Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Lip 2024 23:04 
Awatar użytkownika

Loty: 134
Kilometry: 309 510
niebieski
Wyjazd mam w listopadzie. Zacząłem się interesować teraz. Z tego co widzę, to wcześniej trzeba rezerwować kilka atrakcji.

Wejscie do Białęgo Domu - około 3 miesięcy wcześniej.
Statua Wolnosci - wejście na koronę - około miesiąca wcześniej.

Coś jeszcze trzeba tak wcześnie ogarniać?

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#2 PostWysłany: 08 Lip 2024 11:07 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
jesli chodzi o Waszyngton to jest sporo miejsc gdzie trzeba rezerwowac wejsciowki nawet jak sa za darmo. Z tym, ze przewaznie jest tez opcja "last minute" czyli rzucaja jakas pule dzien przed i o konkretnej godzinie trzeba przez net lapac lub tego samego dnia z rana ustawic sie w kolejce do budki (vide monument Waszyngtona).
Do listopada masz duzo czasu; wszystko jest ladnie opisane w necie na stronach. Na pewno ogarnij wczesniej Capitol i Monument Waszyngtona. Ja Bialy Dom odpuscilem bo jest to problem zalatwic (chyba ze masz dobre znajomosci w ambasadzie)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Gru 2024 23:35 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
    Pomnik Waszyngtona - trzeba wykupic bilet na stronie z wyprzedzeniem za 1$ od łebka, na spokojnie można to zrobić dzień wcześniej, ale trzeba podać godzine.
    Na miejscu nie sprawdzaja godzin, tylko czy sie ma bilet ;-) Jak się tego nie ogarneło za wczasu to z rana budka jest otwarta koło pomnika, ale bilety rozchodzą się jak ciepłe bułeczki z tego co słyszałem na miejscu.
    Czas zwiedzania - sama wieża około 40 min, pytanie jak kolejki wyglądają przed 16, bo ja byłem po 16 ;)

Capitol - Rezerwacja na stronie https://tours.visitthecapitol.gov/cvc
    Jesli chce się dobrze zorganizować tripa to tak minum miesiąc/2 tyognide przed trzeba buknać sobie , by nie kolidowało godzinowo z innymi wejściówkami.
    Godziny wejścia rygorsytyczne , nie wpuszcza wcześniej/później.
    Czas zwiedzania około 1,5h ( w tym filmik w kinie ;)

Biały Dom - otworzyli strone na której udało mi się buknoć tripa na https://visit.whitehouse.gov/
    Nalezy jednak mieć na uwadze że mogą przestawić wejscówkę - ja tak miałem bo Trump spotkał się z Bidenem kiedy miałem mieć dzień wizyty.
    Przełożyli mi na kolejny dzień, kolejka idzie szybko , ale zatrzymali mnie bo 'nie ten dzień' sprawdzanie w bazach danych przez Secret Service i po ponad godzinie mnie puścili.
    Należy pamiętać że żadnych plecaków / torebek/ pasków 'na brzuch' się nie wniesie . Proponuje skorzystać z apki luagge hero albo tym podobnym i zostawić swoje bagaże w kawiarni / sklepie nieopodal białego domu.
    Czas około (1,5h- jeśli nie czeka się na weryfikacje przez SS :)

Muzeum Historii Naturalnej w Waszyngtonie - wchodzi isę bez biletów i bez rezeracji. Od ręki.
    Czas około 3h (można więcej)

Mauzoleum Abrahama Lincolna - za free , 24h na dobe
    czas zwiedzania 20 min :)

National Air and Space Museum - wejście za fre ale trzeba zabukować godzine. Zrobić można to w ten sam dzień. Wejściówka jest ważna przez godzinę ( np mamy bilet na 9 - to do 9:59 możemy wejść)
    Miałem bilet na 15 , byłem na miejscu o 14:30 - nie wpuścili mnie bo jestem za wcześnie i mam czekać na 15:00, odpalilemt internety w telefonie kupiłem bilet za darmo na 14 , i po 5 minutach wlazłem i mnie wpuścili ( CI sami co poprzednio kazali mi czekać do 15) Niestety muzeum miało nieczynne 2 sale, ale warte polecenia.
    Czas zwiedznaia 3h ( 2 sekcje zamknięte) , ale da się tam pochodzić nawet i koło 5h jak ktoś jest fanatykiem :)

Teatr Forda - Koszt 3,5$, trzeba bukować bilety wcześniej z wyprzedzeniem. Nie zawsze są możliwości wejscia do teatru, czasami tylko np muzeum , trzeba analizować.
    Czas zwiedzania - około 1h 20 min

Ogólnie większość Waszyngtonu idzie zrobić z buta bez najmniejszego prboelmu, jak się ma sensownie zrobiony plan :)
    Ja z tansportów korzystałem tylko do hotelu, bo miałem 8km - mieszkałem w Airlingon koło Pentangonu :)
     Profil Relacje PM off
    2 ludzi lubi ten post.
    2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
    Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości