Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 23 Gru 2023 18:38 

platynowy
Będąc na północy polecam wybrać się do El Cotillo, linia numer 8. Autobus przejeżdża przez La Oliva i Lajares. Za bilet OW z La Capellania płaciłem 3,10€.

El Cotillo to spokojna, dawna rybacka wioska. Miło było usiąść nad brzegiem oceanu przy butelce cydru (najtańszy Mayador okazał się całkiem niezły w smaku).

Polecam również spacer wzdłuż linii brzegowej do latarnii morskiej, po drodze mijamy plażę La Concha (na fotkach).

Przy latarnii można zaobserwować czerwone osobniki chowające się w skałach.ImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Antek12 uważa post za pomocny.

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#202 PostWysłany: 24 Gru 2023 15:05 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 400 643
niebieski
mój plan na tygodniowy pobyt :) po realizacji nic bym nie zmienił :mrgreen:
wszystkiego po trochu: trochę aktywnego zwiedzania, sportu jak i zasłużony odpoczynek na koniec roku
może komuś pomoże w ułożeniu swojej wyprawy...

plan do zrealizowania tylko z wypożyczonym autem na cały pobyt.
aby ograniczyć czas spędzony w aucie zdecydowaliśmy się na 2 różne noclegi: jeden na północy (Corralejo - 3 noce weekendowe) oraz 4 noce w miasteczku Costa Calma.
dzień 1: lot, dojazd wypożyczonym autem do mieszkania, wieczorny spacer i kolacja w Corralejo
dzień 2: Vulkano Calderón Hondo, El Cotillo - miasteczko + plaża La concha.
dzień 3: wydmy Corralejo + plażowanie
dzień 4: przejazd z północy na południe zahaczając o urokliwe miasteczka: La Oliva, Betancuria, Pájara
oraz kilka punktów widokowych: Mirador de Guise y Ayose, Mirador Las Peñitas, Mirador del Risco de Las Peñas i Mirador Astronómico de Sicasumbre*
dzień 5: Playa de Sotavento de Jandía + Playa de la Barca
dzień 6: Playa del Viejo Reyes, ścieżka Presa de Las Peñitas + Arco de las Peñitas, na koniec dnia miasteczko Ajuy z czarna plaża oraz potężne jaskinie.
dzień 7: Pico de la Zarza (najwyższy szczyt wyspy z najlepszym widokiem na Cofete) + misteczko Morro Jable + Playa del Matorral
dzień 8: ostatni dzień spędzony w miasteczku Caleta de Fuste ( ładna plaża, szeroka baza gastronomiczna + bliskość lotniska =8km)

*trasa z północy na południe FV30 to niezapomniane przeżycia, ale tylko na kierowców bez lęku wysokości i przestrzeni 8-)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#203 PostWysłany: 25 Gru 2023 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
@4989341 generalnie mogę się podpisać pod tym, co napisałeś, ale mam kilka ale:
- będąc w El Cotillo warto, dla zasady, podjechać na samą północ, do latarni, oraz na płd. od miasteczka, chociaż kawałek, aby zobaczyć klifowe wybrzeże
- na liście brakuje mi Cofete, które jest, przy zdrowych zmysłach (= bez szaleństw), jak najbardziej do osiągnięcia zwykłym autem

Poza tym FV-30 nie jest jakaś straszna - jest wystarczająco szeroko, nie za stromo, są barierki - "straszno" jest chyba tylko na drodze z Las Playitas do latarni
2 ludzi lubi ten post.

#204 PostWysłany: 02 Sty 2024 21:20 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 400 643
niebieski
Raphael napisał(a):
- na liście brakuje mi Cofete, które jest, przy zdrowych zmysłach (= bez szaleństw), jak najbardziej do osiągnięcia zwykłym autem

ale należy pamiętać, że jadąc tam zwykłym autem, nie mamy ubezpieczenia (nawet przy wykupieniu dodatkowych) i bierzemy ryzyko na siebie
choć z drugiej strony, kto nie ryzykuje ten nie jedzie :lol:
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 02 Sty 2024 21:38 

złoty
Bylem tydzień temu C3. Na trasie spotkałem walce i równiarki. Image

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

#206 PostWysłany: 05 Sty 2024 23:56 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
Na północy polecam szlak po wulkanch i Calderón Hondo - ja rozpocząłem w Corralejo, skąd można iść szutrową drogą lub węższymi ścieżkami po wulkanach. Z Calderón Hondo zszedłem do Lajares, skąd odjeżdżają autobusy, całość trasy to około 11km.
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

#207 PostWysłany: 06 Sty 2024 23:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja z tych co ryzykują- bylismy na Cofete Fiatem 500. Większy respekt mam do prądów oceanicznych, szanujmy zakaz kąpieli.
Antek12 lubi ten post.

#208 PostWysłany: 07 Sty 2024 00:07 

złoty
@Akna Co chwila pojawiają się informacje, że ktoś utonął
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

#209 PostWysłany: 07 Sty 2024 17:46 

srebrny
@4989341 - w którym miejscu FV30 jest tak straszna, że ktoś z lękiem wysokości ma się jej obawiać za kółkiem? Normalna, wyspiarska droga i piszę to bez cienia złośliwości. Piękna i widokowa ale zupełnie bezpieczna. Co do lęku przestrzeni tu ew. jadąc na Cofete niektórzy mogą przytulić się do zbocza aby nie wychodzić ze swojej strefy komfortu.

Przeglądałem dzisiaj swoje zdjęcia z Fuerty i z przyjemnością bym tam powrócił. Piękna i atrakcyjna wyspa, choć te wiatry nie należały do najprzyjemniejszych...

Gdyby ktoś chciał przejechać się nieco trudniejszą drogą niż na Cofete ale na końcu wynagradzającą wszystko to zapraszam na Mirador de los Canarios i krótki spacer na Pico del Viento. Miejsce z gatunku tych, które zostają w pamięci na długo.

Image
Na lewo.

Image
I na prawo.
7 ludzi lubi ten post.

#210 PostWysłany: 25 Sty 2024 09:12 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
@rmk napisz proszę jak dojechać do v tego punktu widokowego, bo myślałem nad nim już jakiś czas temu, ale na google maps widać zakaz wjazdu zaraz za Shell. Tego znaku już nie ma ? Czy na partyzanta ?
Załącznik:
Screenshot_2024-01-25-07-53-04-518_com.facebook.orca-edit.jpg
Screenshot_2024-01-25-07-53-04-518_com.facebook.orca-edit.jpg [ 169.08 KiB | Obejrzany 1534 razy ]

@Akna @Mar77 od kiedy jest zakaz kąpieli na coffete ? Byłem ostatnio w 2017 i żadnego zakazu nie pamiętam, sporo osób się kąpało.

Załącznik:
Screenshot_2024-01-25-08-15-46-115_com.facebook.orca-edit.jpg
Screenshot_2024-01-25-08-15-46-115_com.facebook.orca-edit.jpg [ 129.18 KiB | Obejrzany 1531 razy ]

#211 PostWysłany: 25 Sty 2024 09:59 

złoty
@Antek12 Nie napisałem, że jest zakaz, tylko że ludzie toną. Tam są paskudne prądy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#212 PostWysłany: 25 Sty 2024 10:35 

srebrny
dokladnie, co jakis czas ktos tam tonie. nie warto ryzykowac.
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 25 Sty 2024 17:53 

srebrny
@Antek12 przed tym zakazem w prawo i pierwsza w lewo szutrówka. Masz tam linkę w poprzek drogi, ściągasz ją i zakładasz z powrotem jak przejedziesz. Bez stresu :) Na Cofete nie ma generalnie zakazów ale to co piszą poprzednicy to prawda. Prądy wsteczne są tam cholernie silne i niebezpieczne, nie warto...

Image
Kąpać się niebezpiecznie ale spacerować i podziwiać można godzinami...
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#214 PostWysłany: 29 Sty 2024 15:36 
Awatar użytkownika

niebieski
@Antek12 nikt tam nie pilnuje, więc owszem można, ale kozaków ostrzegam przed prądami. Wiem, że mamy w sobie tę krew- ja się nie wykąpię? co tam jakiś prąd. Sama miałam okazję poczuć jak silne potrafią być tu na Kanarach fale i prądy i to w stosunkowo bezpiecznych miejscach.

#215 PostWysłany: 20 Kwi 2024 12:27 
Awatar użytkownika

Tu jest nasza relacja z 10 dniowej, budżetowej wyprawy na Fuerteventurze z 3 dzieci.

Kilka ciekawych miejsc pokazujemy :)

youtube.com/playlist?list=PLDZk3OMKRzzjJfQtGQjtzyC2oVHsAPI4u

Załączniki:
2024-04-20 12_26_27-(1) FUERTEVENTURA z 3 dzieci w zimie budżetowo - ponad 20 stopni w lutym - YouTu.png
2024-04-20 12_26_27-(1) FUERTEVENTURA z 3 dzieci w zimie budżetowo - ponad 20 stopni w lutym - YouTu.png [ 454.39 KiB | Obejrzany 1198 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 21 Kwi 2024 12:52 

złoty
Na Fuercie czy ogólnie Wyspach Kanaryjskich nie występuje to ograniczenie tj warunki pogodowe i temperatura jest całoroczne na podobnym poziomie.

Osobiście polecam trekking opisany w poście #30
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 22 Kwi 2024 15:54 
Moderator forum

W trakcie sprzątania dwa ewidentnie na temat nasze posty poleciały do tematu o blogach, więc powtarzam mój wpis:
Cytuj:
No nie do końca. Odwiedzałem to miejsce od początku kwietnia, przez lipiec i sierpień, aż po wczesną jesień. W środku lata upał może być intensywny (choć znacznie mniejszy niż to, co ostatnio u nas), a piasek żarzy się jak węgle (na Cofete jest gorętszy niż na Jandii, pewnie fakirzy tam trenują 😉). Natomiast wiosną i jesienią nie jest aż tak upalnie.
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 24 Lip 2024 08:26 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 183 276
niebieski
Będąc w Marcu 2024 na Fuerteventurze zrobiłem kolejny raz trekking na najwyższy szczyt Pico de la Zarza opisany w poscie #30 tym razem zrobiłem filmik, miałem piękny widok na Cofete.
Jeżeli ktoś planuje taką wycieczkę można zobaczyć jak to wygląda.
Wędrówka na Pico de la Zarza

Druga wędrówka mniej popularna to na nogach na plaże Cofete z Morro Jable można zobaczyć tu:
Wędrówka na plażę Cofete

Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#219 PostWysłany: 19 Paź 2024 14:36 

niebieski
Czy ktoś z Was robił pieszy spacerek z Costa Calma na drugą stronę wyspy w okolice playa de Agua Liques? Jak do tego podejść, gdzie zostawić auto, gdzie zaczyna się ta ścieżka? A po dojściu do plaży lepiej w prawo czy w lewo? Powrót tylko tą samą drogą? Czy jest ona dobrze oznakowana? Z góry dziękuję za podpowiedzi. To będzie mój pierwszy wypad na Fuerteventurę i próbuję się przygotować już zawczasu.
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 20 Paź 2024 09:45 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
@Smierz jeżeli to Twój 1. raz na wyspie i będziesz miał mniej niż jakieś 10-14 dni, to raczej szkoda czasu - sam nie byłem, bo zawsze było wiele ciekawszych miejsc. Na przejściu z Costa Calma na zachód spodziewałbym się dużej dawki monotonii. Zamiast tego sugeruje dojazd do La Pared i z tego miejsca spacer wzdłuż wybrzeża.
Ale jeśli bardzo chcesz, to zostaw auto gdzieś przy ulicy, a potem z buta przez jedno z 2 przejść pod autostradą (są zaznaczone na GM i na mapy.cz).
Smierz lubi ten post.
Smierz uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości