Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Paź 2017 10:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Doczytałem się na stronie Garudy, że w przypadku lotów Bombardierami i ATR wymiary bagażu podręcznego są mniejsze niż na lotach większymi samolotami: 41x34x17 cm vs standardowe 56x36x23 cm. Czy ktoś leciał z nimi na trasie obsługiwanej takimi samolotami i czy rzeczywiście pilnują tych wymiarów? Mój plecak ma sztywne plecy i ok. 50 cm długości, pozostałem wymiary mniej więcej OK ;)

🚨 SUPERCENA 🚨 🤯 Loty na Wyspy Zielonego Przylądka + przystanek w Porto za ❗752 PLN❗🌴 🚨 SUPERCENA 🚨 🤯 Loty na Wyspy Zielonego Przylądka + przystanek w Porto za ❗752 PLN❗🌴
Wypoczynek w słonecznej Hiszpanii 🌞🎄 4* hotel blisko plaży za 1663 PLN Wypoczynek w słonecznej Hiszpanii 🌞🎄 4* hotel blisko plaży za 1663 PLN
#2 PostWysłany: 20 Paź 2017 00:10 
Awatar użytkownika

Kochany, kontrola i loty w Indonezji to inny świat! Garuda, pomimo bycia narodowym przewoźnikiem, nie stosuje żadnego sprawdzania wymiarów bagażu... Biały pasażer to i tak rzadkość, więc są dla niego bardzo mili! Na prawie wszystkich lotniskach napoje i płyny przechodzą bez najmniejszych problemów, nożyczki i inne dziwne rzeczy też (po uśmiechnięciu się do kontrolującego), mnie nawet strażnik wpuścił na teren "zastrzeżony", żebym tylko mógł złapać lepsze wifi ;) rodzaj samolotu nie ma znaczenia, leciałem ATR z nimi ze 3 razy i za każdym razem kompletna swawola. Jeśli chodzi o Twój bagaż, to schowki w ATR są na oko nieco mniejsze niż standardowe, ale nie wydaje mi się, żeby to był wielki problem. Zawsze można bagaż dać do luku (za darmo przed wejściem do samolotu, koleżance tak zaproponowali).

Z ciekawostek, będąc na jednej z kompletnie nie-turystycznych indonezyjskich wysp, poznałem na plaży pilota Garudy i pierwszego oficera, z którymi mieliśmy lecieć nazajutrz. Chwilę później załatwili lokalne "wino z kokosa" (>30%) od przyjaciół z wyspy, pogadaliśmy, popiliśmy, potem poszli spać, bo za 9 godzin muszą sterować ATR-em. Kolejnego dnia na lotnisku niezłe widowisko - bo jedyni biali ludzie na wyspie czekają na samolot, a nagle pilot z załogą podchodzą do nas, witają się, uściskują dłonie i dopiero idą do samolotu :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 20 Paź 2017 07:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Fakt, na lotnisku Labuan Bajo indonezyjscy harcerze tłumnie robili sobie z nami zdjęcia i ćwiczyli przy okazji swój angielski.
A co do Garudy, to rzeczywiście pełen luz, co wcale nie oznacza (w każdym razie nie w przypadku naszych lotów) bylejakości, czy braku profesjonalizmu. Wręcz przeciwnie. A do tego te ich świeżutkie i pachnące ATR-y z zupełnie innej bajki, niż te, którymi jeszcze nie tak dawno można było latać po Polsce.

Wysłane z mojego P9 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Paź 2017 15:42 
Awatar użytkownika

Potwierdzam - samoloty nowe, czyste i zadbane.
Jedynym minusem jest brak napojów wyskokowych na lotach krajowych, nawet za opłatą (a zimne piwo w taki upał bardzo by się przydało...)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Paź 2017 17:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Ja już trochę po locie ATR-em Garudy, ale dopiero teraz mogę napisać. Wymiarów bagażu podręcznego nikt nie sprawdzał, niektórzy miejscowi mieli bagaże większe od naszych i też przepuszczali. Sam samolot rzeczywiście zadbany.

Załączniki:
9E8A8238a.jpg
9E8A8238a.jpg [ 266.96 KiB | Obejrzany 5917 razy ]
Sz@lony lubi ten post.

#6 PostWysłany: 23 Wrz 2024 18:19 

niebieski
Odkopię. Czy ktoś z Was leciał w ostatnim czasie Garuda z Amsterdamu do Jakarty ale miał bilet kupiony przez klm? Jest inna waga bagażu podręcznego klm vs garuda i ma to dla nas znaczenie bo w economy podstawowej klm nie oferuje bagażu, a dokupić można dopiero na lotnisku. Pytanie czy w Amsterdamie przy check in mają wagi? Obstawiam że nie, ale może ktoś się podzieli doświadczeniem na ile są restrykcyjni. Ewentualnie czy respektują wagę z klm, który wysłał nam bilety i przy każdym odcinku napisał że waga łączna to 12kg, nie 7.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Wrz 2024 01:04 

HON fly4free
Przy check-in zawsze mają wagi. Przy boardingu czasami i KLM raczej nie sprawdza specjalnie podręcznych, ale jeśli już to bardzo sporadycznie. Garuda też nie sprawdza. Jeśli KLM wystawił bilet to co do zasady obowiązują limity KLM.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#8 PostWysłany: 24 Wrz 2024 09:02 

niebieski
@marek2011
Błąd się wkradł, miałem na myśli właśnie boarding, sprawdzanie już przed wejściem do samolotu. Lecimy z przesiadką, po prostu od razu pójdziemy pod bramki. KLM niby wszędzie na stronie ma gwiazdki ze limit podręcznego dotyczy lotów realizowanych przez klm ale jednocześnie z biletu jaki wysłali wynika że mam ten większy limit. Dzięki za info, skoro pilnie nie sprawdzają to pewnie ten 1-2kg ponad limit im różnicy nie zrobi.

Ostatnio edytowany przez Harvi 24 Wrz 2024 10:21, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Wrz 2024 10:08 
Awatar użytkownika

platynowy
Co to znaczy onboarding?
Onboarding po polsku oznacza „wchodzenie na pokład”. Określeniem tym nazywamy zespół różnych działań i czynności, których celem jest jak najlepsze wprowadzenie nowego pracownika do struktury firmy.

Co to znaczy słowo boarding?
Boarding to inaczej wejście na pokład. Pasażerowie oczekują na wejście przed swoim gatem (z logo przewoźnika, numerem lotu oraz nazwą portu docelowego) i w momencie komunikatu o rozpoczęciu boardingu ustawiają się w kolejce do wejścia do samolotu. Wcześniej okażą kartę pokładową.

:-)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości