Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Najłatwiej dojechać pociągiem (S-Bahn) firmy OBB linia S7.
Kurs co 30min, czas przejazdu 25min do stacji Wien-Mitte.
Bilety trzeba skasować wcześniej, przed wejściem do pociągu (chyba że mają nadrukowaną godzinę).
Bilet do zakupienia w automacie (obsługuje karty), punkcie OBB lub przez internet. Kupione przez internet na konkretną godzinę powinny umożliwiać też przejazd późniejszym pociągiem (?)

Koszt biletu jednorazowego 4,2 eu (przez 2h można na nim się dowolnie przesiadać - taryfa VOR, łącznie z komunikacją miejską oraz RailJety i EuroCity).
W przypadku podróży w dwie osoby można zakupić bilet grupowy za 5 eu (taryfa OBB - tylko na pociągi regionalne i S-Bahn)
łącznie z komunikacją miejską (taryfa VOR) kosztuje standardowe 8,4e.
Jeśli będziemy poruszać się dużo po mieście można też zakupić bilet na pociąg lotniskowy plus 24h na komunikację miejską za 11,6 eu (dla jednodniówek dobra opcja, dla dłuższych pobytów niekoniecznie - można wtedy kupić 24h bilet na Wiedeń za 8e i dopłacić 1,8e za dojazd pociągiem z lotniska)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 214 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 24 Lip 2024 15:57 

srebrny
Z tego co widzę na wienerlinien.at, to zamiast tygodniowego na dany tydzień jest 7-dniowy na dowolne 7 dni (€19,70 lub €22,60 papierowy). I zarówno ten, jak i 72-godzinny (€17,10) ważne są tylko w Wiedniu.
Poza miasto trzeba korzystać z taryfy VOR i dla poznania cen skorzystać z wyszukiwarki na vor.at. Do Baden wychodzi jednorazowy €6,50, dzienny €16,00, tygodniowy lub siedmiodniowy - €42,20. Oczywiście lepiej jest kupić sobie dłuższy bilet na sam Wiedeń, a do Baden dokupywać od granicy miasta jednorazówki (€4,10) lub dzienne (€8,00)..
 Profil Relacje PM off  

Palmy, wieżowce i street food 🏢🌴✈️ Loty Etihad do Kuala Lumpur od 1800 PLN🌴 ✈ Palmy, wieżowce i street food 🏢🌴✈️ Loty Etihad do Kuala Lumpur od 1800 PLN🌴 ✈
Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
#202 PostWysłany: 24 Lip 2024 17:33 

obibok napisał(a):
Z tego co widzę na wienerlinien.at, to zamiast tygodniowego na dany tydzień jest 7-dniowy na dowolne 7 dni (€19,70 lub €22,60 papierowy). I zarówno ten, jak i 72-godzinny (€17,10) ważne są tylko w Wiedniu.
Poza miasto trzeba korzystać z taryfy VOR i dla poznania cen skorzystać z wyszukiwarki na vor.at. Do Baden wychodzi jednorazowy €6,50, dzienny €16,00, tygodniowy lub siedmiodniowy - €42,20. Oczywiście lepiej jest kupić sobie dłuższy bilet na sam Wiedeń, a do Baden dokupywać od granicy miasta jednorazówki (€4,10) lub dzienne (€8,00)..

oki chodzi mi o te jednorazóki od granicy do Baden dlaczego 4,10 myślałem że to wychodzi koło 2-2,40.... nigdzie nie moge znalesc wlasnie info o tym
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 25 Lip 2024 13:00 

srebrny
www.vor.at
Najpierw wybierasz "Preis berechnen", potem trzeba wpisać od "Wien Kernzonengrenze" do "Baden bei Wien".
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 11 Wrz 2024 21:57 

Witam,
będę w Wiedniu trzy dni. Przyjeżdżam 21.09 ok. 14:00 i wylatuję 24.09 o 13:30. Ponieważ będę nocował trochę na uboczu, więc zamierzam kupić bilet 72 h.
Z i na lotnisko chciałbym jechać RailJetem i chciałbym kupić bilet na stronie OBB. O ile przy S7 wiem, że musiałbym kupić bilet do Kaiserebersdorf, to z tego co widzę, trasa RailJetem do Wien Hbf to tylko jedna stacja. W jaki sposób kupić bilet tylko do granicy Kernzone na RailJeta online? Da się? A jeśli nie, to wtedy zostaje opcja w automacie z zaznaczeniem "exl. city fahre"?

Jeszcze uwaga. Od 1. lipca nie ma już biletów 1-dniowych, tygodniowych ani miesięcznych. Jako alternatywy są podawane: 24-godzinny, 7-dniowy i 31- dniowy.

Rozumiem, że bilet 72 h kupiony na VOR.AT to jest to samo, co bilet kupiony na WienerLinien i obejmuje on wszelkie pociągi RJ, RJX, REX itp?
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 12 Wrz 2024 20:07 

srebrny
Za moich czasów, gdy kupowało się bilet 24- lub 72-godzinny, to system sam pytał, czy dorzucić lotnisko, przy czym kojarzy mi się, że to była strona WL, a to dziwne. W każdym razie, jak na stronie VOR wybierzesz Kernzone, to oprócz 72-godzinnego za 17,10 jest dostępny 72-godzinny z lotniskiem za 25,30. Dziwna oferta i dość droga. Raczej dorzuciłbym osobno do koszyka dwa jednorazowe z lotniska do granicy po 2,10.
 Profil Relacje PM off
Icek2024 uważa post za pomocny.

#206 PostWysłany: 12 Wrz 2024 20:51 

Dzięki, ale w sumie to nie o to pytałem. Ceny biletów 72 h na VOR.AT czy też WienerLinien widziałem, podobnie cenę tego biletu VIE Airport <> WIEN 72 h po 25,30. Oczywistym, że w takim wypadku skorzystam z biletu 72 h, a dokupię pojedyncze na dojazdy na lotnisko - w sumie wyjdzie 21,30 eur.

Mi chodziło o to, jak na stronie OBB kupić bilet z lotniska do Hbf na RailJeta, gdzie tam nie ma stacji pośrednich, tak, żeby zapłacić tylko do granicy miasta. Nie widzę takiej opcji, ani na stronie, ani w apce. Teraz widzę, po Twojej odpowiedzi, że na stronie VOR.AT można kupić bilet z Flughafen Wien albo Flughafen Wien Bahnhof (jest jakaś różnica?) do Wien Kernzonegrenze. To chyba rozwiązuje mój problem, gdyż obejmuje on też RailJety, prawda?

Z tego, co widzę, to podróż musi się rozpocząć w ciągu dwóch godzin od wybranej daty i godziny w systemie przy zakupie biletu, ale nie widzę informacji, ile maksymalnie może trwać podróż. Też 80 minut, jak w KernZone?

Te bilety 72 h na VOR.AT i Wienerlienien to jest to samo, jeśli chodzi o zakres obowiązywania?
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 12 Wrz 2024 21:13 

srebrny
Odpowiedź na pytanie, jak kupić bilet do granicy, padła już w tym wątku wiele razy. Nie wydaje mi się, żeby to był problem, że się nie zatrzymuje, w końcu to cywilizowany kraj. Choć w tej sytuacji zastanawiam się, po co i dla kogo jest ten bilet 72 h + lotnisko. VOR to jest coś w stylu organizatora komunikacji w regionie i integratora taryfowego, a Wiener Linien to operator na terenie miasta. Taryfa VOR jest jednolita prawie na wszystko, co się rusza, więc w WL masz to samo.
 Profil Relacje PM off

#208 PostWysłany: 12 Wrz 2024 22:07 

Wielkie dzięki.
Też nie mam pojęcia, po co i dla kogo ten bilet z dojazdem do lotniska. Ktoś musiałby w ciągu tych 3 dni zrobić min. 4 kursy, żeby to miało sens.
A odpowiedzi ws płatności za bilet do granicy miasta było sporo w tym wątku, ale nie widziałem ani jednej, która by dotyczyła zakupu online na stronie OBB na RailJeta. Były to albo wątki ws S7, gdzie takie połączenia Ci wyszuka, gdy w wyszukiwarkę wpiszesz miejsce docelowe Kaiserebersdorf. Wtedy wyskakują połączenia S7. Chyba, że jest tak, że jak kupię online bilet z lotniska do Kaiserebersdorf na S7, to mogę też jechać RailJetem? Było też sporo opisów dotyczących zakupu w automatach, gdzie trzeba zaznaczyć "z wyłączeniem Kernzone"

Tak czy siak, problem rozwiązany przez VOR.AT. Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 12 Wrz 2024 22:46 

srebrny
Icek2024 napisał(a):
Wielkie dzięki.
Też nie mam pojęcia, po co i dla kogo ten bilet z dojazdem do lotniska. Ktoś musiałby w ciągu tych 3 dni zrobić min. 4 kursy, żeby to miało sens.

No właśnie. Więc gdyby to był jakiś dziki kraj, np. Polska, powiedziałbym, że trzeba kupić ten, a składać z jednorazowymi nie wolno. Ale zawsze było wolno i nawet automaty same podpowiadały. Choć pamiętam... wiele lat temu byłem w delegacji z kolegami i choć wszyscy miłośnicy komunikacji, to też uznali, że nie wolno, a że ja już dawno tam nie byłem, to nie protestowałem, czego się potem przed sobą samym wstydziłem.
Cytuj:
A odpowiedzi ws płatności za bilet do granicy miasta było sporo w tym wątku, ale nie widziałem ani jednej, która by dotyczyła zakupu online na stronie OBB na RailJeta.

No powiedzmy, że tu - https://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?p=1639282#p1639282 o tym było, choć może nie wprost, a na pewno było w wielu miejscach (w tym w wikipoście), że w RJ jest ta sama taryfa VOR.

Były to albo wątki ws S7, gdzie takie połączenia Ci wyszuka, gdy w wyszukiwarkę wpiszesz miejsce docelowe Kaiserebersdorf. Wtedy wyskakują połączenia S7. Chyba, że jest tak, że jak kupię online bilet z lotniska do Kaiserebersdorf na S7, to mogę też jechać RailJetem?[/quote]
Moim zdaniem tak, a zwłaszcza jak masz na jednym bilecie Wien Kernzone i dojazd do granicy.
 Profil Relacje PM off

#210 PostWysłany: 31 Lip 2025 23:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Długa przesiadka w Wiedniu, więc wyskoczyliśmy z żoną na miasto. Aktualna cena grupowego dla dwóch osób to 6,80 EUR w jedną stronę, kupowane w aplikacji OBB. Dojazd S7 do Wien Mitte-Landstrasse to 22 minuty, potem 10-15 minut piechotą i jesteśmy przy katedrze św. Szczepana.
Tomasz101 lubi ten post.

#211 PostWysłany: 22 Sie 2025 21:46 

na obb pokazuje mi że bilet w jedną stronę z lotniska do wien HBF kosztuje 9,2 euro za 2 osoby. Czy to najniższa możliwa aktualnie cena ? Czy bilet na konkretny pociąg pasuje tylko na ten pociąg czy mogę pojechac kolejnym ?
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 22 Sie 2025 21:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Przeczytaj ostatnie posty i będziesz wiedzieć
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 22 Sie 2025 21:58 

o to chodzi, że na moje pytanie nie ma odp.
W aplikacji OBB jest bilet na S7 za 6,4 dla 2 osób i za 9,2 euro dla 2 osób na RJX. Pytanie czy jak kupie ten za 6,4 na S7 to będę mógł nim pojechać RJX do wien HBF ?
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 22 Sie 2025 23:24 
Awatar użytkownika

złoty
Czy to nowa postać dominikanina ?, @Zeus możesz sprawdzić ? ;)
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 214 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości