Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Transport lokalny
#1 PostWysłany: 09 Lip 2015 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 108 565
Busy - Marszrutki jak w większości po-sowieckich republik jeżdzą zwykle wszędzie na terytorium Tadżykistanu,
do Pamiru jeżdzą tzw shared taxi jeepy, bo Pamir Highway jest dość specyficzną drogą.
Zauważyłem takie większe normalne busy kursujące między stolicą a Kulobem np.

Taxi - Oczywiście jak wszędzie pojadą zawsze i wszędzie tylko jest pytanie za ile :) bardzo dużo shared taxi czyli zbiera się grupa 4 osób np która jedzie w to samo miejsce i koszty są dzielone na 4... Jeep taxi np ze stolicy do Khorogu (koszt ok 50$ / 600 km , a dla mnie to sporo jak na Azję Centralną)

Pociągi - Tory są, pociągów nie ma...

Autostop - W 99% raczej płatny, można i na upartego próbować za darmo ale potrzeba dużo czasu żeby złapać kogoś kto się zgodzi za free a poza tym ludność do najbogatszych nie należy i nie miałem serca i zamiaru się nie dokładać...

Samolot - Są podobno loty ze stolicy do Khorogu - podobno czad i adrenalina podczas lotu...
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
 Temat postu: Re: Transport Lokalny
#2 PostWysłany: 06 Sty 2020 12:46 

Terenówek które stanowią w zasadzie jedyny sensowna opcje transportu po PH najlepiej zawsze szukać w okolicach bazaru :)

Temat postu: Re: Transport lokalny
#3 PostWysłany: 03 Wrz 2022 18:41 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
Transport to złożona sprawa.

Jak poprzednik napisał - pociągiem wiele się nie pojeździ, jest ich kilka (dosłownie). Jeżdżą raczej wolno, ja chciałem tak pojechać z Duszanbe do Nurka, ale pani w kasie powiedziała mi - jedź taksówką. Znaczy do Nurka się pociągiem nie dojedzie, tylko w okolice, ale i tak najbliższy pociąg był następnego dnia

Marszrutki - raczej na krótkich dystansach - niedrogie stare albo bardzo stare

Autobusy. Jest Asia Express ma nawet swój terminal w Duszanbe, niestety nie ma działającej strony. Obsługuje też połączenia międzynarodowe z Taszkentu do Chodżentu i Duszanbe. Autobusy dość nowe i wygodne, nie tanie nie ma ich dużo

Podstawowym środkiem transportu są zbiorowe taksówki. To nie jest w żaden sposób zorganizowane, kierowcy walczą o pasażerów. Jeśli się źle wybierze można czekać bardzo długo. Ceny są różne, ale nie jest to jakoś szczególnie tanie. Przejazd z Chodżentu do Duszanbe kosztuje ok. 100 zł, bo płatna droga i przez góry

Ja zdecydowanie wolałem zatrzymywanie samochodów na drodze. Zapłaciłem raz na 5 przejazdów (choć gotowy byłem zapłacić za każdy), ale 2 z nich okazały się prowadzić do celu drogą bardzo okrężną przez nocowanie, jedzenie, rozmowy. Pozostaje po tym dług wdzięczności
 Profil Relacje PM off
pawfazi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 07 Cze 2024 11:11 

niebieski
Odswieżę temat po dwóch latach. Jak obecnie wygląda sytuacja z transportem w Tadżykistanie? Będę miał 9 dni na miejscu i chciałbym co nieco zobaczyć włącznie z Pamirem. Liczyć na marszrutki/shared taxi między większymi miejscowościami? Chciałbym też wyskoczyć na Pamir Highway, jest to ogarnięcia na miejscu? Dopiero ogarniam co i jak, opracowuję wstępny plan, więc wszelkie porady będą mile widziane. Startuję z Duszanbe, gdzie załatwię GBAO i dalej w drogę, ahoj przygodo.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Lip 2024 16:03 

srebrny
https://caravanistan.com/tajikistan/

#6 PostWysłany: 08 Lip 2024 19:38 
Awatar użytkownika

złoty
Z transportem nie ma żadnego problemu praktycznie każdy kogo się zapyta pojedzie, a często sami pytają gdzie się chce jechać, tam i w ościennych krajach nie ma za dużo roboty, szczególnie dobrze płatnej, więc każda dodatkowa jest zbawieniem, trzeba tylko znać i umieć negocjować cenę przejazdu
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Lip 2024 20:39 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
z lokalnego postoju taksówek dzielonych w Pandżakencie nie czekałem ani 5 minut, bo szukali właściwie jednej osoby; choć lokalnie sugerowali, że koszt trasy z Pandżakentu do Duszanbe to nie więcej niż 120 somoni to nie wiele miało się to z rzeczywistością, bo mimo moich prób negocjacji i upierania się kierowca nie zszedł z ceny i od początku było to 150 somoni. W Duszanbe wysadził mnie przy moście niedaleko Pałacu Nawruz. Po drodze super widoki, wysokie góry i wjazd na poziom 2600 m.n.pm i przejazd nieoświetlonym 5 km tunelem i jeden stop w przełęczy na jedzenie i zakup czegoś do picia i drugi krótki na toaletę;

#8 PostWysłany: 21 Sie 2024 05:30 

srebrny
Z czekaniem w Pandżakencie - zależy od szczęścia. Koło 12 totalnie nie było chętnych i wóz zapełnił się po prawie godzinie. Gdyby ktoś miał być na określoną porę w Duszanbe (czy na odwrót), to lepiej uważać i założyć sobie większy bufor. Droga jest jedna, nie ma objazdów a zbocza są dosyć strome. 200 m przed naszym samochodem osunęła się ziemia i mieliśmy przymusowy postój prawie 3 h. Tyle koparce zajęło likwidowanie osuwiska. Stały oczywiście dwa kierunki.

Zaczynają od 150 somoni, ale da radę zejść do 100, chociaż faktycznie trochę trzeba się nagadać. Taksówki dzielone nie wjeżdżają do stolicy tylko zatrzymują się na stacji w Chorbogh. Stąd taxi do centrum jakieś 15 somoni.
heide_berg lubi ten post.
heide_berg uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości