Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Svalbard
#1 PostWysłany: 04 Paź 2024 22:05 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Foteczki dodam potem

Pi razy oko to chyba "zaliczyliśmy" wszystkie knajpy poza jedną.

1.Vinterhagen Restaurant & Peisen Bar
Najdroższa w zestawieniu ale to restauracja premium. Niemiła obsługa ale to co dostaniemy na talerzu rekompensuje wszystko.
Przystawka z wedzonego mięsa foki/renifera/wieloryba i do tego kiszonki (220nok) dla jednej osoby za duża porcja a nawet dla dwóch. Warto wziąć w 4 osoby i sobie każdy po kawałku spróbuje każdego z trzech mięs.
Dania główne zjedliśmy dwa : 1. Stek z renifera z pure ziemniaczanym i warzywami z wody (445nok)- danie zasługujące na gwiazdkę Michelin lub jak to mówi młodzież "muala". Idealny poziom wysmażenia dodatki które nie przeszkadzały mięsu. Nic bym w tym daniu nie zmienił. Jedyne danie na które chciałbym wrócić na Svalbard. Drugim spróbowanym daniem był stek z foki ale tu poproszę @kamo375 lub @sko1czek o wypowiedź.
ImageImage
ImageImage

2.Café Huskies
Dla lubiących pieski lub potrzebujących popracować w miłych warunkach to spoko. Kawa 40-95 nok niby speciality a dla mnie lurkowata i paskudna. Dużo gadżetów z psiakami.
Image

3.Restaurant Kroa
Bardzo dobry burger z łosia(175nok ) z frytkami z batatów. Duża porcja mięsa ale nic co by spowodowało chęć powrotu. Po prostu bardzo dobry burger z mięsem innym niż wołowina a miejsce ze średnim klimatem.

Image

4.Stationen
Knajpa odwiedzana najczęściej ze względu na wybór piwa(warzone na miejscu 600m dalej) - Świetna Neipa. Sporo ciekawych dań jak gulasz z renifera,carpaccio z wieloryba czy burger z wielorybem a także klasyczne fish and chips. 11-15 w tygodniu jest lunch menu co w praktyce oznacza obniżki na niektóre dania w menu (burgery nie hehe). @pawfazi @cart wypowiedzcie się na temat jedzenia bo ja mope tylko na temat płynów.

5. Coop supermarket
Vis a vis Stationen jest supermarket gdzie w tygodniu można sobie kupić ciepłe jedzenie. Raczej klopsiki/lasagne/kotlety/kanapki niż coś wysublimowanego jednak cena za taki obiad to 20-30 pln. Kawa gratis. Cynamonki które tam sprzedają są wybitne.

6. Pyramiden cafe
W szeroko pojętym Svalbardzie jest tylko jedna knajpa w miejscowości Pyramiden i można się tam dostać tylko z wycieczką. Dwie rzeczy warte uwagi. Miodownik i kartoshka to przepyszne ciasta miodownik to poziom światowy. @kamo375 wziął coś innego i było paskudne i stare. Drugą rzeczą wartą uwagi jest szot " See you tommorow" - jagger/likier miętowy/blu curacao.
Image

Podsumowując absolutnie nie ma sensu brać michy z Polski. Chyba, że jakieś trekingowe batony energetyczne etc. Tak to wszystko jest. Co ciekawe zieleninę transportuje tam polski SprintAir z kontynentalnej Norwegii.
12 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
 Temat postu: Re: Svalbard
#2 PostWysłany: 04 Paź 2024 22:53 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
W Stationen jadłem stek z wieloryba za 325 NOK. Bardzo dobry, ale mięso specyficzne. Niektórzy mówią, że zalatuje wątróbką. Ma trochę żyłek.
To mój drugi raz z wielorybem - na Grenlandii kupowałem wędzony w markecie i opakowaniu próżniowym i kroiłem jak wędlinę.
Ciekawostka na spróbowanie i całkiem smaczne, ale jeść tego więcej to zamęczy.

Z piw, mnie najbardziej smakowało IPA. Neipa to Pale Ale w smaku.

Próbowałem też te klopsiki w sklepie Coop - 8 sztuk (smakują jak w Ikei) + puree + gotowane warzywa zapłaciłem 18 zł. Jak ktoś jest on budget to stołowanie się w tym sklepie jest dobrym pomysłem. Otwarty nawet w niedzielę 15-18.
5 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 05 Paź 2024 03:00 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Jadłem burgera z wieloryba w Stationen. Nie to że zalatuje wątróbka, ale ma lekko podobną konsystencję, choć bardziej zbite. Na serio dobre. To samo mięso podaj w burgerze, czyli stek a nie siekany, jak i oddzielne danie stek z wieloryba.

Hamburger z Łosia. Zaskakująco dobre i chyba nieco wyżej bym postawił niż mięso z wieloryba.

Gulasz z renifera w Stationen wygląda mało ciekawie ale za to było serio dobre.

Image
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 16 Wrz 2025 12:56 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
Byłem krótko, ale odwiedziłem kilka miejsc.

Stationen

Fish'n'chips z lunchowego menu. Smacznie, porcja niezbyt duża.
Kroa - burger z łosia - smaczny. Miejsce trochę bez klimatu.

Załącznik:
PXL_20250912_175952478-Resizer-800.jpg
PXL_20250912_175952478-Resizer-800.jpg [ 162.31 KiB | Obejrzany 90 razy ]

Vinterhagen

Wędzony wieloryb, foka i renifer - ciekawe doświadczenie kulinarne.Plus stek z wieloryba. Warto spróbować. Najdroższa z 3 wymienionych.

Załącznik:
PXL_20250913_164545139-Resizer-800.jpg
PXL_20250913_164545139-Resizer-800.jpg [ 172.86 KiB | Obejrzany 90 razy ]

Załącznik:
PXL_20250913_170213469-Resizer-800.jpg
PXL_20250913_170213469-Resizer-800.jpg [ 209.41 KiB | Obejrzany 90 razy ]

Miejscowy browar. Zwykle otwarte tylko na degustację, w piątki od 18 do 22 można przyjść i zamawiać normalnie, Wszystkie piwa 90 NOK, smaczne.

Załączniki:
PXL_20250912_164434833-Resizer-800.jpg
PXL_20250912_164434833-Resizer-800.jpg [ 66.23 KiB | Obejrzany 77 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości