Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 09 Wrz 2023 22:33 

złoty
jaco027 napisał(a):
@Chupacabra Niestety to caly czas ta sama sciema 188EUR +/- = 29650JPY... czyli ofocjalna cena :-(
https://www.google.com/search?q=188%2C1 ... shm=rimc/1

Kilka dni usiłowałem wyłowić coś tańszego i nigdzie nie znalazłem ceny 29650JPY.
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#42 PostWysłany: 09 Wrz 2023 23:25 
Awatar użytkownika

platynowy
@Chupacabra U samego zrodla
https://japanrailpass.net/en/about_jrp.html#anchor03
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 10 Wrz 2023 11:23 

złoty
@jaco027Albo coś mnie omija, albo cena za 7 dni jest 33,610 YEN.

Załączniki:
Screen Shot 2023-09-10 at 11.19.14.png
Screen Shot 2023-09-10 at 11.19.14.png [ 51.59 KiB | Obejrzany 1550 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 10 Wrz 2023 12:29 
Awatar użytkownika

platynowy
W zależności czy odbiór/kupno na miejscu - drożej. Czy wysyłka vouchera za granicę - taniej. Ale wtedy dochodzi i tak opłata za wysyłkę. Więc realnie może jakieś 40-80pln taniej niż na miejscu.

Image
 Profil Relacje PM off
Chupacabra uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 13 Wrz 2023 17:36 

złoty
@jaco027 Z ceną masz rację, ale jednak klook nie pobiera ani centa za wysyłkę, co sprawia, że realnie zapłaciłem 188,19EUR.
Zamówione w niedzielę, przesyłka nadana z Tajwanu w poniedziałek i dziś rano dotarła.
Dodatkowym plusem jest 5% cashback dla posiadaczy e-sim Eskimo, które pojawiły się na koncie.
Tu mały minus, cashback ewidentnie naliczony od kwoty w EUR a wypłacone w U$D ---> 9,04U$D
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#46 PostWysłany: 21 Wrz 2023 00:56 

Ciekawy film obrazujący jak Japończycy kombinują być mieć tańsze przejazdy szybkimi pociągami bez JRP. Może komuś się przyda na trasie OW ( tu widzę większy potencjał oszczędności )jeśli będzie chciał obyć się bez nowego droższego passa. Metoda trochę skomplikowana, ale nie takie kombinacje na tym forum mają miejsce. ;)

PM off
dmirstek uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 21 Wrz 2023 07:40 
Awatar użytkownika

platynowy
Troche bullsh* ponad 30min video o tym, ze kupienienie biletu na calosc/wieksza czesc podrozy jest tansze niz kupowanie na kazdej stacji. Ten "myk" dziala na wiekszosci kolei gdzie bilety sa wyliczane za kilometry. Wieksze odleglosci = niznzsza sredniacena. Z calego filmu 1 screen warty uwagi. Tak srednio przydatne...

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-09-21 o 07.39.58.png
Zrzut ekranu 2023-09-21 o 07.39.58.png [ 238.43 KiB | Obejrzany 1344 razy ]
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

#48 PostWysłany: 21 Wrz 2023 08:07 

Jeśli chcesz cisnąć 7 dni bilet to oczywiście nie jest przydatny. Przecież ludzie jeżdżą na krótsze okresy. Po pierwsze pamiętaj że Japończycy nie mogą kupić JRP. Po drugie jeżeli chcesz jeździć tylko 2 -3 razy to jest już jakieś rozwiązanie. Zamierzam jechać z Fukuoki do Tokyo bez powrotu. Wtedy mogę korzystać z kombinacji Shikansen + potem osobowy na odcinku Osaka Kioto i potem znów Shikansen- Kioto - Tokyo w przeciągu kilku dni. W takim układzie na pewno będzie taniej niż kupowanie oddzielnych biletów po 500-600 złotych jeden. Dla mnie cena JRP 337 euro osoba jest nieakceptowalna . Alternatywą pozostają zatem albo autobusy albo lokalne pociągi. Są filmy, że za 21 dolarów w 11 godzin można dojechać z Osaki do Tokio, wiec jest to wykonalne. Jeżeli podróż można przerywać wielokrotnie przez 12 dni to już może być mocno opłacalne.
 PM off  

#49 PostWysłany: 21 Wrz 2023 11:57 
Awatar użytkownika

platynowy
Ten "myk" moze byc lekko oplacalny wlasnie dla podrozy OW z mala iloscia stopow na nienajdluzszej trasie. Oczywiscie i dla Japonczykow i dla turystow z zagranicy.
Natomiast nalezy sobie policzyc i zastanowic sie co chce sie robic i osiagnac. Jezeli w ciagu 7 dni intensywnie zwiedzac roze czesci Japoni, to dalej JRP pass moze byc dobra alternatywa. W w/w filmiku oszczednosc jest na poziomi 60+USD na podrozy 1xRT. Zakladajac kilka side trips, przedluzenie trasy na poludnie, polnoc, zachod, itp itd plus pelna elastycznosc w ciagu 7 dni, to te 60USD przewagi stopnieje do zera. Ale to i tak wychodzi tak jak teraz. Jesli sie nie korzysta z JRP super intenyswniem, to cena pojedynczych przejazdow, jest podbna, niewiele drozsza niz JRP.
PS. Inna sprawa jest sam filmik 30+ minut lania wody i pokazywania stacji, jedzenia, automatow, siedzen itp. Co kto lubi, ale ogolnie szkoda czasu. IMO - fast forward. Ale... takia "magia" YT :-)
E: porownanie "myk" w PL, można nawet wiecej zaoszczędzić, z tym, że nie mozna tak rozciagnac w czasie.
Ten sam TLK:
Gdansk - Krakow 22:45 08:36 TLK 94,00 zł
vs.
Gdansk - Mlawa 20:0722:06 TLK 57,00 zł
Mlawa- Warszawa 22:0723:18 TLK 32,30 zł
Warszawa - Czestochowa 23:23 01:57 TLK 61,00 zł
Czestochowa - Krakow 02:04 03:36 TLK 38,25 zł
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 21 Wrz 2023 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 1356
Kilometry: 2 768 949
platynowy
Generalnie tak duża podwyżka Japan Rail Pass stawia jego kupowanie dla zagranicznych turystów pod wielkim znakiem zapytania. Jest kilka stron, gdzie można sobie zasymulować koszty pojedynczych przejazdów versus koszt JRP. Sprawdziłem kilka koncepcji podróżniczych na najpopularniejszym route Hiroszima - Tokio plus kilka przejazdów w bok (typu Nara itp) no i te pojedyncze bilety wychodzą niestety taniej (a zwłaszcza jak dodamy base ticket 12 dniowy). Patrzyłem tylko na 7-dniowy trip z JRP, może ten dłuższy 14-dniowy ma większy sens ekonomiczny?
Zdarzyło mi się jechać raz autobusem (nocnym) z Kioto do Tokio, no było bardzo tanio ale czy wygodnie? No to już do polemiki...

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 21 Wrz 2023 19:08 

Loty: 234
Kilometry: 316 182
Czy data którą podajemy przy zakupie JR pass to dalej tylko data początkowa od której mamy 3 miechy na aktywację? Ktoś mnie dzisiaj przekonywał że teraz to data od której faktycznie liczy się czas...

Nie mogę usunąć, więc sobie odpowiem.
Oczywiście jest tak jak było, Klook ma to ładnie opisane
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 09 Paź 2023 17:03 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
hiszpan napisał(a):
Zdarzyło mi się jechać raz autobusem (nocnym) z Kioto do Tokio, no było bardzo tanio ale czy wygodnie? No to już do polemiki...

Ja również mam za sobą trasę Kioto-Tokio autobusem i chętnie wybiorę się ponownie, jeśli taka opcja będzie nam pasować do planu podróży.
Polecam Willer Express. Wzięliśmy miejsca Prime (akurat taki autobus odjeżdżał o interesującej nas porze). Było komfortowo i... mega tanio.
Aktualnie można kupić bilety od JPY 4,500 (Prime) i JPY 11,000 (Reborn), czyli praktycznie za grosze.

Załączniki:
bus jp.png
bus jp.png [ 902.95 KiB | Obejrzany 1158 razy ]

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 29 Lip 2024 21:41 

Loty: 1
Kilometry: 8 834
Czy ktoś wie czy wprowadzono elektroniczną wersje biletu ? Czy można kupić ten bilet na miejscu czy trzeba go kupić przed wylotem do Japonii ?
Z tego co wiem odebrać sam bilet można na stacjach głównych.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 29 Lip 2024 21:47 
Awatar użytkownika

złoty
W kwietniu kupowałem przez klooka na dzień przed wylotem. Następnego dnia rano miałem potwierdzenie w skrzynce pocztowej. Z tym potwierdzeniem wydrukowałem bilet w automacie na lotnisku. Bilet musisz mieć w wersji papierowej, drukujesz go w kasie albo w automacie.

#55 PostWysłany: 29 Lip 2024 22:25 

Na oficjalnej stronie mówią że :
1) Kupujesz bilet. Dostajesz na emaila potwierdzenie. Przylatujesz do Japonii. Idziesz na główną stację. Pokazujesz paszport+wydruk. Dostajesz Japan Rail Pass
2) Korzystasz z Polskiej agencji która bierze 200 zł prowizji: https://logostour.pl/japan-rail-pass

Druga opcja mi się nie podoba bo wynika z niej że musiałbym jechać do Warszawy pokazać paszport i dopłacać 200 zł
Opcja pierwsza wygląda korzystniej tylko nie jestem pewny czy oni to potwierdzenie wysyłają na emaia?
Cytuj:

bim-bam napisał(a):
W kwietniu kupowałem przez klooka na dzień przed wylotem. Następnego dnia rano miałem potwierdzenie w skrzynce pocztowej. Z tym potwierdzeniem wydrukowałem bilet w automacie na lotnisku. Bilet musisz mieć w wersji papierowej, drukujesz go w kasie albo w automacie.

Czyli dostałeś bilet na email czy fizycznie ?
https://www.klook.com/activity/1420-7-d ... s-jr-pass/

Dają darmowy poradnik, darmową karte eSIM 3 GB - wygląda na to że się opłaca.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 29 Lip 2024 22:38 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
Japan Rail Pass a pojedyńczy bilet to dwie różne sprawy.
Jak kupujesz Japan Rail Pass to rzeczywiście potwierdzenie dostajesz na maila i musisz go odebrać na stacji/lotnisku pokazując paszport.
Ja kupowałam JRP na oficjalnej stronie https://japanrailpass.net/en/ i mogłam online rezerwować bilet ale odebrać i tak musiałam go na stacji.

#57 PostWysłany: 29 Lip 2024 22:44 

Dlatego nie rozumiem czemu firmy pośredniczące wysyłają voucher fizycznie. (który i tak trzeba zamienić w Japonii na bilet)
Ja chce kupić JR PASS na 14 dni i zastanawiam się jaka jest najlepsza opcja.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 29 Lip 2024 22:53 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
Moim zdaniem, przez oficjalną stronę, bo bilet możesz nawet rano z łóżka rezerwować.
Ale i tak musisz voucher zamienić na JRP a bilety odebrać na stacji.

#59 PostWysłany: 29 Lip 2024 23:47 
Awatar użytkownika

złoty
PawelZZZ napisał(a):
Dlatego nie rozumiem czemu firmy pośredniczące wysyłają voucher fizycznie. (który i tak trzeba zamienić w Japonii na bilet)
Ja chce kupić JR PASS na 14 dni i zastanawiam się jaka jest najlepsza opcja.

Czy kupisz na stronie przewoźnika czy na stronie pośrednika fizyczny bilet i tak musisz wydrukować w kasie albo automacie w Japonii. Tak mają i już. Kupuj tam gdzie Ci wychodzi najtaniej.

#60 PostWysłany: 30 Lip 2024 09:54 

Podsumowując:
Oficjalna strona :
-brak wysyłania do domu w Polsce vouchera
-możliwość rezerwacji miejsc przez internet przed podróżą
-na sztywno ustalane daty korzystania
-płatność w jenach

Pośrednik:
- wysyłanie vouchera do domu (teoretycznie do 2 tyg. mają czas)
- deklaracje okresu korzystania składa się dopiero w Japonii przy wymianie vouchera
- rezerwacje miejsc trzeba robić na dworcu przed wyjazdem.(Nie można przez internet)
- dodatkowe profity (eSim, mapa)
- płatność w USD

Jeśli gdzieś ktoś widzi błąd to proszę mnie poprawić.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości