Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 79 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 03 Wrz 2022 08:07 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
@Sudoku Nie zarejestrowałem tego, bo tam były co najmniej dwa jeden naprzeciwko drugiego. W każdym razie miałem widok akurat na gate LOTu (one przeważnie są te same, więc to może być pomocne). Po przejrzeniu zdjęć na stronie lotniska zdaje się, że był to Absheron Lounge. W nocy prawie nikogo tam nie było, na LO tylko my i dwie inne grupki (jedna dwuosobowa, jedna trzyosobowa). Nie było niczego ciepłego do jedzenia, ale za to jakieś kanapki, niby-croissant (drożdżowy, lekko zeschły), napoje gorące, zimne i dostęp do baru (samoobsługa, ale widać, że za dnia przygotowany był do obsługi przez barmana). Po wejściu do góry po prostu zapytałem, do którego saloniku mam się udać i pani z obsługi skierowała nas: tak, to właśnie tu, zapraszam.

Byłem w przełomowym momencie (14.08.), kiedy to rzekomo jeszcze nie mieli dyrektywy dotyczącej fast tracka dla LO. Kolejka była mała, na boarding passie napisane "fast track", a obsługa "tylko z voucherem za 50EUR albo z paszportem dyplomatycznym i że tutaj status nic nie daje". Na nic zdały się tłumaczenia, że na leży mi się jak psu miska wody. Już stanąłem do normalnej kolejki (może z 10 osób czekało), ale za punkt honoru postawiłem sobie pokazać głupio-mądremu szefowi zmiany, że jednak przejdę tym fast trackiem. Po zjechaniu z powrotem do check-in'u supervisor LO wjechał razem ze mną z powrotem. Pogadał i oczywiście bez problemu otworzono dla mnie ten fast track. Po wezwaniu na koniec supervisora na rozmowę (oczywiście nie pofatygował się sam podejść, więc trzeba było zaprosić go do podejścia) przepraszał, że rzekomo dopiero "dzisiaj" mają przyjść informacje o agreemencie fast tracka dla LO. Może ktoś niebawem da znać, czy już poszli po rozum do głowy czy nadal robią ludzi w bambuko.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎 Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎
Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN
#62 PostWysłany: 19 Paź 2022 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
1955845624 napisał(a):
Ja w końcu kupiłem Airalo. Podszedłem do tego kiosku zaraz po wyjściu z airside. Pani miała oferty trzech operatorów, ale żaden nie miał eSIM, a na tym przede wszystkim mi zależało. W końcu kupiłem w apce po WiFi pakiet 5GB za 21$. Miałem zamiar się wstrzymać i kupić następnego dnia, ale jakiś wypożyczając auto w dalekim kraju w środku nocy nie uśmiechało mi się być bez łączności. Internet w airalowskim pakiecie działa bardzo powoli, siermiężnie i niektórych apek do siebie nie dopuszcza, ale… działa (Google Maps, Skype dosyć stabilnie, Chrome).

Miałem trochę kasy z referrali więc zdecydowałem jednak, że spróbuję Airalo, zwłaszcza, że przecież korzystają z infrastruktury Backcell. Częściowo potwierdzam to co napisałeś powyżej, aczkolwiek nie mam żadnych problemów z netem (Bolt, Google Maps, WhatsApp w tym videorozmowy, przeglądanie netu). Robiłem kilka razy w centrum test - Speedtest by Ookla pokazuje stabilne 2-3 Mbps zarówno jeśli chodzi o odbieranie jak i wysyłanie. Niby słabo ale do normalnych zadań wystarczy.

Natomiast na telefonie Mojej specjalnie zainstalowałem eSIMa Gigsky, z którego kiedyś korzystałem. Wyszedł nawet taniej niż Airalo (z kodem GSKYES15 12,74USD za 3 GB). Tutaj transfery wg Speedtest o wiele lepsze w tych samych miejscach - 30-50 Mbps odbieranie, wysyłanie ok.3-5 Mbps, czyli prawie jak LTE w Polsce (chociaż ping tak samo słaby jak w Airalo).

Podsumowując - na AZ polecam eSIMa Gigsky.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 01 Lis 2022 21:09 
Awatar użytkownika

Loty: 316
Kilometry: 632 595
niebieski
Mając zrobiona odprawę online i wydrukowana kartę pokładowa mogę od razu iść do security, czy i tak nie obejdzie się bez przejścia przez stanowisko check in ?

#64 PostWysłany: 01 Lis 2022 21:19 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
@maciass

Musisz podejść do check-in po fizyczną kartę pokładową.
 Profil Relacje PM off
maciass lubi ten post.
maciass uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 18 Lis 2022 16:46 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 185 024
Czy możecie podpowiedzieć jak wyglądają chodniki w Baku? Są jakieś dobre drogi rowerowe asfalt/kostka? Staram się zawsze brać rolki ze sobą i zwiedzać na nich miasto ale nie znalazłam za dużo informacji czy się tam w ogóle da :)
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 18 Lis 2022 18:10 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
Cała promenada jest szaroka i ładnie zrobiona :D Stan chodników jest świetny w centrum.
 Profil Relacje PM off
Mobilek uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 19 Lis 2022 03:27 

niebieski
I jest znak zakazu jazdy na hulajnogach, nie jestem pewien, czy na rolkach też. Nagminnie ignorowany przez miejscowych.

Ścieżek rowerowych brak, na ulicy bym się bał, tam się jeździ dość ostro, kierowcy niezwyczajni. Spora część centrum (także jedna długa ulica) jest wyłączona z ruchu drogowego, ale za to sporo tam było pieszych, jak byliśmy w czerwcu, więc kiepsko. Chyba, że wcześnie rano, pusto - przyjemnie by się jeździło. Tylko nie wiem jak że słońcem o tej porze roku.

Ale poza centrum, może się dać po chodnikach. Popatrz na Google Street View
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 23 Lip 2024 16:45 

Byłam w czerwcu tego roku i potwierdzam kwestie odprawy na lotnisku w Baku - trzeba przejść przez check in i pobrać papierową kartę pokładową.
Co do internetu, to ja korzystałam z Bakcell, karta SIM kupiona na ich stoisku przy wyjściu z lotniska. 10GB kosztowało bodajże 20AZN. Śmigał bez zarzutu, zarówno w Baku i jak i poza większymi miejscowościami.
Ogólnie wszędzie było przyjemnie i bezpiecznie, po Baku jeździłam głównie metrem (i oczywiście pieszo!), korzystałam też z oficjalnych autobusów, marszrutek , w nocy na lotnisko z Bolta. Ma przejazd do Xinaliq wynajęłam gospodarza hostelu z Quby, a w Gobustanie byłam na wycieczce z lokalnym biurem. Podróżowałam jako „single woman” , więc jeśli ktoś byłby zainteresowany tymi kwestiami do zapraszam do kontaktu :)
 Profil Relacje PM off
Yaneck uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 23 Lip 2024 23:46 

niebieski
@Anniebe Napiszesz coś więcej o tej wycieczce z lokalnym biurem? Koszt, program, czy polecasz tą firmę, itp?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 24 Lip 2024 10:40 

Loty: 1080
Kilometry: 1 068 671
platynowy
@piwili Na starówce w Baku jest mnóstwo naganiaczy sprzedających różne wycieczki. Wystarczy, że się tamtędy przespacerujesz i będziesz mógł wybierać, co tylko zechcesz.

#71 PostWysłany: 24 Lip 2024 22:17 

To prawda @Sudoku, ale podróżując w pojedynkę staram się zachować odrobinę rozsądku i nie korzystam z ofert „z ulicy” 😉
Biuro nazywało się Smile Tour i moja całodniowa wycieczka kosztowała 60 AZN. Porównywałam ceny z innymi agencjami i taka wycieczka w grupie mniej więcej tyle kosztuje.
Transport był klimatyzowanymi busami, 2 grupy po 10os (ang/ros).
W programie meczet Bibi Heybat, petroglify, wulkany błotne (1 stop), najstarsza wieża wiertnicza, Yanardag i Świątynia Ognia. W cenie był transport, przewodniczka i bilety wstępu.
Była też przerwa na lunch (ekstra płatny, dobrowolny).
Ogólnie byłam zadowolona, samodzielnie trudno byłoby mi ogarnąć wszystkie te miejsca w 1 dzień.
Pewnie będąc w kilka osób można to samo zrobić taniej negocjując cenę z taksówkarzem, ale ja tym razem nie miałam takiej możliwości.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#72 PostWysłany: 25 Lip 2024 00:25 

niebieski
@Sudoku
Szkoda mi czasu na naganiaczy (już z jednym tam rozmawiałem). Wolę coś sprawdzonego, gdzie wiem czego się spodziewać. Korzystałem już wcześniej z takiej usługi, ale niestety zwinął interes.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 17 Wrz 2024 14:58 

Cześć, ma ktoś aktualny cennik kart SIM z internetem na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 27 Wrz 2024 09:37 
Awatar użytkownika

niebieski
macie jakis pomysł jak dostac sie do Baku samolotem zeby nie zarywac nocek (dzieciaki) jak to oferuje LOT itd ?
w gre oprocz Krk czy WAW wchodzą tez okoliczne lotniska
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 27 Wrz 2024 09:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Poszukać lotów Turkishem lub Azerbaijan Airlines
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 08 Paź 2024 14:39 

Cześć
Czy ktoś się orientuje czy jest możliwość wjazdu z dronem ?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 08 Paź 2024 23:07 

niebieski
https://uavcoach.com/drone-laws-in-azerbaijan/
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 27 Mar 2025 15:54 
Awatar użytkownika

niebieski
A czy był ktos z Was moze w Baku w drugiej połowie sieprnia ? Pogoda jest do zniesienia czy upały ogromne ?
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 27 Mar 2025 21:35 

niebieski
maarcin1938 napisał(a):
Pogoda jest do zniesienia czy upały ogromne ?

Da się wytrzymać, średnio ok. 30 stopni.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 79 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości