Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Woy napisał(a):
Ważna informacja dla chcących zobaczyć Machu Picchu po taniości, jadąc własnym autem lub busem na trasie Santa Maria - Santa Teresa - Hidroelectrica. Od 16 maja 2022 trwają szeroko zakrojone prace na całej długości drogi, przez co staje się prawie nieprzejezdna. Jest tylko kilka krótkich okienek czasowych, w których można tę trasę pokonać, w pozostałych nie ma zmiłuj, pracuje ciężki sprzęt i nikogo nie puszczą - sam przyjechałem o 13.20 i musiałem czekać do 15.00. Wg Google Maps trasa Santa Maria - Hidroelectrica zajmuje 1,5h (przejechałem, ten czas jest zupełnie realny) a najdłuższe okienko to tylko 1h :o W drodze powrotnej jechałem jak szalony i udało mi się zmieścić w 1h 10 min, na szczęście na końcówce mnie puścili.

Prace potrwają na pewno bardzo długo (m.in wykuwane są dwa tunele), przez co w praktyce ten sposób dotarcia do Machu Picchu jest gigantycznie utrudniony. Plus jest taki, że jak skończą, droga będzie znacznie szersza i łatwiejsza do pokonania. Kto wie, może położą nawet asfalt.

Załączam szczegółowy harmonogram okresów otwartych i zamkniętych.
Załącznik:
20220616_110908.jpg

viewtopic.php?f=677&p=1537967#p1537967

BUSY:
http://www.perucaracol.com/mapi/
Cusco - Hydroelektrownia 07:30 - 14:00 - podobno o 14:30 jest pociąg do AC - jeśli się komuś nie chce iść
Hydroelektrownia - Cusco 14:00 - 21:00
Cena RT: 32 USD
Cena OW: 16 USD

http://www.machupicchubuspackers.com/
Cusco - Hydroelektrownia 07:30 - 14:00 - podobno o 14:30 jest pociąg do AC - jeśli się komuś nie chce iść
Hydroelektrownia - Cusco 14:00 - 21:00
Cena RT: 30 USD
Cena OW: 20 USD

POCIĄGI:
http://incarail.com/
https://www.perurail.com

Kombinowane busy + taxi:
07:30 – 13:30 Lokalny bus z Cusco do Santa Maria – 15 SOL

13:45 – 14:45 Taxi z Santa Maria do Santa Teresa – 10 SOL
14:45 – 15:45 Taxi z Santa Teresa do Hydroelektrowni – 5 SOL 

15:45 – 17:45 Z Hydroelektrowni do Aguas Calientes - pieszo wzdłuż torów – 4 free!

Dzięki @pablo79 za przeszukanie neta :)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 319 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 06 Cze 2024 21:29 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
Prosto z frontu. Miałem trasę 4+chujupikczu. Nie wiem jak to było wcześniej ale są oddzielne wejścia dla trasy 1,2 i inne dla 3. Z czwórka skierowali mnie do trójki. Nie było możliwości odbicia gdzieś w bok na trase 2, krzyczą, gwiżdżą itp...Mimo wszystko 4+chujupikczu całkiem fajna, dużo mniej ludzi, na 1 i 2 tłumy, szczególnie na górze przy punkcie fotopocztówkowym. Na górze chujupikczu piękne widoki, mało osob,z rana można być nawet samemu, podejście lajtowe.
Zejście w dół z MP do Aquas na nogach poza oszczędnością kasy nie widzę innych plusów jak to było gdzieś opisywane, milion schodów wśród drzew.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#302 PostWysłany: 08 Cze 2024 09:58 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 222 460
niebieski
coś wiadomo jakoby do wejścia n MP był wymagany test pcr lub szczepionka na covid 19 ?

What should I bring to Machu Picchu?

Your passport. Do not forget to carry it with you, because you cannot enter the country without it.
Your entrance ticket to Machu Picchu. There is no way to issue a new ticket if you forget or lose it.
Proof of vaccination against the COVID-19 virus (physical or digital) or a negative PCR test result
A camera with a fully charged battery and plenty of space on the memory card
Good walking shoes, preferably sneakers or shoes suitable for walking.
Water in a non-plastic bottle.
Sun protection and a cap or hat
A rain poncho (a small, collapsible Poncho that works well when it rains)
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 08 Cze 2024 12:47 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Nic nie trzeba. Butelka tez moze byc plastikowa
idado lubi ten post.

#304 PostWysłany: 24 Sie 2024 14:29 

niebieski
Sprawdzone w lipcu.
żadnego testu, byliśmy na świeżo. butelek też niespecjalnie sprawdzali, mieliśmy plastykowe.
Inna ciekawostka, że odgrażali się, że do Machu Picchu nie będzie można wchodzić bez przewodnika. Rano wchodziliśmy na Huaynę Picchu, bez przewodnika i... przeszło, nikogo to nie interesowało.
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 24 Sie 2024 16:42 

Ja podobnie.... na MP wchodziłem końcem lipca 2024. Zarówno butelki jak i jedzenie bez przeszkód. U mnie nikt o przewodnika nie pytał. Wszyscy wokół mnie w kolejce wchodzili indywidualnie.

#306 PostWysłany: 16 Lis 2024 01:49 

Gdyby ktoś się zdecydował na Machu Pichu w ostatniej chwili.

Dalej poza sezonem da się to załatwić bez problemu w dwa dni, przyjechać rano pociągiem do Aquas Calientes, stanąć po numerek przy ministerstwie i kupić bilet po południu na następny dzień. 30.10 przyjechaliśmy pociągiem przed 18 i poszliśmy na rekonesans pod ministerstwo i dalej można było pobrać numerek na następny dzień - co prawda na trasy, na które nikt nie chciał iść. Do kolejki do kas szykowali się wtedy ludzie, którzy stanęli po numerki koło godziny 12.

Sami zdecydowaliśmy się, ustawić następnego dnia, aby kupić 2A.. O godzinie 4.10 byliśmy 38 w kolejce. O 6 rano zaczynają wydawać numerki, trzeba się stawić fizycznie z paszportem - miejscowi przed nami próbowali kombinować z dokumentami dzieci, których nie było.. i babka ich spławiła krzycząc, że jest kamera.
O godz 15 zaczyna się sprzedaż biletów, wołają numerki przez megafon po hiszpańsku. W zasadzie nikt tam nie mówi po angielsku.

*Próbowaliśmy jeszcze kupić bilety z wycieczką w Cusco aby nie tracić czasu, ale w 3 różnych agencjach wszyscy rozłożyli ręce.

Załączniki:
godziny_zakupow_z_numerkiem.jpg
godziny_zakupow_z_numerkiem.jpg [ 144.78 KiB | Obejrzany 1589 razy ]
Komentarz do pliku: stan sprzedaży koło godz 16 31.10 (na zielono wolne bilety)
stan_sprzedazy_kolo_16.jpg
stan_sprzedazy_kolo_16.jpg [ 130.06 KiB | Obejrzany 1589 razy ]
 Profil Relacje PM off
YeahBunny lubi ten post.
YeahBunny uważa post za pomocny.

#307 PostWysłany: 18 Lis 2024 22:14 

Loty: 224
Kilometry: 572 860
niebieski
Cześć
Wstępny plan na Machu Picchu:
• 6 stycznia Przyjazd pociągiem do Aguas Calientes w okolicach południa zostawienie bagażu w noclegu i o 15 wejście do Machu Picchu na trasę 2-A
• 7 stycznia Trasa 1-A lub 3-A godzina 9:00
Ze względu że to pora deszczowa a nie chciałbym żeby pogoda zepsuła mi zwiedzanie tego miejsca dlatego rozważam kupno biletów online na 2 kolejne dni.
Pytanie mam czy ktoś był w styczniu w MP i ma jakieś doświadczenia ze zwiedzaniem którymi by się podzielił.
Czytałem że rano bardzo często jest mgła a później się rozjaśnia.
Czy ktoś z Was zwiedzał MP podczas opadów deszczu, jak to wygląda? Chmury są nad miastem i jest możliwość zwiedzania czy chmury zasłaniają całą widoczność?
Jeżeli pierwszego dnia odwiedzilibyście trasę 2-A to na drugi dzień którą trasę byście wybrali 1-A czy 3-A ?
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 18 Lis 2024 23:00 

srebrny
byłem na początku lutego, więc pora także deszczowa. w nocy i rano padał rzęsisty deszcz więc nie nastawiałem się że dużo zobaczę. rok wcześniej nawet była ewakuacja AC z powodu dużych opadów deszczu, więc brałem poprawkę na to, że wizyta może zakończyć się spektakularną porażką.

wejście mieliśmy na 9:00, przed wyjściem z hotelu przestało padać, chmury przeszły i warunki stały się wręcz idealne.

Przy zejściu zaczęło się chmurzyć i trochę padało, ale chmury były wysoko.
 Profil Relacje PM off
YeahBunny lubi ten post.

#309 PostWysłany: 08 Gru 2024 18:03 

Loty: 50
Kilometry: 158 224
Czy mógłby ktoś podzielić się doświadczeniami jak to teraz wygląda jeżeli chodzi o najlepszą trasę?

Zależy nam na pocztówkowym widoku + chcielibyśmy trochę pochodzić i pozwiedzać.

Na pokładzie z nami będzie 1,5 roczne dziecko. Myślimy o trasie numer 2 z dolnymi tarasami. Co sądzicie?

Ps. na oficjalnej stronie MP nie można zakupić biletów na przyszły rok, ktoś ma jakiś pomysł dlaczego? Czy polecacie jakaś konkretną stronę gdzie można takie bilety również zakupić? Chciałbym już mieć to z głowy a od zakupu biletów na MP zależy pozostały plan wyjazdu do Peru.

Dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 08 Gru 2024 23:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Tutaj masz info na temat zakupu biletów na 2025r. - będą dostępne od 01.2025, poza niewielką pulą biletów obejmującą wycieczki na początku stycznia 2025.

https://www.adiosadventuretravel.com/bl ... next-year/
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 23 Gru 2024 15:47 

Najlepsza trasa to chyba bardzo subiektywna kwestia, będać na 2A mogę tylko powiedzieć, że dla mnie najciekawsza część Machu Picchu to właśnie taras widokowy, a raczej tarasy, bo jest ich kilka w drodze na punkt pocztówkowy, żeby tak całe Peru wyglądało... 8-) . Same miasteczko..., cóż... gołe ściany, brak tabliczek mówiących cokolwiek o danym miejscu, podsłuchiwanie przewodników na niewiele się zdaje, bo głównie gadają nie na temat (z pustego Salomon nie naleje?), do tego miliony atakujących moskitów, starających się zepsuć wizytę za wszelka cenę, może to one zepsuły mi poznawanie ruin..? Sam nie wiem ( moskity to podobno tegoroczne nowum).

Może jest ktoś kto zaliczył kilka tras i ma swoja ulubiona? - sam jestem ciekaw. Każdy bilet to niestety 60USD :?
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 23 Gru 2024 17:45 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
Początek czerwca, moskitów brak.
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 23 Gru 2024 22:14 

Ja bym zagłosował za trasą 2B :), na początku lipca moskitów nie było
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 16 Sty 2025 22:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Cześć - próbuję opłacić rezerwację biletów do Machu Picchu na stronie https://tuboleto.cultura.pe/, ale po przejściu do płatności wyskakuje mi komunikat:
Komunikat bramki płatności - ReferenceError: Izipay nie jest zdefiniowany/
Nie ma znaczenia, czy wybieram kartę "krajową", czy międzynarodową
Miał ktoś coś takiego ?

Załączniki:
MP_blad_platnosci.JPG
MP_blad_platnosci.JPG [ 39.88 KiB | Obejrzany 693 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 16 Sty 2025 22:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

https://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic ... sco_R.html

I found a solution for this as well, I had to use VPN and locate myself to Peru, and by this i could pay my tickets.

takze

https://www.adiosadventuretravel.com/bl ... hu-picchu/

Machu Picchu website offers two options for processing credit cards. When we buy tickets we use VISA which we have noticed doesn't always work after hours. For some reason it only works during Peru business hours. We think it might be the merchant service provider NIUBIZ. We also have Mastercard and we have found the 2nd processor (which is IZIPAY) works round the clock with MC. (see the image at the top of this post. The payment options are displayed in the lower left corner)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#316 PostWysłany: 16 Sty 2025 23:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Wygląda na to, że pomoże tylko VPN z opcją wyboru lokalizacji Peru.
Sprawdzę jeszcze jutro i ponownie zaloguję się na portal z biletami, ale dużych szans sobie nie daję.
Zastanawiam się tylko, jak pozostali obcokrajowcy kupują te bilety, jeśli występuje ten problem ?
A tak przy okazji polecacie jakiegoś sprawdzonego VPN - bezpłatny lub płatny na 30 dni ?
Ten z Tripadvisor nie daje możliwości zmiany lokalizacji na Peru - przynajmniej na ich stronie tego nie widzę.
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 16 Sty 2025 23:45 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@DERKER Spróbuj TunnelBear. 2GB bezpłatnie.

Załączniki:
IMG_5462.jpeg
IMG_5462.jpeg [ 28.12 KiB | Obejrzany 644 razy ]
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#318 PostWysłany: 17 Sty 2025 19:45 
Awatar użytkownika

niebieski
@Zeus ; @benedetti
Dziękuję za pomoc.
Zakup biletów z opcją VPN działa bez problemów
Dla potomnych - można spoko polecić w tym wypadku VPN - TunnelBear (u mnie na Androida) - zero problemów z ustawieniem lokalizacji PERU.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#319 PostWysłany: 18 Sty 2025 14:14 

Loty: 50
Kilometry: 158 224
Dołączam się do podziękowań. Miałem taki sam problem jak @DERKER ale dzięki Wam udało się dziś zakupić bilety.

@benedetti TunnelBear zadziałał idealnie!
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 319 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości