Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Kwi 2024 10:12 

Cześć. Nurtuje mnie pytanie odnośnie dróg widokowych w parku Canyonlands- Shafer Trail i Potash Road. Jechał ktoś tymi drogami? Czy rzeczywiście potrzebny jest samochód 4x4? Można przejechać zwykłem przednionapędowym SUVem? Na stronie parku jest informacja, że 4x4 jest zalecany, nic nie ma o tym, że niezbędny czy obowiązkowy. Przejrzałem kilkadziesiąt stron tego tematu na tripadvisor i większość opinii jest taka, że to przerażająca droga i trzeba terenówkę mieć. Aczkolwiek znalazłem relację, że ktoś sedanem przejechał :D Wolę zapytać tutaj, bo dla Amerykanów każda trochę trudniejsza droga urasta do rangi offroadu.
 Profil Relacje PM off  

Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍 Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍
#2 PostWysłany: 26 Kwi 2024 15:55 

Cześć,

No więc tak - 4x4 wg tablicy przy samym wjeździe faktycznie zalecany, ale nie obowiązkowy (stan mojej wiedzy na maj 2023).

Osobiście przejechałem sedanem i obyło się bez żadnych szkód, aczkolwiek miejscami trasa bardzo wymagająca i dla mniej wprawionych/niepewnych kierowców na pewno bym nie polecał takiej zabawy. Szczególnie w środkowej części trasy dużo przejazdów przez suche koryta, gdzie przy niskim prześwicie łatwo coś urwać albo całkowicie się zawiesić, ryzyko kapcia też oceniłbym na spore chociaż u mnie fartownie się nie przytrafił.

Ogólnie sedan na tej trasie wzbudza sporą sensację, na każdym postoju (oprócz robienia zdjęć) odpowiadałem na pytanie jakim cudem udało mi się tu dojechać takim autem ;)

Podsumowując - konkretna przygoda, ale nie wiem czy odważyłbym się drugi raz.
 Profil Relacje PM off
Stusi lubi ten post.
Stusi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Kwi 2024 21:50 

Dzięki za info. Potwierdziły się zatem moje obserwacje. W sensie SUVem bez AWD, ale trochę wyżej zawieszonym powinniśmy dać radę jeśli pogoda nie przeszkodzi. Tym bardziej że jestem raczej doświadczonym kierowcą.
 Profil Relacje PM off
Roglic lubi ten post.

#4 PostWysłany: 28 Kwi 2024 06:53 

Dzisiaj (w Utah jeszcze jest sobota :D) byłam w Canyonlands i nie wjeżdżaliśmy co prawda na te trasy, ale z punktów widokowych, z których je widać z góry nie widziałam ani jednego sedana, raczej same duże 4x4. W ogóle w parkach w USA (i nie tylko) duże samochody to standard, małe rzucają się w oczy. Sam park bardzo polecam (i wypożyczenie dużego auta też).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Sie 2024 10:23 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 272 264
niebieski
Tak jak mówią przedmówcy. Na pewno da się sedanem o ile stan dróg "tam w dole" na to pozwoli w zależności od deszczów i jak szybko naprawią drogę, by znów była przejezdna. Truizmem jest, że SUVem będzie łatwiej. Droga nie jest jakaś przerażająca czy niebezpieczna. Zdecydowanie warto, jedna z lepszych przygód w USA! My dojechaliśmy do miejscowości Moab - poniżej masz kilka fotek (wiadomo, że na żywo lepiej to wygląda :)

usa-west-coast-extended-rar-czyli-spora-dawka-wiedzy,210,146081#p1268848

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości