Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Oradea - jednodniówka
#1 PostWysłany: 26 Lip 2016 12:16 

Loty: 141
Kilometry: 295 347
niebieski
Inspiracją do tego wyjazdu były dla mnie opinie na forum wyrażone między innymi w tym wątku:

hajduszoboszlo-ktos-cos-noclegi-transport,1454,93648

Podczas kilkudniowego pobytu w Hajduszoboszlo naszła mnie chęć odwiedzenia - a raczej jak napisał jacakatowice - "zaliczenia" kolejnego kraju. Wybór padł na Oradeę.- Wielki Waradyn założony przez wnuka Mieszka II - Władyslawa Świętego.

(Tu mały tip - jeśli kogoś nie kręci łazikowanie na własną rękę (chociaż to takie forum - więc proszę nie ciskać gromów - to w Hotelu Baratsag można wykupić jednodniową wycieczkę do Oradei - które są w piątki).

Dojazd z Hajduszo do Oradei to około 75-80 minut. Granica węgiersko-rumuńska przekraczana koło południa - 3 minuty. Kwadrans drogi przygranicznej i jesteśmy w Oradei. Faktycznie początkowe widoki niezbyt ciekawe - blokowiska, szpecące reklamy, pełno reklammarketów.
Dojeżdzamy do starówki, parkujemy w jednej z bocznych uliczek przy Piata Unirea - przy ratuszu - trzeba uważać na jednokierunkowe. Kasę do parkomatu - 1 lei - 1 godzina zdobywamy wymieniając pieniądze na drobiazgi u pani w jednym ze sklepików. Ciekawostką Rumunii są plastikowe banknoty. Nie licząc Rumunii plastikowa kasa jest jeszcze w Australii - a w naddniestrzu mamy nawet plastikowe monetki.

Wysiadamy z naszej dzielnej skodziny-woziodupa i idziemy. NA pierwszy plan - Ratusz, przy Piata Unirea
naprzeciwko piękny Vulturul Negru - czarny kruk - obecnie kawiarnia i siedziba banku. Do tego dużo przepięknej secesji zlokalizowanej wzdłuż Celea Republika. Spacer tą ulicą kończymy przy MAcdonaldzie i w drogę powrotną.
Poniżej kilka zdjęć. Dodatkowo spora ilość kobiet ubranych niczym cyganki w taborach i piekarnie rodziny Petru z tradycjami od 1939 roku.
W drodze powrotnej zakupy - tankowanie i powrót do Hajduszo. W Oradei byliśmy parę godzin i nie żałujemy:)
Image

Image

Image

Ostatnio edytowany przez Grzes830324, 26 Lip 2016 12:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 26 Lip 2016 12:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Grzes830324 napisał(a):

(Tu mały tip - jeśli kogoś nie kręci łazikowanie na własną rękę (chociaż to takie forum - więc proszę nie ciskać gromów - to w Hotelu Baratsag można wykupić jednodniową wycieczkę do Oradei - które są w piątki).

Albo z Krakowa jak ktoś bardzo chce :)

http://www.abdar.pl/oferty/?type2=WYC_J ... ODNIOWA+OV
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lip 2016 12:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Grzes830324 napisał(a):
można wykupić jednodniową wycieczkę do Oradei
Zeus napisał(a):
Albo z Krakowa jak ktoś bardzo chce :)

Tak, tak, tak! Polecam Oradeę. Fajne miejsce 8-)

Oftopic: dla moich znajomych, możliwe są wycieczki „do Oradei”, do zrealizowania autobusem MPK lub tramwajem. A najlepiej rowerem marki Orbea. W obrębie Krakowa. To pisałem ja, Oradea :lol: :twisted:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 24 Maj 2024 11:00 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
Konkretne pytanie: Cluj Napoca czy Timisoara?

Kupiłem OMR na tydzień z myślą o wyskoczeniu gdzieś jeszcze. Jak się okazuje, gdyby pojechać z Oradei do Timisoary, a później do Cluj i wrócić do Oradei, to ta trasa Timisoara-Cluj wynosi ponad 7h jazdy, a więc miałbym dosłownie po półtora dnia na każde z tych miast. No ale zostać 3 dni w Oradei, 3 dni gdzieś jeszcze wnosi już jakiś sens w mój plan. Tyle tylko, że dwóch miast nie ogarnę. Trzeba zatem wybrać, a ja zupełnie nie mam wiedzy, co bardziej sensowne.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Maj 2024 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
1955845624 napisał(a):
Konkretne pytanie: Cluj Napoca czy Timisoara?

Sybin.
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 24 Maj 2024 11:15 

HON fly4free
Z dwóch byłem tylko w Kluż i to pod kątem zwiedzania miasto w zasadzie na taki jeden pełny dzień; dłużej już nie ma tam za bardzo co robić. Ewentualnie w weekendy jest trochę klubów i imprez jeśli kogoś to interesuje.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 24 Maj 2024 11:20 
Awatar użytkownika

złoty
@1955845624 W Kluż i okolicach jest więcej atrakcji, niż w Timisoarze. Też mam kupioną Oradeę ale lubię odwiedzać mniej popularne miasta i planuje pojechać do Aradu i Debreczynu (Węgry).

#8 PostWysłany: 24 Maj 2024 12:23 

niebieski
Po dtodze wcisnać Alba Julia
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 26 Maj 2024 15:55 

niebieski
Albo Timisoara i po drodze Arad. To taka mniejsza wersja Timisoary, kilka godzin zwiedzania będzie

#10 PostWysłany: 12 Lip 2024 19:31 
Awatar użytkownika

niebieski
I jak ta Oradea? Ktoś tam już był? Jak wygląda OLCI w LO - standardowo, europejsko? Apka, możliwość potem modyfikacji FFP, itp., czy raczej wydrukowany BP, pieczątki i inne ceremoniały?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Lip 2024 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
W OMR już działa Schengen, aczkolwiek OLCI LO nie - kartę pokładową trzeba odebrać za ladą.
Czuć regionalizm, jak w CLJ, podczas mojej wizyty było bardzo gorąco.
Jeśli miałbym wybierać, to CLJ bardziej interesujący, również etnograficznie. W OMR można znaleźć groty, ja nie byłem.
W piątki, soboty i ndz na rynku jest darmowe oprowadzanie, można zarejestrować się tamże, jest potykacz z kodem QR.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 12 Lip 2024 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
Oradea jest bardzo fajna, świetna architektura z pocz. XX wieku.
Bardzo polecam muzeum secesji - Casa Darvas - La Roche.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 13 Lip 2024 08:17 
Awatar użytkownika

niebieski
@Maciek737 to już trochę komplikuje, czyli miejsca też sobie nie wybierzemy (czy wybierzemy, ale karty pokładowej się nie wygeneruje i jedynie w tym zakresie trzeba po nią podejść)? Jakiś salonik tam w ogóle jest, fast track? Na stronie lotniska nic o tym nie wspominają :)

A jeszcze dopytam - to zwiedzanie, masz jakieś info co do godzin i ewentualnie może kod / adres strony? Pytam, bo przylatujemy w sobotę, a w niedzielę musimy się jakoś dostać do CLJ (jeszcze nie szukałem, pewnie jakiś bus), więc może jeszcze "z rana" by się dało ogarnąć to zwiedzanie...
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Lip 2024 09:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Mały porcik, taka zielona góra. Nie latają fulle, także brak tych udogodnień nie jest dotkliwy. Salonów i gadżetów brak.
Te wycieczkę chyba można także zarezerwować w biurze info turystycznej, także online.
 Profil Relacje PM off

#15 PostWysłany: 13 Lip 2024 13:06 

złoty
Lotniskowy bar nie oferuje żadnych miejsc siedzących, więc przekąski i napoje (także alkoholowe) spożywa się pod gate :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 14 Lip 2024 07:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Dobrze, że dopytałem. Mam w zwyczaju specjalnie nie jadać przed lotem na poczet ewentualnej wizyt w saloniku. Wczoraj już dzwoniłem do LO, wybrałem sobie miejsca na powrocie (o dziwo, okazało się, że można to zrobić za darmo - trzeba było tylko zmienić początek karty z LH2220 na LO2220, bo dla mojej partnerki przy FTLu dało się wybrać za free, a dla mnie nie :D - taka porada na przyszłość) no i domówię sobie jeszcze coś tam do jedzenia na pokład, akurat w LO te ceny są bardzo przyzwoite. Czyli co, lepiej się pojawić jak najpóźniej - check-in desk i od razu do samolotu, co by nie zabierać niepotrzebnie powietrza w terminalu.

@Maciek737 przepraszam, zawracam głowę, ale sam nie za bardzo znalazłem tego zwiedzania grot (może po rumuńsku trzeba wpisywać) - które to dokładnie biuro, jakbyś miał kilka sekund i podrzucił mi link, to się zapoznam.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 14 Lip 2024 11:25 
Awatar użytkownika

niebieski
https://www.visitoradea.com/en/active-tourism

Są wylistowane miejsca, odwiedziny we wlasnym zakresie :)
 Profil Relacje PM off

#18 PostWysłany: 15 Lip 2024 15:03 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja mam jeszcze pytanie o transport po Rumunii. Przylatuję do Oradei w sobotę, w niedzielę muszę się przedostać do Kluż-Napoki i wrócić w środę do Oradei. Rome2Rio podpowiada Flixbus, który jak się okazuje mnie nie zabierze - jedzie z Debreczyna i Oradea jest przystankiem jedynie wysiadkowym. Jest pociąg (jeden dziennie, jadący prawie 8h). Ktoś korzystał z tych ichnych pociągów? Przynajmniej klimatyzacja tam jest, czy raczej spodziewać się spartańskich warunków? Ewentualnie firma Cotofana, tylko jak tam kupić bilet (też jeden raz dziennie). Ktoś miał już jakieś doświadczenia z przemieszczaniem się między miastami bez auta?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Lip 2024 16:23 
Awatar użytkownika

złoty
Na dworcu autobusowym powinny być busy i rozkład jazdy. Płaci sie tylko gotowką u kierowcy. Może i w necie zbajdziesz ale musisz wyszukiwać po rumuńsku. A jeśli nie ma busów (w co nie chce mi się wierzyć) to pozostaje łapać stopa - to powszechna praktyka wśród lokalnych. Czasem trzeba zapłacić za paliwo, z reguły mówią ile chcą.

Pociągi jeżdżą wolno i bez klimy.

Między dużymi miastami, nocą jeżdźą autokary rumuńskich przewoźników ale też trzeba szukać info na dworcach.

Temat postu: Oradea - jednodniówka
#20 PostWysłany: 15 Lip 2024 16:53 

złoty
Obecnie trwa elektryfikacja tamtejszej linii kolejowej i pomiędzy Oradeą a Klużem kursuje zastępcza komunikacja autobusowa
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości