Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Najłatwiej dojechać pociągiem (S-Bahn) firmy OBB linia S7.
Kurs co 30min, czas przejazdu 25min do stacji Wien-Mitte.
Bilety trzeba skasować wcześniej, przed wejściem do pociągu (chyba że mają nadrukowaną godzinę).
Bilet do zakupienia w automacie (obsługuje karty), punkcie OBB lub przez internet. Kupione przez internet na konkretną godzinę powinny umożliwiać też przejazd późniejszym pociągiem (?)

Koszt biletu jednorazowego 4,2 eu (przez 2h można na nim się dowolnie przesiadać - taryfa VOR, łącznie z komunikacją miejską oraz RailJety i EuroCity).
W przypadku podróży w dwie osoby można zakupić bilet grupowy za 5 eu (taryfa OBB - tylko na pociągi regionalne i S-Bahn)
łącznie z komunikacją miejską (taryfa VOR) kosztuje standardowe 8,4e.
Jeśli będziemy poruszać się dużo po mieście można też zakupić bilet na pociąg lotniskowy plus 24h na komunikację miejską za 11,6 eu (dla jednodniówek dobra opcja, dla dłuższych pobytów niekoniecznie - można wtedy kupić 24h bilet na Wiedeń za 8e i dopłacić 1,8e za dojazd pociągiem z lotniska)

[ 193 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 14 Kwi 2023 13:49 

srebrny
Można pojechać S7 do Landstraße (WIen Mitte) i cofnąć się metrem U3 do Erdbergu, albo wysiąść z tego S7 na Wien St, Marx i albo sobie dojść 2 kilometry z kapcia, albo podjechać tramwajem 18 do końca do Rzeźniczej i stamtąd albo jedną stację U3, albo z buta.
 Relacje PM off  

#182 PostWysłany: 12 Maj 2023 17:33 

Loty: 2
Kilometry: 2 746
Widzę, że wiele osób się głowi jak z tymi biletami jest. W okienku Obb mają droższe bilety.
Wrzucam zdjęcie biletu z automatu (7.20) oraz screen biletu zakupionego online - różnica taka, że bez namysłu kupiliśmy online.

[edit] zdjęcie mi się nie chce dodać. Ogarnę to i edytuję posta.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 17 Sie 2023 02:02 

Próbuję kupić bilet dla trzech osób ( jedna z legitymacją osoby niepełnosprawnej) i nijak mi nie idzie. Nie dość, że nie widzę zniżki dla tej osoby to jeszcze nie mogę zakupić biletu do strefy miasta, ciągle wyskakuje mi tylko opcja na S7 co mnie nie interesuje, może źle wpisuję. Czy dla osoby niepełnosprawnej należy zaznaczyć zniżkę Internationaler Behindertenpass, a może coś innego zaznaczyć? I to samo ze strefą miasta Kaiserebersdof ? Potrzebuję bilety na 30.09 do strefy miasta na RJX lub RJ( Wien Hbf), bo bilet na Wiedeń tygodniowy będziemy mieli. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
 Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 28 Sie 2023 22:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 726 600
Wyjazd weekendowy, mało czasu, 2 osoby - potrzebuję dojazd z lotniska do Hauptbahnhof (tam hotel) i potem pojeździć po mieście (to nie pierwszy raz, mamy wybrane konkretne punkty poza centrum), następnego dnia rano na lotnisko - tutaj akurat musowo Railjet RJX, bo liczy się czas i idealnie pasuje godzinowo. Za Railjeta płacę osobno, a jaka opcja najlepsza na ten pierwszy dzień? Jak patrzę na stronę OBB, to rozumiem, że niezależnie czy pojadę S-bahn (2,70 EUR od osoby) czy RJX albo pociągiem oznaczym literą D (4,40 EUR od osoby), to na miasto proponują bilet VOR 24h za 8 EUR od osoby. Natomiast w temacie było o bilecie dziennym za 9,50 EUR ważnym do 0:59 dnia następnego. Czy to jest bilet, który na stronie vor.at zwie się Tageskarte VOR Wien Kernzone? Aktualna cena 9,70 EUR.

#185 PostWysłany: 29 Sie 2023 06:33 

srebrny
Zaraz zaraz, bilet dobowy na samą Kernzone kosztuje € 8,00, zaś dzienny, ważny do 0:59 € 5,80. Żeby dojechać z lotniska, można do niego dopłacić € 2,00 za bilet w jedną stronę z lotniska do strefy miejskiej i nie trzeba wówczas za RJX płacić € 4,40, ani za S-Bahn € 2,70.
Można też tę dopłatę wziąć w dwie strony za € 3,90 lub kupić bilet dzienny z dopłatą w dwie strony za € 9,70, ale to musi być jeden dzień kalendarzowy (to taki austriacki odpał, że dobówki mają tylko na strefę miejską).

Seda* napisał(a):
Próbuję kupić bilet dla trzech osób ( jedna z legitymacją osoby niepełnosprawnej) i nijak mi nie idzie. Nie dość, że nie widzę zniżki dla tej osoby to jeszcze nie mogę zakupić biletu do strefy miasta, ciągle wyskakuje mi tylko opcja na S7 co mnie nie interesuje, może źle wpisuję. Czy dla osoby niepełnosprawnej należy zaznaczyć zniżkę Internationaler Behindertenpass, a może coś innego zaznaczyć? I to samo ze strefą miasta Kaiserebersdof ? Potrzebuję bilety na 30.09 do strefy miasta na RJX lub RJ( Wien Hbf), bo bilet na Wiedeń tygodniowy będziemy mieli. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Jako cel trzeba wybrać (przynajmniej na stronie VOR) "Wien Kernzonengrenze" i widzę tam bilet dla niepełnosprawnych "Einzelfahrt VOR BEHINDER.", ale on jest dla posiadaczy austriackiego Behinderterpass. Tego międzynarodowego nie widzę.
 Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#186 PostWysłany: 01 Wrz 2023 21:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 726 600
@obibok czyli żeby objeździć cały dzień za 7,80 EUR kupuję bilet lotnisko - Schwechat (to chyba pierwsza stacja w Kernzone) za 2 EUR i jadę S7, a dodatkowo bilet 1 Tag Wien za 5,80 EUR (i na tym mogę już jeździć wszystkim po całej Kernzone)? to kupię w jakimś automacie na lotnisku czy lepiej przez stronę?

#187 PostWysłany: 02 Wrz 2023 11:27 

srebrny
Nie jestem pewien, czy pierwszą stacją nie jest Wien Kaiserebersdorf, ale to nie istotne, skoro jedzie się ciurkiem z właściwym biletem. Bilet można kupić na stronie VOR albo w automatach, choć z tego co pamiętam (a i koledzy tutaj piszą) wcale nie jest łatwe.
Na bilecie na Kernzone możesz jeździć wszystkim, nawet pociągami typu RJ czy EC "Sobieski", z wyjątkiem pociągów prywatnych (Westbahn), pociagu CAT i komercyjnych autobusów lotniskowych.
 Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 05 Wrz 2023 06:10 

Dopiero teraz zauważyłem powyższe posty, że w OBB online jest sporo taniej niż w automacie...
Na świeżo . Dojazd S7 z lotniska do Wien Mitte dla dwóch osób 7,80 E (sumarycznie). Myślałem, że to najtaniej jak się da :cry:
 Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 05 Wrz 2023 06:20 

srebrny
Bo to jest oficjalną taryfa obszarowa, ważna we wszystkich środkach transportu. A kolejarze zrobili sobie promocję, która zresztą najbardziej się opłaci przy kilku osobach.
 Relacje PM off
Mitchi uważa post za pomocny.

#190 PostWysłany: 10 Paź 2023 18:19 

Chciałbym kupić w apce ÖBB bilet do 1 stacji kolejowej w Wiedniu i muszę podać, która to stacja. No właśnie która? Bilet tygodniowy na Wiedeń chce kupić na papierze (żeby był dostępny jak telefon padnie). Czy na stacji kolejowej przy lotnisku jest automat miejskiego przewoźnika?
 Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 10 Paź 2023 20:59 

srebrny
Jak by tak popatrzyć choćby na tę stronę, to odpowiedzi padły wielokrotnie.
 Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 13 Lis 2023 12:34 

Loty: 121
Kilometry: 199 282
andres75 napisał(a):
Czy na stacji kolejowej przy lotnisku jest automat miejskiego przewoźnika?

Są automaty, można kupić bilet każdego rodzaju.

obibok napisał(a):
Nie jestem pewien, czy pierwszą stacją nie jest Wien Kaiserebersdorf, ale to nie istotne, skoro jedzie się ciurkiem z właściwym biletem. Bilet można kupić na stronie VOR albo w automatach, choć z tego co pamiętam (a i koledzy tutaj piszą) wcale nie jest łatwe.

Nie zgodzę się, że nie jest to łatwe :) W automacie nie ma różnicy, którą stację w Wiedniu się wybierze, wystarczy zaznaczyć opcję "excl. city fare" (na górze ekranu - ważne, żeby zrobić to dopiero po wyborze liczby pasażerów, bo inaczej dla kolejnych pasażerów przypisuje pełen bilet) i automatycznie nalicza jedynie 2 EUR opłaty za dojazd z/na lotnisko.
 Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 13 Lis 2023 18:35 

srebrny
Ok, dla mnie jest proste, zwłaszcza że jestem wielbicielem taryf biletowych w krajach niemieckojeżycznych. Ale ta dyskusja toczy się już długo i wielu się w niej pogubiło. Ja coś kojarze, że automat nie zawsze domyślnie podopowada to, czego szukam. Nie mówiąc o nachalnej informacji wizualnej prowadzącej do zielonego pociągu dla lemingów.
 Relacje PM off  

[ 193 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości