejściem aż dziwie sie, ze nie ustaliliście tych kwestii wcześniej.
Zapowiada się wyjazd w fantastycznej atmosferze ;)
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 08 Lis 2024 13:23 
Awatar użytkownika

złoty
yaris21 napisał(a):
Nasuwa mi się jednak pytanie, dlaczego mam płacić za swoją sypialnię (100%) i dodatkowo za część tej trzeciej sypialni z singlem?

Potraktuj to jako koszty edukacji, w końcu już dawno ktoś powiedział:
https://wsjp.pl/haslo/podglad/6713/mowily-jaskolki-ze-niedobre-sa-spolki
:D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 08 Lis 2024 13:34 
Awatar użytkownika

srebrny
@yaris21 , chyba masz drobne problemy z komunikacją, bo nic wcześniej nie napisałaś o dość specyficznej sytuacji. Dla wszystkich tutaj domyślnym scenariuszem było, że zebraliście się w 5 osób i postanowiliście gdzieś jechać, a nie że ktoś nagle postanowił się dołączyć. Ja też napisałem, że dzielić należy na 5 i zastrzegłem ewentualność, o której piszesz dopiero teraz.

Jeśli nie jest Ci z tym wygodnie i uważasz, że niezapowiedziany wcześniej gość zawyżył Ci koszt pobytu, to masz prawo oczekiwać, że osoba ta poniesie ten nadmiarowy koszt. Ale to kwestia tego, na co się umówiliście. Jeśli nie mówiliście o tym wcześniej no to teraz albo możesz zacisnąć zęby, albo może być niezręcznie, albo dodatkowa osoba zrozumie, czemu musi zapłacić więcej.

Co do kosztu taksówki to też jest kwestia tego, o ile będzie droższy ten minivan. Bo jeśli taksówka kosztuje 100 zł i jest na 4 osoby, to wychodzi po 25 zł. Jeśli minivan dla 5 osób jest za 120 zł, to cena jednostkowa spada do 24. Profit!
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#32 PostWysłany: 08 Lis 2024 15:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

yaris21 napisał(a):
Dlaczego Waszym zdaniam mam ponosić dodatkowy koszt?
A czy przeliczyłaś, czy jednak wyższy koszt całościowy w podziale na 5 osób nie wyszedł jednostkowo taniej?
Jeśli się zgodziłaś na udział dodatkowej osoby, to trzeba było kalkulować wcześniej, np. dostawka do 1 pokoju może wyniosłaby taniej.
Moim zdaniem, takie roszady wyjazdowe zawsze trzeba ustalić wcześniej, bo po co potem kwasy w podróży.
A teraz nadal uważam, że koszty powinniście rozdzielać równomiernie na 5 osób.
Zeus lubi ten post.

#33 PostWysłany: 08 Lis 2024 16:01 

niebieski
yaris21 napisał(a):
Nasuwa mi się jednak pytanie, dlaczego mam płacić za swoją sypialnię (100%) i dodatkowo za część tej trzeciej sypialni z singlem? Dodam, że wyjazd był panowany na dwie rodziny, zabukowalam 2 sypialnie a potem singiel chciał do,łączyć do naszego wyjazdu. Musiałam anulować apartament z 2 sypialniami (tańszy) i zabukować z 3 sypialniami (droższy)...

No to jak zapłaci różnicę w cenie też będzie OK
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 08 Lis 2024 16:45 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Moim zdaniem koszt noclegu dzielicie na trzy i nocujący w każdej z sypialni płacą swoją część, a pozostałe wspólne koszty dzielicie na pięć.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 08 Lis 2024 23:49 

niebieski
Cytuj:
Nasuwa mi się jednak pytanie, dlaczego mam płacić za swoją sypialnię (100%) i dodatkowo za część tej trzeciej sypialni z singlem? Dodam, że wyjazd był panowany na dwie rodziny, zabukowalam 2 sypialnie a potem singiel chciał do,łączyć do naszego wyjazdu. Musiałam anulować apartament z 2 sypialniami (tańszy) i zabukować z 3 sypialniami (droższy) Dlaczego Waszym zdaniam mam ponosić dodatkowy koszt?
Podobnie z taxi z lotniska do apartamentu: 4 osoby wynajmą tradycyjną taksowkę z kierowcą, bo jest ogólne 5 osób. Przy 5 podróżujących zwykłe taxi nie zabierze nas wszystkich i muszę zarezerwować minivana Oczywiście droższego (ze strony booking) Czy wg Was też powinniśmy dzielić koszty na 5?
Dodam, że ta piąta osoba jest znajomą tej drugiej pary i jedzie na "dokładkę" ( na prośbę tej drugiej pary).

Nie ma nad czym myśleć
Są 3 rodziny, nieważne ile osób w rodzinie, póki każda rodzina ma swój pokój.
Zatem dzielicie zakwaterowanie i przejazdy na 3. Proste jak konstrukcja cepa.
Od 30 lat w takiej / podobnej konfiguracji podróżuję i to jest jedyna opcja, z którą wszyscy się zgadzają.

Tylko jedzenie zależy od osobistych preferencji...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości