Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Mahe- czy warto?
#1 PostWysłany: 30 Lip 2024 23:55 

Jak w temacie- czy uważacie że pobyt tylko na Mahe i eksplorowanie wyspy ma sens, czy niekoniecznie? Trochę jest opinii że wizyta na Seszelach bez La Digue jest niezaliczona, ale może są wśród Was osoby, które uważają że Mahe było równie piękne/ciekawe? Zastanawiam się, bo rodzicom pewnie nie w smak będzie to pływanie między wyspami, pomijam już koszta... Czekam na Wasze opinie :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacyjne loty do NYC od 1912 PLN 🗽🌤️🗺️🤳 Lufthansa czeka na sygnał do startu z Polski Wakacyjne loty do NYC od 1912 PLN 🗽🌤️🗺️🤳 Lufthansa czeka na sygnał do startu z Polski
Costa Brava pod ręką 🏝️🍷✈️ Czerwcowy wyjazd za 1999 PLN Costa Brava pod ręką 🏝️🍷✈️ Czerwcowy wyjazd za 1999 PLN
 Temat postu: Re: Mahe- czy warto?
#2 PostWysłany: 31 Lip 2024 08:01 

Loty: 38
Kilometry: 106 785
niebieski
Bez auta na Mahe to trochę słabo. Hotel czy kwaterka?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 31 Lip 2024 08:57 

HON fly4free
Na Mahe jest sporo pięknych i pustych plaż głownie na południu.
Auto jest wygodne, ale spokojnie można po wyspie jeździć też autobusami które są bardzo tanie i kursują regularnie z grubsza według rozkładu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Wojtek Koziolek uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 31 Lip 2024 10:04 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Juz nie raz było - moim zdaniem Mahe jest niedoceniania i jest bardzo ładną wyspą gdzie spokojnie można spędzić tydzień.

Ja całą wyspę objechałem autobusem. Da się.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 31 Lip 2024 12:01 

Nie planowaliśmy wynajmować auta, ewentualnie na jakoś bardzo krótko typu 1-2 dni, ale sporo słyszałem że jeżdżą tanie i całkiem spoko busiki, podobno wszędzie da się dojechać, ale nie zawsze punktualnie. No ale kto by się martwił punktualnością na rajskiej wyspie😅
Co do noclegu to generalnie mam zarezerwowane apartamenty.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 31 Lip 2024 14:03 

niebieski
Na wygnajewa nie dojedziesz autobusem.

https://maps.app.goo.gl/cv1gT7v5cBLXzNdL8

czy

https://maps.app.goo.gl/QEYtS2VC4kfR2K2dA

lub

https://maps.app.goo.gl/G2QsUX99QqpH6uD46
 Profil Relacje PM off
trocha uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 31 Lip 2024 19:18 

Hmm, do Police Bay i Petit Police da się dojechać busem wg tego co znalazlem na necie
https://www.seyvillas.com/en/guide/beac ... police-bay
nie bedzie to proste, ale nie jest niemożliwe. Na mapie jest tam w pobliżu też jakiś szlak, który nomen omen zaczyna sie niedaleko mojego apartamentu- zastanawiam się czy od złej biedy bym nie doszedł na nogach- bardzo okrężną drogą (tą co samochód jedzie) pokazuje 1.5h, więc nie ma tragedii, a przez las tym domniemanym szlakiem byłoby dużo szybciej pewnie, nie wiem tylko czy w praktyce się da (i czy wolno).
Przy okazji- może ktoś z forumowiczów dostawał się tam na własną rękę bez auta i coś podpowie?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Lip 2024 20:49 

niebieski
Jakby to ująć, tam jest trochę ciepło... :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 31 Lip 2024 22:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czy warto wybrać się solo na kilka dni bez auta na Mahe? Będę w pobliżu i się właśnie zastanawiam.
FUX lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Sie 2024 01:46 

No tak, zdaje sobie sprawę, że jest ciepło ale szczerze mam wrażenie że nie takie trasy już robiłem😅 plus mówię, w ostateczności jest bus, są też rowery do wypożyczenia chyba ale nie jestem pewien, znalazłem tylko archiwalne info w resto koło hotelu
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#11 PostWysłany: 01 Sie 2024 06:54 

niebieski
W porównaniu z Zanzi czy Kenią, Seszele to cywilizacja i jeżeli nie będziesz sama łazić nocą po plaży czy pustkowiu, to ok. Jedź.
Jednoślady nie są jakoś szanowane na jezdni. No i ścieżek rowerowych brak. :mrgreen:

Woda, dużo wody ze sobą. I pelerynę.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 01 Sie 2024 08:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Mahe jest fajna, spokojnie można spędzić parę dni i się nie nudzić. Niemal wszędzie da się bez problemu dojechać autobusami (zwłaszcza z apką), a resztę spokojnie spacerkiem. Itd.

A jednak nie popłynąć stamtąd na La Digue choćby na jeden dzień to będzie duży błąd imho.
Japonka76 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 01 Sie 2024 09:53 

Czy rzeczywiście jest aż taka przepaść między La Digue i Mahe? Na zdjęciach La Digue wygląda bosko, inna sprawa że 3/4 fot w necie to zdjęcia z drona, więc gołym okiem tak to nie wygląda
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Sie 2024 10:32 

HON fly4free
FUX napisał(a):
W porównaniu z Zanzi czy Kenią, Seszele to cywilizacja i jeżeli nie będziesz sama łazić nocą po plaży czy pustkowiu, to ok. Jedź.
Jednoślady nie są jakoś szanowane na jezdni. No i ścieżek rowerowych brak. :mrgreen:

Woda, dużo wody ze sobą. I pelerynę.

Im dalej od stolicy i okolic Grand Anse na zachodnim wybrzeżu, gdzie skupia się masowa turystyka, tym drogi są bardziej puste i spokojnie nadają się do jeżdżenia na rowerze.
@Wojtek Koziolek: zależy od twoich priorytetów, czasu i budżetu - na południu Mahe, jak już pisałem, znajdziesz bardzo podobne krajobrazy do tych z La Digue, tylko czasem trzeba będzie trochę potrekować do ukrytych zatoczek itp.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 01 Sie 2024 11:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Wojtek Koziolek napisał(a):
Czy rzeczywiście jest aż taka przepaść między La Digue i Mahe? Na zdjęciach La Digue wygląda bosko, inna sprawa że 3/4 fot w necie to zdjęcia z drona, więc gołym okiem tak to nie wygląda

Też tak myślałem. I w zasadzie wszystkie inne plaże wyglądają dla mnie dość podobnie na każdej z wysp. I podobnie jak inne plaże w podobnych miejscach - karaibskie, południowoazjatyckie, śródziemnomorskie itd.

I na tym tle Anse Source d'Argent dla mnie była zupełnie unikatowa gołym okiem.

#16 PostWysłany: 01 Sie 2024 12:44 

Rozumiem, dzięki za odpowiedzi!
Chociaż przyznam że porównywanie plaż karaibskich czy seszelskich do śródziemnomorskich, że wszystkie niby podobne nie do końca jest trafne- to są totalnie inne krajobrazy jak w Europie
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#17 PostWysłany: 01 Sie 2024 12:51 
Awatar użytkownika

złoty
To może napisz gdzie byłeś i co widziałeś, że tak twierdzisz, bo sądząc po ilości i jakości pytań to raczej niewiele tego było ?, na całym świecie jest dużo podobnych miejsc i tylko od ilości odwiedzonych zależy czy się po przyjeździe nie zapyta, czy to nie jest podobne jak w ?, mi się tak skojarzyło z seszelami jak byłem w Sri lance
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#18 PostWysłany: 01 Sie 2024 13:08 

Kilka lat temu odwiedziliśmy : Praslin, La Digue i Mahe, po 4-5 dni na każdej. Choć najmniej dobrego się spodziewaliśmy, to najlepsze wspomnienia mamy właśnie z Mahe. Plaże Anse Soleil i Baie Lazare puste i piękne. Jakoś tak bardziej autentycznie i spokojniej niż na pozostałych dwóch wyspach (ale też warto je odwiedzić). Autobus za około 2 zł (7 rupii wtedy kosztował) wystarczył, żeby eksplorować wyspę.

P.S. Teraz doczytałem, że od ubiegłego roku przeszli na karty elektroniczne, jeden przejazd kosztuje już 10 rupii (niecałe 3 zł) a za gotówkę 12 rupii (3.50 zł) http://www.seychellesnewsagency.com/art ... from+July+
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 01 Sie 2024 13:45 

niebieski
Plaże są podobne do zanzibarskich czy kenijskich. To prawda. Ale z adriatyckimi czy włoskimi lub greckimi to bym nie porównywał.
 Profil Relacje PM off
Wojtek Koziolek lubi ten post.

#20 PostWysłany: 01 Sie 2024 14:03 

Fajnie, że są fragmenty rafy koralowej i sporo kolorowych rybek. Dla mnie plaże Seszeli to absolutne mistrzostwo świata. Nie byłem na Zanzibarze, w Kenii czy na Tahiti, ale mam porównanie do Meksyku, Martyniki, Gwadelupy, Brazylii, Tajlandii i Malezji. W basenie morza śródziemnego takiich plaż i życia podwodnego nie znajdziemy.
 Profil Relacje PM off
Wojtek Koziolek lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości