Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Woy napisał(a):
Ważna informacja dla chcących zobaczyć Machu Picchu po taniości, jadąc własnym autem lub busem na trasie Santa Maria - Santa Teresa - Hidroelectrica. Od 16 maja 2022 trwają szeroko zakrojone prace na całej długości drogi, przez co staje się prawie nieprzejezdna. Jest tylko kilka krótkich okienek czasowych, w których można tę trasę pokonać, w pozostałych nie ma zmiłuj, pracuje ciężki sprzęt i nikogo nie puszczą - sam przyjechałem o 13.20 i musiałem czekać do 15.00. Wg Google Maps trasa Santa Maria - Hidroelectrica zajmuje 1,5h (przejechałem, ten czas jest zupełnie realny) a najdłuższe okienko to tylko 1h :o W drodze powrotnej jechałem jak szalony i udało mi się zmieścić w 1h 10 min, na szczęście na końcówce mnie puścili.

Prace potrwają na pewno bardzo długo (m.in wykuwane są dwa tunele), przez co w praktyce ten sposób dotarcia do Machu Picchu jest gigantycznie utrudniony. Plus jest taki, że jak skończą, droga będzie znacznie szersza i łatwiejsza do pokonania. Kto wie, może położą nawet asfalt.

Załączam szczegółowy harmonogram okresów otwartych i zamkniętych.
Załącznik:
20220616_110908.jpg

viewtopic.php?f=677&p=1537967#p1537967

BUSY:
http://www.perucaracol.com/mapi/
Cusco - Hydroelektrownia 07:30 - 14:00 - podobno o 14:30 jest pociąg do AC - jeśli się komuś nie chce iść
Hydroelektrownia - Cusco 14:00 - 21:00
Cena RT: 32 USD
Cena OW: 16 USD

http://www.machupicchubuspackers.com/
Cusco - Hydroelektrownia 07:30 - 14:00 - podobno o 14:30 jest pociąg do AC - jeśli się komuś nie chce iść
Hydroelektrownia - Cusco 14:00 - 21:00
Cena RT: 30 USD
Cena OW: 20 USD

POCIĄGI:
http://incarail.com/
https://www.perurail.com

Kombinowane busy + taxi:
07:30 – 13:30 Lokalny bus z Cusco do Santa Maria – 15 SOL

13:45 – 14:45 Taxi z Santa Maria do Santa Teresa – 10 SOL
14:45 – 15:45 Taxi z Santa Teresa do Hydroelektrowni – 5 SOL 

15:45 – 17:45 Z Hydroelektrowni do Aguas Calientes - pieszo wzdłuż torów – 4 free!

Dzięki @pablo79 za przeszukanie neta :)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 319 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 21 Sty 2023 23:18 

srebrny
Machu Pichu narazie zamkniete
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... =BoxOpImg2
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#242 PostWysłany: 09 Lut 2023 18:29 
Awatar użytkownika

Loty: 38
Kilometry: 78 991
Może dla kogoś przydatne info - jest szansa na ponowne otwarcie MP 15.02 ;) Decyzja ma zapaść 14.02

https://www.altavoz.pe/locales/expectat ... fA.twitter
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#243 PostWysłany: 15 Lut 2023 21:46 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Otwarte, pełna funkcjonalność od 20.02.23
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#244 PostWysłany: 13 Maj 2023 23:56 

Loty: 63
Kilometry: 110 277
Cześć, piszę do Was z pytaniem odnośnie biletów na MP. Mam z żoną mały dylemat odnośnie wyboru godziny. W internecie, na forach i grupach bardzo często pojawia się zalecenie o wejściu na pierwszą możliwą turę czyli 6.00. Tak też założyliśmy - jednak na stronie z biletami, w większość dni - najwięcej biletów wyprzedanych jest na okolice 9-10. Jak myślicie - z czego to wynika? Czy warunki wtedy są lepsze? (nawet jeśli było by coś nie tak, to zawsze możemy po prostu poczekać na szlaku dłużej) Zakładam, że w tych godzinach jest największe natężenie ludzi. Będziemy wdzięczni za każdą radę/pomoc.
Planujemy wejście 8 czerwca.

Załączniki:
obraz_2023-05-13_235557083.png
obraz_2023-05-13_235557083.png [ 38.21 KiB | Obejrzany 1652 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 14 Maj 2023 08:28 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Mi się wydaje że jest to po prostu optymalna godzina, wstaniesz normalnie, no i jeszcze trzeba się przetransportować, jak idziesz z buta to chyba z godzinę to zajmie, jeśli bierzesz busa to możesz też na niego trochę poczekać. Z moich doświadczeń - wchodziłem też chyba koło 8-9, i było okej, a też teraz jest taki czas że turystów powinno być mniej w Peru, więc ja sam bym celował też jakoś między 8 a 10.
 Profil Relacje PM off
kope uważa post za pomocny.

#246 PostWysłany: 14 Maj 2023 09:36 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
srebrny
Szósta, szósta i tylko szósta. Oczywiscie na końcu zależy od zastanej widoczności ale widok wschodu słońca nad MP to jest cos co zostanie z Toba do końca życia. Warte wszystkich poświęceń związanych z z wczesnym wstawanie :)
michcioj lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#247 PostWysłany: 14 Maj 2023 09:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Potwierdzam. Też mieliśmy pierwotny plan, by wejść jak najszybciej, a ostatecznie wzięliśmy na spokojnie wejście po śniadaniu i było super.

Uwaga: było coś dziwnego przy zakupie biletów - jak się brało np. na 10, to na bilecie było, że wejście od 9. Nie chcę wprowadzać w błąd, bo do samego końca tego nie rozumiałem, ale można to przetestować, rezerwując jakiś bilet testowo bez opłaty. W każdym razie na wszelki wypadek byliśmy na miejscu o tej wcześniejszej godzinie i wpuścili nas bez problemu.

Potwierdzam też komunikat na górze, bo odwaliłem ten sam numer. W drodze tam robotnicy zatrzymali wszystkich przed samą Santa Teresą i kazali czekać do bodaj 18. W efekcie mieliśmy nocny marsz wzdłuż torów. W drodze powrotnej da się zmieścić w okienku - w szalonym tempie i przy pogardzie dla stanu auta i zdrowego rozsądku. Odradzam.

#248 PostWysłany: 14 Maj 2023 09:45 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Warto pamiętać, że jeśli trafi się pochmurna pogoda / mgła, to nie zejdzie o 6/7 rano, a prędzej o 9-10. Wiele osób bierze wejście o 6 rano ze względu na powrót z Hidroelectrica w okolicach godziny 14/15 transportem zbiorowym.

#249 PostWysłany: 14 Maj 2023 10:25 

Dziękuję za wszystkie wskazówki! Zakładam przypadek, że wejdziemy o 6 rano i będzie mocne zamglenie - czy w takim przypadku mogę po prostu poczekać na szlaku tuż na początku (słynny punkt widokowy), nawet 2 godziny? Dopóki nie poprawi się widoczność? Czy ktoś będzie mi zwracał uwagę? Czy obsługa reaguje na takie przypadki?
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 14 Maj 2023 11:21 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Pewnie, możesz siedzieć na tym punkcie nawet do zamknięcia, nikt Cię stamtąd nie będzie ruszał. To dość duża przestrzeń. Po wejściu, możesz być na terenie obiektu tyle ile zechcesz.

#251 PostWysłany: 14 Maj 2023 20:56 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Nawet sporo osób sobie jeszcze przed Machu robi jakby piknik, siedzi, chilluje i daje się kąsać komarom. :D
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 15 Maj 2023 10:39 

niebieski
Wszystko zależy jak chcesz sobie zaplanować ten dzień. Warto sprawdzić sobie jakie jest prawdopodobieństwo deszczu w danym okresie czasu kiedy tam będziesz. Ja przykładowo byłem na początku kwietnia, a to jest koniec pory deszczowej i jednak w okolicach Machu Picchu dość często pada. Skorzystaliśmy z wejścia w przedziale 10-11 i przynajmniej wtedy to było najlepsze okienko pogodowe, w okolicach 6-7 wszystko było jeszcze pokryte mgłą po wieczorno-nocnych opadach, a w okolicach 9-10 się przejaśniło, więc był super widok na MP.
Warto też pamiętać, że dużo osób wybiera się na MP na jednodniową wycieczkę z Cusco, a poranne pociągi docierają w okolicach 8-9, no i dlatego też w przedziale 9-12 jest najwięcej biletów sprzedanych, gdyż najlepiej to pasuje w takim układzie.
Obsługa z tego co pamiętam nie pilnuje ile czasu spędzasz w MP (właściwie to byłoby to dość karkołomne zadanie), ale co istotnie zwraca uwagę, żeby nie cofać się po ścieżce, tylko iść w wyznaczonym kierunku (przynajmniej tak było rok temu, ale oni tam często zmieniają system), więc warto sobie na spokojnie zatrzymać się w wybranych miejscach, zrobić nadmiarowe zdjęcie, no bo może być ciężko potem się cofnąć.
60/193 krajów ONZ, 65 krajów ONZ+
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 04 Cze 2023 14:08 

Loty: 65
Kilometry: 117 291
kope napisał(a):
Dziękuję za wszystkie wskazówki! Zakładam przypadek, że wejdziemy o 6 rano i będzie mocne zamglenie - czy w takim przypadku mogę po prostu poczekać na szlaku tuż na początku (słynny punkt widokowy), nawet 2 godziny? Dopóki nie poprawi się widoczność? Czy ktoś będzie mi zwracał uwagę? Czy obsługa reaguje na takie przypadki?

Byłam na MP dwa tygodnie temu. Teoretycznie jest wyznaczony czas, ile można tam spędzić, ale w praktyce nie spotkałam się, żeby ktoś popędzał turystów, sama byłam tam znacznie dłużej. Chciałabym napisać o jednej rzeczy, która może być dosyć kłopotliwa, a o której rzadko ktoś pisze - na terenie MP nie ma toalet. Toalety są tylko przy wejściu. Jednocześnie jest tam co kila metrów strażnik i bardzo dużo ludzi, więc w razie potrzeby może być wesoło. Widziałam też ostrzeżenia, żeby nie obsikiwać historycznych murów. To może być istotne, jeśli planujesz tam spędzić wiele godzin. Do tego żar z nieba, zero cienia i trzeba się czasami powspinać. To co piszę absolutnie nie ma na celu zniechęcenia, chciałam tylko pokazać jeden z aspektów :)
 Profil Relacje PM off
michcioj uważa post za pomocny.

#254 PostWysłany: 21 Cze 2023 11:15 

Cześć ponownie, drobna aktualizacja tematu. Tak jak opisane było powyżej - nikt nie kontroluje jak długo przebywamy na MP.
Z Aguas Calientes wyjechaliśmy rano busem (5.30 - nie było dużej kolejki). Ogólnie przez cały pobyt w Peru w tym okresie ilość turystów była stosunkowo mała (co też potwierdzali lokalsi).
My weszliśmy o godzinie 6.00 - w zasadzie wchodziliśmy jako pierwsi. Na pierwszym punkcie widokowym poczekaliśmy na wschód słońca.
Szczęście nam dopisało, przez cały okres pogoda była idealna - słoneczna i bez chmur.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 05 Wrz 2023 01:23 

Hej, doradźcie proszę jaki bilet najlepiej wybrać. Czy skupić się na zwiedzaniu całego Parku Archeologicznego (Circuto 1,2,3 i 4) czy postawić na zdobycie okolicznych szczytów Circuito 4 + Montana Huchuypicchu, a może Cicucito 3 + Montana Machupicchu?
Która opcja zagwarantuje najlepsze widoki? Co jest Waszym zdaniem TOP miejscówką?
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 05 Wrz 2023 07:54 

niebieski
Pocztówkowe zdjęcia MP są robione z domu strażnika, który jest niedaleko głównego wejścia.
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 05 Wrz 2023 09:40 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Kupiliśmy najbardziej uniwersalny - circuit 1-4. Poszliśmy numerem 2, chyba najbardziej popularny. Masz tutaj najwięcej ludzi, więc są delikatne tłumy. Ale też chyba możesz zobaczyc najwięcej ruin. Jeśli chcesz "pochodzić po górkach" , to wybierz inne bilety, bo 1-4 to głównie samo miasto. Zalaczam "pocztówkowe" zdjęcie z poczatku trasy. Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#258 PostWysłany: 05 Wrz 2023 13:51 

Dzięki! Czyli najbardziej "pocztówkowe" miejsce to Circuit 2, a więc jedyna opcja to bilet Circuto 1,2,3 i 4? Nie ma opcji zobaczyć i "pocztówkowego" widoku i panoramy z okolicznego szczytu?
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 05 Wrz 2023 13:55 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
wer_ska napisał(a):
Dzięki! Czyli najbardziej "pocztówkowe" miejsce to Circuit 2, a więc jedyna opcja to bilet Circuto 1,2,3 i 4? Nie ma opcji zobaczyć i "pocztówkowego" widoku i panoramy z okolicznego szczytu?
Takiego widoku jak załączyłem, to nie. Pytanie na czym ci zależy :). Zawsze możesz spędzić noc w Aguas Calientes i zrobić dwa różne tracki w dwa kolejne dni.

Tu masz dość dobry opis gdzie, co i jak.

https://www.ticketmachupicchu.com/what- ... hu-choose/
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 05 Wrz 2023 14:24 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
Moim zdaniem dwa dni to trochę za dużo (finansowo i czasowo)
Można też: wieczorem przyjazd do AC, rano wyjście ma MP Mountain i zwiedzanie miasta, po południu wyjazd do Urubamby.

Co do gwarancji najlepszych widoków, to jednak bardzo dużo zależy od pogody.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Widok z MP Mountain.
DSC_0174.jpg
DSC_0174.jpg [ 271.57 KiB | Obejrzany 721 razy ]
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 319 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości