Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1643 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1621 PostWysłany: 07 Sie 2024 10:48 

Bardzo dziękuję za pomoc. Kupię ten bilet Io Viaggio, natomiast widzę że są pewne wyłączenia z lotniska Mediolan-Malpensa. Czy na tym bilecie dojadę czymkolwiek z T1 z lotniska Malpensa do Como?
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅 Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅
Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN
#1622 PostWysłany: 07 Sie 2024 11:52 

niebieski
Cytuj:
IVOL tickets are never valid for journeys with origin/destination Malpensa Airport T1 or T2

Możesz kupić oddzielny bilet na pierwszą stację poza lotniskiem (Busto Arsizio Nord) za 4€ i dalej już jechać na bilecie IVOL
 Profil Relacje PM off  

#1623 PostWysłany: 26 Sie 2024 09:16 

niebieski
PROMOCJA Trenitalia

Dodatkowe 30% zniżki na bilety Super Economy i FrecciaDAYS
Do przejazdu pociągami pociągami Frecciarossa, Frecciargento i Frecciabianca z kodem MOMENTI24

Kod jest ważny do godziny 19:00 w poniedziałek 26 sierpnia, na odjazdy we wtorki, środy i czwartki od 10 września do 21 listopada 2024 r.

Sam skorzystałem i pociąg Frecciargento Bari-Lecce kosztował 6,90€ przy cenie standardowego przejazdu regionale 12,70€
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#1624 PostWysłany: 21 Wrz 2024 09:40 

niebieski
OD DZIŚ KONIEC ODPRAWY BILETÓW REGIONALNYCH

Od dziś cyfrowe bilety regionalne Trenitalia nie wymagają już tzw. „odprawy”. Są one automatycznie kasowane dla pociągu wybranego na etapie zakupu.
Liczba zmian pozostaje nieograniczona:
- do godziny 23:59 dnia poprzedzającego wyjazd istnieje możliwość zmiany DATY i GODZINY
- w dniu podróży, aż do planowej godziny odjazdu, si cambiare ORA

Info ze strony Facebook Trenìt! (oficjalny partner Trenitali i Italo).
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1625 PostWysłany: 01 Paź 2024 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
Oferta "Italia in tour" obowiązuje tylko w konkretnym regionie czy można dzięki niej jeździć po całych Włoszech?
 Profil Relacje PM off  

#1626 PostWysłany: 02 Lut 2025 13:13 

Witam wszystkich.
W lutym będę w okolicy Bari.
Planuję kupić bilet z Bari centrale do monopoli ale w ramach tego biletu chcę wysiąść na kilka godzin w Polignano a Mare wykorzystując fakt, że "przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 6 godzin od momentu skasowania biletu". Mam jednak pytanie techniczne. Po pierwsze jak wygląda to kasowanie? Są jakieś automaty? Po drugie Kupuję bilet w Bari Centrale (w kasie lub automacie) potem go kasuję przed wejściem do pociągu (żeby rozpoczął się czas naliczania 6 godzin) a potem kasuję w Monopoli (żeby było wiadomo, że zmieściłe się w 6 godzinach). Ale czy w Polignano a Mare coś robię z tym biletem? Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#1627 PostWysłany: 02 Lut 2025 15:46 

Loty: 22
Kilometry: 24 891
laik1 napisał(a):
Witam wszystkich.
W lutym będę w okolicy Bari.
Planuję kupić bilet z Bari centrale do monopoli ale w ramach tego biletu chcę wysiąść na kilka godzin w Polignano a Mare wykorzystując fakt, że "przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 6 godzin od momentu skasowania biletu". Mam jednak pytanie techniczne. Po pierwsze jak wygląda to kasowanie? Są jakieś automaty? Po drugie Kupuję bilet w Bari Centrale (w kasie lub automacie) potem go kasuję przed wejściem do pociągu (żeby rozpoczął się czas naliczania 6 godzin) a potem kasuję w Monopoli (żeby było wiadomo, że zmieściłe się w 6 godzinach). Ale czy w Polignano a Mare coś robię z tym biletem? Pozdrawiam :)

Nie wiem czy to tak działa. Jechaliśmy z Bari do Monopoli, potem do Polignano i z powrotem do Bari. Bilet do monopoli 3,9 Euro, z Monopoli do Poligano 1,3 Euro, Z Polignano do Bari 3 euro. czyli w sumie różnica 40 centów. Automaty biletowe masz na peronie, te do kasowania obok. Bilety też możesz kupić w apikacji MUVT.
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#1628 PostWysłany: 02 Lut 2025 15:58 

złoty
-- 02 Lut 2025 14:57 --

Bilet kasuje się raz, przed rozpoczęciem podróży. Kasowniki są na dworcach, z reguły przy wejściach na perony.
Jeżeli kasownik nie działa, bo się zepsuł etc, to chyba można skasować zastępczo po prostu wpisując na bilecie długopisem datę i godzinę, ale dla pewności w takiej sytuacji zgłosiłbym się do konduktora i spytał.
Dalej na trasie biletu się już nigdzie nie kasuje. Liczy się data i godzina pierwszego skasowania.
Biletów kupionych przez internet (też na pociągi regionalne) się nie kasuje. Bilet uznaje się je za automatycznie skasowany w momencie odjazdu pociągu, na jaki został kupiony.
Aż sprawdziłem z ciekawości jak to jest z tym zrobieniem sobie przerwy i pojechaniem następnym pociągiem i znalazłem informację, że bilet jest ważny nie 6, ale 4 godziny od skasowania, a w przypadku biletu kupionego przez internet - przez 4 godziny od odjazdu pociągu, na który został kupiony. Jeżeli w momencie upływu tych 4 godzin pasażer jest w pociągu, to może kontynuować jazdę do swojego celu, ale już bez dalszych przystanków.
Lokalne taryfy mogą przewidywać dłuższy czas ważności.

Źródło:
https://www.trenitalia.com/it/treni_reg ... gione.html

Cytuj:
La convalida e la durata

Il viaggio deve concludersi entro 4 ore dalla convalida, salvo eccezioni previste dalle specifiche tariffe regionali.

I biglietti acquistati on-line hanno la validità di 4 ore dalla partenza del treno prescelto e non necessitano di convalida.

Il viaggiatore che si trovi in treno allo scadere del termine di validità del biglietto può proseguire il viaggio già iniziato fino alla stazione di destinazione, senza effettuare fermate intermedie.

-- 02 Lut 2025 14:58 --

PS. No tak, przy takich groszowych różnicach jak pisze @krzys2507, to nie ma sensu kombinować, tylko lepiej kupić sobie osobne bilety na każdy przejazd.
 Profil Relacje PM off  

#1629 PostWysłany: 02 Lut 2025 17:11 

Dziękuję wyprowadzenie z błędu. Informację o 6 godzinach wziąłem z tego tematu (na samej górze "Wikipost"), może warto to zmienić bo wprowadza w błąd. Tylko nie wiem komu to się zgłasza?
 Profil Relacje PM off  

#1630 PostWysłany: 02 Lut 2025 17:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja kojarzę bilety w tej taryfie, choć nie z Apulii, ważne 90 minut
 Profil Relacje PM off  

#1631 PostWysłany: 02 Lut 2025 21:27 

złoty
@laik1, już to zgłosiłem - to się robi zgłaszając post i wybierając "inne" jako powód zgłoszenia.
 Profil Relacje PM off  

#1632 PostWysłany: 12 Lut 2025 17:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Z naszych informacji wynika, że ​​od 15 czerwca Trenitalia będzie obsługiwać trasę między Milano Centrale a Lublaną, kursującą pociągiem Frecciarossa 1000, odjeżdżającym o godz. 15:15 jako EC 139 i powracającym o godz. 06:55 jako EC 136.

https://www.europeanrailtimetable.eu/blog-22-w.asp
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1633 PostWysłany: 12 Lut 2025 19:40 

złoty
@Zeus To jeszcze ja dodam, że to nie jedyna radosna informacja z kolejowego styku Włoch i Słowenii. Po 28 latach znowu kursują pociągi między stacjami Nowa Gorica - Gorizia (jedno miasto podzielone między Słowenię i Włochy). Są to dwie pary pociągów dziennie w weekendy w relacji z/do Wenecji Mestre.

Ostatnio edytowany przez KL_user, 12 Lut 2025 19:45, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1634 PostWysłany: 12 Lut 2025 19:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nom, bo w 25 roku Europejską Stolicą Kultury jest Nova Gorica - Goriza :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1635 PostWysłany: 17 Kwi 2025 08:55 

-- 17 Kwi 2025 07:54 --

Mam pytanie dotyczące pociągu nocnego z Triestu przez Wenecję na południe Włoch. Chciałabym z uwagi na długi postój dokupić bilet do Wenecji i podróż rozpocząć w Wenecji.

Czy taka możliwość rozpoczęcia podróży z następnego przystanku na trasie jest możliwe? Czy konduktor umożliwi taką podróż przy sprawdzeniu i skanowaniu biletu?

-- 17 Kwi 2025 07:55 --

Mam pytanie dotyczące pociągu nocnego Trenitalia z Triestu przez Wenecję na południe Włoch. Chciałabym z uwagi na długi postój dokupić bilet do Wenecji i podróż rozpocząć w Wenecji.

Czy taka możliwość rozpoczęcia podróży z następnego przystanku na trasie jest możliwa? Czy konduktor umożliwi taką podróż przy sprawdzeniu i skanowaniu biletu?
 Profil Relacje PM off  

#1636 PostWysłany: 17 Kwi 2025 09:21 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie - chcesz jechać z Triestu a kupić bilet na to całe połączenie dopiero w Wenecji?
Jeśli tak, to jak będzie kontrola pomiędzy Triestem a Wenecją to dostaniesz mandat, a w Wenecji i tak nie kupisz biletu na połączenie które już się odbyło (Triest - Wenecja)

#1637 PostWysłany: 17 Kwi 2025 12:38 

Inaczej, czy mając bilet Triest - południe Włoch z przystankiem w Wenecji mogę rozpocząć podróż w Wenecji i nie będę musiała czegoś dopłacać np?
 Profil Relacje PM off  

#1638 PostWysłany: 17 Kwi 2025 12:48 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Możesz jak najbardziej. Jedyny problem to nie wiem czy bramki w Wenecji przepuszczą jak masz odjazd z Triestu, ale zawsze można poprosić o wpuszczenie kogoś z obsługi.
Tylko po co kupować bilet na ten odcinek skoro nim nie jedziesz? Chyba w Trenitalia nie ma lepszych cen na dłuższe połączenie, przynajmniej ja się z tym nie spotkałem.
EDIT: patrzę teraz na ceny i Intercity notte na jutro z Triestu do Rzymu kosztuje 202€ a z Wenecji do Rzymu 184€, po co kupować bilet z Triest skoro z Wenecji jest tańszy?
WickedWitch lubi ten post.

#1639 PostWysłany: 17 Kwi 2025 14:47 

złoty
Jeżeli nic się nie zmieniło w ciągu ostatnich 2 lat, to w Wenecji na dworcu nie ma bramek, z ważnym biletem po prostu wchodzi się do pociągu.

Trzeba pamiętać o tym, żeby bilet był skasowany (convalidato). Papierowe bilety kasuje się w kasownikach, internetowe chyba są automatycznie skasowane z godziną, na jaką zostały kupione (ale to trzeba jeszcze doczytać).
 Profil Relacje PM off

#1640 PostWysłany: 17 Kwi 2025 15:16 

złoty
Potwierdzam, nie ma bramek na Santa Lucia
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1643 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości