Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Paź 2024 00:26 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny

Dokąd
  • Oceania, po prostu cokolwiek w Oceanii

Data wylotu
  • 12.12.2024

Data powrotu
  • 06.01.2025

Długość pobytu
  • dowolna, np. 1-2 dni

Bagaż
  • Mały bagaż podręczny

Liczba pasażerów
  • 5

Sam znalazłem
  • Jedyne, co znajduję, to jakieś RT za min.1500 zł

Dodatkowe informacje
  • Witam.
    Będę na przełomie grudnia i stycznia w Nowej Zelandii (a dokładniej w Auckland) i pomyślałem, że jeśli już jestem tak blisko Oceanii, to jest szansa żeby po dość niedługim locie (max kilka h) znaleźć się na którejś z wysp Oceanii.
    Próbuję szukać, ale nie umiem nic znaleźć :( Jestem otwarty na wszelkie propozycje.
    Zaraz się okaże, że mam pecha, bo po pierwsze jest tam lato, a po drugie okolice Nowego Roku :(

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 04 Paź 2024 01:55 

HON fly4free
Ceny w regionie są generalnie wysokie za stosunkowo niedługie loty i praktycznie niemal nie istnieją na tych trasach LCC (poza jakimś pojedynczymi lotami Jetstara). Podpytaj @marcin.krakow, to ci może coś podpowie bardziej konkretnie. Mnie się wydaje że opcja w graniach 1,5 k za RT gdzieś tam ex AKL jest całkiem okej w ramach tego co szukasz, kiedy i gdzie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Paź 2024 02:30 

srebrny
moge potwierdzic ze tanio nie bedzie. sprawdz wstepnie kierunki i ceny na mapce na google flights.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Paź 2024 06:39 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 973 943
złoty
Dobra cena. A patrząc że to okres około noworoczny to nawet bardzo dobra;-)

Kri$ napisał(a):
Jedyne, co znajduję, to jakieś RT za min.1500 zł

#5 PostWysłany: 04 Paź 2024 08:52 
Awatar użytkownika

srebrny
@marek2011 @ibartek @elwirka dziękuję za odpowiedzi. Sugerowałem się cenami RTW rzędu 3,5-4k, więc skoro nie robię OW przez Pacyfik, tylko RT między wyspami, to spodziewałem się cen 1/2 tego co znalazłem.
Brakuje tam LCC hehe :D
Muszę przemyśleć, bo może wstrzymam się aż córa podrośnie i zrobimy RTW. Jasne, zapłacę więcej, ale wyspa/wyspy będą jako OW po drodze i więcej ich zwiedzę.

#6 PostWysłany: 04 Paź 2024 08:53 
Awatar użytkownika

Loty: 545
Kilometry: 946 504
złoty
Ja akurat nie lecę przez NZ ale BNE-VLI ow zarowno w Qantas jak i Virgin to ~1000 zł. Największa zabawa jednak zaczyna się już pomiędzy wysepkami, gdybyś chciał zobaczyć 2 lub 3 kraje
Te 1500zl RT brzmi jak dobra ofera

Edit: OK, RTW potrafi kosztować 4k ale masz prostą kreskę na/z Hawaje, ewentualnie stop na Fiji,

Ale weź pod uwagę że np coś takiego

Załącznik:
Screenshot_20241004_085540_WhatsApp_copy_809x400.jpg
Screenshot_20241004_085540_WhatsApp_copy_809x400.jpg [ 21.65 KiB | Obejrzany 2294 razy ]

kosztuje już 15-18k pln
(Nie żebym tyle dał, nie po to jestem na F4F żeby za loty płacić :lol: :twisted: )
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 04 Paź 2024 09:23 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 973 943
złoty
Kri$ napisał(a):
Sugerowałem się cenami RTW rzędu 3,5-4k, więc skoro nie robię OW przez Pacyfik.

RTW za 4k (z przekroczeniem równika) to już raczej niemożliwe do zrobienia (bez użycia mil), szacuję że za gotówkę wyjdzie bliżej 5-6k, a i to jak @marcin.krakow napisał z prostą kreską przez Hawaje do USA.
Dodanie każdej jednej wysepki na Oceanii to średnio jakieś +1k. Sam oblicz na ile wysepek cię stać;-)

#8 PostWysłany: 04 Paź 2024 09:36 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
Tu masz Tonga i parę godzin na Fidżi.

Załączniki:
tonga.png
tonga.png [ 26.01 KiB | Obejrzany 2259 razy ]
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#9 PostWysłany: 04 Paź 2024 09:39 
Awatar użytkownika

złoty
Jeśli mógłbym coś doradzić to zwiększyłbym budżet i zamiast lecieć RT, zrobilbym trasę po trójkącie i odwiedził dwa kraje płacąc za trzy loty. Miałem pisać relację ze swojego RTW gdzie w pierwszym poście chciałem opisać planowanie ale odpuszczam, więc co nieco napiszę tu. Poświęć wieczór albo dwa i rozpisz sobie wszystkie możliwe kombinacje. Pomocną stroną będzie flightconnections.com ale i tak informacje stamtąd trzeba weryfikować na skyscannerze albo bezpośrednio na stronie linii bo lubią się nie zgadzać np dni tygodnia kiedy dany lot operuje.

Załącznik:
Screenshot_20241004_090526_WhatsApp_copy_809x637.jpg
Screenshot_20241004_090526_WhatsApp_copy_809x637.jpg [ 78.59 KiB | Obejrzany 2255 razy ]

A potem z tych, które są do wylatania (tzn rozkład pozwala odbyć podróz bo duzo jest kresek tylko raz w tygodniu) zobacz na które Cię stać. Nie jest niczym zaskakującym, że jedna kreska potrafi kosztować 2000 PLN. Ceny zaczynają się od 600-1000zl więc może warto o tyle zwiekszyć swój budżet i polecieć trojkąt, tym bardziej ze kto wie czy to nie jedyna okazja w życiu. Ceny są raczej stałe i nie zmieniają się do około miesiąca przed wylotem (obserwowałem i spisywałem to regularnie przez rok). A jeśli coś już się zmienia to na drożej. Żaden z obserwowanych oraz kupionych a i tak dalej obserwowanych lotów nigdy nie potaniał.

Z drugiej strony jednak za taki "trójkąt" możesz polecieć RT do ameryki południowej na przykład. Tam jednak możesz łatwo dolecieć za mile/aviosy. Kwestia wyboru...

elwirka napisał(a):
RTW za 4k (z przekroczeniem równika) to już raczej niemożliwe do zrobienia (bez użycia mil), szacuję że za gotówkę wyjdzie bliżej 5-6k

Zakładając szkielet lotem za 2,5, icn/tyo- australia 900, australia-hawaje 700 JQ, hawaje-lax 400 to zrobisz za 4,5 ale odwiedzając 3 miejsca po drodze i czając się pół roku na promki na poszczególnych odcinkach
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 04 Paź 2024 10:48 
Awatar użytkownika

srebrny
@marcin.krakow z tym nigdy nie potaniał to się nie zgodzę, akurat poluje na TBU-NAN by FJ i był moment że kosztował 500 z hakiem, jakiś miesiąc temu podskoczył w moim terminie na okolice 900 zł i już godziłem się na wzięcie go za mile, a tu wczoraj patrzę i znowu spadł na 500 z groszem ( termin na luty 2025 ) Tak więc trzeba obserwować. @Kri$ Oceania to bardzo specyficzny kierunek na wiele wysp jest monopol jednego przewoźnika i ciężko o dobre ceny a nawet o opcje milowe (np. CXI by FJ z NAN w zasadzie tylko w C oraz pojedyncze terminy i miejsca- problemem jest już lot 2 pax choć da się to obejść;) ) Przy planowaniu trzeba też pamiętać o ewentualnych obsuwach typu, awaria/ burza itp. co powoduje, że bez zapasu dnia lub dwóch na każdym stopie wszystko może się posypać niestety. ( o zmianach rozkładu nie wspominając) Na Oceanię najlepiej wybrać się z sporym zapasem mil w A* dla NZ i czymś w OW typu BA lub nawet lepiej AS dla FJ a wtedy planowanie jest dużo prostsze.(choć z dostępnością bywa różnie ale jest zabawa przy składaniu :) )
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
prrorok1 uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 04 Paź 2024 11:25 
Awatar użytkownika

złoty
Swoje wnioski opierałem tylko na ok 20 lotach, które były brane pod uwage. Ceny sprawdzałem regularnie ale też nie codziennie.
Jedyne co zauważyłem, kiedy posypały mi się 2 kreski i szukałem czegoś nowego, to że NAN-TRW ow potrafiło skakać od 2k do 3,6k kilka razy w ciągu dnia. Finalnie najtaniej wyszło LBS-NAN-TRW + osobno NAN-SVU.

Warto w takim razie zerknąć sobie na upatrzone loty na historię GF, aby wiedzieć jaka jest tendencja.
Sprawdzilem sobie teraz z ciekawości NAN-PPT (na marginesie, lot ktorym wylatujemy dzisiaj a lądujemy wczoraj)
I historia cen wygląda tak. Nie oznacza to, że wahań nie ma, może są tylko nieodnotowane, ale ogólnie cena utrzymywana była na jednym poziomie
Załącznik:
Screenshot_20241004_112820_SamsungInternet_copy_800x641.jpg
Screenshot_20241004_112820_SamsungInternet_copy_800x641.jpg [ 39.84 KiB | Obejrzany 2163 razy ]

Ale wspomniane parę linijek wyżej NAN-TRW wyglada już tak i róznice są znacze:

Załącznik:
Screenshot_20241004_114325_SamsungInternet_copy_800x679.jpg
Screenshot_20241004_114325_SamsungInternet_copy_800x679.jpg [ 39.37 KiB | Obejrzany 2153 razy ]

Oczwyscie, powtarzam, opieram się tylko na swoich doświadczeniach i wychodzi na to, ze te loty które obserwowałem nie miały wahania cen, co jednak nie oznacza reguły dla całej Oceanii
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 04 Paź 2024 12:13 

HON fly4free
Jeśli ktoś ma mile, to sprawa stanie się prostsza w przyszłym roku, gdy FJ zostanie pełnym członkiem OW, bo wtedy będzie można rezerwować loty za łatwiej dostępne z naszej perspektywy np. aviosy. Obecnie dobrze sprawdza się program AS i AA, ale z kolei nie są one super popularne u nas i znacznie mniej ludzi ma tam jakieś sensowne mile. FJ nie załatwia całego regionu oczywiście, ale to jednak największy przewoźnik w tej części Pacyfiku i nawet bazując tylko na nim można sporo wykrzesać.

Ponadto warto pamiętać o wspomnianych już buforach czasowych - rozkłady bywają płynne i inaczej niż u nas lubią się zmieniać na krótko przed lotem i to czasem zasadniczo np. jakaś linia latająca na wyspę X na 3 tygodnie przed datą nagle przenosi odbywające się dwa razy w tygodniu połączenia na zupełnie inne dni tygodnia. Potrafi to posypać boleśnie cały misterny plan. Do tego dochodzi pogoda, która też w ostatniej chwili lubi pokrzyżować plany - to jednak środek Pacyfiku.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Paź 2024 13:05 
Awatar użytkownika

srebrny
@marek2011- ale już można rezerwować FJ za avios z tego co sprawdzałem np. ten lot TBU-NAN wychodzi 6k avios i 21,40 funta dopłaty. Na BA wyszukuje dostępność i przeszedłem do momentu płatności - nie rezerwowałem bo w związku z spadkiem ceny raczej go wezmę za gotówkę. Przykładowo ten sam lot jak dobrze pamiętam w AA to 15 k mil a w AS 7,5 k mil więc BA wychodzi najlepiej.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
prrorok1 uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 04 Paź 2024 13:28 

HON fly4free
a fakt - już można, nie zwróciłem na to uwagi. To tym lepiej.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Paź 2024 13:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki wszystkim za opinie i porady. Muszę to przemyśleć. Za parę lat wracam znowu do rodziny do AKL, więc może wtedy się lepiej przygotuję wcześniej, robiąc po drodze więcej stopoverów, w tym ileś wysepek.

#16 PostWysłany: 03 Kwi 2025 14:10 

złoty
Macie jakieś doświadczenie lotami za mile M&M linią Air New Zealand po tych wysepkach? Jak sam szukałem, to z dostępnością poziom dna i mułu, ale wyszukiwarka też zbyt przyjazna sama w sobie nie jest. Idzie tam coś wyrwać czy średnio?

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Kwi 2025 14:16 
Awatar użytkownika

platynowy
Co prawda nic do tej pory nie brałem, ale kilka razy się przymierzałem i zawsze był spory wybór lotów np. z AKL do RAR, TBU, IUE czy nawet PPT. Jeśli teraz wyszukiwarka nic nie pokazuje, to albo NZ ograniczył dostępność, albo.... trudno powiedzieć. Poszukaj w innych randomowych datach. No i upewnij się, czy NZ lata do interesującego Cię miejsca :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Kwi 2025 14:38 

złoty
No ewidentnie nic mi nie chce siąść :(

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 03 Kwi 2025 14:43 
Awatar użytkownika

platynowy
W wolnej chwili zerknę i dam znać.

Na jakie kierunki patrzysz?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 03 Kwi 2025 14:44 

HON fly4free
@jaras724: weryfikuj też dostępność na UA lub w innych miejscach. Wyszukiwarka MM jest kiepska i z jakiś powodów wielu rzeczy które powinny być dostępne sama z siebie nie widzi. Jeśli jest klasa X / I na danym locie to powinno dać się go zarezerwować przez telefon wtedy.
 Profil Relacje PM off
jaras724 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości