Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Maj 2023 01:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak zacząłem się zastanawiać, jeżdżąc ze znajomymi w jaki sposób rozliczacie dzielone koszty? Mam tu na myśli np. wydatki w restauracjach czy na bilety do atrakcji, gdzie nie jest praktycznie by każdy płacił za siebie. Z jakimi rozwiązaniami się spotkałem:
-jedna osoba płaci za wszystko i dostaje zwrot po powrocie. Najprostszy wariant, ale ktoś musi wyłożyć kasę, plus innym bywa głupio jak ktoś ciągle płaci nawet jeżeli to finansowo bez znaczenia. Dodatkowo ryzyko kwasów jak po powrocie nagle się okaże że ktoś nie ma kasy przez jakieś nieprzewidziane okoliczności itd.
-każdy płaci mniej więcej po równo i trzyma swoje paragony, z wyrównaniami po powrocie. OK na miejscu, ale dużo zamieszania po powrocie kto ile komu przelewa, zwłaszcza przy większych grupach. Dodatkowo każdy musi mieć do tego swoje kartę/konto z korzystnym przewalutowaniem by nie generować dodatkowych kosztów.
-każdy przed wyjazdem wrzuca tą samą kwotę na konto wyznaczone na dzielone wydatki, z którego właściciel płaci a po wyjeździe rozsyła pozostałą kasę. Minusem jest że w tym wypadku sporo zamieszania wprowadzają wydatki które dotyczą tylko części grupy, i konieczność oszacowania kwoty - za dużo i ludzie się zniechęcają do wyjazdu, za mało i trzeba dopłat w trakcie albo wracamy do pierwszego wariantu.

Przerabialiście jakieś inne pomysły które się sprawdziły? Wiem że Revolut ma funkcję do dzielenia wydatków, ale nie wszyscy mają tam konta, plus są nadal kraje gdzie króluje gotówka więc to tam nie pomoże. Ewentualnie są jakieś inne godne polecenia aplikacje do tego celu?

Ostatnio edytowany przez Mareckipl, 13 Maj 2023 01:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Słoneczna Hiszpania czeka 🏝️ All inclusive w 4* hotelu w Benidorm za 1839 PLN Słoneczna Hiszpania czeka 🏝️ All inclusive w 4* hotelu w Benidorm za 1839 PLN
Promocja w PKP Intercity 🚈 Bilety do Białegostoku, Ełku i Suwałk od 14 PLN w jedną stronę 👏 Promocja w PKP Intercity 🚈 Bilety do Białegostoku, Ełku i Suwałk od 14 PLN w jedną stronę 👏
#2 PostWysłany: 13 Maj 2023 01:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Podczas wyjazdów ze znajomymi używamy do rozliczeń aplikacji. Jest taka bardzo fajna aplikacja do rozliczania wydatków na wyjazdach. Nazywa się Tricount. Używam jej podczas wyjazdów w większej grupie znajomych. Wpisujesz w niej wszystkie koszty, które ponosicie. Każdy, kto płaci wpisuje (można dołączyć paragon) i można podzielić na dowolną ilość osób i na różne kwoty w zależności od rzeczywistych wydatków. Monitorując wydatki na bieżąco można określić, kto powinien w danej chwili zapłacić rachunek. Na koniec wyjazdu jest podsumowanie i rozliczenie kto komu ile jest winien.
Natomiast z moją psiapsi, z którą znamy się od lat, na naszych wyjazdach tylko we dwie mamy zasadę wrzucania do wspólnego portfela każda określonej tej samej kwoty, i mając wspólną kasę wydajemy ją wspólnie. W zależności od okoliczności dodajemy w międzyczasie do tej wspólnej kasy lub dzielimy się na koniec wyjazdu na pół tym co zostało. Tylko własne wydatki, typu pamiątki, płacimy każda oddzielnie.
6 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Maj 2023 08:09 
Awatar użytkownika

Loty: 236
Kilometry: 444 763
srebrny
Pamietam jak jeszcze nie było jakiś popularnych aplikacji, to w grupie 4 kolegów pojechaliśmy na dłuższy wyjazd. Zrzuta do wspólnej kasy po równo jakaś kwota. Później jak wpadaliśmy do kanapy na piwo, to ta jedna osoba płaciła, jak wpadasz do autobusu, wejście do Parku Narodowego, etc etc, ta jedna osoba płaci. No bo wiadomo ze to są wspólne wydatki takie same dla wszystkich. Jak się po kilku dniach kasa skończyła ta wspólna, to dokładka. Kompletnie bez sensu by było, gdyby cztery osoby musiały oddzielnie kupować bilety np u kierowcy.

Ja myślę że przy większej grupie najważniejsze to ustalić jakieś zasady płatności na samym początku lub tez przed wyjazdem.

...edit: teraz dopiero doczytałem cały post @Japonka76, wyglada to właśnie podobnie jak powyżej.

#4 PostWysłany: 13 Maj 2023 08:21 

złoty
A ja po prostu jak stary dziad na bierząco lub pod koniec każdego dnia na każdym paragonie przy każdej pozycji wpisywałem literkę odpowiadającą osobie, której ten zakup dotyczył. Po wyjezdzie każdy dodawał swoje paragony i przedstawiała innym rozliczenie. Potem odejmowało się wzajemne należności i ktoś oddawał resztę. Wszystko było rozliczane w każdej walucie jakiej używaliśmy, więc różnice kursowe nie były brane pod uwagę. Przy 2-4 osobach to jeszcze jakoś działa, ale przy większej liczbie osób, pewnie słabo. No ale to były bardziej analogowe czasy jak zaczynaliśmy i po prostu nam tak zostało.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Maj 2023 10:02 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 455 640
niebieski
Podobnie jak @Japonka76 polecam Tricount. Ostatnio byłem na wyjeździe w 5 osobowej grupie - jedna z koleżanek pobrała tą aplikację, łatwa w obsłudze, fajnie się sprawdza przy rozbijaniu kosztów na 2-3-4, itd osób. Można wskazać do której osoby przypisać daną kwotę lub po prostu rozbić paragon na wszystkich.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.
marcinsss uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 13 Maj 2023 12:30 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 487 529
srebrny
Czy tylko ja namawiam wszystkich na revoulta? 200 zł za polecenie i nie trzeba nic kontrolować aplikacja sama to robi :)
Co do rozliczania gotówka - można dodać „rachunek niestandardowy” :)

#7 PostWysłany: 13 Maj 2023 13:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Też Tricount. Prościej się nie da

#8 PostWysłany: 13 Maj 2023 14:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja robię wspólny, gotówkowy (może dlatego, że jeździmy do "dzikich" krajów) portfel i powierzamy dziewczęciu, które ma nad nim pieczę).
Rozliczamy to wspólnie (jeden zje większą porcję szaszłyka, inny przenocuje w wyższym standardzie), chyba , że są jakieś b. wyraźne różnice w ponoszeniu kosztów. Ponadstandardowe wydatki (np. wazon kryształowy dla cioci Gieni) każdy ponosi sam.
Nam to działa od lat.

#9 PostWysłany: 14 Maj 2023 08:15 

niebieski
Ja tez od dłuższego czasu używam tricount, zwłaszcza że można tam dodawać wydatki w różnych walutach. Podobna aplikacja to Splid
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Maj 2023 11:00 

niebieski
Używasz Tricount, więc wg ciebie lepszy niż Solid? Możesz napisać dlaczego? Jakieś istotne różnice?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Maj 2023 11:04 

My korzystamy ze Splitwise. Sprawdzało się w małych grupach jak i 10-osobowych wyjazdach na narty.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 14 Maj 2023 12:15 

niebieski
piwili napisał(a):
Używasz Tricount, więc wg ciebie lepszy niż Solid? Możesz napisać dlaczego? Jakieś istotne różnice?

Nic takiego nie napisałem
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Lis 2024 12:24 

Loty: 141
Kilometry: 276 250
Czy cos się zmieniło czy Tricount dalej wiedzie prym w tego typu aplikacjach?

Czy ktoś może wypisać plusy i minusy Tricount vs Revolut?

#14 PostWysłany: 04 Lis 2024 13:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Nigdy mi nie przyszło do głowy używać Revoluta w tym celu - w jakimś sensie jest to porównanie 😂 Ale też nie muszę być reprezentatywny.

Jeśli chodzi o Splitwise, to ostatnio znajomi korzystający z tego też przerzucili się na Tricounta, bo coś się w tym pierwszym ponoć zmieniło na gorsze.
Nikodem lubi ten post.

#15 PostWysłany: 04 Lis 2024 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 487 529
srebrny
Tylko i wyłącznie Revoult - z plusów :
1. Zawsze będzie darmowy
2. Nie trzeba nikogo ścigać jeśli ktoś nie zapłaci, wystarczy przycisk przypomnij.
3. Można się rozliczać w środku grupy proporcjonalnie lub z wykluczeniem części grupy.
4. Każdy widzi saldo.
5. Pieniądze trafiają bezpośrednio.
Nikodem lubi ten post.

#16 PostWysłany: 04 Lis 2024 13:48 

niebieski
Korzystam często z Tricounta i jestem zadowolny. Jest podział kwoty automatyczny lub ręczny: proporcjonalny lub kwotowy. Np. 1/3 i 2/3 lub ja płacę kwotę X, a ty resztę.
Po ostatnich zmianach:
- na płus lepszy interfejs,
- na minus: logowanie tylko kontem Google i dostęp tylko z apki (nie ma przez przeglądarkę).
 Profil Relacje PM off
Nikodem lubi ten post.

#17 PostWysłany: 04 Lis 2024 13:50 

niebieski
Ja wielokrotnie w przeszłości używałem do tego celu Splitwise i sprawiał się bez zarzutów. Obecnie w wersji bezpłatnej wprowadzili mocne ograniczenie dziennych transakcji, więc apka stała się praktycznie bezużyteczna dla wyjazdów, gdzie dziennie ma się często po kilkanaście zakupów. Z tego względu testowałem Tricount oraz SettleUp. Obie aplikacje wyglądają okej, są miedzy nimi drobne różnice - głównie co gdzie jest w wersji bezpłatnej, a co w premium. Póki co wybór padł na SettleUp, bo ma w darmowej wersji możliwość wprowadzania transakcji w obcych walutach (oraz własnego kursu) i od razu przelicza do głównej waluty grupy. W takich apkach dla mnie najważniejsze że działają w chmurze dla grupy ludzi i możiwe jest bieżące śledzenie "kto jest najwięcej na minusie" - wtedy ta osoba płaci, więc na koniec wyjazdu, zazwyczaj bilans w grupie jest bliski zeru. Ale to wiadomo każdy ma trochę inne priorytety.
65/193 krajów ONZ
 Profil Relacje PM off
Nikodem lubi ten post.

#18 PostWysłany: 04 Lis 2024 16:43 

niebieski
igiko napisał(a):
... SettleUp, bo ma w darmowej wersji możliwość wprowadzania transakcji w obcych walutach (oraz własnego kursu) i od razu przelicza do głównej waluty grupy....

Tricount też to ma w wersji darmowej.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 07 Lis 2024 00:53 

niebieski
Wcześniej splitwise, na ostatnim większym grupowym wyjezdzie tricount. Jak jedziemy we dwójkę to mamy osobne konto revoluta na wyjazdy i wpłacamy po równo.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 07 Lis 2024 21:02 
Site Admin
Awatar użytkownika

Pojawiła się w międzyczasie alternatywa dla splita, nie wymagająca zakładania konta czy ściągania apek - wystarczy że jedna osoba założy grupę i wyśle linka. Projekt opensource
Reszta działa jak w splicie

https://spliit.app/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości